Ο 'πιο γρήγορος σουτέρ του NBA' επέλεξε να γίνει βαποράκι

To 1969, ένας νεαρός από τη Νέα Υόρκη σούταρε πιο γρήγορα από τη σκιά του. Όμως εκείνος είπε 'όχι' στο NBA. Ο Πι Γουί Κέρκλαντ αρνήθηκε ένα δακτυλίδι πρωταθλητή με τους Νικς.

Ο 'πιο γρήγορος σουτέρ του NBA' επέλεξε να γίνει βαποράκι

Αμερική, τέλος δεκαετίας του '60, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κηρύττει για τη δύναμη του μυαλού και του χαρακτήρα, σε μια Αμερική που θυμίζει καζάνι που βράζει: Μαύροι πάνθηρες, η οργάνωση με τα 3 Κ και τις λευκές κουκούλες, ο φόβος του πολέμου στο Βιετνάμ που μασκαρεύεται από μια τυφλή αισιοδοξία για την επικράτηση της Αμερικάνικης μηχανής. Εκείνη την εποχή, ο Πι Γουί Κέρκλαντ, μπορεί να διανύει τη εφηβεία του, αλλά στα μάτια των ανθρώπων που ζουν και δουλεύουν στο πεζοδρόμιο, είναι ενήλικας. Και είναι έτοιμος να κάνει την κρίσιμη επιλογή: Θα παίξει μπάσκετ ή θα συνεχίσει την καριέρα του ως βαποράκι;

"Η οικογένεια μου ήταν φτωχή. Έλεγα συνήθως στη μάνα μου ότι πουλάω εφημερίδες για να βγάλω λεφτά. Ήμουν εκεί έξω, μέσα σε αυτοκίνητα, στους δρόμους της Νέας Υόρκης, με χρήμα, πρέζα και διάφορους παράξενους τύπους που είχαν όρεξη για ξύλο. Η δουλειά πήγαινε καλά, έδινα χρήμα και το έπαιρνα πίσω. Κυκλοφορούσα με δυο όπλα συνεχώς και στο τέλος της μέρας ήμουν ζωντανός και είχα τις τσέπες μου γεμάτες με χρήμα. Δεν αλλάζεις εύκολα αυτή τη ζωή", έχει πει ο Κέρκλαντ στο ESPN.

Ο 'πιο γρήγορος σουτέρ του NBA' επέλεξε να γίνει βαποράκι

Κι όμως ο Κέρκλαντ έπαιξε μπάσκετ. Από το φημισμένο Ράκερ Πάρκ του Χάρλεμ βρέθηκε στο Νόρθφολκ Στέιτ και στη συνέχεια, μια σχετικά νέα ομάδα εκείνης της εποχής, οι Σικάγο Μπούλς, τον επέλεγαν στο ντραφτ του 1969 στη 13η θέση. Έμοιαζε μια σχετικά καλή πρόταση για να μπει στον κόσμο του NBA, αλλά ο Κέρκλαντ έλεγε όχι.

Μόλις δυο χρόνια αργότερα, ο 25χρονος παίκτης βρισκόταν σε μια κλούβα αστυνομικών, στο δρόμο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Λιουίσμπουργκ, με κατηγορίες σχετικά με κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών. Δεν θα περνούσαν περισσότερα από τέσσερα χρόνια από τη μέρα που ο Κέρκλαντ ήταν ξανά ελεύθερος. Το 1981 έμπαινε ξανά στη φυλακή. Μέχρι τότε είχε προλάβει να μπει στην αιωνιότητα των παικτών με αστείρευτο ταλέντο, που θα μπορούσαν να γίνουν μύθοι του αθλήματος, ΑΝ το ήθελαν και οι ίδιοι. Πρόλαβε να παίξει μπάσκετ με την ομάδα του σωφρονιστικού ιδρύματος που ανήκε, σημειώνοντας 100 και 120 πόντους σε πολλά παιχνίδια.

Ο 'πιο γρήγορος σουτέρ του NBA' επέλεξε να γίνει βαποράκι

Οι ιστορικοί του NBA θα αποδώσουν στον νεαρό από το Χάρλεμ κινήσεις όπως την στριφογυριστή ντρίπλα που κατέληγε σε λέι απ. Ο Κέρκλαντ δεν ήταν απλά ένα παιδί με ταχύτητα που ήξερε να σουτάρει, ήταν ο πιο γρήγορος παίκτης του κολεγιακού μπάσκετ, όπως είχε γράψει το Sports Illustrated. Αρχικά με την ομάδα του δημοσίου κολεγίου Κιτρέλ και στη συνέχεια με το Νορθφολκ σκόραρε κατά μέσο όρο 41 πόντους. Το 1968, παίζοντας δίπλα στον μετέπειτα θρύλο του NBA Μπομπ Ντάντριτζ κατάφερε να φτάσει με την ομάδα του στην κορυφή του κολεγιακού πρωταθλήματος με ρεκόρ 25-2.

Ο 'πιο γρήγορος σουτέρ του NBA' επέλεξε να γίνει βαποράκι

Ο Τζόν Γούντεν πηγαινοερχόταν διαρκώς στο κολέγιο του Νόρθφολκ, προσπαθώντας να πείσει το κολλέγιο που άνηκε να υπογράψει στο UCLA και να παίξει δίπλα στον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, ενώ όταν βρέθηκε στους μάλλον αδιάφορους Μπούλς του 1969, ο προπονητής των Νίκς Ρεντ Χολτζμαν τον έβαλε αμέσως στο στόχαστρο του. Ο Χόλτζμαν παρακαλούσε τον Κέρκλαντ να ενταχθεί στην ομάδα του και να γίνει μετέπειτα πρωταθλητής με την ομάδα του Κλάιντ Φρείζερ. Να είναι ο παίκτης που θα κρατάει στον πάγκο τον τότε σταρ των Νικς.

"Ήταν μια δύσκολη εποχή, κανείς δεν ενδιαφερόταν να αποθηκεύσει στατιστικά, να μάθει πληροφορίες. Θα μπορούσα να πάω να παίξω με τον Καριμ τουλάχιστον δυο χρόνια αλλά αυτό δεν γινόταν. Το να παίζεις με ένα μικρό κολέγιο μαύρων δεν σήμαινε κάτι το ιδιαίτερο. Πάρα πολλές ζωές, μυθικά κατορθώματα αθλητών εκείνης της εποχής δεν καταγράφηκαν ποτέ γιατί κανένας δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία να το κάνει, να κρατήσει αρχεία", έχει δηλώσει ο Κέρκλαντ.

Το 1988, ο Κέρκλαντ αποφυλακιζόταν για 2η φορά. Σε ηλικία 43 ετών και έχοντας μετρήσει περισσότερα χρόνια ως βαποράκι ηρωίνης απ' ό,τι ως μπασκετμπολίστας, αποφάσιζε να κάνει κάτι διαφορετικό. Αρχικά σπούδασε και εργάστηκε ως κοινωνικός λειτουργός. Στη συνέχεια, με την υποστήριξη της NIKE, το 1991 δημιούργησε το School of Skillz, μια καμπάνια για το μπάσκετ και τη ζωή μετά το σχολείο. Βρέθηκε ξανά πίσω από τα θρανία, σε αμέτρητα σχολεία της αμερικάνικης επικράτειας για να μοιραστεί την ιστορία του με μαθητές και να τους προετοιμάσει για μια ζωή με περισσότερους πειρασμούς και σπάνιες χαρές, που κερδίζονται δύσκολα.

"H κουλτούρα του χιπ χοπ ελέγχει τις ζωές τους. Όλοι ντύνονται το ίδιοι, έχουν το ίδιο ύφος, μιλάνε με τον ίδιο τρόπο. Δεν υπάρχει επικοινωνία, μόνο αντίδραση. Αν κάποιος διαφωνήσει μαζί τους, βγάζουν όπλο και του το καρφώνουν στο μέτωπο. Γιατί αυτό το μήνυμα παίρνουν από τη μουσική τους.

Εγώ θέλω να ακούν τη μουσική που αγαπάνε αλλά να καταλαβαίνουν πώς δεν "το κρατάνε αληθινό" αν κάνουν όσα λένε οι ραπερ στους στίχους των τραγουδιών τους. Αληθινή ζωή είναι αυτή που θα πάρουν στα χέρια τους, ρισκάροντας να μάθουν και να δουλέψουν γι`αυτά που αγαπάνε", έχει πει ο Κέρκλαντ, ένας πρώην γκάνγκστερ που θα μπορούσε να γίνει καλύτερος από τον Τζούλιους Έρβινγκ. Σήμερα έχει επιστρέψει στο δρόμο, γιατί όπως μάθαμε και από το 'The Wire', ο εχθρός είναι πάντα εκεί έξω, στους δρόμους.

Φωτογραφίες: Pop-A-Lot

News 24/7

24MEDIA NETWORK