Ο χαμένος χρόνος του Βεζένκοφ: 10 σημειώσεις από την 24η αγωνιστική

Τα 38 λεπτά του Βεζένκοφ που συνδυάστηκαν με νταμπλ-νταμπλ, η περίσσια αυτοπεποίθηση του Παπαπέτρου, οι 2 εκδοχές του Περιστερίου και ο Μπομπ... Γιατράς. Όλα όσα μάς έμειναν από την αμήχανη 24η αγωνιστική.

Ο χαμένος χρόνος του Βεζένκοφ: 10 σημειώσεις από την 24η αγωνιστική

Ήταν μια αμήχανη αγωνιστική η 24η και τα 7 παιχνίδια που διεξήχθησαν ταυτόχρονα το απόγευμα του Σαββάτου παράξενα.

Οι λόγος πολλοί. Έχουμε μερικούς απ' αυτούς:

- Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε το μυαλό του στις μάχες με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

- Ο Ολυμπιακός ξέμεινε από παίκτες μέσα σ' ένα διήμερο, αφού οι Γουέμπερ και Τουπάν πήραν τον ομματιών τους και ο Γκος ταξίδεψε εκτάκτως στις ΗΠΑ.

- Η ΑΕΚ περίμενε πώς και πώς τον Γκέιμπ Γιορκ.

- Ο Ήφαιστος και ο Χολαργός ήταν πλέον αδιάφοροι, έχοντας εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στα playoffs.

- Το Λαύριο έμαθε πως θα επαναληφθούν τα 31 δευτερόλεπτα του αγώνα με τον Κολοσσό. Που όμως είναι (πρακτικά) καταδικασμένος.

Όλ' αυτά επηρέασαν -σε μεγάλο βαθμό- την εξέλιξη καθεμιάς εκ των αναμετρήσεων του Σαββάτου. Εμείς επιλέξαμε τα 10 σημεία που μάς έκαναν εντύπωση.

10.

BASKET LEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Όταν ο Γκέιμπ Γιορκ, ένας μεγαλωμένος σκόρερ, πακετάριζε για Αθήνα, οι νέοι συμπαίκτες του στην ΑΕΚ τέλειωναν το παιχνίδι με τον Πανιώνιο στο Φάληρο μετρώντας 6/31 τρίποντα και σπαταλώντας κάθε ελεύθερη ευκαιρία που είχαν στο τελευταίο δίλεπτο! Ούτε το 20% έφτασαν οι 'κιτρινόμαυροι' στο 78-74 από τους 'κυανέρυθρους' κι αν αφαιρεθούν τα 3 εύστοχα του εξαιρετικού Δημήτρη Μωραΐτη σε 6 προσπάθειες, καταλαβαίνει κανείς πως όλοι οι υπόλοιποι είχαν μαζί 3/25 ή 12%! Θα είναι ο Αμερικάνος γκαρντ το δραστικό αντίδοτο;

9.

Ο ΠΑΟΚ πριν από τον αγώνα στο ΣΕΦ είχε 368 ασίστ στο πρωτάθλημα (16 κατά μέσο όρο). Ο ΠΑΟΚ μετά τον αγώνα στο ΣΕΦ έφτασε τις 374! Μόλις 6 οι τελικές πάσες των παικτών του Ηλία Παπαθεοδώρου απέναντι σε μια άμυνα 5 παικτών όλων κι όλων. Μοιραία οι 59 πόντοι (37 από το 10' ως το 40') και το -21 (80-59) στο φινάλε.

8.

BASKET LEAGUE / ΑΡΗΣ - ΚΥΜΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
BASKET LEAGUE / ΑΡΗΣ - ΚΥΜΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ) EUROKINISSI

Έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν να μείνει μια ομάδα χωρίς πόντο για περισσότερα από 8 λεπτά. Ούτως ή άλλως οι 2 πόντοι σ' ένα δεκάλεπτο δεν αποτελούν αρνητική επίδοση στην ιστορία της Basket League. Όταν όμως η ίδια ομάδα αποτυγχάνει να παίξει άμυνα, δέχεται 24 πόντους στο ίδιο διάστημα, καθώς το σκορ ήταν 2-2 μετά το πρώτο 1,5 λεπτό, και δεν αντιδρά στο ελάχιστο, τότε πρόκειται για... μια άσχημη Κυμ-ωμένη! Οι Ευβοιώτες έχουν το ματς με το Λαύριο στη Χαλκίδα, αλλά δεν κρατούν την τύχη στα χέρια τους. Αφενός γιατί παίζουν στο ΟΑΚΑ την τελευταία αγωνιστική αφετέρου δεν έχουν την ισοβαθμία με το Ρέθυμνο!

7.

Αν το Λαύριο σώσει την κατηγορία, μια λαμπάδα ας ανάψουν μια λαμπάδα στο μπόι (1μ93) του Ντορόν Λαμπ. Δεν είναι μονάχα οι 18 πόντοι του στο 76-69 επί του Χολαργού, είναι η συνολική συνεισφορά του άλλοτε φοιτητή στο Κεντάκι και Νο42 στο ντραφτ του 2012 (Μπακς) μέσα στη σεζόν. Είναι, άλλωστε, ο τρίτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Κι αν στον α' γύρο είχε κάποια απογεύματα με μονοψήφιο αριθμό πόντων, στο β' μισό είναι απολαυστικός (15.7 πόντοι).

6.

