Ο Πάτρικ Μπέβερλι ζήτησε να αναλάβει τον ΛεΜπρον

Οι Κλίπερς θα ήθελαν να ευχαριστήσουν όσους τους είχαν ξεγραμμένους, μετά την έξοδο του Τομπάιας Χάρις από την πόλη. Ο Πάτρικ Μπέβερλι ευγνωμονεί τους Λέικερς, για τον τρόπο που του φέρθηκαν στο παρελθόν. Ομοίως και ο Ίβιτσα Ζούμπατς. Να 'ναι καλά οι 'Λιμνάνθρωποι' που κάθε άλλο παρά καλά είναι.

Ο Πάτρικ Μπέβερλι ζήτησε να αναλάβει τον ΛεΜπρον

Αν κάθε αθλητής που χρησιμοποιεί τη φράση 'νικήσαμε γιατί το θέλουμε περισσότερο' έδινε από ένα δολάριο προς κοινωφελή σκοπό, ο κόσμος μπορεί να ήταν και τελείως διαφορετικός. Από την άλλη, όσο κλισέ και αν είναι αυτή η ατάκα, άλλο τόσο ουσιαστική είναι. Βλέπεις, είναι άλλο να πράγμα να λες 'θέλω αυτό' και άλλο να το διεκδικείς με κάθε ικμάδα του σώματος σου. Δες τα highlights από το 113-105 των Κλίπερς επί των Λέικερς και θα καταλάβεις.

Οι “Λιμνάνθρωποι” χρειάζονταν τη νίκη, για να αυξήσουν το μηδαμινό ποσοστό που 'χουν να βρεθούν στα playoffs. Τελικά, έκαναν 9 τις ήττες στα 12 τελευταία ματς. Η πρόκριση στα playoffs ήταν και στα 'θέλω' των Κλίπερς. Μόνο που αυτοί είχαν προτεραιότητα ' τη μεγαλύτερη εικόνα: να διαψεύσουμε όσους μας έχουν ήδη θέσει εκτός', όπως είπε ο Πάτρικ Μπέβερλι, ο οποίος ανέλαβε τον ΛεΜπρον ' πριν καν μας πει ο κόουτς ποιος πάει σε ποιον', όπως αποκάλυψε ο Μοντζρέλ Χάρελ. "Εγώ ζήτησα τον ΛεΜπρον" ξεκαθάρισε ο ηγέτης των Κλίπερς. Ναι, είχε τους -αρκετούς- λόγους του.

Οι γυναίκες λένε ψέματα, οι άνδρες λένε ψέματα. Οι αριθμοί, όχι. Είμαστε η καλύτερη ομάδα στο Λος Άντζελες.

From left, Los Angeles Clippers center Ivica Zubac (40), Los Angeles Clippers guard Patrick Beverley (21) and Los Angeles Clippers guard Shai Gilgeous-Alexander (2) in the first half of an NBA basketball game Sunday, Feb. 24, 2019, in Denver. (AP Photo/David Zalubowski)
From left, Los Angeles Clippers center Ivica Zubac (40), Los Angeles Clippers guard Patrick Beverley (21) and Los Angeles Clippers guard Shai Gilgeous-Alexander (2) in the first half of an NBA basketball game Sunday, Feb. 24, 2019, in Denver. (AP Photo/David Zalubowski) AP

Έπαιζα στους Χιτ με τον ΛεΜπρον. Με 'έκοψαν'. Είχα γίνει πικ από τους Λέικερς και με αντάλλαξαν στο Μαϊάμι. Όταν ήλθε ο Βron με 'έκοψαν'. Το θυμάμαι σαν να ήταν χθες. Οπότε ναι, είχα τους λόγους μου

Υποθέτω πως έχεις ιδία άποψη για το πόσο μεγάλο πράγμα είναι να θες να βουλώσεις στόματα. Από την ημέρα που διαδόθηκε το 'δεν μπορούν οι Κλίπερς', εκείνοι έχουν μετρήσει τρεις διαδοχικές νίκες και βρίσκονται στην 7η θέση της Δύσης -παρ' ό,τι αντάλλαξαν τον κορυφαίο σκόρερ και ριμπάουντερ, Τομπάιας Χάρις, τον Μαριάνοβιτς και τον Μάικ Σκοτ με τους Σίξερς. Πώς;

"Δεν ξέρω τη λέξη 'παραίτηση' και δεν θα επέτρεπα ποτέ να συμβεί αυτό στην ομάδα μου. Ήμουν έτοιμος για κάποιες ήττες, όχι όμως για τη διάλυση μας. Ο κόσμος δεν πίστευε πως μπορούμε να μπούμε στα playoffs ή ότι θέλουμε να μπούμε. Αυτό έγινε η πρόκληση στην οποία ανταποκριθήκαμε όλοι".

Ο Ντοκ Ρίβερς ήξερε πως έχει στα χέρια του τύπους που έχουν αμφισβητηθεί, που 'χουν πράγματα να αποδείξουν, όπως έχουν και ικανότητες και 'πάτησε' στην ανάγκη τους να αποδείξουν πόσο λάθος είναι όσοι βιάζονται να κρίνουν -πολλώ δε χωρίς να ξέρουν όλα τα δεδομένα.

Ο Πάτρικ Μπέβερλι ζήτησε να αναλάβει τον ΛεΜπρον

" Δεν ήταν εύκολο να ξανακάνω τα παιδιά να πιστέψουν σε αυτά που μπορούμε να καταφέρουμε, να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, μετά τις απώλειες των ανταλλαγών. Το πρώτο που τους είπα ήταν ότι ανεξάρτητα από το τι έχει συμβεί, εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για κάθε μπάλα, για κάθε νίκη. Το γεγονός ότι αυτό ακριβώς κάνουν, αποδεικνύει πόσο ανθεκτικοί είναι".

Είδε λοιπόν, τι είχε πια στα χέρια του μετά την περίοδο των ανταλλαγών και απουσία του Χάρις βρήκε λύσεις από άλλους. Ένας ήταν ο Ντανίλο Γκαλινάρι, ο οποίος εναντίον των Λέικερς έφτασε τα 1000 τρίποντα στην καριέρα του.

Το καλύτερο που διαθέτει ο Gallo είναι η αυτοπεποίθηση του. Θα τον ακούσεις να λέει 'ο κόσμος ξεχνά πόσο καλός ήμουν'. Πάντα τον διορθώνω και του λέω 'δεν μου αρέσει το ήσουν. Το σωστό είναι το 'είσαι', γιατί είναι εκπληκτικός

Ένας άλλος παίκτης που έδωσε λύσεις ήταν ο Ίβιτσα Ζούμπατς, με τον κόουτς να λέει " είναι καλύτερος από ό,τι περίμενα γενικά και δη γύρω από τη στεφάνη. Τον λατρεύω. Λατρεύω το μέγεθος του, την ικανότητα του στο pick and roll. Σε δυο χρόνια θα είναι πολύ καλύτερος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι τώρα εξαιρετικός".

Los Angeles Clippers' Ivica Zubac (40) drives to the basket as Los Angeles Lakers' Kyle Kuzma, center, and JaVale McGee, right, defend during the first half of an NBA basketball game, Monday, March 4, 2019, in Los Angeles. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)
Los Angeles Clippers' Ivica Zubac (40) drives to the basket as Los Angeles Lakers' Kyle Kuzma, center, and JaVale McGee, right, defend during the first half of an NBA basketball game, Monday, March 4, 2019, in Los Angeles. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez) AP


Φέτος ο 21χρονος σέντερ δίνει 65 πάσες, ανά 36 λεπτά -25 περισσότερες από πέρυσι- ή αν προτιμάς 2 περισσότερες ανά 100 κατοχές.

Ο Ζούμπατς ήταν 14 όταν ενημέρωσε τους οικείους του πως θα ήθελε να συναντήσει τον Άντριου Μπόγκουτ -τον οποίον ειρήσθω εν παρόδω θέλουν να προσθέσουν στο ρόστερ τους οι Ουόριορς και περιμένουν να αποδεσμευτεί από τους Sydney Kings.

Tότε, το 2011 όταν ο γεννημένος στο Μόνσταρ της Βοσνίας (κάτοχος διπλής υπηκοότητας, με τον ίδιο να λέει πως είναι Κροάτης), ήταν 14 χρόνων, ο Μπόγκουτ ήταν ο βασικός σέντερ των Μπακς και εκ των καλύτερων αμυντικών ψηλών του κόσμου.

Ο μικρός ήθελε να μάθει τα μυστικά του και πες πες η επιθυμία του έφτασε στον γεννημένο στην Αυστραλία, από Κροάτες γονείς που εγκατέλειψαν τη χώρα τους στην αρχή της δεκαετίας του '70, Μπόγκουτ -ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, ως παιδί είχε για ίνδαλμα τον Τόνι Κούκοτς.

Ο Άντριου περνούσε μέρος των καλοκαιρινών του διακοπών στο νησί Παγκ (βορειοανατολικά στην Αδριατική Θάλασσα). Περιοχή που ήταν σε απόσταση λίγων ωρών από το σπίτι του Ζούμπατς. Παρ' όλα αυτά, δεν συναντήθηκαν πριν επιλεγεί ο τελευταίος στο 2016 NBA draft -στο δεύτερο γύρο, από τους Λέικερς. Στο βιογραφικό του υπήρχε ήδη μια σεζόν στη Ζρίνιεβατς (στα 16 του), δυο στην Τσιμπόνα και μετά το ταξίδι για την άλλη ακτή του Ατλαντικού και το pick στο Νο32, στις 23/6 του 2016.

Στο πρώτο παιχνίδι, στις 2/11 εναντίον των Χοκς, μπήκε ως αλλαγή του Τιμοφέι Μοζγκόφ. Έβαλε τους πρώτους πόντους ως NBAer μπροστά στον τρεις φορές 'καλύτερο αμυντικό' του ΝΒΑ και εκ των 'ηρώων' του τότε 19χρονου, Ντουάιτ Χάουαρντ.

Ακολούθησαν κι άλλα. Όλα πήγαιναν πρίμα (σε 16 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα, είχε 7.5 πόντους, 4.2 ριμπάουντ), έως τον τραυματισμό στο δεξί αστράγαλο. Οι Λέικερς τον έστειλαν στους Los Angeles D-Fenders.

Los Angeles Lakers' Ivica Zubac, center, of Croatia, is introduced as part of the starting lineup before the team's NBA basketball game against the Atlanta Hawks in Atlanta, Wednesday, Nov. 2, 2016. (AP Photo/David Goldman)
Los Angeles Lakers' Ivica Zubac, center, of Croatia, is introduced as part of the starting lineup before the team's NBA basketball game against the Atlanta Hawks in Atlanta, Wednesday, Nov. 2, 2016. (AP Photo/David Goldman) AP

Πήγε μετά στο Summer League, με τον αέρα του 'είμαι NBAer', βέβαιος πως το 'χει. Διαπίστωσε ότι είχε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά του. Ο Ουόλτον είχε την εμπειρία να ξέρει τι είχε πάθει ο μικρός. Είχε εξηγήσει ότι 'δεν μπορείς να μπαίνεις στο Summer League, πιστεύοντας πως είναι εύκολη διαδικασία, γιατί βρίσκεις απέναντι σου τύπους που είναι 'πεινασμένοι' να βρουν δουλειές και η κατάσταση γίνεται δύσκολη'.

Όταν ο Ζούμπατς επέστρεψε στην πόλη, για το training camp ήταν άλλος άνθρωπος. Είχε χάσει 11% λίπους, είχε γίνει πιο εκρηκτικός 'και το κίνητρο του ήταν στο πικ' πρόσθεσε ο Ουόλτον, ' είχε αλλάξει διατροφή, περνούσε ώρες στην αίθουσα με τα βάρη, απέκτησε περισσότερες κινήσεις. Όλα πηγαίνουν καλά'. Και όταν δεν πήγαιναν, είχε τον Μπόγκουτ να του εξηγεί το γιατί.

Minnesota Timberwolves forward Nemanja Bjelica #8 and Los Angeles Lakers center Ivica Zubac #40 in actions during an NBA preseason basketball game between Los Angeles Lakers and Minnesota Timberwolves in Anaheim, Calif., Saturday, Sept. 30, 2017. (AP Photo/Ringo H.W. Chiu)
Minnesota Timberwolves forward Nemanja Bjelica #8 and Los Angeles Lakers center Ivica Zubac #40 in actions during an NBA preseason basketball game between Los Angeles Lakers and Minnesota Timberwolves in Anaheim, Calif., Saturday, Sept. 30, 2017. (AP Photo/Ringo H.W. Chiu) AP

Το Σεπτέμβρη του 2017, οι "Λιμνάνθρωποι" είχαν καλέσει τον -πρωταθλητή του 2015 με τους Ουόριορς- στην πόλη, με μη εγγυημένο συμβόλαιο. Κίνηση που αφορούσε και τον Ζούμπατς, καθώς οι Λέικερς έψαχναν κάποιον να βοηθήσει αυτό το παιδί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Βρήκαν έναν που μπορούσε να συνεννοηθεί με αυτό το παιδί, στην μητρική του γλώσσα.

Toν Οκτώβρη του 2017, η Orange County Register έγραψε για τη σημασία του να 'χεις κάποιον να σε καταλαβαίνει, στο περιβάλλον σου.

Σημείωση: ως παιδί, ο Μπόγκουτ μιλούσε τη μητρική του μόνο στο σπίτι του. Όπως μεγάλωνε βρισκόταν στα αποδυτήρια με παίκτες που τον βοηθούσαν στο practice, με την ευρύτερη έννοια, αν σκεφτείς πως μεταξύ αυτών ήταν και ο Κούκοτς.

Οι πρώτες οδηγίες που έλαβε ο Ζούμπατς από τον μέντορα του αφορούσαν το πώς πρέπει να κινείται στο ποστ. “ Είναι πολύ ταπεινός, δουλεύει σκληρά και αυτό που χρειάζεται είναι να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να γίνει 'τέρας'. Θα γίνει πολύ καλός παίκτης” είχε εξηγήσει ο Μπόγκουτ.

Ο κόουτς Λουκ Ουόλτον, ο οποίος αποκαλούσε τον Ζούμπατς ως 'Ζου' ήταν ενθουσιασμένος με τη συνεργασία των ψηλών του. Και πάλι όμως, δεν υπήρχε χώρος για τον Κροάτη, με τους Λέικερς να δίνουν τη θέση στον Μπρουκ Λόπεζ και το δεύτερο 'ρόλο' στον Μπόγκουτ. Ο 'Ζου' προωθήθηκε στην αναπτυξιακή λίγκα.

Los Angeles Lakers' Ivica Zubac (40) blocks a shot from Golden State Warriors' DeMarcus Cousins, center, during the first half of an NBA basketball game, Monday, Jan. 21, 2019, in Los Angeles. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)
Los Angeles Lakers' Ivica Zubac (40) blocks a shot from Golden State Warriors' DeMarcus Cousins, center, during the first half of an NBA basketball game, Monday, Jan. 21, 2019, in Los Angeles. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez) AP

Το περασμένο καλοκαίρι ήταν αυτό που ο ΛεΜπρον Τζέιμς πήγε στο Λος Άντζελες. Το project άλλαξε και ο ΤζαΒέιλ ΜακΓκι έγινε αναντικατάστατος. Ώσπου έπαθε πνευμονία και έπρεπε να μπει στο νοσοκομείο.

Οι Λέικερς τοποθέτησαν στη θέση του τον Τάισον Τσάντλερ, ο οποίος ήταν εξαιρετικός στο να σηκώνεται από τον πάγκο και να κυριαρχεί, σε περιορισμένο χρόνο συμμετοχής. Όχι όμως, να παίζει όλη την ώρα -δεν είναι πια σε αυτήν τη φάση της καριέρας του.

Στην απόγνωση, ο Ουόλτον στράφηκε στον Ζούμπατς, τον οποίον είχε επιλέξει να κρατήσει, αφήνοντας τον Τόμας Μπράιαντ να φύγει.

Στην επαναφορά του, εναντίον των Πέλικανς, είχε 16 πόντους, 11 ριμπάουντ και 2 τάπες. Ήταν επιθετικός, είχε αυτοπεποίθηση, προστάτευσε τη στεφάνη και γενικά προστάτευε την παρέα του. Δεν θύμιζε σε τίποτα το παιδί της προηγούμενης χρονιάς που έδειχνε να είναι χαμένος. Ήταν και αυτός που διαμόρφωσε αποτέλεσμα, με τάπα στον Τζούλιος Ραντλ.

Ο Ουόλτον συνέχισε μαζί του -είχε γίνει και ο αγαπημένος του κοινού-, έως ότου επέστρεψε ο ΜακΓκι και έλθει η περίοδος των ανταλλαγών. Τότε οι Λέικερς έκαναν πακέτο τον Ζούμπατς με τον Μάικλ Μπίσλι και τους έστειλαν στους Κλίπερς, για τον Μάικ Μουσκάλα. Αποκαλύφθηκε -από το ESPN- πως οι Λέικερς είχαν βγάλει τον Ζούμπατς και νωρίτερα στην αγορά, ζητώντας πολύ λιγότερα.

Οι φήμες ωστόσο, θέλουν την έξοδο του Ζούμπατς να 'χει να κάνει με τον εκνευρισμό του ΜακΓκι -επί της απώλειας της θέσης του ως starter- και την αμφιβολία των διοικούντων πως θα μπορούσαν να τον κρατήσουν το καλοκαίρι, στη free agency (θα γίνει restricted free agent και οι Λέικερς έχουν επικεντρώσει στο πώς θα πάρουν σούπερ σταρ).

Ξεκάθαρα ο Ζούμπατς δεν κάθισε να σκάσει.

Την ημέρα που οι Κλίπερς συνάντησαν μπροστά τους τους Λέικερς, οι “Λιμνάνθρωποι” μάχονταν για τη 'ζωή' τους. Για τις πιθανότητες πρόκρισης στα playoffs. Οι γείτονες τις εξαφάνισαν, επί της ουσίας, επικρατώντας 113-105. Αυτή ήταν η πέμπτη ήττα των Λέικερς, στα έξι τελευταία ματς, με το FiveThirtyEight (ιστοσελίδα που κάνει αναλύσεις πολιτικού, οικονομικού και αθλητικού περιεχομένου) να τους δίνει 7% πιθανότητες, να προλάβουν το τρένο. Όλοι οι άλλοι δίνουν 1%.

Oι Λέικερς δεν έχουν πατήσει το πόδι τους σε playoffs από το 2013.

Με αυτά και με αυτά 'πάγωσε' η προσθήκη του Καρμέλο Άντονι στο ρόστερ των Λέικερς. Επισήμως γιατί δεν βλέπουν να 'χουν τύχη σε ό,τι αφορά τα playoffs. Το SB Nation έγραψε πως οι δυο πλευρές συμφώνησαν πως το Λος Άντζελες είναι πολύ δυσλειτουργικό για να υπογράψει εκεί ο 'Melo'. Υπό την έννοια ότι το πρόβλημα είναι τέτοιο που δεν θέλουν τους “Λιμνανθρώπους” ούτε αυτοί που δεν έχουν άλλες επιλογές.

Los Angeles Lakers' LeBron James (23) shoots over Los Angeles Clippers' JaMychal Green (4) and Montrezl Harrell (5) during the second half of an NBA basketball game Monday, March 4, 2019, in Los Angeles. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)
Los Angeles Lakers' LeBron James (23) shoots over Los Angeles Clippers' JaMychal Green (4) and Montrezl Harrell (5) during the second half of an NBA basketball game Monday, March 4, 2019, in Los Angeles. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez) AP

Για να τελειώνω με το ματς, μετά το 'το θέλαμε περισσότερο' του Μπέβερλι, ήλθε το 'είχαν περισσότερη ενέργεια από εμάς” του ΛεΜπρον Τζέιμς.

Ο King είναι προ της απουσίας του από τα playoffs για πρώτη φορά από τη δεύτερη σεζόν του στο ΝΒΑ (2004-05), λίγες ώρες αφότου το The Ringer δημοσίευσε άρθρο με τίτλο “ Welcome to the Retcon James Era”. Εξηγούσε σε αυτό πως 'οι Λέικερς είναι σε κρίση, με τις δυσκολίες που περνούν να 'χουν γίνει δημοψήφισμα για την κληρονομιά του ΛεΜπρον Τζέιμς, ως παίκτη, με τρόπο που είναι δίκαιος και άδικος', καθώς μιλάμε για τύπο που έχει κατακτήσει ουκ ολίγα ρεκόρ, έχει καταφέρει τόσα που τον έχουν βάλει στη συζήτηση για τους καλύτερους όλων των εποχών.

Προφανώς δεν είναι ακριβώς λογικό -ή ακριβές- να κρίνεις μια ολόκληρη καριέρα, από μια χρονιά. Αλλά δεν είναι και η πρώτη φορά που συμβαίνει, με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν να επιβεβαιώνεται σε όλες τις ηπείρους για το 'δυο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία'.

Πίσω στον Ζούμπατς, έχοντας παραστάσεις από τους Λέικερς και από τους Κλίπερς είχε κάτι να επισημάνει παραμονή του 'ντέρμπι του Λος Άντζελες' (μόνο σε εμένα φαίνεται 'φτωχή' αυτή η φράση;).

Όταν ήμουν στους Λέικερς, δεν είχαμε βράδια σαν κι αυτά που περνάω με τους Κλίπερς, στα οποία η ομάδα διεκδικεί κάθε κατοχή, απέναντι σε όποιον αντίπαλο και είναι συγκεντρωμένη από την αρχή έως το τέλος. Στους Λέικερς κάθε βράδυ είχε ένταση

Είχε δηλώσει ανυπόμονος για αυτό το ματς 'γιατί οι Λέικερς παλεύουν για τα πλέι οφ. Πρέπει να παίξουμε έξυπνα, να ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε, να μην τους αφήσουμε να κάνουν αυτά που θέλουν. Τους παρακολουθώ κάθε βράδυ και σκέφτομαι πώς θα μπορούσα να βοηθήσω. Αλλά δεν είναι πια αυτή η ομάδα μου'. Είναι οι Κλίπερς όπου δίνει -πια- 18.6 πόντους και 12 ριμπάουντ σε 36 λεπτά συμμετοχής, φέτος.

Οι κάτοχοι του Νο7 της Δύσης, με έξι παιχνίδια πάνω από τους Λέικερς και 3 1/2 πάνω από τους Κινγκς είναι τα νέα αφεντικά της πόλης. Και σίγουρα δεν θα πουλήσουν 'φθηνά' το τομάρι τους.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK