O Stephen Curry θέλει να αλλάξεις κινητό

O Stephen Curry αποφάσισε να επενδύσει σε τεχνολογική εταιρεία για να προετοιμαστεί για τη ζωή, όταν δεν θα είναι σε ρόστερ του ΝΒΑ, όπως δήλωσε. Δεν είναι αυτό που νομίζεις.

O Stephen Curry θέλει να αλλάξεις κινητό

Ο Stephen Curry είναι γνωστός λάτρης της τεχνολογίας. Πρόσφατα διάβασες στο Contra.gr για τα μέσα που χρησιμοποιεί, ώστε να γίνει καλύτερος σουτέρ. Τώρα το περνά στο επίπεδο επίπεδο: επενδύει σε μια τεχνολογική εταιρεία που θέλει να μπει σφήνα στα μεγάλα brands των smartphones.

Ο superstar των Warriors είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του ΝΒΑ (πέρυσι ήταν στο Νο74, αλλά μετά το νέο συμβόλαιο που υπέγραψε τον περασμένο Ιούλιο, μόνο για τη φετινή σεζόν θα πάρει 34 εκατ. δολ. ποσό που τον πήγε με συνοπτικές διαδικασίες στην κορυφή) και έχει χορηγικές συνεργασίες με τους Under Armour, Infiniti, Brita και πλήθος άλλων εταιρειών.

Όπως είπε στο Fast Company "το ενδιαφέρον μου για πιο σημαντικές συνεργασίες έχει να κάνει με την προετοιμασία μου για την ημέρα που δεν θα είμαι σε κάποιο ρόστερ κάποιας ομάδας του ΝΒΑ. Και δεν εννοώ μόνο το οικονομικό κέρδος, αλλά το να είμαι μέλος μια διαδικασίας εξέλιξης". Διευκρίνισε πως διάλεξε να επενδύσει στο Palm (έχε λίγη υπομονή) γιατί "πιστεύω στη δυνατότητα που έχει να κάνει τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου εμού, πιο παρόντες, πιο ενεργητικούς και να τους φέρει πιο κοντά με την οικογένεια τους".

Ο τύπος που προηγήθηκε κατά πολύ της εποχής του

H Palm Inc. υπάρχει από το 1992. Tην έφτιαξε ο Jeff Hawkins, ηλεκτρολόγος μηχανικός (απόφοιτος του Cornell) που το 1982 είχε αναπτύξει λογισμικό γρήγορης ανάπτυξης εφαρμογών. Τον ενδιέφεραν οι πατέντες αναγνώρισης λόγου που μετά την εισαγωγή στο κατάλληλο -δικό του- πρόγραμμα, γίνονταν λέξεις, στον υπολογιστή. Για να κάνει τη δουλειά, παρακολούθησε το βιοφυσικό πρόγραμμα του University of California, Berkeley, το 1986. Κατοχύρωσε το "μοτίβο ταξινόμησης" για χειρόγραφο κείμενο, αλλά δεν του έδωσαν PhD, γιατί δεν καταλάβαιναν τη χρησιμότητα της έμπνευσης του -αφού ουδείς εκ των καθηγητών του δούλευε σε πεδίο που θα τους επέτρεπε να καταλάβουν.

Δεν πτοήθηκε. Λανσάρισε το πρώτο tablet, το 1989, το οποίο είχε και τη δυνατότητα λειτουργίας με στυλό -το οποίο επίσης, παντετάρισε. Συνέχισε με πειράματα για ανάπτυξη μικρότερος συσκευής, που να χωρά στο χέρι. Οι επικεφαλής της εταιρείας που τον είχε προσλάβει για αντιπρόεδρο (GRiD), ήταν διστακτικοί. Όταν η Tandy Corporation εξαγόρασε την GRiD, δέχθηκε την πρόταση του Hawkins να δημιουργήσει δική του -φίλη- εταιρεία: την Palm Computing (Γενάρης 1992). Αυτή έφτιαξε τους υπολογιστές παλάμης Palm Pilot και Treo, τους πρώτους προσωπικούς ψηφιακούς βοηθούς.

Jeff Hawkins, founder of Palm, Handspring, delivers a keynote speech during an emerging technologies conference at MIT in Cambridge, Mass., Wednesday, Sept. 28, 2005.  (AP Photo/Chitose Suzuki)
Jeff Hawkins, founder of Palm, Handspring, delivers a keynote speech during an emerging technologies conference at MIT in Cambridge, Mass., Wednesday, Sept. 28, 2005. (AP Photo/Chitose Suzuki) AP

Για να καταλάβει πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα μια μηχανή, σπούδασε νευροεπιστήμη, στο Κέντρο Θεωρητικής Νευροεπιστήμης του Redwood. Είχε καταλήξει στο ότι "η μόνη οδός, για την ανάπτυξη έξυπνης τεχνητής νοημοσύνης είναι η σφαιρική κατανόηση των εγκεφαλικών λειτουργιών". Μέσω ομιλιών του, καλούσε την επιστημονική κοινότητα να αντιμετωπίσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο όχι ως επεξεργαστή πληροφοριών, αλλά ως σύστημα απομνημόνευσης "που αποθηκεύει και αναπαράγει τις εμπειρίες μας, βοηθώντας μας να προβλέψουμε έξυπνα τι θα ακολουθήσει". Είχε πει πως "αν καταφέρουμε αντιγράψουμε τα προγράμματα του εγκεφάλου μας, θα είμαστε σε θέση να φτιάξουμε υπολογιστές, ικανούς να κάνουν προβλέψεις και να αντιδρούν σωστά στις όποιες καταστάσεις".

Το έργο του ήταν τόσο ουσιαστικό που τον Απρίλιο του 2010, η Hewlett-Packard εξαγόρασε την Palm για 1.2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ρευστό. Εκείνος αφοσιώθηκε στη νευροεπιστήμη. Η εταιρεία υποσχέθηκε μεγάλα πράγματα. Δεκατέσσερις μήνες αργότερα, έφυγε ο άνθρωπος που είχε εισηγηθεί την εξαγορά και ο διάδοχος του "σκότωσε" όλα τα προϊόντα της. Συμπεριλαμβανομένου του tablet που προηγήθηκε αυτού της Apple, κατά επτά εβδομάδες.

Το Δεκέμβριο του 2014 πουλήθηκε στην TCL Corporation, κολοσσό της Ασίας με την τάση να πουλά στους Δυτικούς εξοπλισμό που φέρει ονόματα που ξέρουν. Όταν προσέγγισαν την εταιρεία οι Miloseski και Nuk, τους είπαν "ακόμα δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε με το brand". Τους βοήθησαν να δουν το μέλλον.

Ο Curry θυμήθηκε το Palm Pilot που του 'χε πάρει ο πατέρας του

Η νέα ομάδα απέκτησε γραφεία στη Silicon Valley και με χρήματα που προήλθαν από ανθρώπους που είδαν κάτι θέλησαν να επενδύσουν στα project που 'χαν προταθεί ως ιδέες. Εξ αυτών που εμπιστεύτηκαν το όραμα ήταν ο Stephen Curry. Θυμήθηκε το Palm Pilot που του 'χε πάρει ο πατέρας του, για να απασχολείται, όταν εκείνος είχε παιχνίδια. Στην πορεία μπήκε στη μέση και η Verizon (αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, με wireless προϊόντα και υπηρεσίες και έσοδα 126 δισεκατομμύρια δολάρια, το 2017).

Πριν λίγες ώρες προέκυψε το πρώτο τέτοιο προϊόν: μια νέα συσκευή με το όνομα Palm "μια υπερ-κινητή συνοδευτική συσκευή" που μπορεί να συνδυαστεί με όλα τα smartphones, έχει δυο κάμερες (η μπροστά είναι 8 megapixels και η πίσω 12), 32GB αποθηκευτικό χώρο και 3GB RAM.

Και ποιος λες πως ανέλαβε την προώθηση του; Ναι, ο Stephen Curry, ο οποίος διατηρεί και τον τίτλο του "διευθυντή δημιουργικής στρατηγικής". Δίνει δηλαδή, το πρόσωπο του και τις συμβουλές του. Δίπλα του έχει και τον Bryant Barr, κολλητό του, συγκάτοικο στο κολέγιο, πρώην συμπαίκτη και νυν πρόεδρο της SC30 -εταιρεία που διαχειρίζεται επενδύσεις και φιλανθρωπικά έργα για λογαριασμό του Curry.

O Stephen Curry θέλει να αλλάξεις κινητό

Ο μόνος MVP που αναδείχθηκε ομόφωνα, στην ιστορία του ΝΒΑ ήταν που πρότεινε το μέγεθος του τηλεφώνου να μην είναι μεγαλύτερο από αυτό μιας πιστωτικής κάρτας, ώστε να μπορεί αυτός που θα το αγοράσει, να το 'χει μαζί του στο γυμναστήριο ή σε άλλες δραστηριότητες που δεν είναι εύκολο να κρατά το κυρίως smartphone. Είπαμε. Δεν θέλει να "χτυπήσει" τα smartphones, αλλά να τα συνοδεύει. "Μπορείς να 'χεις ένα SUV ή ένα μίνι βαν, αλλά κάποιες φορές θα κάνεις και μια βόλτα με το γρήγορο αυτοκίνητο σου" είπε χαρακτηριστικά ο Howard Nuk, επίσης εκ των ιδιοκτητών της Palm Ventures Group Inc. Αυτός και ο Dennis Miloseski σκέφτηκαν την ιδέα του Palm, όταν δούλευαν στη Samsung, το 2012.

Αμφότεροι έχουν συμπληρώσει 20 χρόνια "στον εθισμό ανθρώπων στην τεχνολογία" μέσω προγραμμάτων και gadgets και αποφάσισαν να αλλάξουν τακτική. "Να δημιουργήσουμε κάτι που να τραβά λιγότερο την προσοχή των χρηστών". Και έφτιαξαν κάτι που αρνούνται να χαρακτηρίσουν ως τηλέφωνο. "Είναι κάτι νέο, λίγο από Back to the Future".

Το ερώτημα είναι πόσοι καταναλωτές θα 'χουν χρήματα να ξοδέψουν σε δεύτερη συσκευή, ειδικά αν η πρώτη κάνει 1000 ευρώ. Για την ιστορία, η τιμή του Palm, που θα κυκλοφορήσει στην Αμερική το Νοέμβριο, είναι στα 349 δολάρια και μισό σε μέγεθος από το iPhone ΧS και το Samsung Galaxy S9+. Nαι, ανταποκρίνεται πλήρως στο όνομα του.

Photos: Kyle Terada/Pool Photo via AP, AP Photo/Chitose Suzuki, Palm

News 24/7

24MEDIA NETWORK