Ζώντας στην εποχή του Σπανούλη: 10 σημειώσεις από τη 12η αγωνιστική

Το 'σπανουλόσημο', η 'σκληρή' αλήθεια του Πιτίνο, οι 904 πόντοι της ΑΕΚ και ο Άρης που δεν άλλαξε. Αυτές είναι οι 10 σημειώσεις από τη 12η αγωνιστική της Basket League.

BASKET LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η νέα χρονιά βρήκε τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ να παραμένει αήττητος, αλλά τον Ολυμπιακό να πετυχαίνει τη νίκη της αγωνιστικής. Όχι ως αποτέλεσμα, αλλά για το εύρος της διαφοράς απέναντι σε μια ΑΕΚ που στο β' μισό της σεζόν θα ψάξει, μέσα από τις διορθωτικές κινήσεις που έγιναν, τη χαμένη σκληράδα της. Όσο μάλιστα το Περιστέρι νικάει και απομακρύνεται, τόσο η πίεση θ' αυξάνεται για τους 'κιτρινόμαυρους', τη στιγμή που Προμηθέας και ΠΑΟΚ παραμονεύουν για να την εξοστρακίσουν από την πρώτη τετράδα.

Όλα όσα μάς άφησαν οι αγώνες του Σαββατοκύριακου:

10.

AEK είσαι. Όσο ενθουσιασμό κι αν προκάλεσε η συμφωνία με τον Τζόρνταν Θίοντορ, τόσο απογοήτευση και απότομη προσγείωση έφερε η 'υποδούλωση' στο ΣΕΦ. Όχι γιατί η Ένωση έχασε σ' ένα τέτοιο παιχνίδι, ούτως ή άλλως ο Ολυμπιακός είναι πολύ πιο γεμάτος και ποιοτικός. Η ανοικτή πληγή που είχε αφήσει η συντριβή από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ δεν έκλεισε, διότι δεν έδωσε μάχη ν' αποτρέψει καν το κακό, να έχει το... κούτελο καθαρό, να μην κουρνιάσει στη φωλιά της. Καλές οι προσθαφαιρέσεις το ρόστερ, απαραίτητες μετά τις καλοκαιρινές ανορθογραφίες, κυρίαρχο ρόλο ωστόσο παίζει η νοοτροπία. Έχει ήδη δεχθεί 904 πόντους εφέτος (έκτη χειρότερη επίδοση στο πρωτάθλημα) και το 'points average' είναι μόλις στο +27!

9.

Ο Νίκος Οικονόμου θα ήθελε έναν Τζόι Ντόρσεϊ που θα κάνει τη διαφορά στη ρακέτα. Για την ώρα βλέπει έναν ψηλό που προσπαθεί μεν, η διάθεσή του όμως δεν συμβαδίζει με το 'βαρύ' κορμί του. Οι 2 πόντοι χωρίς εύστοχο σουτ σε 5 προσπάθειες απέναντι στον Προμηθέα, που δεν έχει αντίστοιχο σέντερ, είναι μηδαμινή συνεισφορά για τον πολυδιαφημισμένο ξένο. Η κήλη στη μέση αποτελεί σίγουρα μια καλή δικαιολογία, αλλά...

BASKET LEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΚΟΛΟΣΣΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΚΟΛΟΣΣΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

8.

Ο Ήφαιστος σκόραρε 54 πόντους στο Παλέ. Οι 11 εξ αυτών με βολές. Αυτομάτως πέφτουμε στους 43 από σουτ εντός πεδιάς. Η εκτός έδρας ανταπόκριση των παικτών του Μανωλόπουλου είναι ένα ζήτημα. Κι ας είχε προηγηθεί το διπλό στο Ρέθυμνο. Οι επόμενες αποστολές είναι σε Νέα Σμύρνη και Κολοσσό. Ζητούμενο τουλάχιστον μια νίκη, για να μην μπλέξουν, διότι το εντός έδρας πρόγραμμα του β' γύρου είναι απαιτητικό για τους Λημνιούς.

7.

Μόνο καλά λόγια έχει ακούσει εφέτος ο Βλάντο Γιάνκοβιτς. Όχι πως δεν τ' αξίζει, ούτε πως αν ο ίδιος ήταν πιο παραγωγικός στο ΟΑΚΑ, ο Χολαργός θ' απειλούσε τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Ωστόσο ο ηγέτης μιας νεοφώτιστης ομάδας οφείλει να παίρνει περισσότερα σουτ από μόλις 4 σε σχεδόν 30 λεπτά συμμετοχής. Προσπάθησε με τις 6 ασίστ να ισοσταθμίσει αυτή την έλλειψη προσπαθειών. Ως ένα βαθμό όμως.

6.

Ο Λάνγκστον Χολ δεν είχε μια καλή σεζόν ως τώρα. Ταλαιπωρήθηκε πολύ στο πρώτο μισό και δεν είχε βοηθήσει ουσιαστικά τον Προμηθέα, εντός ή εκτός των τειχών. Αν οι 17 πόντοι με 5/6 τρίποντα (όσα εύστοχα είχε ο Πανιώνιος) ήταν η απαρχή για καλύτερη συνέχεια, μένει να διασαφηνισθεί. Το εύστοχο σουτ του Αμερικανού είναι σημαντικό κομμάτι στη συνολική λειτουργία των Πατρινών.

CHAMPIONS LEAGUE / ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ - ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ - ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

5.

Το Λαύριο δεν θα έχει την περυσινή πορεία, δεν θα φτάσει τόσο ψηλά γιατί του λείπει ένας Μακένζι Μουρ. Η στροφή στην... ελληνικότητα ωστόσο τού επιτρέπει να χτίσει μια ομάδα για το μέλλον. Ο Κακλαμανάκης, ο Κουζέλογλου, ο Λούντζης είναι υλικά προς εκμετάλλευση, πόσο μάλλον ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος που αναμένεται να επανέλθει στις προπονήσεις εντός της εβδομάδας. Το 86-68 επί της Κύμης ήταν ένα αποτέλεσμα που η ομάδα του Σερέλη έψαχνε εναγωνίως για να μην 'βυθιστεί' όλο το καλοκαιρινό πρότζεκτ.

4.

Πόσο μεταμορφώνει ο Ράιαν Χάροου το Περιστέρι δεν θα το διαπιστώσεις στους 15 πόντους που είχε στο 80-64 επί του Ρεθύμνου. Θα το δεις στις 7 τελικές πάσες που μοίρασε, τις περισσότερες στο διάστημα που η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη εξασφάλισε τέτοια διαφορά που στο δεύτερο μισό έκανε απλώς διαχείριση. Ο Αμερικάνος γκαρντ κάνει τη διαφορά.

3.

Ο Άρης δεν άλλαξε. Ο Άρης δεν βελτιώθηκε, δεν έπεισε. Ο Άρης δεν γλίτωσε επειδή νίκησε 65-54 τον νεοφώτιστο Ήφαιστο, εκμεταλλευόμενος το γεγονός πως στη δεύτερη περίοδο δεν έπαιξαν Γκότσερ και Φρεϊμάνις λόγω φάουλ. Μόλις 39 πόντους πέτυχαν οι 'κίτρινοι' από το 10' ως το 40'. Παρόλα αυτά η προσέλευση του κόσμου στο 'Παλέ' και η στάση του στη διάρκεια του αγώνα ωφέλησαν την ψυχολογία παικτών που τα πόδια τους έτρεμαν. Τους απελευθέρωσαν, τούς έδωσαν έξτρα κίνητρο, τούς κινητοποίησαν. Ήταν μια 'νίκη' όλο αυτό, ίσως η σημαντικότερη.

BASKET LEAGUE / ΑΡΗΣ - ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
BASKET LEAGUE / ΑΡΗΣ - ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

2.

Ο Ρικ Πιτίνο, ερχόμενος στον Παναθηναϊκό, κουβάλησε μαζί του την αμερικανική κουλτούρα. Δεν θα τη βρεις συχνά σε Ευρωπαίους προπονητές. Ποντάροντας στο επικοινωνιακό χάρισμά του, θα πει τη δική του αλήθεια. Να είσαι έτοιμος να την ακούσεις. Σκληρή; Ενδεχομένως. Άδικη; Μάλλον όχι, αλλά ίσως. Με την υπογραφή του πάντα. Δεν έχει την ανάγκη να φανεί αρεστός. Κατασταλαγμένος στα 66 του, έχει σχηματίσει άποψη για το καθετί. Θα επαινέσει τους τους παίκτες, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διστάσει να μιλήσει για το γεγονός πως " δεν είμαστε σπουδαία ομάδα στο σουτ. Δεν είμαστε κακή ομάδα, δεν έχουμε κακούς σουτέρ, αλλά δεν είναι σπουδαίοι. Δεν χρειάζεται να ξέρεις τα μυστικά του μπάσκετ, το καταλαβαίνει ένας φίλαθλος. Δεν έχουν κακή τεχνική, το πρόβλημα είναι στην καμπύλη". Με 2/12 τρίποντα απέναντι στον Χολαργό, ο δικός του Παναθηναϊκός φρόντισε να παίξει διαφορετικά (32/56 δίποντα).

1.

Κάποτε έκαναν λόγο για 'γκαλόσημο'. Ήταν το παράβολο που όφειλαν άπαντες στον Νίκο Γκάλη για την προσφορά του στην 'εκτόξευση' του ελληνικού μπάσκετ. Το 'σπανουλόσημο' είναι ο σύγχρονος όρος με την αντίστοιχη σημασία. Επτά μήνες πριν συμπληρώσει τα 37 του ο Λαρισαίος είναι σίγουρα πιο kill απ' όσο είναι Bill. Από την Κυριακή είναι ο πρώτος πασέρ στην ιστορία της Α1 μπάσκετ (2.145), όπως αυτή καθιερώθηκε από το 1992. Πέρυσι έγινε ο πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος. Του χρόνου ποιος ξέρει; Γιατί θα σταματήσει όταν αυτός αποφασίσει. Όχι σίγουρα μαζί με τον συνομίληκό του, Ντουέιν Γουέιντ. Που το 'χει ρίξει επίσης στις ασίστ!

Photo credits: AP Photo/David Banks

News 24/7

24MEDIA NETWORK