Ευτυχώς για όλους, οι Τορόντο Ράπτορς είναι από τον Καναδά

Αν ελληνική ομάδα ανακοίνωνε την πρόσληψη κόουτς με highlight την καριέρα του στην Αγγλία, αντιλαμβάνεσαι πως θα υπήρχαν αντιδράσεις. Αν την πρόσληψη έκανε άνθρωπος που είχε αποτύχει να παίξει μπάσκετ στην British Basketball League, θα 'χε γίνει χαμός.

Ευτυχώς για όλους, οι Τορόντο Ράπτορς είναι από τον Καναδά

Ξέρεις ποια είναι η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ, αυτήν τη στιγμή; Να σε βοηθήσω: οι Ράπτορς. Έχουν τέσσερις περισσότερες νίκες από το Νο2, που είναι οι Μπακς. Παρεμπιπτόντως, αυτές είναι οι μόνες ομάδες που βρίσκονται στην κορυφαία επτάδα σε αποτελεσματικότητα στην άμυνα ΚΑΙ την επίθεση, φέτος. Ναι, γενικά η Ανατολή ζει τη φάση της. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Είναι το Τορόντο, που κατάφερε να μπει στο χάρτη του ΝΒΑ ως ισότιμο μέλος με δυο πολύ συγκεκριμένες κινήσεις. Που δεν αφορούσαν παίκτες. Αυτοί εμφανίστηκαν μετά. Η αφορμή για την ιστορία που ακολουθεί, είναι η νίκη επί των Ουόριορς τα ξημερώματα. Δες τα highlights.

Για αρχή, παραδόθηκαν κλειδιά και λευκές επιταγές στον Masai Ujiri (προφέρεται Μασάι Γιουζίρι, όπως έχει πει ο ίδιος), τύπος που δεν φημίζεται για το καλό και το ευγενές του χαρακτήρα του, είναι όμως γνωστός για την αποτελεσματικότητα του. Βασικά, είναι γνωστός για το ότι μπροστά στα κάλλη και τα αποτελέσματα, ούτε γυρνάει να φτύσει τον πόνο. Ας γνωριστούμε.

Ο τύπος γεννήθηκε στη Ζάρια της Νιγηρίας -όπου εδρεύει το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας. O -νοσοκόμος/στέλεχος νοσοκομείου-, πατέρας του είναι από το φυλή Isoko, που ζει στην καρδιά του δέλτα του ποταμού Νίγηρα και έχει παράδοση σε... ευαίσθητα επαγγέλματα της χώρας όπως δικηγορία, λογιστικά, οικονομικά, ιατρικά κλπ. Η -γιατρός- μητέρα του, είναι από την αγροτική φυλή Κάμπα της Κένυας, την τρίτη πολυπληθέστερη του έθνους -με πρώτη τους Μασάι. Θέλω να σου πω ότι δεν πέρασε δύσκολα. Παρ' όλα αυτά, από όταν έπιασε λεφτά στα χέρια του, βοηθά τους συμπατριώτες του.

Ήθελε να κάνει καριέρα NBAer, δεν προέκυψε και έγινε πρόεδρος

Έπαιξε το ποδόσφαιρο του, πριν γνωρίσει το μπάσκετ (στα 13) και αφοσιωθεί σε αυτό, αγοράζοντας αμερικανικά περιοδικά και βιντεοκασέτες με παιχνίδια. Και ναι, ίνδαλμα του ήταν ο Hakeem Olajuwon.

Όταν τελείωσε το σχολείο, μετανάστευσε στις ΗΠΑ για σπουδές και μπάσκετ. Ήταν πολύ αδύνατος για Division I. Μετά μια προπαρασκευαστική σχολή, πήγε στο Bismarck State Junior College και απέκτησε το “smooth” για παρατσούκλι. Του πρόσφερε υποτροφία το Georgetown. Πήγε στο Montana State-Billings, στη Division II. Έμεινε ένα εξάμηνο “γιατί δεν περνούσα καλά. Ήθελα να γίνω επαγγελματίας”. Θα σε παρακαλούσα να κρατήσεις στη μνήμη σου την επόμενη παράγραφο.

Είχε βρετανικό διαβατήριο. Βρήκε ατζέντη και πήγε στη Γαλλία. Δεν βρήκε δουλειά εκεί. Πήγε στην Αγγλία και υπέγραψε στη Derby. “ Δεν ήμουν αρκετά καλός” είπε το 2010 στη Denver Post, “αλλά έπαιξα έξι χρόνια σε Αγγλία και Βέλγιο. Μάζεψα χρήματα, έμαθα πολλά για το μπάσκετ και σύστησα παντού τον εαυτό μου. Συμπεριλαμβανομένων των scouts και των στελεχών του ΝΒΑ”. Γιατί στόχος του ήταν να δουλέψει στην θεαματικότερη λίγκα του πλανήτη. Σε όποιο πόστο. Δεν τον ένοιαζε.

Denver Nuggets Executive Vice President of Basketball Operations Masai Ujiri, left, talks with head coach George Karl during the first day of NBA basketball training camp in Denver, Friday, Dec. 9, 2011. (AP Photo/Jack Dempsey)
Denver Nuggets Executive Vice President of Basketball Operations Masai Ujiri, left, talks with head coach George Karl during the first day of NBA basketball training camp in Denver, Friday, Dec. 9, 2011. (AP Photo/Jack Dempsey) ASSOCIATED PRESS

Όταν κατάλαβε πως δεν είχε νόημα να παίζει άλλο μπάσκετ (2003) άρχισε να παίρνει τα τηλέφωνα που είχε μαζέψει. Οι Magic του έδωσαν την πρώτη ευκαιρία. Να είναι διεθνής scout, χωρίς μισθό. Την επόμενη χρονιά οι Nuggets τον προσέλαβαν για την ίδια δουλειά. Με μισθό. Ακόμα ευχαριστεί τον George Karl. Το 2007 όταν τελείωσε το συμβόλαιο του, βρέθηκε με τρεις προτάσεις. Πήρε αυτήν των Raptors " γιατί ήθελα να δουλέψει περισσότερο την επιχειρηματική πλευρά μου, να εξελιχθώ σε επίπεδο επαφής με τους παίκτες και τη διοίκηση”. Είχε διαβεβαιώσει ότι είναι έτοιμος. Μετά τους παράτησε για να γίνει ακόμα καλύτερος στους Nuggets.

Από τη δωρεάν εργασία στα 15.000.000 δολ.

Το 2013 επέστρεψε στον Καναδά. Για το πόστο του GM, με πενταετές συμβόλαιο για 15.000.000 δολ.. Είχε πει πως “ αν δείτε πώς έφτασα εδώ, θα καταλάβετε ότι με βοήθησε πολύς κόσμος. Αυτή είναι η αλήθεια. Ένας εδώ, άλλος εκεί, κάποιος μου είπε πώς να πάρω υποτροφία από σχολείο, άλλος ποιον προπονητή να εμπιστευτώ. Κατάλαβα πως υπάρχουν τόσα που μπορείς να κάνεις στο ΝΒΑ, που δεν μπορείς να γίνεις επιτυχημένος μόνο ως παίκτης”.

Στο τέλος της σεζόν, αναδείχθηκε το καλύτερο στέλεχος του ΝΒΑ. Έγινε ο πρώτος μη Αμερικανός που πήρε το βραβείο σπίτι. Τον Σεπτέμβριο του 2016 οι Ράπτορς τον έκαναν πρόεδρο. Συνέχισε τον ακτιβισμό και ως πρόεδρος του Basketball Without Borders, ενώ έχει δυο camps, ένα για τους πενήντα καλύτερους παίκτες της Νιγηρίας και ένα για ψηλούς Αφρικανούς. Φυσικά, έχει και σπόνσορες.

Λέει πως συμπεριφέρεται στους άλλους, όπως θα ήθελε να του συμπεριφέρονται. Τονίζει πως “είναι σημαντικό να βρεις την ισορροπία μεταξύ του να είσαι επιθετικός, έντονος, ανταγωνιστικός και να φέρεσαι καλά στους ανθρώπους”.

Toronto Raptors president and general manager Masai Ujiri, left, and head coach Dwane Casey address the media during an NBA basketball news conference, Tuesday, May 6, 2014. Casey has agreed to a three-year contract extension after Toronto won a franchise-record 48 games this season. (AP Photo/The Canadian Press, Galit Rodan)
Toronto Raptors president and general manager Masai Ujiri, left, and head coach Dwane Casey address the media during an NBA basketball news conference, Tuesday, May 6, 2014. Casey has agreed to a three-year contract extension after Toronto won a franchise-record 48 games this season. (AP Photo/The Canadian Press, Galit Rodan) AP

Όταν απέλυσε τον -φίλο του- Dwane Casey, προπονητή που οδήγησε τους Ράπτορς στο ρεκόρ των 59 νικών, τη σεζόν 2017-18, πριν 'σκουπιστούν' από τους Cavs στο δεύτερο γύρο των playoffs (αποκλείστηκαν για τρίτη σερί χρονιά από δαύτους) είπε “ σήμερα είναι μια πραγματικά δύσκολη μέρα για τον οργανισμό μας. Είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έκανα στη ζωή μου”. Είπε τα καλύτερα για τον χαρακτήρα, τις αρχές και όσα πρόσφερε ο κόουτς στο Τορόντο για επτά χρόνια, πριν καταλήξει στο “ δεν έκανε κάτι λάθος. Πιστεύω ότι είχε έλθει η ώρα να φύγει”.

Aυτό που δεν είπε και αποκάλυψε το CBS Sports ήταν πως είχε εκνευριστεί 1) με την αδυναμία του Casey να συνεχίσει την επιτυχία της regular season στα playoffs, 2) με το γεγονός ότι είχε 'δώσει' τον DeRozan ως υπεύθυνο για την κακή άμυνα και 3) με το σουτ-μαχαιριά στην καρδιά του LeBron James, στο τρίτο ματς των playoffs, όταν ο Casey δεν έστειλε δυο παίκτες πάνω του, ώστε να μην πάρει την μπάλα ή να μη ξέρει τι να την κάνει.

Μετά το τέλος του αγώνα, ο πρόεδρος και ο προπονητής τσακώθηκαν. Εκείνη ήταν η ημέρα που ο Casey “τελείωσε”, με τον Ujiri να έχει αποφασίσει ήδη ποιος θα τον διαδεχθεί. Έχοντας 'κλειδώσει' τους DeMar DeRozan, Kyle Lowry και Serge Ibaka με συμβόλαια έως το 2020 -για να είναι ο κορμό της ομάδας που θα διεκδικούσε δαχτυλίδι- κάλεσε τον Nick Nurse να καθίσει στην πρώτη καρέκλα. Τώρα ανακάλεσε την πληροφορία που σου είχα πει να συγκρατήσεις, για τη θητεία του Ujiri στην Αγγλία.

Φαντάσου να ανακοίνωνε ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός πως αποκτήθηκε προπονητής που είχε ως highlight στο βιογραφικό του την καριέρα στη Μεγάλη Βρετανία.

From left, Toronto Raptors assistant coaches Andy Greer, Nick Nurse, head coach Dwane Casey and assistant Rex Kalamian are seen on the bench during the first half of an NBA basketball game against the Detroit Pistons, Sunday, Feb. 28, 2016, in Auburn Hills, Mich. (AP Photo/Carlos Osorio)
From left, Toronto Raptors assistant coaches Andy Greer, Nick Nurse, head coach Dwane Casey and assistant Rex Kalamian are seen on the bench during the first half of an NBA basketball game against the Detroit Pistons, Sunday, Feb. 28, 2016, in Auburn Hills, Mich. (AP Photo/Carlos Osorio) AP

Ο νυν κόουτς των Ράπτορς επίσης, ήθελε να κάνει καριέρα παίκτη. Όσο ήταν ο βασικός 'άσος' του Northern Iowa (τέσσερα χρόνια), πήρε και πτυχίο λογιστικής. Έκανε και ρεκόρ τριπόντων: σκόραρε 170, με ποσοστό 46.8%. Μετά άρχισε το πήγαινε-έλα σε ΗΠΑ και Αγγλία.

Το 1990 έγινε επαγγελματίας στην Derby Rams, έχοντας απορρίψει πρόταση από τη Γερμανία. Έγινε παίκτης και προπονητής, τύπων που ήταν δέκα χρόνια μεγαλύτεροι του. Επέστρεψε στις ΗΠΑ για να γίνει βοηθός σε κολεγιακές ομάδες. Με το South Dakota έφτασε το 1994 στο Elite Eight.

Το καλοκαίρι του 2015 επέστρεψε στη Μεγάλη Βρετανία, για το Birmingham, μετά πήγε Βέλγιο, Οστάνδη, Μάντσεστερ και το 2000 στο Λονδίνο, για τους Towers. Αναδείχθηκε πρωταθλητής και καλύτερος κόουτς της σεζόν και θα έλεγες πως είχε κλείσει τον κύκλο. Για αυτό γύρισε στην Αμερική, ως ασίσταντ των Oklahoma Storm. Έλα όμως, που πάλι τον ζήτησαν στην Αγγλία. Να μην πάει;

Με τους Brighton Bears πέρασε τέσσερα χρόνια, τα περισσότερα που 'χει κοουτσάρει την ίδια ομάδα, πήρε δεύτερο βραβείο ως καλύτερος προπονητής (2003) και προσεκλήθη από τους Βρετανούς να καθίσει στον πάγκο τους, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Για την ιστορία, οι ομάδες που κοουτσάρισε στη Βρετανία, για 800 ματς στο σύνολο, έχουν 'εξαφανιστεί'. Εκείνος εστιάζει αλλού.

Αν έμενα μόνο σε κολέγια στις ΗΠΑ, κάθε χρόνο δεν θα ξεπερνούσα τα 28 ματς. Στην British Basketball League έδιναν 60 κάθε σεζόν. Τη χρονιά της Eυρωλίγκας, είχαμε δώσει 90. Άρα σε μια αγωνιστική περίοδο, αποκτούσα εμπειρίες τριών με τα δεδομένα των ΗΠΑ. Ήθελα να νικώ και ήμουν αποφασισμένος να κάνω τα πάντα. Από το να καθαρίσω τα παρκέ έως να πλένω τις εμφανίσεις.

Τι είναι το ΝΒΑ; Ένα μικρό χωριό

Πώς όμως, μπήκε στο ραντάρ του ΝΒΑ. Μη νομίζεις. Και η καλύτερη μπασκετική λίγκα... ένα μικρό χωριό είναι τελικά. Ήταν που λες, 40 χρόνων και είχε ακούσει πως θα ανανεωθεί η αναπτυξιακή λίγκα. Τα μαντάτα προέρχονταν από 'συγχωριανό' (από την Ιοwa) λομπίστα πολιτικό και οπαδό του μπάσκετ. Πρότεινε να δημιουργηθεί ομάδα στην πόλη τους. Να πώς προέκυψαν οι Iowa Energy. Και να πώς ανέλαβε ο Nurse, ο οποίος το 2011 πήρε πρωτάθλημα, αναδείχθηκε καλύτερος κόουτς.

Έμεινε τέσσερις σεζόν. Σπούδασε και Διαπροσωπική Επικοινωνία και Διαχείριση Συγκρούσεων, στο Michigan State University “κάτι που βοήθησε την επικοινωνία μου με τους παίκτες. Έμαθα τη διακριτή γραμμή μεταξύ του να είσαι φίλος εκτός γηπέδου και αυστηρός εντός”.

Ανέπτυξε και τη συνήθεια να παρακολουθεί όλο το βράδυ αγώνες και παίκτες. “Είναι σαν να διαβάζεις για τις τελικές εξετάσεις του πανεπιστημίου. Κάποια στιγμή λες “αρκετά”. Πρέπει να σταματήσεις. Αυτό το έκανα τα καλοκαίρια”.

Το 2011 πήγε στη 'φίλη' ομάδα των Rockets στην αναπτυξιακή λίγκα, τους Rio Grande Valley Vipers. Με αυτήν έκανε ό,τι δούλευε στο μυαλό του καιρό: επιθετικογενή ομάδα, με έμφαση στα τρίποντα. Όχι να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Φρόντισε να τους μάθει πού έπρεπε να βρίσκονται, πώς να συνεργάζονται και έτσι να προκύπτει το καλύτερο δυνατό σουτ. Φρόντισε να τους φτιάξει και τη ψυχολογία. Είχε γίνει επίσης, ξακουστός για την ικανότητα του να βρίσκει λύσεις δευτερόλεπτα μετά την εμφάνιση του όποιου προβλήματος -στο παρκέ.

Toronto Raptors head coach Nick Nurse talks with players before an NBA basketball game against the Memphis Grizzlies Tuesday, Nov. 27, 2018, in Memphis, Tenn. (AP Photo/Brandon Dill)
Toronto Raptors head coach Nick Nurse talks with players before an NBA basketball game against the Memphis Grizzlies Tuesday, Nov. 27, 2018, in Memphis, Tenn. (AP Photo/Brandon Dill) AP

Το 2013 έγινε ο πρώτος κόουτς της σημερινής G League που πήρε τίτλο με δυο διαφορετικές ομάδες. Τότε τον κάλεσε ο Casey. Του ζήτησε να τον βοηθήσει να κάνει τους Raptors πιο σύγχρονους.

Οι “Πτερόσαυροι” είχαν γίνει προβλέψιμοι, με την εμμονή τους στις απομονώσεις. Ο Ujiri είχε δώσει εντολή να αλλάξει αυτό. Ο Casey προχώρησε στην εκτέλεση, με τη βοήθεια του ειδικού που πέρασε όλο το training camp στο να εξηγεί τα νέα δεδομένα.

Για να τα καταλάβουν όλοι, 'έδινε' τέσσερις πόντους για κάθε εύστοχο σουτ από τις γωνίες και μηδέν σε όσα έβαζαν οι παίκτες από τη ρακέτα. Ιδού τι πέτυχε, γενικότερα.

Σεζόν

3π. μ.ο.

Ποσοστό

Θέση στο σύνολο

Νο1

3π. μ.ο.

2012-13

20.3

34.3%

Νο12

Knicks

28.9

2013-14

23.4

37.2%

Νο11

Rockets

26.6

2014-15

25.1

35.2%

No9

Rockets

32.7

2015-16

23.4

37%

No19

Warriors

31.6

2016-17

24.3

36.3%

No22

Rockets

40.3

2017-18

33

35.8%

No3

Rockets

42.3

2018-19

33.7

35.3%

No8

Rockets

42

Mετά το "αντίο" του Casey ήταν η εύλογη επιλογή, αφού ήξερε τη δουλειά απ' έξω και ανακατωτά. Όπως και τι χρειαζόταν η ομάδα. Και το κυριότερο, πώς να διαχειρίζεται το αφεντικό και τις αποφάσεις του. Γιατί ο Ujiri δεν τον ρώτησε αν δέχεται να δοθεί ο DeMar DeRozan σε ανταλλαγή. Του το ανακοίνωσε. Όπως του ανακοίνωσε και τη συμφωνία με τους Spurs, που έστειλε στον Καναδά τον Danny Green και τον δυο φορές καλύτερο αμυντικό της χρονιάς, Kawhi Leonard. Δεν σου είπα, μέχρι εδώ πως ο Nurse δεν αφήνει στην τύχη την άμυνα.

Στα διαλείμματα του, αυτό το καλοκαίρι ο Ujiri έχτισε και ένα γήπεδο στην Κένυα, με τον Barack Obama.

Και πριν αρχίσει η αγωνιστική περίοδος, ο πρόεδρος δεν είπε την κλασική ατάκα που ξεστόμιζε την τελευταία πενταετία. Πως "αν πετύχουμε οτιδήποτε άλλο πέραν της κορυφής, με όσα έχουμε κάνει, θα είναι χάσιμο χρόνου". Δηλαδή, είπε με άλλα λόγια, το ίδιο. "Την τελευταία πενταετία κάναμε τα ίδια και τα ίδια. Ήλθε η ώρα να αλλάξουμε πράγματα. Δεν θέλω να αυξήσω την πίεση και στο τέλος της σεζόν να διαπιστώσουμε πως υποπέσαμε στα ίδια λάθη".

Στο τέλος της ημέρας ο στόχος είναι ο τίτλος. Και ειλικρινά, το να προσπαθείς να κερδίσεις το πρωτάθλημα και το κρατήσεις τη δουλειά σου είναι το ίδιο! Αυτά που κάνουμε δεν είναι δύσκολα. Το να φτιάχνουμε ομάδες και να πηγαίνουμε στα playoffs δεν είναι δύσκολο. Και οι 30 ομάδες θέλουν τον τίτλο. Εμείς έχουμε προετοιμαστεί για αυτό και πλέον ρισκάρουμε τις δουλειές μας, για να τα καταφέρουμε

Toronto Raptors guard DeMar DeRozan (10) passes the ball against Washington Wizards center Marcin Gortat (13) during the second half of Game 4 of an NBA basketball first-round playoff series, Sunday, April 22, 2018, in Washington. The Wizards won 106-98. (AP Photo/Nick Wass)
Toronto Raptors guard DeMar DeRozan (10) passes the ball against Washington Wizards center Marcin Gortat (13) during the second half of Game 4 of an NBA basketball first-round playoff series, Sunday, April 22, 2018, in Washington. The Wizards won 106-98. (AP Photo/Nick Wass) AP

Τώρα κατάλαβες γιατί δόθηκε ο DeRozan, για παίκτη που έχει συμβόλαιο προ της λήξης του -και άρα θα πρέπει να προσπαθήσε πολύ για να τον πείσει να μείνει, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ο Leonard είχε πει ότι θέλει να πάει στο Los Angeles (και μάλλον για αυτό ο Pop τον έστειλε στο -20 του Toronto). " Μπορεί να μην έχουμε τον καλύτερο καιρό, αλλά έχουμε μια από τις καλύτερες συνθήκες για να παίξει κάποιος μπάσκετ και να ζήσει σε μια όμορφη, ιδιαίτερη πόλη, οι κάτοικοι της οποίας μετέχουν σε αυτό που κάνουμε. Και μετά έχουμε το πώς παίζουμε μπάσκετ".

Α, όπως έκανε με τον Casey, την ημέρα που ανακοίνωσε την ανταλλαγή για τον DeRozan είπε τα καλύτερα για εκείνον και ότι ήταν από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που 'χει πάρει ο ίδιος "γιατί είμαστε άνθρωποι και 'χτίζουμε' σχέσεις".Οι οποίες προφανώς, γκρεμίζονται πάραυτα μόλις διαπιστωθεί πως δεν οδηγούν κάπου καλά. Ας δούμε όμως, τι κάνει ο Leonard.

Toronto Raptors' Kawhi Leonard, left, makes a move to get around Orlando Magic's Aaron Gordon during the first half of an NBA basketball game, Tuesday, Nov. 20, 2018, in Orlando, Fla. (AP Photo/John Raoux)
Toronto Raptors' Kawhi Leonard, left, makes a move to get around Orlando Magic's Aaron Gordon during the first half of an NBA basketball game, Tuesday, Nov. 20, 2018, in Orlando, Fla. (AP Photo/John Raoux) AP

Τα ξημερώματα οι Raptors έπαιξαν με τους Warriors. Και νίκησαν (στην παράταση 131-128). Όλο το ΝΒΑ είχε στραμμένο το βλέμμα σε αυτό το παιχνίδι, γιατί πια οι "Πτερόσαυροι" είναι οργανισμός που δεν υπολείπεται σε τίποτα των άλλων. Στα καλά (κρατούν τους καλούς παίκτες, κερδίζουν τους free agents) και στα κακά (ανταλλάσσουν χωρίς δεύτερη σκέψη τους πάντες -αν συμφέρει). Έχουν το καλύτερο ρεκόρ, με τη συμπλήρωση του 1/4 της σεζόν, χωρίς καν, να 'χουν παίξει το καλύτερο παιχνίδι τους.

Οι Warriors 'σκοτώνουν' τη ψυχολογία σου, σε ωθούν στην απόγνωση

Παραμονές της συνάντησης με τους πρωταθλητές, ο Nurse εστίασε στο πώς οι Warriors 'σκοτώνουν' τη ψυχολογία των αντιπάλων τους, πώς τους ωθούν στην απόγνωση “ό ταν κάνεις ό,τι μπορείς καλά και εκεί που νιώθεις ότι έχεις μια ελπίδα, σκοράρουν από τα 10 μέτρα. Και μπορείς να δεις την απογοήτευση στους παίκτες των αντιπάλων, οι οποίοι κουνούν το κεφάλι τους σαν να το χτύπησαν σε τοίχο και προσπαθούν να συνέλθουν για να συνεχίσουν να μάχονται. Ας ελπίσουμε πως πνευματικά θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αυτό που μας περιμένει”.

Τόνισε ότι “ δεν με νοιάζει το ρεκόρ τους, δεν με νοιάζει τίποτα πέραν του να βγούμε εκεί έξω και να παλέψουμε. Να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες, να αναζητήσουμε περισσότερες επιλογές, περισσότερους τρόπους να βρεθούμε μεταξύ μας. Θέλω να κάνουμε ειλικρινή προσπάθεια. Είτε χάσουμε, είτε νικήσουμε δεν θα κριθεί η ζωή μας από αυτό. Το μόνο που με νοιάζει είναι να ωριμάσουμε”.

Βλέπεις, τα παιδιά του ήταν στη χειρότερη δεκάδα του ΝΒΑ, στην κατηγορία "προστασία προβαδίσματος". Στο ματς με τους πρωταθλητές έχασαν ένα +18, πριν νικήσουν στην εξτρά περίοδο, στη μαγική βραδιά που βρέθηκαν αντίπαλοι οι Kevin Durant (51π., 11 ριμπ., 6 ασίστ) και Kawhi Leonard (37π., 8 ριμπ.). Το Τoronto είναι μαζί με τους Bucks, οι μόνοι οργανισμοί που βρίσκονται φέτος στις κορυφαίες θέσεις της αποτελεσματικότητας σε άμυνα και επίθεση.

"Πήραν" το πρώτο -ας πούμε- ντέρμπι

Στο πρώτο δεκαήμερο της σεζόν οι Raptors είχαν χάσει από τους ανταγωνιστές της (Τζαζ, Μπακς και Σέλτικς) και άρα η νίκη επί των "Πολεμιστών" ήταν η πρώτη σε -ας πούμε- ντέρμπι, υπό την έννοια της δυναμικής. Ο Leonard παίζει σε επίπεδα MVP, ο Lowry έχει γίνει εξαιρετικός ηγέτης και η παρέα τους είναι η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία του φετινού ΝΒΑ -άντε, μετά τον "King" στους Lakers.

Ευτυχώς για όλους, οι Τορόντο Ράπτορς είναι από τον Καναδά

O Leonard παίρνει ασίστ από τον Lowry κάθε 17.6'' -σύνδεση που δεν είχε ο τελευταίος με τον DeRozan (ήταν 19.8 τα λεπτά). Με τους δυο τους στο παρκέ, η ομάδα τους σκοράρει 118 πόντους, ανά 100 κατοχές -με τον DeRozan ήταν 112.5. Είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση, μετά τους 118.7 των Curry και Durant στους Warriors (118.7).

" Ξέρω πως μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Νιώθω ότι προοδεύουμε ως ομάδα, ως τα πάντα. Δεν μιλάω για το ρεκόρ, αλλά για το πώς παίζουμε και το πώς θέλουμε να παίζουμε. Μόνο αν είσαι παίκτης μας καταλαβαίνεις τι λέω" εξήγησε, ή τουλάχιστον προσπάθησε να εξηγήσει ο Leonard, πριν καταλήξει ότι με τους Warriors δεν ήταν ζητούμενο μόνο η νίκη, αλλά να 'χτίσουν' χαρακτήρα, να προκαλέσουν τους πρωταθλητές, να σκοράρουν, να αμυνθούν " να κάνουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια ό,τι κάνουμε κάθε βράδυ. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας" που από τα ξημερώματα, αυτός ο δρόμος είναι οι τελικοι. Εκεί θέλουν να τους δουν, όσοι τους απήλαυσαν τα ξημερώματα. Με τους Warriors. Τους πλήρεις Warriors -γιατί πάλι έλειπαν οι Curry και Draymond Green.

Έως τότε δεν είναι προτεραιότητα των Raptors οι τελικοί. Αφού σου το είπαν. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK