Ξένοι της ελληνικής Α1 που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή

9+1 ξένοι που είχαν παίξει μπάσκετ στην Ελλάδα και δεν υπάρχουν πια στη ζωή για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Η απώλεια του Ουκρανού Γκριγκόρι Χίζνιακ η πιο πρόσφατη εξ αυτών.

Ξένοι της ελληνικής Α1 που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή
EUROKINISSI

Θάνατος. Λέξη μία, ταυτόχρονα όμως μαύρη, πένθιμη και δυσκολοχώνευτη. Σκαλώνει στο λαιμό, δεν καταπίνεται. Πόσο μάλλον όταν συνδυάζεται με το πρόωρος, αιφνίδιος, απρόσμενος.

Ο Ουκρανός σέντερ Γκριγκόρι Χίζνιακ, εργάτης του μπάσκετ, ήταν απ' αυτούς που 'έφυγαν νωρίς'. Που δεν 'χόρτασαν' τη ζωή. Που άφησαν πίσω τους συγγενείς και φίλους να τους συγκλονίζει η απώλεια. Μόλις 44ων ήταν ο άλλοτε σέντερ του Περιστερίου και του Μακεδονικού, ο κορυφαίος μπλοκέρ στην Euroleague τη διετία (2000-02) που έπαιζε στη Ζαλγκίρις Κάουνας. Η καρδιά 'πρόδωσε' τον αγαθό γίγαντα των 2μ16 ξαφνικά στη διάρκεια της νύχτας και η λίστα με ξένους που είχαν αγωνιστεί στην Ελλάδα κι άφησαν ανοικτό τον κύκλο ενός βίου με ημερομηνία λήξης δυστυχώς μεγάλωσε.

Ξένοι της ελληνικής Α1 που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή
EUROKINISSI

Μόλις μία ημέρα πριν από την έναρξη του νέου πρωταθλήματος.

Θυμηθήκαμε τους...

Μαρκ Πετγουέι

Ο πρώτος ξένος στην ιστορία του Απόλλωνα Πάτρας, ένας φόργουορντ με ασύλληπτη δύναμη και τρομερή επαφή με το καλάθι. Σε παιχνίδι απέναντι στην ΑΕΚ έφτασε να έχει 45 πόντους και μέσο όρο σεζόν 27.3 πόντους και 8.1 ριμπάουντ. Είχε πρωτοέρθει στον ΠΑΟΚ ένα χρόνο πριν για να πλαισιώσει τον Ντιλέινι Ραντ στα παιχνίδια της Ευρώπης και όλοι τον θυμούνται το ταμπλό που είχε σπάσει μ' ένα εντυπωσιακό κάρφωμά του απέναντι στον Ερ.Αστέρα. Ο 'Δικέφαλος' τον είχε βάλει στα έμψυχα ανταλλάγματα που πήραν οι Πατρινοί για τη μεταγραφή του Μπιλ Μέλις.

Απεβίωσε: Στις 2 Ιουνίου του 1989 μετά από δολοφονική ενέργεια. Ήταν 27 ετών.

Κόνραντ ΜακΡέι

Ο Νεοϋρκέζος ψηλός ήταν από τα παιδιά που ονειρεύονταν να παίξουν στο ΝΒΑ και ποτέ του δεν εγκατέλειψε αυτό το όνειρο, ως τη στιγμή που κόπηκε το νήμα της ζωής του. Ήταν ο ένας εκ των δύο ξένων του ΠΑΟΚ τη σεζόν 1997-98, τον είχε φέρει ο Σβι Σερφ, έχοντας προηγουμένως κατακτήσει τίτλους με την τουρκική Εφές. Έβγαλε όλη τη σεζόν, ήταν ο τέταρτος ριμπάουντερ και πέμπτος μπλοκέρ της κανονικής περιόδου και μάλιστα στους τελικούς του πρωταθλήματος απέναντι στον Παναθηναϊκό ήταν από τους πιο παραγωγικούς του 'Δικεφάλου', αν και ο τίτλος χάθηκε.

Απεβίωσε: Στις 10 Ιουλίου του 2000, όταν κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της προπόνησης με τους Orlando Magic στο summer league. Είχε διαγνωστεί με αρρυθμία. Ήταν 29 ετών.

Ξένοι της ελληνικής Α1 που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή
EUROKINISSI

Αλφόνσο Φορντ

Μαχητής μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του. Είχε διαλέξει το δρόμο που θα πάρει, προτιμώντας να μην σταματήσει το μπάσκετ, να κάνει αυτό που τον γέμιζε περισσότερο από καθετί άλλο, που τον έκανε να χαμογελά, παρά να χαρίσει μερικά χρόνια στον εαυτό του. Με το ελληνικό μπάσκετ 'συναντήθηκε' το καλοκαίρι του 1996, όταν επιλέχθηκε από τον Παπάγο. Ακολούθησαν οι γεμάτες πόντους θητείες σε Σπόρτιγκ, Περιστέρι και φυσικά τον Ολυμπιακό, όντας μάλιστα για δύο σερί σεζόν πρώτος σκόρερ στη Euroleague.

Απεβίωσε: Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2004 από λευχαιμία. Ήταν 32 ετών.

Ξένοι της ελληνικής Α1 που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή
EUROKINISSI

Κένιον Τζόουνς

Από τους Αμερικανούς που 'τίμησαν' τα χρήματα που πήραν σε Πανιώνιο και Μαρούσι. Ήρθε στην Ελλάδα το 2001 και έπαιξε σε τέσσερις διαφορετικές περιόδους. Η τελευταία το 2004-05, δύο μήνες πριν φύγει από τη ζωή. Από τους αγαπημένους ξένους του Παναγιώτη Γιαννάκη, είχε συγκλονιστεί όταν έμαθε τ' άσχημα μαντάτα. Για μικρό διάστημα έμεινε και στον Παναθηναϊκό, στις αρχές της σεζόν 2003-04, αποχωρώντας μετά τα πρώτα τέσσερα ματς της κανονικής περιόδου, αφού 'κόπηκε' από τον Ομπράντοβιτς.

Απεβίωσε: Στις 19 Αυγούστου του 2005 από καρδιακή προσβολή. Δίπλα του είχαν εντοπιστεί κατά την έρευνα χάπια αδυνατίσματος. Ήταν 27 ετών.

Ξένοι της ελληνικής Α1 που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ντάιρον Νιξ

Από τους πιο θεαματικούς ξένους που έπαιξαν στην Ελλάδα. Δύο μέτρα ήταν ο Αμερικάνος φόργουορντ, διακρινόταν για την αλτικότητα, το θράσος και τα εντυπωσιακά καρφώματά του. Το Ηράκλειο τον έφερε το καλοκαίρι του 1997 όταν ήταν 30 ετών, αφού είχε ήδη παίξει μεταξύ άλλων σε Μάλαγα, Μακάμπι Τελ Αβίβ και Μπανταλόνα. Τελείωσε τη σεζόν με 17.5 πόντους, 7.7 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ ανά αγώνα - η κρητική ομάδα τερμάτισε 7η.

Απεβίωσε: Στις 15 Δεκεμβρίου του 2013 από πνευμονία. Ήταν 46 ετών.

Ξένοι της ελληνικής Α1 που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή

Ρόι Τάρπλει

Ήταν ένα από τα υψηλότερα NBA Draft που ήρθε στην Ευρώπη και δη στην Ελλάδα. Το 1988 είχε αναδειχθεί 'Καλύτερος Έκτος Παίκτης' στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου ως παίκτης των Dallas Mavericks (13.5 πόντοι, 11.8 ριμπάουντ), αλλά τιμωρήθηκε τρεις φορές από τη λίγκα και αποβλήθηκε δια παντός το 1995 για χρήση ουσιών. Στην Ελλάδα την αρχή στον Άρη, έπαιξε στον Ολυμπιακό του Γιάννη Ιωαννίδη, συνέχισε στον Ηρακλή και κατέληξε για ένα μεροκάματο στον Έσπερο Καλλιθέας.

Απεβίωσε: Στις 9 Ιανουαρίου του 2015 νοσηλευόμενος σε κλινική από κίρρωση του ήπατος. Ήταν 50 ετών.

Ξένοι της ελληνικής Α1 που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή
EUROKINISSI

Κρίστιαν Βελπ

Κλασική φιγούρα των 90s ο Γερμανός 'γίγαντας' των 2μ13 με τριετή θητεία στο ΝΒΑ, υπήρξε μέλος του Ολυμπιακού την ανεπανάληπτη σεζόν (1996-97) του triple crown. 33άρης τότε ήταν συμπληρωματικός τον Παναγιώτη Φασούλα και Ντράγκαν Τάρλατς στη φροντ λάιν που είχε φτιάξει ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, έδωσε πάντως 6.2 πόντους και 3.5 ριμπάουντ στην Euroleague.

Απεβίωσε: Την 1η Μαρτίου του 2015 από καρδιακή προσβολή. Ήταν 51 ετών.

Ξένοι της ελληνικής Α1 που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή
EUROKINISSI

Τσαρλς Σάκλεφορντ

Ένα τεράστιο ταλέντο που ταλαιπωρήθηκε από τα εύθραυστα γόνατά του και 'ταλαιπώρησε' τον εαυτό του. Στον Άρη ήρθε το καλοκαίρι του '96, σε τιμή ευκαιρίας, και βοήθησε όσο ήταν υγιής και δεν νυχτοπερπατούσε. Μάλιστα, παρότι στην Ελλάδα τον είχε αντικαταστήσει ο Γουόλτερ Μπέρι, είχε συμβολή στην επική ανατροπή των 'κίτρινων' του Σούμποτιτς στην Προύσα και την ευρωκούπα μέσα στην Τουρκία. Στον ΠΑΟΚ πήγε μετά την έναρξη της επόμενης σεζόν '97 ως λύση ανάγκης, δίπλα στον ΜακΡέι, πλακώθηκε με τον Χάρβεϊ στο ματς με τον Πανιώνιο και έχασε 8 ματς, αλλά πρόλαβε τα πλέι οφ και στάθηκε αρωγός του Στογιάκοβιτς στην αλησμόνητη πρόκριση του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ.

Απεβίωσε: Στις 27 Ιανουαρίου του 2017 από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ήταν 50 ετών.

Ξένοι της ελληνικής Α1 που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή
EUROKINISSI

Άνταμ Βόιτσικ

Από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες του πολωνικού μπάσκετ, υπερπρωταθλητής (οκτώ τίτλοι με τρεις διαφορετικές ομάδες), τον είχε εμπιστευτεί και τον είχε φέρει στην Ελλάδα ο Αργύρης Πεδουλάκης για λογαριασμό του Περιστερίου τη σεζόν 2001-02 ενισχύοντας τη φροντ λάιν μ' έναν πολύ ποιοτικό ψηλό που του έδινε 18.4 πόντους ανά αγώνα στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα την επόμενη σεζόν να φύγει για την Ισπανία (Μάλαγα).

Απεβίωσε: Στις 26 Αυγούστου του 2017 από λευχαιμία. Ήταν 47 ετών.

Ξένοι της ελληνικής Α1 που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή
EUROKINISSI

Άλτον Φορντ

Λίγοι τον θυμούνται γιατί στον ΠΑΟΚ έπαιξε μόνο σε δύο παιχνίδια κυπέλλου της σεζόν 2005-06, με Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη και το μεγάλο ντέρμπι με τον Άρη. Σ' αμφότερα ο 'Δικέφαλος' επικράτησε και προκρίθηκε. Ωστόσο ο 24χρονος τότε σέντερ έφυγε πριν καν αρχίσει το πρωτάθλημα συνεχίζοντας την καριέρα του σε Πολωνία, Βοσνία, Κίνα και κυρίως D-League.

Απεβίωσε: Στις Απριλίου του 2018 από λέμφωμα (κακοήθης όγκος που προέρχεται από λεμφοκύτταρα). Ήταν 36 ετών.

ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ / ΑΓΩΝΑΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ / ΑΓΩΝΑΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ EUROKINISSI

Photos credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK