Οι πληγωμένοι ώμοι του Ζαγκλή θα κουβαλήσουν το παγκόσμιο μπάσκετ

Υπήρξε παίκτης, αλλά χειρουργήθηκε τρεις φορές και συνέχισε ως προπονητής / παράγοντας. Ο 38χρονος Ανδρέας Ζαγκλής θα καλύψει το κενό που προέκυψε μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Πάτρικ Μπάουμαν. Η πορεία του από τα γήπεδα των βορείων προαστίων στις δικαστικές αίθουσες της FIBA και του CAS. Ποιο το πελατολόγιό του.

Photo : Vianney THIBAUT
Photo : Vianney THIBAUT VIANNEY THIBAUT

Μπασκετάνθρωπος, νομικός, τεχνοκράτης και συγγραφέας. Έννοιες που περιγράφουν σε μεγάλο βαθμό το προφίλ του Ανδρέα Ζαγκλή, του -από την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου- νέου Γενικού Γραμματέα της FIBA. Του παράγοντα που πήρε τη θέση του Πάτρικ Μπάουμαν στην ανώτερη επιτελικά θέση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Ο Ελβετός έφυγε από τη ζωή στης 13 Οκτωβρίου στο Μπουένος Άιρες και προτού συμπληρωθούν 2 μήνες από τον αιφνίδιο θάνατό του το Κεντρικό Γραφείο και ο Αργεντινός πρόεδρος Οράσιο Μουρατόρε ανακοίνωσαν την ανέλιξη του 38χρονου Έλληνα δικηγόρου στην ιεραρχία του οργανογράμματος της FIBA. Είναι ο μόλις τέταρτος Γενικός Γραμματέας στην ιστορία μετά τον Βρετανό Γουίλιαμ Τζόουνς (1932-1976), τον Σέρβο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς (1976-2002) και τον Ελβετό Πάτρικ Μπάουμαν (2002-2018).

Ο Ζαγκλής ήταν ήδη στέλεχος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, όντας από το 2016 ο νομικός διευθυντής της, κατ' εισήγηση του Μπάουμαν που τον εκτιμούσε πάρα πολύ. Μην τον συνδέεις, οπότε, με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο.

Οι πληγωμένοι ώμοι του Ζαγκλή θα κουβαλήσουν το παγκόσμιο μπάσκετ

Από το 2009 δε κατείχε, ως εξωτερικός συνεργάτης, το πόστο του γραμματέα του διαιτητικού δικαστηρίου του μπάσκετ (Basketball Arbitral Tribunal). Διετέλεσε επίσης νομικός σύμβουλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βόλεϊ (FIVB), συμβουλεύοντας για ένα ευρύ φάσμα εμπορικών και αθλητικών νομικών θεμάτων.

Η ενασχόλησή του με το μπάσκετ άρχισε από πολύ μικρή ηλικία. Γεννηθείς το 1980, απέκτησε δελτίο παίκτη στην ομάδα των Μελισσίων όταν ήταν 10 ετών και πέντε χρόνια μετά, το 1995, συνέχισε στο γειτονικό Μαρούσι. Η καριέρα του διακόπηκε απότομα, αφού στα 21 του και μετά από διαδοχικές επεμβάσεις στον ώμο του αποφάσισε να σταματήσει και να αφιερωθεί στην προπονητική και στον παραγοντισμό. Ίδρυσε τον Ερμή Μελισσίων, σχεδίασε την ακαδημία του συλλόγου και φρόντισε για τη συγχώνευση με τα Μελίσσια, την οποία που είχε υπηρετήσει ως παίκτης.

Παράλληλα ο Ζαγκλής σπούδαζε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακολούθως συμμετείχε σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας πάνω στις Ολυμπιακές Σπουδές, ενώ πρόσφατα παρακολούθησε το πρόγραμμα Leadership in Corporate Counsel στο Harvard Law School (ΗΠΑ).

Ήδη από το 2004 ο Έλληνας νομικός άρχισε να εργάζεται ως δικηγόρος, έχοντας ενταχθεί στο γραφείο του Παντελή Δέδε, εκ των πιο γνωστών νομικών αθλητικών υποθέσεων, σύναψε συνεργασία με τον βραβευμένο Καναδό Ρίτσαρντ Χένρι ΜακΛάρεν, επικεφαλής της ανεξάρτητης Επιτροπής της WADA που ασχολήθηκε με την έρευνα για το σκάνδαλο ντόπινγκ στη Ρωσία, και έφτασε για 8 χρόνια (2008-2016) να είναι από τους στενούς συνεργάτες του Γερμανού δόκτορα Ντιρκ Ράινερ Μάρτενς, που διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία εκπροσώπησης αθλητών-προπονητών-παραγόντων / οργάνωσης events / παροχής νομικών συμβουλών και ήταν επί χρόνια ο νομικός σύμβουλος της FIBA.

Photo : Vianney THIBAUT
Photo : Vianney THIBAUT VIANNEY THIBAUT

Πελάτες του Ζαγκλή υπήρξαν κατά διαστήματα ο Μιχάλης Κακιούζης, ο Γιώργος Σιγάλας, ο Άρβιντας Ματσιγιάουσκας, ο Θοδωρής Παπαλουκάς, αλλά όχι μόνο, καθώς εκπροσώπησε ακόμη τους Τσάμπι Αλόνσο, Χάβι Μαρτίνεθ και Αρτούρ Βιδάλ κατά τη διάρκεια των διαδικασιών για τη μεταγραφή τους στην Μπάγερν Μονάχου. Ήταν τρεις μεταγραφικές υποθέσεις το κόστος των οποίων άγγιξε 90 εκατομμύρια ευρώ! Δούλεψε επίσης για μεγάλα ποδοσφαιρικά κλαμπς της Ελλάδας και της Ευρώπης. Χαρακτηριστική η συνεργασία του με την Ατλέτικο Μαδρίτης, όταν χρειάστηκε να προσφύγει στο CAS προκειμένου να αρθεί η ποινή απαγόρευσης μεταγραφών που της είχε επιβληθεί για δύο περιόδους.

Περισσότερο γνωστός ο Έλληνας νομικός άρχισε να γίνεται όταν ανέλαβε επιτελικό ρόλο στο διαιτητικό δικαστήριο του μπάσκετ που θεσμοθετήθηκε ως όργανο το 2006. Ήταν γραμματέας από το 2009 και επί τω ημερών πολλές ελληνικές ομάδες τιμωρήθηκαν με απαγόρευση διεθνών μεταγραφών λόγω οφειλών, όπως επίσης Αμερικάνος παίκτης κλήθηκε να καταβάλει αποζημίωση σε ελληνική ομάδα με την οποία είχε συμβόλαιο. Ο ίδιος εξηγούσε το 2014 στο Sport24.gr πως " το ΒΑΤ είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και η FIBA δεν έχει καμία ανάμιξη στην εκδίκαση των υποθέσεών του ούτε μπορεί να παρασταθεί ενώπιον του δικαστηρίου. Διάδικοι είναι σύλλογοι, παίκτες, προπονητές, διαμεσολαβητές και το δικαστήριο επιλύει μόνο οικονομικές διαφορές".

Εκεί είχε το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ των δικαστών και των διαδίκων, προσφέροντας τις διευκολύνσεις που απαιτούνταν σ' όλες τις πλευρές. Επόπτευσε περισσότερες από 1000 υποθέσεις που έφτασαν μέχρι τον τελευταίο βαθμό, όπως επίσης τις δομικές διοικητικές αλλαγές που έγιναν στο Κονγκρέσο της FIBA το 2014.

Ο Ζαγκλής ομιλεί απταίστως αγγλικά και ισπανικά, ενώ μπορεί να συνεννοηθεί στα γαλλικά και στα γερμανικά. Έχει αρθρογραφήσει για την επίλυση διαφορών, το αντιντόπινγκ, τα δικαιώματα προβολής και την ορθή διακυβέρνηση στα σπορ, ενώ είναι συγγραφέας βιβλίου που παρουσιάζει το Διαιτητικό Δικαστήριο στα Σπορ σε επαγγελματίες.

Ο πήχης είναι ήδη ψηλά για τον νέο γενικό γραμματέα της FIBA και επιθυμεί να τον υπερβεί. Βάζει ως στόχο " να μεγαλώσουμε το μπάσκετ παγκοσμίως και να ενώσουμε την μπασκετική κοινότητα" . Γνωρίζει βέβαια πως...

στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον θα πρέπει να είμαστε μοντέρνοι διαχειριστές, συνετοί ρυθμιστές και άψογοι διοργανωτές, προκειμένου να σταθούμε στο ύψος των υψηλών απαιτήσεων που έχει η οικογένεια του μπάσκετ και κυρίως οι παίκτες, οι ομάδες, οι Λίγκες, οι φίλαθλοι και οι συνεργάτες μας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK