Οι Κλίπερς έκαναν τους Ουόριορς τα μεγαλύτερα θύματα της ιστορίας

H μεγαλύτερη ανατροπή, στην ιστορία των playoffs του ΝΒΑ, αυτή των Κλίπερς επί των Ουόριορς, είχε για πρωταγωνιστές δυο τύπους που κατά πάσα πιθανότητα δεν γνωρίζεις. Η αγκωνιά του Τζόελ Εμπίντ στον Τζάρετ Άλεν, στο Σίξερς-Νετς, είχε για πρωταγωνιστές τους διαιτητές, που δεν είδαν κάτι το... σοβαρό.

Οι Κλίπερς έκαναν τους Ουόριορς τα μεγαλύτερα θύματα της ιστορίας

Δεν ξέρω αν θυμάσαι, αλλά οι Κλίπερς είχαν ανταλλάξει τον Τομπάιας Χάρις, ενόσω έπαιζε -εναντίον των Χόρνετς. Τον είχαν δώσει στους Σίξερς. Μεταξύ των ανταλλαγμάτων -των παικτών που έκαναν την αντίθετη διαδρομή- ήταν ο Λάντρι Σάμετ. Ο Λάντρι Σάμετ (το 2017 ήταν εκ των καλύτερων πρωτοετών πόιντ γκαρντ του έθνους, μαζί με τους Φαλτζ, Φοξ, Μπολ και Ντένις Σμιθ) ως μέλος του Wichita και μετά έγινε pick των Σίξερς στο Νο26 του 2018 NBA draft), είναι το παιδί που έκανε τα ξημερώματα αυτό.

Με το σουτ που είδες, οι Κλίπερς ολοκλήρωσαν την επιστροφή από το -31 και πήραν προβάδισμα, στα 15.9'' για τη λήξη, στο δεύτερο παιχνίδι με τους Ουόριορς. Ακολούθησε άστοχο τρίποντο του Στέφεν Κάρι (29π., με 3/7 διπ., 5/11 τριπ., 8/8 βολές, 6 ασίστ, 3 κλεψ., λάθη), ριμπάουντ του Μοντρέζλ Χάρελ και δυο δικές του βολές (στα 5.1''), με τις οποίες 'διασφάλισε' τη νίκη της παρέας του (135-131).

Στα 7.31 για το τέλος της τρίτης περιόδου ο Κέβιν Ντουράντ κάρφωσε, ο ΤζαΜίτσαλ Γκριν του έκανε φάουλ και με μια βολή ο σταρ των Ουόριορς διαμόρφωσε το 63-94. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη διαφορά του αγώνα.

Μετά άρχισε η επανάσταση των αουτσάιντερ. Την ξεκίνησε ο τύπος που έστειλε τον KD για βολή. Στο πεντάλεπτο που ακολούθησε ο 28χρονος πάουερ φόργουορντ -ήταν μέρος της ανταλλαγής που έστειλε τον Έιβερι Μπράντλι στους Γκρίζιλς, στις 7/2) είχε συμμετοχή σε όλες τις φάσεις. Για την ακρίβεια, έδωσε

> επιθετικό ριμπάουντ, έπειτα από τάπα του Ντρέιμοντ Γκριν στον Λου Ουίλιαμς, ασίστ στον Ουίλιαμς και λέι απ του τελευταίου (67-94).

> τρίποντο (70-94)

> αμυντικό ριμπάουντ (στο 72-96 με τον Γκαλινάρι να κάνει ακολούθως το 74-96)

> άλλο ένα επιθετικό ριμπάουντ (στο 74-99) για να ακολουθήσει λάθος, που δεν στοίχισε.

> ένα ακόμα κάρφωμα (78-99), έπειτα από πάσα του Ουίλιαμς

> ένα jump shot (πάλι την ασίστ την έδωσε ο Ουίλιαμς) για το 80-99

> φάουλ στον Κεβόν Λούνεϊ που είχε 1/2 βολές (80-100)

Los Angeles Clippers forward JaMychal Green, left, posts up against Cleveland Cavaliers forward Cedi Osman during the first half of an NBA basketball game in Los Angeles, Saturday, March 30, 2019. (AP Photo/Kelvin Kuo)
Los Angeles Clippers forward JaMychal Green, left, posts up against Cleveland Cavaliers forward Cedi Osman during the first half of an NBA basketball game in Los Angeles, Saturday, March 30, 2019. (AP Photo/Kelvin Kuo) AP

Αν θα έπρεπε να ξέρεις κάτι για τον Γκριν θα ήταν πως γεννήθηκε πριν 28 χρόνια στην Αλαμπάμα, σε περιοχή οικογένεια με 20 θείους και θείες -και αναρίθμητα ξαδέλφια- όπου 'η οικογένεια σήμαινε τα πάντα για εμάς'. Η οικογένεια ήταν και ο λόγος που μολονότι ήταν στα 10 καλύτερα recruit της 'τάξης' του, ως τελειόφοιτος του high school, επέλεξε το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Επίσης 'ήθελα να παίξω μαζί με τους Άντριου Στιλ και Τόνι Μίτσελ. Ήμασταν φίλοι από παιδιά και πάντα θέλαμε να βρεθούμε στην ίδια ομάδα'.

Στο Μοντγκόμερι -πρωτεύουσα της Αλαμπάμα που 'βρέχεται' από τον ομώνυμο ποταμό- δεν ήταν πολύ ασφαλής ' αφού υπήρχαν πυροβολισμοί δίπλα μας'. Ένας στοίχισε τη ζωή του αδελφού του -και πατέρα δυο παιδιών-, το 1992. ' Θυμάμαι τη μητέρα μου και το πόσο πονούσε. Ήμουν 2 και δεν καταλάβαινα τι συμβαίνει. Έβλεπα όμως, πόσο της λείπει ο αδελφός μου'.

Στη μνήμη του έφτιαξε τον οργανισμό “Μy Brother's Keeper”. Εν κατακλείδι, τα όσα έζησε ως παιδί ' με έκαναν αυτό που είμαι σήμερα'. Και αυτό που είναι σήμερα τον έκαναν να δώσει ό,τι έδωσε τα ξημερώματα, στο δεύτερο 'πέρασμα' από τους Κλίπερς -που τον είχαν αφήσει ελεύθερο τον Οκτώβρη του 2013 και είχε επιλέξει να τελειώσει τη σεζόν στη γαλλική Ροάν.

Με την ώθηση αυτού του τύπου η μηχανή των Κλίπερς είχε πάρει μπροστά και είχαν αρχίσει όλοι να παίρνουν μέρος στο παιχνίδι. Από τους πρώτους ήταν ο Μοντρέλζ Χάρελ, ο οποίος 'πήρε' το έκτο φάουλ του Ντουράντ (αποβλήθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του με έξι φάουλ, ενώ είχε κάνει τα 9 από τα 22 λάθη του Γκόλντεν Στέιτ), ενώ έμεναν 2.48'' για το τέλος.

Οι Κλίπερς έκαναν τους Ουόριορς τα μεγαλύτερα θύματα της ιστορίας


Τα σουτ των ομάδων στην τέταρτη περίοδο (ESPN)

Όπως οι Κλίπερς ισοφάρισαν τη σειρά (σε 1-1) με τους πρωταθλητές, ανανέωσαν και τα κιτάπια της ιστορίας, κάνοντας δικό τους το μεγαλύτερο comeback που 'χει γίνει σε ποτέ από τότε που υπάρχει ΝΒΑ. Μέχρι χθες στο Νο1 ήταν η ανατροπή από το -29 των Λέικερς, στον τέταρτο ημιτελικό της Δύσης του 1989 επί του Σιάτλ.


Οι “Λιμνάνθρωποι” είχαν επιστρέψει από το 43-14 της δεύτερης περιόδου, έχοντας μόνο έναν αιφνιδιασμό σε όλο το ματς και 4 εντός παιδιάς, όπως 'έτρεχαν' για να 'σβήσουν' την ντροπή. Για την ιστορία, στη συνέχεια της φάσης τραυματίστηκαν οι Σκοτ και Μάτζικ και οι Λέικερς παραδόθηκαν στους τελικούς, στους Πίστονς.

Στο σήμερα, που δεν είχε τον ΝτεΜάρκους Κάζινς από την πρώτη περίοδο, όταν αποχώρησε με τραυματισμό στον αριστερό τετρακέφαλο, που από ό,τι φαίνεται θα τον κρατήσει εκτός του υπόλοιπου της σεζόν, δες τι έγινε επί του συνόλου.

Oι νικητές πήραν 18 πόντους από αιφνιδιασμό (οι πρωταθλητές είχαν 32), 50 από τη ρακέτα (42), ενώ 'έβγαλαν΄17 πόντους από τα 20 λάθη των Ουόριορς, που έκαναν 34 πόντους τα 20 λάθη των... άλλων.

Ακολούθως, μπορείς να απολαύσεις τα καλύτερα από το ιστορικό comeback, πριν προχωρήσουμε στο παιχνίδι των Σίξερς με τους Νετς που θα σε εκνευρίσει.

Πάμε τώρα, στην εξόφθαλμη παράβαση του Τζόελ Εμπίντ, στο 145-123 των Σίξερς επί των Νετς, οι οποίοι επίσης, ισοφάρισαν σε 1-1 τη σειρά. Ο Μπεν Σίμονς πέρασε από το λήθαργο της πρεμιέρας στους 18 πόντους, τις 12 ασίστ και τα 10 ριμπάουντ, πριν πει 'προσπάθησα να είμαι ο εαυτός μου'. Aυτό που έκανε ήταν να 'πάρει' τα σουτ που έδινε -προκλητικά- το Μπρούκλιν, κάτι που είχε αποφύγει στην πρεμιέρα.

Ήταν ο πρωταγωνιστής του 14-0 με το οποίο μπήκαν στη δεύτερη περίοδο οι 76ers. Με δικό του κλέψιμο και καλάθι στον αιφνιδιασμό, έφτασε η διαφορά στο +20. Κάπου εκεί οι φαν του πρόσφεραν και ένα standing ovation. Εκείνος έκανε μια κίνηση δανεισμένη από τον Άλεν Άιβερσον -ήταν στις εξέδρες με τον Ντικέμπε Μουτόμπο- ' γιατί σκεφτόμουν τις αποδοκιμασίες των ίδιων ανθρώπων, στο προηγούμενο ματς'.

Οι Κλίπερς έκαναν τους Ουόριορς τα μεγαλύτερα θύματα της ιστορίας

Οι Νετς κατέρρευσαν στο β' ημίχρονο, με τη Φιλαδέλφεια να 'χει σε εκείνο το διάστημα 51 πόντους, με 18/25 σουτ. Μόνο στην τρίτη περίοδο είχε 11/11 βολές. Εν τω μεταξύ, ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς ήταν η ευχάριστη έκπληξη, προσφέροντας τους δεύτερους περισσότερους πόντους που έβαλε Σίξερ στο πρώτο μισό, μετά τον Σίμονς (ο ένας είχε 16 και ο άλλος 14), ως αυτός που κάλυψε τα λεπτά που δεν μπορούσε να παίξει ο Τζόελ Εμπίντ.

Θα έλεγες λοιπόν, ότι δεν χρειαζόταν αυτό που έκανε ο Εμπίντ -γενικά ή ειδικότερα.

Οι διαιτητές, που μάλλον βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο γλαυκώματος, έδωσαν flagrant 1. Αν σφύριζαν flagrant 2, ο σταρ των Σίξερς θα είχε αποβληθεί -όπως έπρεπε-, ενώ το σκορ ήταν 65-64. Και τότε ίσως να μιλούσαμε για ένα άλλο παιχνίδι. Στη συνέντευξη Τύπου ζήτησε συγγνώμη, αλλά με χαμόγελο που ενημέρωνε ότι 'το λέω, αλλά δεν το εννοώ'.

Photos: Associated Press/YouTube

News 24/7

24MEDIA NETWORK