Ο παίκτης του NBA που έπαιξε με δυο διαφορετικές ομάδες. Στον ίδιο αγώνα

Ένας αγώνας που κράτησε 5 δωδεκάλεπτα και 50 δευτερόλεπτα μ' ένα 'διάλειμμα' πέντε μηνών. Οι Νετς και οι Σίξερς του 1979 έζησαν την πιο σουρεαλιστική εμπειρία του σύγχρονου NBA.

Ο παίκτης του NBA που έπαιξε με δυο διαφορετικές ομάδες. Στον ίδιο αγώνα

Ο τίτλος αυτού του κειμένου μπορεί να μαρτυρά πως έχουμε εισέλθει σε μια άλλη διάσταση, μια διάσταση όχι μόνο εικόνας και ήχου αλλά και σκέψεων. Σε ένα ταξίδι σε μια μαγική γη, που λέγεται, φαντασία. Ότι η επόμενη μας στάση είναι η Ζώνη του Λυκόφωτος. Ο τίτλος αυτός μπορεί και να μοιάζει με 'τρολιά'.

Δεν είναι τίποτα από τα παραπάνω. Το 1978, σε παιχνίδι των Σίξερς με τους Νετς για το NBA, ένας παίκτης έπαιξε και με τις δυο ομάδες, κατά τη διάρκεια του αγώνα. Θα εξηγήσουμε.

Τον Οκτώβριο του 1978, οι Σίξερς και οι Νετς χάρισαν στο κοινό τους μια θρυλική μάχη: σκληρές άμυνες, άτεχνο αλλά δυναμικό παιχνίδι και πάρα πολλές τεχνικές ποινές. Άλλωστε, βρισκόμαστε σε μια εποχή πολύ μακρινή από αυτήν του σημερινού μπάσκετ, όταν ακόμα οι θανατηφόρες επιθέσεις σε παίκτες περνούν σχεδόν 'λάδι', όταν δεν υπάρχει το twitter ή το ESPN κι η τηλεόραση μεταδίδει σε μαγνητοσκόπηση αρκετά από τα παιχνίδια. Άρα και η επικαιρότητα του NBA συχνά καταλήγει να είναι μπαγιάτικη.

Ταξιδεύουμε στη σεζόν 1978-1979, οι Νετς έχουν πουλήσει δύο χρόνια πριν στους Σίξερς τον σταρ τους, Τζούλιους Έρβινγκ, αλλά οι Σίξερς έχουν στο ενεργητικό τους και τον ανερχόμενο Μπέρναρντ Κινγκ, έναν παίκτη που θα διεκδικήσει θέση στο Hall Of Fame μέσα στα επόμενα χρόνια. Στις 8 Νοεμβρίου 1978, μια μπασκετική μάχη θα συμβεί στο γήπεδο των Σίξερς, με τον Κινγκ να αναδεικνύει για ακόμα μια φορά τις επιθετικές αρετές του και τους Σίξερς να σχηματίζουν μια χαλύβδινη γραμμή άμυνας, προσθέτοντας στο παζλ και τον Στιβ Μιξ, ένα σέντερ που η μεγαλύτερη δεξιότητά του ήταν το γεγονός ότι επρόκειτο για έναν παίκτη ογκώδη σαν τοίχο.

Ο Κινγκ επιχειρεί μπάσιμο, ο Μιξ στέκεται μπροστά του και πέφτει κάτω με την πλάτη. Ο διαιτητής σφυρίζει επιθετικό φάουλ. Ο παίκτης των Νετς εξοργίζεται, φωνάζει, δέχεται τεχνική ποινή. Προηγουμένως είχε δεχθεί ακόμα μια, κάτι που σήμαινε αυτόματα αποβολή. Μέσα στα νεύρα του, ο Κινγκ κλωτσάει και μια καρέκλα. Αυτή η κίνηση γίνεται αντιληπτή από τον Ρίτσι Πάουερς, παλιά καραβάνα στο NBA, αρκετά ευέξαπτο και με εμμονή στην πλήρη τήρηση του γράμματος του νόμου.

Ο Πάουερς δίνει βολές στην αντίπαλη ομάδα, τρεις για την τεχνική ποινή και μια για την αποβολή. Ο μαινόμενος προπονητής των Νετς, Κέβιν Λάφρι, εκτοξεύεται από τον πάγκο του φωνάζοντας, έτοιμος να επιτεθεί στον διαιτητή. Δέχεται απανωτά 3 τεχνικές ποινές. Ο Λάφρι, που από τις μέρες του πρωταθλήματος ABA προσπαθούσε σε κάθε παιχνίδι να χειραγωγεί τους διαιτητές, σε κάθε παιχνίδι να παίζει με τη ψυχολογία τους, με αποτέλεσμα στο τέλος να δέχεται σωρηδόν τεχνικές ποινές. Εκείνο το ματς, όμως, ήταν μια ξεχωριστή περίπτωση.

Κινγκ και Λάφρι βγαίνουν εκτός αγώνα. Ο βοηθός προπονητή εκείνης της ομάδας, ένας ανερχόμενος κόουτς της εποχής ονόματι... Φιλ Τζάκσον, παίρνει την πρώτη αποστολή του ως χεντ-κόουτς. Ο Έρικ Μάνι αντικαθιστά τον Κινγκ και σκοράρει συνολικά 37 πόντους. Οι Σίξερς νικούν τους Νετς με 137-133. Όμως το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει ακόμα...

Οι Νετς καταθέτουν ένσταση για τη διεξαγωγή του αγώνα που γίνεται δεκτή και ο κομισάριος Λάρι Ο' Μπράιαν αποβάλει τον Πάουερς για 5 αγώνες, με την αιτιολογία ότι " δεν συμμορφώθηκε με τους κανόνες της Λίγκας". Ο κομισάριος ζήτησε να επαναληφθεί το παιχνίδι από τη στιγμή που δόθηκαν οι αλλεπάλληλες τεχνικές ποινές, δηλαδή από το 5:50 της 3ης περιόδου. Κάτι τέτοιο, τηρουμένου και του προγράμματος των αγώνων, δεν μπορεί να συμβεί πριν από τις 23 Μαρτίου του επομένου έτους. Περίπου ένα μήνα πριν, ένα πολύπλοκο deal ανταλλαγής παικτών περιλαμβάνει τις ομάδες: οι Χάρβεϊ Κάτσινγκς και Ραλφ Σίμσον μαζί με ένα χρηματικό ποσό δίνονται από τους Σίξερς ως αντάλλαγμα για τους Μάνι και Σκίνερ.

Σε αυτήν τη νέα, παράξενη πραγματικότητα, ο Μάνι γίνεται ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του NBA που καταγράφεται στο φύλλο αγώνα να έχει παίξει με δυο διαφορετικές ομάδες, στον ίδιο αγώνα! Το δεύτερο μισό του αγώνα θα διεξαχθεί ξανά, ο Μάνι θα σκοράρει μόλις 23 πόντους και οι Νετς θα χάσουν ξανά με 123-117.

Δεν είναι λοιπόν μια ιστορία που συμβαίνει στη ζώνη του Λυκόφωτος, αλλά στον μαγικό κόσμο του... 70s NBA, εκεί που το μπάσκετ θύμιζε κλοτσοπατινάδα, μάχη, νταηλίκι στα στενά, πολλά πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με τη σύγχρονη εκδοχή του αθλήματος.

Οι οπαδοί που παρακολούθησαν αυτό το παιχνίδι και στις δυο εκδοχές του με... 5 δωδεκάλεπτα και 50 δευτερόλεπτα μπάσκετ, ενώ οι παίκτες που πέρασαν μια υπαρξιακή σπαζοκεφαλιά θα έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους γι' αυτήν την αναμέτρηση.

Πηγή: NBA.com

Κεντρική φωτογραφία: AP Images

News 24/7

24MEDIA NETWORK