Κάθε tweet του Ρικ Πιτίνο είναι η αφορμή μιας νέας κουβέντας. Το Σάββατο ο προπονητής του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ παρομοίασε τον Μάκη Γιατρά, τον κόουτς του Προμηθέα, με τον 'πύρινο' Μπομπ Χάγκινς του Γουέστ Βιρτζίνια.

Του δίνεις ένα δίκιο, λόγω παρουσιαστικού. Θα μου πεις, μετά, ποιος είναι ο κύριος. Θα σου μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του κολεγιακού μπάσκετ, με περισσότερες από 800 νίκες, συνομήλικος του Πιτίνο και αντίστοιχα επικοινωνιακός.

Μετά θα σε προτρέψω να διαβάσεις τον ορισμό που έχει προσδώσει στο μπάσκετ.

5.

Όση ανάγκη στη μάχη της παραμονής είχε ο Πανιώνιος τον Ντέβιον Μπέρι, που στο φινάλε του νικηφόρου αγώνα με την ΑΕΚ, περπατούσε και εκτελούσε βολές κουτσαίνοντας, άλλη τόση είχε τον Νώντα Παπαντωνίου. Ο 29χρονος πόιντ γκαρντ δεν είναι από τους καλύτερους σουτέρ, όχι του κόσμου ούτε καν, του πρωταθλήματος. Παρόλα αυτά είναι ένας κανονικός πόιντ γκαρντ με βασικές αρχές, κυρίως δε μια βελτιωμένη έκδοση του ίδιου του εαυτού του. Οι 19 πόντοι, τα 6 ριμπάουντ και οι 5 ασίστ τον έκαναν να θυμίζει... Καλάθη!

4.

BASKET LEAGUE / ΚΥΜΗ - ΡΕΘΥΜΝΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΝΤΡΙΧΑΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΚΥΜΗ - ΡΕΘΥΜΝΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΝΤΡΙΧΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ένα πράγμα κάνει πολύ καλά στην καριέρα του (και πληρώνεται γι' αυτό) ο Τράβις Μπέιντερ: σουτάρει τρίποντα! Σε ματς του κολεγιακού μάλιστα έχει 11 εύστοχα σε ματς 47 πόντων! Στο πρόσωπό του θα μπορούσες να δεις τον... Τζέι Τζέι Ρέντικ του Ρεθύμνου. Έναν λευκό σούτινγκ γκαρντ που εκτελεί χωρίς φόβο. Ανακοινώθηκε στις 27 Μαρτίου ερχόμενος από τους Όστιν Σπερς, με τους οποίους έπαιξε μάλιστα στο Διηπειρωτικό που κατέκτησε η ΑΕΚ, πρόλαβε ν' αγωνιστεί σε τέσσερα παιχνίδια και έχει 29 εκτελέσεις έξω από τη γραμμή των 6μ75. Στο σαββατιάτικο παιχνίδι της Λήμνου είχε 5/7 (71%), τα δύο εξ αυτών πολύ καθοριστικά για το μεγάλο διπλό των Κρητικών.

3.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης κερδίζει τον τίτλο του προπονητή της χρονιάς γιατί έχει καταφέρει να παρουσιάσει δύο διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ομάδας. Μία με τον Ράιαν Χάροου παρόντα και μία χωρίς αυτόν στο κουμάντο, μεταβάλλοντας τις εσωτερικές ισορροπίες και μοιράζοντας ξανά τα χαρτιά της τράπουλας. Μόνο ο Μανωλόπουλος και ο Ζιάγκος (αν σώσει το Ρέθυμνο) τον απειλούν - χωρίς ελπίδες μεταξύ μας.

2.

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Από το 87-76 του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ επί του Προμηθέα, πριν ακριβώς από τις μάχες με τη Ρεάλ Μαδρίτης, θα κρατήσουμε ένα και μόνο στοιχείο: την αυτοπεποίθηση με την οποία αγωνίζεται πια ο Ιωάννης Παπαπέτρου. Όχι γιατί πέτυχε 16 πόντους σε 18'36''. Αλλά διότι σε δύο διαδοχικές φάσεις επιθετικού τρανζίσιον των 'πρασίνων' δεν δίστασε να σηκωθεί για τρεις και να ευστοχήσει σαν σε προπόνηση. Μετρώντας συνολικά 4/4!

1.

Μ' έναν Γιώργο Πρίντεζη να μεγαλώνει και ταυτόχρονα να μην διάγει την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του, άξιζε ή όχι περισσότερο χρόνο συμμετοχής ο Σάσα Βεζένκοφ; Ήταν ένα θεμελιώδες ερώτημα που εξ αρχής απασχόλησε την 'ερυθρόλευκη' καθημερινότητα και δεν απαντήθηκε επαρκώς ή με σαφήνεια από τον Ντέιβιντ Μπλατ. Ο κόουτς του Ολυμπιακού εκθείαζε τον Βούλγαρο φόργουορντ με κάθε ευκαιρία, ταυτόχρονα όμως τον είχε μια στο κρύο (10'24'' στην Ευρωλίγκα) και μια στη ζέστη. Οι 15 πόντοι και τα 14 ριμπάουντ απέναντι στον ΠΑΟΚ σε 38 λεπτά, ενισχύουν την άποψη πως ο Αμερικάνος τεχνικός θα έπρεπε να ζυγίσει διαφορετικά τις προτεραιότητές του και ενδεχομένως να μην επιμείνει τόσο πολύ στον Λεντέι. Βέβαια, αυτός δεν τον εγκατέλειψε.

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK