O Collin Sexton θα περιμένει έναν άλλον LeBron. Ή θα φύγει!

Έκανε την πιο γεμάτη εμφάνισή του στη σεζόν και είναι από τους επιδραστικούς πρωτοετείς. Όχι όμως ο καλύτερος. Ο Collin Sexton ακολουθεί τα χνάρια του Irving, αλλά δεν είναι τόσο καλός όσο οι συνομήλικοί του. Όπως ο Doncic.

Philadelphia 76ers' Jimmy Butler, left, reaches for the loose ball while holding off Cleveland Cavaliers' Collin Sexton, right, during the second half of an NBA basketball game, Friday, Nov. 23, 2018, in Philadelphia. The Cavaliers won 121-112. (AP Photo/Chris Szagola)
Philadelphia 76ers' Jimmy Butler, left, reaches for the loose ball while holding off Cleveland Cavaliers' Collin Sexton, right, during the second half of an NBA basketball game, Friday, Nov. 23, 2018, in Philadelphia. The Cavaliers won 121-112. (AP Photo/Chris Szagola) AP PHOTO/CHRIS SZAGOLA

Από το 2011 στο 2018 μεσολαβεί μια απόσταση 7 ετών. Όσα τα χρόνια της ηλικιακής διαφοράς του Kyrie Irving με τον Collin Sexton, όσα ακριβώς τα χρόνια της εμπειρίας τους στο ΝΒΑ. Ο πρώτος θα μπορούσε να είναι ο μεγάλος αδερφός του δεύτερου. Να έχουν ζήσει στο ίδιο σπίτι, να έχουν μεγαλώσει μαζί, να είναι αυτός που τον συμβουλεύει και τον καθοδηγεί. Δεν είναι. Ο δεύτερος γίνεται παρόλα αυτά ο διάδοχος του πρώτου στους Cavaliers.

Τους ενώνουν πολλά περισσότερα απ' όσα τους χωρίζουν και οι συγκρίσεις αναπόφευκτες. Το '2' στη φανέλα είναι το βασικό σημείο επαφής τους. Τον είχαν ρωτήσει τον Irving, μετά τη βραδιά του draft, και δεν έδειξε να πειράζεται από την επιλογή αυτή. "Από την πλευρά μου, δεν αισθάνομαι άσχημα", είχε αποκριθεί.

Ο αριθμός δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που τους ενώνει. Άφησαν το κολέγιο μετά τον πρώτο χρόνο, ήταν επιλογές της πρώτης 10άδας στο draft, καλύπτουν στην ίδια θέση (PG), σουτάρουν με το ίδιο πάνω-κάτω στιλ και αφίχθησαν στο Κλίβελαντ, αφού πρώτα έφυγε ο LeBron James. Με στόχο να ηγηθούν.

Πρόσφατα ο Sexton άκουσε από τους συμπαίκτες του να λένε ότι "αυτός δεν ξέρει πώς παίζεται το παιχνίδι". Βράδυ Παρασκευής - ξημερώματα Σαββάτου έκανε την καλύτερη εμφάνισή του. Είχε 23 πόντους με 10/18 δίποντα, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 μπλοκ, 1 κλέψιμο και μόλις 2 λάθη στο 121-112 των Cavaliers επί των Sixers στη Φιλαντέλφια. Οι 'ιππότες' νίκησαν για τρίτη φορά εφέτος σε 17 απόπειρες.

Ο Sexton ζει ακριβώς ό,τι ζούσε ο Irving το 2011. Τότε που ως No1 του draft έβλεπε την ομάδα του, υπό τον Byron Scott, να τελειώνει τη σεζόν με ρεκόρ 21-45 (τρίτο χειρότερο στην Ανατολή). "Εντοπίζω αυτές τις ομοιότητες επειδή ούτε ο Sexton φοβάται, όπως ήταν το ίδιο ο Kyrie. Δεν τρομάζει την κρίσιμη στιγμή", έλεγε ο Tyronn Lue πολύ πριν απολυθεί. Η rookie season του Sexton είναι χρονιά προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Από το κολέγιο της Alabama στους περυσινούς φιναλίστ το gap είναι μεγάλο. Και πρέπει να έχει το νου του. Φέρει πάντως το προσωνύμιο "Young Bull" και δεν είναι τυχαίο.

Η κούρσα για τον rookie of the year

Αν ο Sexton είναι ικανός να παρουσιάσει τους ίδιος αριθμούς σε διάρκεια, θ' αυξήσει αυτομάτως τις πιθανότητες να διεκδικήσει μέχρι τέλους το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου. Όπως συνέβη με τον Irving το 2012.

Προς το παρόν υπολείπεται άλλων, διότι τη ημέρα έχει 12 πόντους με 5/17 σουτ και την άλλη 23 με 10/18. Εξ ου και το Bleacher Report στα μέσα της εβδομάδας τον είχε μόλις στο Νο9 της λίστας με τους rookies. Όχι άδικα. Κυρίως επί τα λάθη του (2.1 ανά αγώνα) είναι σχεδόν ισάριθμα με τις λίγες ασίστ του (2.4).

Ποιοι τον έχουν αφήσει, για την ώρα, πίσω;

Στο 8 είναι ο Mikal Bridges των Phoenix Suns. Είναι μόνο 4 πόντους στη μεγάλη έκπληξη της βραδιάς, τη νίκη 116-114 των 'ήλιων' στο Μιλγουόκι με το καλάθι του Crawford στα 0.8 πριν από τη λήξη. Παρόλα αυτά έχει ήδη αφήσει το σημάδι του με την προσαρμοστικότητά του. Είναι ο καλύτερος αμυντικός της ομάδας του Kokoskov με 2.4 κλεψίματα ανά 36 λεπτά!

Στο 7 βρίσκεται ο Marvin Bagley III των Sacramento Kings. Ένα παιδί που από την πρώτη σεζόν του στο ΝΒΑ επιβεβαιώνει όλα όσα τον συνόδευαν από τη μονοετή θητεία του στο Duke. Αθλητικός και αποτελεσματικός στην επίθεση, υστερεί βέβαια στο αμυντικό κομμάτι.

Στο 6 κατοικοεδρεύει ο Shai Gilgeous-Alexander. Ο Καναδός γκαρντ έχει κάνει την έκπληξη ως τώρα και είναι ένας από τους λόγους που ο Milos Teodosic κάνει δεύτερες σκέψεις για την καριέρα του στο ΝΒΑ. Έχει 10.5 πόντους ανά αγώνα και συμπληρώνει ιδανικά την περιφέρεια των Clippers.

Μια θέση πιο πάνω, στο 5, συναντάς τον Wendell Carter Jr. Από το Duke επίσης ο 19χρονος σέντερ έχει ήδη γίνει σημείο αναφοράς στη ρακέτα των Bulls. Το μεγάλο όπλο του; Η πάσα. Για ψηλός μοιράζει απίθανα την μπάλα, βλέπει γήπεδο, εκμεταλλεύεται τις κινήσεις των συμπαικτών του.

Το 4 ανήκει στον Jaren Jackson Jr. των Grizzlies. Άλλος ένας ψηλός, ο οποίος μαθαίνει δίπλα στον Marc Gasol. Οι 12.5 πόντοι με τα πολύ καλά ποσοστά συνδυάζονται με τα 4.4 ριμπάουντ, κυρίως όμως είναι ένας από τους καλύτερους αμυντικούς ψηλούς της λίγκας με σχεδόν 2 κοψίματα και 1.3 κλεψίματα ανά συμμετοχή!

Ο Trae Young των Hawks είναι στο Νο3. Ταχύς και απρόβλεπτος, κάνει ακριβώς ό,τι αναμενόταν να κάνει σουτάροντας πολύ απ' έξω, χωρίς να φοβάται τη διείσδυση. Αν είχε καλύτερο ποσοστό στις βολές, θα ήταν σε καλύτερη θέση.

Όπως στο 2, το οποίο πιάνει ο Deandre Ayton. Το No1 του draft ήρθε από το κολέγιο Arizona για να λειτουργήσει ως ο βασικός πυλώντας των Suns στη ρακέτα. Στο ματς με τους Bucks είχε 17 πόντους, 7 ριμπάουντ και 3 ασίστ, κινούμενος στα νούμερά του μετά από 17 παιχνίδια.

Memphis Grizzlies center Marc Gasol (33) controls the ball against Dallas Mavericks guard Dennis Smith Jr. (1) and forward Luka Doncic (77) in the first half of an NBA basketball game Monday, Nov. 19, 2018, in Memphis, Tenn. (AP Photo/Brandon Dill)
Memphis Grizzlies center Marc Gasol (33) controls the ball against Dallas Mavericks guard Dennis Smith Jr. (1) and forward Luka Doncic (77) in the first half of an NBA basketball game Monday, Nov. 19, 2018, in Memphis, Tenn. (AP Photo/Brandon Dill) AP PHOTO/BRANDON DILL

Στην κορυφή δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Luka Doncic. Του οποίου η επιρροή στο παιχνίδι των Mavericks είναι μεγάλη και άκρως σημαντική. Με 19.3 πόντους, 6.9 ριμπάουντ και 4.1 ασίστ διαθέτει το πληρέστερο πακέτο όλων και κάνει όλους τους υπόλοιπους πρωτοετείς να μοιάζουν παιδάκια που προσπαθούν να περπατήσουν, την ίδια στιγμή που ο ίδιος τρέχει ασταμάτητα. Σκοράρει με κάθε τρόπο και αν, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, βελτιώσει τις καταστάσεις 'ένας μ' ένα', θα είναι ασυναγώνιστος.

Επειδή πάντως αρχίσαμε με αφορμή των Sexton, ίσως χρειαστεί κι αυτός έναν LeBron για το δαχτυλίδι. Εκτός κι αν επιλέγει να φύγει...

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Chris Szagola

News 24/7

24MEDIA NETWORK