Η 'σύλληψη' του Ράσελ για μαριχουάνα δεν αλλάζει τη ζωή του, ούτε τους κανόνες του ΝΒΑ

Ο Ντ' Άντζελο Ράσελ πιάστηκε στο αεροδρόμιο με μικροποσότητα ινδικής κάνναβης και θα δικαστεί εν καιρώ, χωρίς παρόλα αυτά να επηρεάζεται. Τι ισχύει στο ΝΒΑ για όσους καπνίζουν μαριχουάνα και ο διάλογος νομιμοποίησης που δεν ανοίγει, ακόμα.

Brooklyn Nets' D'Angelo Russell reacts during the second half in Game 1 of a first-round NBA basketball playoff series against the Philadelphia 76ers, Saturday, April 13, 2019, in Philadelphia. Nets won 111-102. (AP Photo/Chris Szagola)
Brooklyn Nets' D'Angelo Russell reacts during the second half in Game 1 of a first-round NBA basketball playoff series against the Philadelphia 76ers, Saturday, April 13, 2019, in Philadelphia. Nets won 111-102. (AP Photo/Chris Szagola) AP PHOTO/CHRIS SZAGOLA

Η επιβίβαση του Ντ'Άντζελο Ράσελ στην πτήση από τη Νέα Υόρκη για το Λουίβιλ (τόπο καταγωγής του όπου ζει ο πατέρας του) καθυστέρησε. Κατά τον τυπικό έλεγχο των υπαλλήλων του αεροδρομίου ΛαΓκουάρντια ο εκ των υποψηφίων για το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη εντοπίστηκε να φέρει μικροποσότητα μαριχουάνας στις χειρασποσκευές του. Ο πόιντ γκαρντ των Μπρούκλιν Νετς, που πλέον βρίσκονται σε διακοπές, είχε κρύψει το 'χόρτο' σ' ένα τσίγκινο δοχείο iced tea, το οποίο ωστόσο υπέπεσε στην αντίληψη των ελεγκτών.

Κατόπιν κινήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες και ο Ράσελ έλαβε πρόσκληση να παραστεί στο δικαστήριο για κατοχή μικρότερης των 50 γραμμαρίων.

Οι κυρώσεις πάντως δεν προβλέπονται αυστηρές. Στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει ήδη νομιμοποιηθεί η χρήση της φαρμακευτής κάνναβης (με στόχο να φορολογηθεί η καλλιέργεια), αντίθετα με ό,τι ισχύει στην Πολιτεία του Κεντάκι που κατευθυνόταν, ενώ ταυτόχρονα έχουν μειωθεί οι ποινές για όσους διώκονται ποινικά. Στον Ράσελ προβλέπεται πως θα επιβληθεί πρόστιμο ίσο ή μικρότερο των 100 δολαρίων.

Η 'σύλληψη' του Ράσελ για μαριχουάνα δεν αλλάζει τη ζωή του, ούτε τους κανόνες του ΝΒΑ

ο χάρτης των ΗΠΑ με τις Πολιτείες που έχουν νομιμοποίηση την κάνναβη

Φυσικά ούτε η καριέρα του 23χρονου απειλείται, παρόλο που οι Νετς δήλωσαν ενήμεροι για το περιστατικό. Διότι στην περίπτωση που ο Ράσελ καταδικαστεί, θα υπαχθεί μεν στην κατηγορία των παικτών του ΝΒΑ που έχουν 'συλληφθεί' για χρήση μαριχουάνας παραβιάζοντας την πολιτική περί ναρκωτικών (15 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο), αλλά όπως προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας θα υποχρεωθεί μόνο να παρακολουθήσει το το ειδικό πρόγραμμα που έχει θεσπίσει.

Μονάχα αν η πράξη επαναληφθεί δεύτερη φορά επιβάλλεται πρόστιμο σε κάποιον παίκτη, ενώ στην τρίτη χάνει 5 παιχνίδια της κανονικής περιόδου - κι άλλα τόσα για κάθε φορά που 'πιάνεται' από τότε. Κάτι που βάσει πιθανοτήτων δεν είναι δυνατόν να συμβεί, δεδομένου ότι οι παίκτες υπόκειται σε τέσσερις προγραμματισμένους ελέγχους κατά τη διάρκεια από την 1η Οκτωβρίου ως την 30η Ιουνίου κάθε σεζόν και σε 2 κατά το διάλειμμα των διακοπών.

Ούτως ή άλλως οι κανόνες του ΝΒΑ είναι ελαστικοί (και θα συμφωνούσες υποκριτικοί), τη στιγμή που ούτως ή άλλως η Ένωση των παικτών (National Basketball Players Association) πιέζει για την πλήρη 'απεξάρτηση' της ινδικής κάνναβης από τη λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες.

"Είναι προφανές ότι η μαριχουάνα θα αποποινινικοποιηθεί σ' όλη τη χώρα σύντομα", έλεγε τον Φλεβάρη του 2018 η εκτελεστική διευθύντρια της NPBA, Μισέλ Ρόμπερτς.

Δεν είναι λίγοι οι δημοφιλείς παίκτες που κατά το παρελθόν είτε πιάστηκαν είτε ομολόγησαν τη χρήση.

Μεταξύ αυτών ο Καρμέλο Άντονι, ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο Λαμάρ Όντομ, ο Ρασίντ Γουάλας, ο Ζακ Ράντολφ, ο Τζέι Αρ Σμιθ, ο Άλεν Άιβερσον και ο Κλέι Τόμπσον. Αμίμητη παραμένει ακόμη και σήμερα η ατάκα του Στιβ Νας, ο οποίος ερωτηθείς αν έχει καπνίσει ποτέ του, απάντησε σιβυλλικά ότι " είμαι από το Βανκούβερ"!

Για να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία η λίγκα επιμένει στη διατήρηση των ποινών. Ποιο το νόημα ωστόσο όταν το 85% των παικτών (κατά δήλωση του Κένιον Μάρτιν πριν από περίπου ένα χρόνο) καπνίζει 'χόρτο', αλλά δεν αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο;

" Ακόμη και αυτοί που μας τιμωρούν καπνίζουν, οι προπονητές, οι πρόεδροι και οι τζένεραλ μάνατζερς. Εννοώ πως είναι πολύ βαθύτερο απ' όσο νομίζετε", είχε δηλώσει στο Bleacher Report ο Ματ Μπαρνς, άλλος παλαίμαχος του ΝΒΑ - πρωταθλητής με τους Γουόριορς- και υπέρμαχος της νομιμοποίησης της χρήσης κάνναβης από τους αθλητές.

Η 'σύλληψη' του Ράσελ για μαριχουάνα δεν αλλάζει τη ζωή του, ούτε τους κανόνες του ΝΒΑ

Ακόμη και ο τέως κομισάριος Ντέιβιντ Στερν, αυτός που εισήγαγε τους κανονισμούς-ποινές για τη μαριχουάνα, υποστηρίζει πλέον ότι θα πρέπει να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος μεταξύ ηγεσίας-αθλητών.

Θα σκεφτόμουν προσωπικά την απαλοιφή της από τη λίστα των απαγορευμένων ουσιών

Ο διάδοχός του Άνταμ Σίλβερ μοιάζει πιο... συντηρητικός, λέγοντας απλώς πως είναι "είναι κάτι που θα εξετάσουμε, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με την ιατρική μαριχουάνα κι αν το επιτάσσει η επιστήμη. Όμως θα πρέπει, προσωπικά μιλώντας, να ρυθμιστεί με τον τρόπο που έχουν τα υπόλοιπα φάρμακα και να διευκρινιστεί αν χρησιμοποιείται για τη διαχείριση του πόνου".

Για την ώρα η National Hockey League, η αμερικανική λίγκα για το χόκεϊ επί πάγου, είναι η μοναδική που έχει ήδη αφαιρέσει τη μαριχουάνα από τη λίστα των ναρκωτικών ουσιών.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Chris Szagola

News 24/7

24MEDIA NETWORK