Ο Πέιν είναι ο παίκτης που σε τρομάζει. Μόνο που...

Έναν ψηλό που με βάση τα χαρακτηριστικά, τη σωματοδομή, αλλά και τις αθλητικές ικανότητες χρειαζόταν, πλην όμως έναν ψηλό που θα χρειαστεί μπόλικο χρόνο προσαρμογής βάζει στη μηχανή του ο Παναθηναϊκός. Ο Γιάννης Ψαράκης αναλύει τον Αντρέιαν Πέιν.

Minnesota Timberwolves forward Adreian Payne (33) drives with the ball during the second half of an NBA basketball game Saturday, Feb. 27, 2016, in New Orleans. The Timberwolves won 112-110. (AP Photo/Jonathan Bachman)
Πέιν Παναθηναϊκός AP PHOTO/JONATHAN BACHMAN

Με ύψος πάνω από 2μ.10, με άνοιγμα χεριών μεγαλύτερο από το μπόι του (213 εκατοστά), με κορμί που γεμίζει τη ρακέτα και σε ηλικία που (θέλει και) έχει πολλά να αποδείξει (κλείνει τα 27 στις 19 Φλεβάρη) ο Αντρέιαν Πέιν δείχνει ως ιδανική επιλογή για το ρόστερ του Παναθηναϊκού.

Είναι όμως έτσι;

Ο Πέιν, απόφοιτος του διάσημου Πανεπιστημίου Μίσιγκαν Στέιτ, επιλογή στο Νο15 του ντραφτ του 2014 από τους Ατλάντα Χοκς μετράει σχεδόν τέσσερις σεζόν στο ΝΒΑ με συνολικά 102 ματς σε τρεις διαφορετικές ομάδες (Ατλάντα, Μινεσότα, Ορλάντο) αλλά σε καμία δεν μπόρεσε να μονιμοποιηθεί. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι θεωρείται δουλευταράς, παρότι διαθέτει καλό σουτ και από την περιφέρεια, παρότι είναι ασταμάτητος στο χαμηλό ποστ. Με λίγα λόγια, ένας παίκτης ακόμη πιο δυνατός από αυτό που δείχνει το θηριώδες παρουσιαστικό του. Παράλληλα, δε, παρά το άτακτο παρελθόν του θεωρείται ένας πολύ καλός και ευγενικός χαρακτήρας.

Για ποιο λόγο, λοιπόν, δεν "κόλλησε" στο ΝΒΑ; Ο βασικός είναι η έλλειψη συγκέντρωσης, αλλά και το γεγονός ότι δεν κατάφερε να "μάθει" πώς να χρησιμοποιεί σωστά το σώμα του. Αμυντικά, ενώ διαθέτει όλα τα στοιχεία για να κυριαρχήσει, δεν είχε σωστό τάιμινγκ και στα ριμπάουντ και στις τάπες, ενώ επιθετικά υστερεί στην πάσα όταν "κλείνεται" από την αντίπαλη άμυνα.

Εκτός αυτών, δε, σύμφωνα με μετρήσεις από τα κολεγιακά χρόνια του έχει ένα... θεματάκι με τ' αποθέματα οξυγόνου στα πνευμόνια του, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα στις ΗΠΑ φιλοξενώντας μάλιστα και δηλώσεις του. Για τον παραπάνω λόγο θεωρείτο από τις ομάδες του ΝΒΑ ως ένας παίκτης που προοριζόταν για ρολίστας, αφού δεν θα μπορούσε ν' αντέξει σε μεγάλο χρόνο συμμετοχής.

Το μεγάλο ζήτημα για τον Παναθηναϊκό είναι αν, και πόσο γρήγορα, ο Πέιν θα μπει στο πετσί του ρόλου του και θα καταλάβει τις ανάγκες και του ευρωπαϊκού μπάσκετ, μαζί και του Πασκουάλ. Παράλληλα, δε, ο Καταλανός θα πρέπει να αποφασίσει ποιοι από τους οκτώ πλέον ξένους που έχει στο ρόστερ του θα μείνουν εκτός της 6αδας της Stoiximan.gr Basket League, αν και μέχρι τότε, δηλαδη μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου, έχει μπόλικο χρόνο στη διάθεσή του.

Ο Πέιν προορίζεται αρχικά για 12-15 λεπτά στα ματς της Ευρωλίγκα ως back up του Γκιστ, μονομαχώντας με τον Βουγιούκα για τη θέση του πρώτου αναπληρωματικού. Ο Ίαν υπερέχει σε εμπειρία και το "know how" του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο Αντρέιαν σε αθλητικότητα και όγκο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK