Το Σάββατο ο Ηρακλής ανακοίνωσε την απόκτηση του Στεν Σοκ, μας έβαλε στη μηχανή του χρόνου και μας έκανε ένα ταξίδι στα μπασκετικά 90s.

Τότε που ο πατέρας του Τιτ, ο βραχύσωμος πλέι μέικερ με χαρακτηριστικό παχύ μουστάκι, ερχόταν στην Ελλάδα με το επώνυμο Γιαννόπουλος και έπαιζε ως γηγενής στον Παναθηναϊκό (για τέσσερα χρόνια) και στον Άρη (την τελευταία σεζόν της καριέρας του)!

Ο Εσθονός, διεθνής με την ΕΣΣΔ, πόιντ γκαρντ ήταν μία από τις πάμπολλες περιπτώσεις ελληνοποιήσεων της εποχής, για παίκτες που προέρχονταν κυρίως από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Ένα status στο ελληνικό μπάσκετ, το οποίο έπαψε να ισχύει αφού πρώτα μεσολάβησαν αρκετά χρόνια.

Ακόμη και σήμερα πάντως αποδεικνύεται πως βρίσκει... εφαρμογή. Διότι ο 29χρνος Στεν, εκμεταλλευόμενος το επίσημο έγγραφο που έχει στην κατοχή του ο πατέρας του, θ' αγωνιστεί στην Α2 ως Έλληνας. Παρότι γεννήθηκε πριν από 29 χρόνια στο Ταλίν, παρότι μέχρι τώρα δεν έπαιξε ποτέ άλλοτε στη χώρα μας. Αντιθέτως έχει γυρίσει τη μισή ανατολική Ευρώπη (Εσθονία, Γεωργία, Ρουμανία).

Inline Image

ADVERTISING

Ο μεγαλύτερος αδερφός του, ο 33χρονος, Τάνελ δεν προλαβαίνει πλέον.