Το κολέγιο που απέκτησε ξαφνικά την αύρα τριών ΝΒΑers, ταυτόχρονα

Ο κόουτς Τζέρι Στακχάουζ συναντά στο Βάντερμπιλτ τους γιους του Σκότι Πίπεν και του Κένιον Μάρτιον, σ' ένα απροσδόκητο συναπάντημα που προκαλεί προσδοκίες.

Memphis Grizzlies assistant coach Jerry Stackhouse in the first half of an NBA basketball game Monday, Dec. 10, 2018, in Denver. (AP Photo/David Zalubowski)
Memphis Grizzlies assistant coach Jerry Stackhouse in the first half of an NBA basketball game Monday, Dec. 10, 2018, in Denver. (AP Photo/David Zalubowski) AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

Το Βάντερμπιλτ, με τις 15 συμμετοχές στη March Madness, είχε πέρυσι τη χειρότερη μπασκετική σεζον της ιστορίας του, καθώς με 0-18 στη Southeastern Conference απέτυχε παταγωδώς. Αν και η λογική στο κολεγιακό πρωτάθλημα δεν παραλληλίζεται με την επαγγελματική προσέγγιση, το συνολικό 16-38 του εκπαιδευτικού ιδρύματος από το Νάσβιλ σε τρεις διαδοχικές σεζόν και η μόλις μία παρουσία στο NCAA Tournament θα ήταν σχεδόν ακατόρθωτο να διασφαλίσουν μια νέα ευκαιρία στον Μπράις Ντριού.

Η απομάκρυνση του 44χρονου κόουτς συνδυάστηκε με την πρόσληψη του Τζέρι Στακχάουζ. To No3 στο ντραφτ του '95, μπροστά από Ρασίντ Γουάλας - Κέβιν Γκαρνέτ - Ντέιμον Στουνταμάιρ, που ήταν στην καλύτερη 5άδα πρωτοεμφανιζόμενων, έπαιξε σε δύο All Star Game ως μέλος των Πίστονς, 'χτίζει' πλέον καριέρα προπονητή. Με θητεία σε Τορόντο και Μέμφις ως στέλεχος του σταφ και πρωταθλητής στους Raptors 905 (ομάδα της G-League), επιλέχθηκε για τον επαναπροσδιορισμό του αγωνιστικού προσανατολισμού των 'Κόμοντορς' και της επιβολής μιας φρέσκιας και ανανεωμένης ματιάς στα πράγματα.

" Το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό για την ανδρική ομάδα με μια τέτοια ολοκληρωμένη προσωπικότητα στα ηνία. Ο Τζέρι φέρνει ένα μοναδικό μείγμα από την εμπειρία ενός θρυλικού παίκτη και ενός επιτυχημένου προπονητή", έλεγε ο Μάλκολμ Τέρνερ, αντιπρύτανης και επικεφαλής του αθλητικού προγράμματος του κολεγίου, ο άνθρωπος δηλαδή που τον επέλεξε και τον προσέγγισε προκειμένου ν' αναλάβει τη δουλειά

Ο Στακχάουζ είχε ήδη αναδειχθεί προπονητής της χρονιάς στη θυγατρική λίγκα το 2017, με ρεκόρ 36-11, και η ανάληψη των νέων καθηκόντων του συντάσσεται με τη μόδα της εποχής που θέλει πολλούς παίκτες της γενιάς του πάνω-κάτω να έχουν καταλάβει πλέον αντίστοιχες θέσεις. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των Πένι Χαρνταγουέι (Μέμφις) και Ντέιμον Στουνταμάιρ (Πασίφικ).

Το ξεχωριστό σε σχέση με τους άλλοτε αντιπάλους του στο παρκέ είναι πως θα δουλέψει ταυτόχρονα με δυο παιδιά παλαιμάχων. Ο Σκότι Πίπεν τζούνιορ και ο Κέι Τζέι Μάρτιν, γιος του Κένιον, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του κολεγίου και υπό τη σκέπη του επί 18 χρόνια και σε 8 διαφορετικές ομάδες (Σίξερς, Πίστονς, Γουίζαρντς, Μάβερικς, Μπακς, Χιτ, Χοκς, Νετς) φόργουορντ που το 2006 συμμετείχε στους Τελικούς του ΝΒΑ.

Οι 'κανακάρηδες' του θρυλικού 'Ινδιάνου', alter ego του Μάικλ Τζόρνταν / μέλους της αυθεντικής Dream Team, και του 'K-Mart' είναι διαφορετικού τύπου παίκτες. Ο πρώτος, κόντρα στη θέση που έπαιζε ο πατέρας του - ως ένα από τα καλύτερα 3άρια όλων των εποχών - είναι πόιντ γκαρντ. Κατά τον Τζέρι Στακχάουζ " διαθέτει την ικανότητα και τη δημιουργικότητα να προκαλέσει άμεση επίδραση στο ρόστερ. Η ηγετική φυσιογνωμία του σε συνδυασμό με την ικανότητά του να κάνει τους άλλους καλύτερους θα μας βοηθήσουν".

Ο δεύτερος πόλος είναι ένας δίμετρος φόργουορντ. " Ένας ταλαντούχος παίκτης που φέρνει τεράστια ποσότητα από σκληράδα και καρδιά στο παιχνίδι του, του οποίου η αθλητικότητά πρεσβεύει τι ομάδα θέλουμε να είμαστε", ανέφερε για τον Μάρτιν ο νέος προπονητής του.

Τα δύο παιδιά υπήρξαν συμπαίκτες μάλιστα στο λύκειο Σιέρα Κάνιον, άρα γνωρίζονται καλά.

Σε περίπτωση που αποδειχθεί πως κουβαλούν το ταλέντο των γονιών τους, το μείγμα που θα δημιουργήσουν θα είναι εκρηκτικό. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που θα καθοδηγούνται από έναν προπονητή με τη δυναμική του Στακχάουζ. Ενός προπονητή που το καλοκαίρι 199 άφησε το Νορθ Καρολάινα για να γίνει επαγγελματίας, αλλά δεν εγκατάλειψε τις σπουδές του. Το 1999 έλαβε το πρώτο πτυχίο του, ενώ το 2017, στο Χάρβαρντ πλέον, ολοκλήρωσε το δεύτερο σκέλος των σπουδών του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK