Η εμμονή του Πιτίνο στα deflections αρχίζει ν' αποδίδει... deflections

Στο παιχνίδι με την Κύμη στη Χαλκίδα οι παίκτες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ έκαναν ρεκόρ σε 'εκτροπές της μπάλας' και ο Ρικ Πιτίνο το... πανηγύρισε.

ΚΥΜΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ / BASKET LEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΜΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ / BASKET LEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η πρώτη λέξη που ο Ρικ Πιτίνο λέει το πρωί, πριν από το καλημέρα, και η τελευταία το βράδυ, μετά το καληνύχτα, είναι 'deflection'.

Ως όρος προϋπήρχε στα λεξικά, ελληνιστί πρόκειται για την 'εκτροπή πορείας'. Ωστόσο ο Αμερικάνος κόουτς του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ ήταν εκείνος που, δουλεύοντας σε κολέγια και επαγγελματικές ομάδες του ΝΒΑ, τού χάρισε υπόσταση και τον εισήγαγε -καταχρηστικά- στην μπασκετική ορολογία.

Σε θεωρητική βάση πρόκειται για τη 'μονάδα μέτρησης' που διακρίνει μια καλή αμυντική ομάδα απ' όλες τις άλλες. Ο ακριβής υπολογισμός των deflections ανά αγώνα ενδεχομένως μοιάζει ολίγον τι αυθαίρετος. Αποτέλεσε πάντως βασική προτεραιότητα του Πιτίνο από την πρώτη ημέρα που ο 66χρονος προπονητής ήρθε στην Αθήνα για να διαδεχθεί τον Τσάβι Πασκουάλ στην τεχνική ηγεσία του 'τριφυλλιού'. Προσπάθησε μάλιστα να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί με τη χρήση της λέξης για να κατανοήσουν άπαντες ποια είναι η οπτική της προσωπικής προπονητικής προσέγγισης του.

Δεν υπήρξε συνέντευξη Τύπου σ' αυτό το πρώτο 15ήμερο του Πιτίνο στην Ελλάδα, στο οποίο να μην έγινε έστω μια μικρή, εμμονική, αναφορά.

Ο Αμερικάνος κόουτς έχει υποστηρίξει πολλάκις πως, στα δικά του στάνταρντς, το όριο μιας καλής αμυντικής ομάδας είναι τα 35 deflections. " Με τουλάχιστον 35, κατά 95% θα είσαι ο νικητής", έχει πει στο παρελθόν.

Σ' αυτά συμπεριλαμβάνει τα κλεψίματα, τα κοψίματα, τις αλλοιώσεις και τις διεκδικούμενες μπάλες - στο ΝΒΑ πλέον χρησιμοποιείται ο όρος hustle.

Μετά το πρόσφατο παιχνίδι με την Μπάγερν Μονάχου στο ΟΑΚΑ, έχοντας πολλά παράπονα από τους παίκτες του για το γεγονός πως " η αντίπαλος είχε πολλά ανοιχτά σουτ και θα μπορούσε να μας κάψει", έλεγε ότι " δεν έχουμε φτάσει ούτε μία φορά 35 deflections. Είχαμε δύο φορές 31 που είναι καλός αριθμός, αλλά όχι 35. Για να είμαστε μια καλή αμυντική ομάδα, θέλουμε σταθερά 35 deflections. Στους Νικς τα είχαμε σχεδόν κάθε βράδυ. Εδώ δεν τα έχουμε ακόμα".

Η μία φορά που οι παίκτες του έφτασαν τόσο ψηλά ήταν στο ντεμπούτο του, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Είχε γράψει τότε:

Τη Δευτέρα, αφού ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έφυγε με τη νίκη από τη Χαλκίδα, διευρύνοντας το σερί του στις 12 νίκες πρωταθλήματος, ο Αμερικάνος προπονητής ενημέρωσε ότι η ομάδα του πλησίασε ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο της. Οι περισσότεροι, διαβάζοντας το tweet του, στάθηκαν στο σχόλιό του για τον Σον Κιλπάτρικ, τους 20 πόντους και τα 2 κλεψίματα, ο οποίος είχε απόδοση "10 αστέρων σε κλίμακα των 5".

Περισσότερο πάντως τον Αμερικάνο προπονητή ενδιέφερε πως η ομάδα του, έχοντας καταπολεμήσει τις αλλαγές στην άμυνα, κατέρριψε την καλύτερη, ως τώρα, επίδοσή της. Άλλα τρία απομένουν πλέον πριν ο Πιτίνο ανοίξει ένα καλό μπουκάλι κρασί για να γιορτάσει.

Με την προσθήκη του Πέιν, με τα μακριά άκρα, ίσως ο στόχος επιτευχθεί σύντομα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK