Ο ΛεΜπρον Τζέιμς δεν θα ακούσει ποτέ τον προπονητή του

Το "ο ΛεΜπρον Τζέιμς αγνοεί τον προπονητή του" μπορεί να είναι τίτλος άρθρου που 'χει δημοσιευθεί από το 2005 έως σήμερα. Για την ακρίβεια, είναι κάτι που συμβαίνει από το 2005 μέχρι σήμερα.

Ο ΛεΜπρον Τζέιμς δεν θα ακούσει ποτέ τον προπονητή του

H USA Today είχε ασχοληθεί τον περασμένο Ιούλιο με μια πολύ συγκεκριμένη -και αδιαμφισβήτητη- συνθήκη, όταν έγραψε πως " δεν είναι σύμπτωση πως πολλοί εκ των καλύτερων παικτών και προπονητών της ιστορίας έχουν συνεργαστεί στην ίδια ομάδα".

Δηλαδή, ο Μάικλ Τζόρνταν είχε τον Φιλ Τζάκσον, τον οποίον μετά είχαν οι Κόμπε Μπράιαντ και Σακίλ Ο Νιλ, ο Τιμ Ντάνκαν είχε τον Γκρεκ Πόποβιτς, ο Μάτζικ Τζόνσον τον Πατ Ράιλι, τον οποίον είχε και ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ" και εν πάση περιπτώσει το 'πιάσατε' το νόημα. Και μετά έθεσε το ερώτημα: ο ΛεΜπρον Τζέιμς ποιον έχει; Ε; Ποιον;

Στην παρούσα φάση, στον ίδιο πάγκο κάθεται ο Λουκ Ουόλτον. Είναι ο έβδομος κόουτς του “Κing”, σε επίπεδο οργανισμών. Και σύμφωνα με το ESPN είναι ο... 7ος που αγνοεί.

Όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος του κολοσσού, Μπράιαν Ουίντχορστ “ scouts που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους έχουν παρατηρήσει πως ο Τζέιμς έχει φτάσει στο σημείο που σπάνια κοιτά στον πάγκο, για να λάβει εντολές για συστήματα από τον Ουόλτον. Ακόμα και όταν το κάνει, συνηθέστερα αγνοεί ό,τι του λένε και κάνει ό,τι προτιμά. Ο Ουόλτον έχει προσαρμοστεί και για αυτό είναι ο Τζέιμς που 'τρέχει' πια το σόου. Βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι το περίεργο. Είναι ο Τζέιμς που συμπεριφέρεται ως Τζέιμς”.

Ας δούμε τι σημαίνει το "Ο Τζέιμς συμπεριφέρεται ως Τζέιμς"

Miami Heat's LeBron James, right, jokes with Charlotte Bobcats coach Paul Silas, left, after the Heat's 96-82 win in an NBA basketball game in Charlotte, N.C., Monday, Jan. 3, 2011. (AP Photo/Chuck Burton)
Miami Heat's LeBron James, right, jokes with Charlotte Bobcats coach Paul Silas, left, after the Heat's 96-82 win in an NBA basketball game in Charlotte, N.C., Monday, Jan. 3, 2011. (AP Photo/Chuck Burton) ASSOCIATED PRESS

Πολ Σίλας

Eίχε βοηθήσει τους Σέλτικς να πάρουν δυο τίτλου, σε τρεις σεζόν στα μέσα της δεκαετίας του '70. Ήταν η επιλογή των Καβς, για την πρώτη σεζόν του ΛεΜπρον στο ΝΒΑ (2003-04). Το 35-47 του ρεκόρ, στο τέλος της κανονικής περιόδου δεν έλεγε πολλά. Το 34-30 της σεζόν που ακολούθησε ήταν θετικό. Παρ' όλα αυτά απολύθηκε τον Μάρτιο.

Χρόνια μετά είπε πως “ η σκληρή αγάπη ήταν απαραίτητη. Όταν είχα τον Τζέιμς ήταν 18 χρόνων και δεν καταλάβαινε ιδιαίτερα το παιχνίδι. Δεν ήταν ότι οι άλλοι παίκτες δεν τον συμπαθούσαν. Αλλά δεν πίστευαν πως είναι όσο καλός έγραφαν οι εφημερίδες. Δεν τους άρεσε που μιλούσαν μόνο για αυτόν. Έπρεπε να μάθει να ζει με αυτό και να το φτιάξει. Θυμάμαι δεν είχα πόιντ γκαρντ και τον έκαναν πόιντ φόργουορντ. Του έδινα την μπάλα κάθε φορά που αναζητούσα μια λύση. Είχε μάθει τους ρόλους όλων σε άμυνα και επίθεση. Ήταν απίστευτος. Έλεγε στους συμπαίκτες του “θα ηγηθώ, αλλά πρέπει και εσύ να κάνεις ό,τι είναι σωστό”.

Cleveland Cavaliers head coach Brendan Malone directs his team against the Detroit Pistons in the third quarter Tuesday, March 22, 2005, in Cleveland. Malone coached the Cavaliers to a victory in his first game after replacing the fired Paul Silas. (AP Photo/Ron Schwane)
Cleveland Cavaliers head coach Brendan Malone directs his team against the Detroit Pistons in the third quarter Tuesday, March 22, 2005, in Cleveland. Malone coached the Cavaliers to a victory in his first game after replacing the fired Paul Silas. (AP Photo/Ron Schwane) AP

Μπρένταν Μαλόουν

Toν επέλεξαν οι Καβαλίερς, γιατί ήταν αυτός που είχε σταματήσει τον Μάικλ Τζόρνταν, την εποχή των “Bad Boys' Πίστονς. Υπέθεσαν πως θα ξέρει να διαχειριστεί το νέο τους αστέρι και να τον βελτιώσει ως παίκτη. Δεν είχε ό,τι χρειαζόταν για να γίνει χεντ κόουτς. Κοουτσάρισε τον King μόνο για 26 ματς (18-8). Δεν ξαναπήρε ποτέ θέση χεντ κόουτς. Σημείωση: οι δυο πρώτες σεζόν του ΛεΜπρον στο ΝΒΑ ήταν οι μόνες που δεν έχει παίξει στα πλέι οφ.

Cleveland Cavaliers' LeBron James, right, poses for a photographer with new coach Mike Brown during the team's media day Monday, Oct. 3, 2005, in Cleveland. The Cavaliers open training camp Tuesday. (AP Photo/Mark Duncan)
Cleveland Cavaliers' LeBron James, right, poses for a photographer with new coach Mike Brown during the team's media day Monday, Oct. 3, 2005, in Cleveland. The Cavaliers open training camp Tuesday. (AP Photo/Mark Duncan) AP

Mάικ Μπράουν

Εκ των καλύτερων ασίσταντ, στην ιστορία του ΝΒΑ (κάθεται στους Ουόριορς τώρα), είχε συνεργαστεί με τον Τζέιμς όταν εκείνος έμπαινε στη σφαίρα των All Stars. Αμυντικογενής προπονητής είχε πέντε χρόνια παίκτη των Τζέιμς, έφτασε το Κλίβελαντ στα ημιτελικά της Ανατολής γενικά και ειδικότερα, το 2007 στους τελικούς. Ήταν υπεύθυνος για το 66-16, το καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία του οργανισμού -έως τότε- το 2009 και αναδείχθηκε καλύτερος κόουτς της σεζόν. Χάριν αυτού, ο Τζέιμς ασχολήθηκε με την άμυνα και έφτιαξε το σουτ του (“δεν είχε αυτοπεποίθηση τότε”).

Μόνο που οι Καβς ήταν η πρώτη ομάδα, από καταβολής ΝΒΑ που είχε σεζόν με +60 νίκες και δεν έφτασε στους τελικούς. Μετά ο Τζέιμς έφυγε για το Μαϊάμι, ο Μπράουν απολύθηκε το 2010 και επαναπροσλήφθηκε το 2013, για να απολυθεί το 2014.

Πριν την επιστροφή του ΛεΜπρον, που από την πρώτη του φορά στο Κλίβελαντ είχε χαρακτηριστεί “ο Βασιλιάς του Δράματος στα αποδυτήρια”. Ο Σακίλ Ο Νιλ αποκάλυψε το 2011 ότι “ ο ΛεΜπρον δεν άκουγε ποτέ τον Μπράουν, γιατί ήξερε ότι κανείς δεν ήθελε να τα βάλει μαζί του αν ήθελε να μείνει στο Κλίβελαντ”.

Έρικ Σποέλστρα

Στα 40 του βρέθηκε στην πρώτη καρέκλα του πάγκου, στο Μαϊάμι και να 'χει δίπλα του, τους ΛεΜπρον Τζέιμς, Ουέιν Ουέιντ και Κρις Μπος. Δεν τα λες εύκολα όλα αυτά. Αφότου οι ειδήμονες τον έβγαλαν άχρηστο και ανίκανο, εκείνος βρήκε τον τρόπο να απολαύσει back to back τίτλους -με τη βοήθεια του Πατ Ράιλι.

Το ESPN είχε αποκαλύψει τον περασμένο Σεπτέμβριο πως “ο ΛεΜπρον προσπάθησε να απολυθεί ο Σποέλστρα, το 2010. Για αυτό και έπεσε πάνω του”. Δες ξανά το video, για το οποίο ο κόουτς είχε σχολιάσει “δεν κατάλαβα το χτύπημα”. Την επομένη ο Ράιλι συναντήθηκε με την Big 3 και ο Τζέιμς ρώτησε το αφεντικό αν τον 'τρώει' να κοουτσάρει ξανά. Του είπα όχι, αλλά δεν χρειαζόταν να ρωτήσει περισσότερα. Ήξερα τι εννοούσε”: να αντικαταστήσει τον Σποέλστρα, ο οποίος είχε πει ενώπιον κόσμου στον Τζέιμς “μην κάνεις πλάκα με όλους, πάντα. Γίνε λίγο πιο σοβαρός. Οι παίκτες είχαν μείνει άναυδοι”.

Ο Σποέλστρα είναι ο πολυνίκης κόουτς στην ιστορία των Χιτ -είναι ακόμα εκεί και πέρασε τον μέντορα του. Και έχει οδηγήσει την ομάδα στα πλέι οφ τις 8 από τις 10 σεζόν του.

Cleveland Cavaliers head coach David Blatt, front, looks on as Cleveland Cavaliers forward LeBron James (23) waits to enter in the first half of an NBA basketball game Tuesday, Dec. 29, 2015, in Denver. (AP Photo/David Zalubowski)
Cleveland Cavaliers head coach David Blatt, front, looks on as Cleveland Cavaliers forward LeBron James (23) waits to enter in the first half of an NBA basketball game Tuesday, Dec. 29, 2015, in Denver. (AP Photo/David Zalubowski) AP

Ντέιβιντ Μπλατ

Η ιστορία που έζησε στο Κλίβελαντ ήταν μικρή. Είχε τα ηνία στην αλήστου μνήμης επιστροφή του Τζέιμς στην πόλη του. Αφότου είχε φορέσει δυο δαχτυλίδια. Για τους πολλούς, ο Κάιρι Ίρβινγκ και Τζέιμς ανέλαβαν την 'ανάσταση' του οργανισμού. Για τους λίγους, ένα ρόλο τον έπαιξε και ο Μπλατ. Στην πρώτη του χρονιά ως κόουτς στο ΝΒΑ, έφτασε στους τελικούς του 2015. Ενδεχομένως να έφτανε και στην κορυφή, αν δεν ήταν τραυματίες οι Ίρβινγκ και Κέβιν Λοβ. Ή αν δεν ήταν η ώρα των Ουόριορς. Στη δεύτερη σεζόν, ο Μπλατ επίσης οδήγησε την ομάδα στην κορυφή της Ανατολής. Αλλά απολύθηκε το Γενάρη “γιατί δεν ταίριαξε με το όραμα μας” είχε πει ο GM, Ντέιβιντ Γκρίφιν.

Είχε διαρρεύσει πως ήταν απόφαση του ΛεΜπρον. Ο κόσμος εξανέστη και εκείνος απάντησε “ο κόσμος με παρεξηγεί γιατί είμαι ένας έξυπνος παίκτης και έχω εκφράσει τη γνώμη μου για ορισμένα πράγματα. Τι θέλετε να κάνω. Ν' αδιαφορήσω επειδή έχω υψηλό δείκτη μπασκετικής νοημοσύνης. Αν αυτό θέλετε, δεν πρόκειται να το κάνω γιατί έχω τόσα πολλά να δώσω στο σπορ”.

Οι Καβς πήραν το δαχτυλίδι. Ένα εστάλη στον νυν κόουτς του Ολυμπιακού, ο οποίος ένα χρόνο μετά το 'αντίο' στο ΝΒΑ είπε “ο ΛεΜπρον ήταν πιο σημαντικός από εμένα. Δεν απέτυχα στη δουλειά μου, απέτυχα στο να κρατήσω τη δουλειά μου”.

Τάιρον Λου

Πέρασε στα κιτάπια της ιστορίας, ως ο κόουτς των Καβς που τους γύρισε από το 1-3 της σειράς με τους Ουόριορς και τους πήγε στην κορυφή. Ανεξάρτητα από το χαρακτηρισμό του πλήθους πως “επρόκειτο για ομάδα του ΛεΜπρον”, ο Λου ήταν αυτός που διαχειρίστηκε τις προσωπικότητες παικτών όπως οι Τζέιμς, Ίρβινγκ και Λοβ και τους ταίριαξε με πληθώρα καλών, αλλά όχι πρωτοκλασάτων παικτών. H βασική αρχή ήταν “πώς θα λειτουργήσουμε όλοι ώστε να αναδειχθεί καλύτερα ο ΛεΜπρον και να φτάσουμε στον τίτλο” που ήταν πάντα το ζητούμενο του superstar. Βέβαια, ο Λου έκανε και κάτι που απέφευγαν όλοι οι άλλοι: φώναζε συνέχεια στον Τζέιμς, τον έκανε παράδειγμα για όλους τους άλλους. Και τελικά έφτιαξε ομάδα, με την έννοια του όρου.

Σε podcast του ESPN ο Λου είχε πει τότε ότι “ η δουλειά μου είναι η πιο δύσκολη στο ΝΒΑ, γιατί κοουτσάρω τον ΛεΜπρον Τζέιμς. Δεν παίρνω ποτέ τα εύσημα στις νίκες. Είμαι αυτός που φταίει στις ήττες”. Λίγες ημέρες μετά, ο Σκιπ Μπέιλες πρόσθεσε πως “ο ΛεΜπρον είναι ο πιο δύσκολος αθλητής όλων των σπορ, για να τον κοουτσάρει ο όποιος προπονητής”. Αργότερα το ESPN επανήλθε με το " ο ΛεΜπρον αγνοούσε τον Μπλατ στους τελικούς".

Τι κάνει φέτος ο Τζέιμς

Ο superstar των Λέικερς έχει ένα συγκεκριμένο τύπο μπάσκετ που του αρέσει να παίζει. Προτιμά τον αργό ρυθμό, τη μεθοδική ανάπτυξη που έχει την μπάλα στα χέρια του όσο πιο συχνά γίνεται. Κάτι που δεν το λες και παράλογο, δεδομένων των ικανοτήτων του. Αλλά την ίδια ώρα, ο Ουόλτον προτιμά το run and gun και την πρωτοβουλία όλων και πλέον δεν μπορεί να ελέγξει τι γίνεται από τους παίκτες του στο παρκέ, αφού δεν είναι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις.

Το Silver Screen & Roll του SB Nation σχολίασε πως “ είναι εύκολο όταν είσαι ο Τζέιμς να συνεχίσεις να κάνεις ό,τι έχεις κάνει σε όλη σου την καριέρα, όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Μόνο που ο πραγματικός χαρακτήρας των ανθρώπων φαίνεται στις δυσκολίες”.

Στα έξι τελευταία ματς των Λέικερς, όσες και οι απουσίες του Ρόντο μετά το κάταγμα στο χέρι, οι κατοχές από 104.39 έγιναν 100. Αν προσθέσεις τη φτωχή δουλειά που κάνουν οι “Λιμνάνθρωποι” στο μισό γήπεδο, αντιλαμβάνεσαι γιατί δεν περνούν καλά. Γιατί δεν παίζουν καλά. Και βάσει του τι έχει προηγηθεί, όλοι πια κοιτούν τον Τζέιμς ως σωτήρα τους. Μόνο που αυτή είναι η ώρα που οι ευθύνες πρέπει να μοιραστούν -στο τι θα σχεδιάσει ο κόουτς και στο τι μπορούν να προσφέρουν όσοι είναι γύρω από τον Τζέιμς. Που χωρίς τον Ρόντο δεν έχει κάποιον σουτέρ τριών πόντων, με ποσοστό καλύτερο του 40%.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK