Οι 8 παίκτες του φετινού ΠΑΟ που εξυπηρετούν εκατό σκοπούς

Ο Γιώργος Κετσελίδης αποκαλύπτει στο Contra.gr πώς θα παίξει φέτος ο Παναθηναϊκός και τη χρησιμότητα των πολυθεσιτών στα πλάνα του Τσάβι Πασκουάλ. Δίνει παραδείγματα και videos.

Οι 8 παίκτες του φετινού ΠΑΟ που εξυπηρετούν εκατό σκοπούς

Είχαμε ζητήσει από τον Γιώργο Κετσελίδη να εξηγήσει, σε απλά ελληνικά, την Princeton offense που είχε γίνει συνώνυμο του David Blatt. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, εκτιμήσατε τον τρόπο και την ουσία αυτού του θέματος. Για αυτό και θέσαμε νέο αίτημα στον κόουτς που δεδομένα, ξέρει πολλά και βλέπει ακόμα περισσότερα: να αποκαλύψει στους αναγνώστες του Contra.gr τον τρόπο που θα παίξει φέτος ο Παναθηναϊκός. Κύριος γαρ, σεβάστηκε και αυτό το αίτημα και προχώρησε στο... παρασύνθημα, δημιουργώντας και δυο πολύ ενδεικτικά videos.

" Ο φετινός Παναθηναϊκός κράτησε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, το κορμό του, κάτι που σημαίνει ότι συνεχίζει με την ίδια χημεία. Ίσως να ενισχύθηκε κιόλας. Ο Λάνγκφορντ, στη θέση του Τζέιμς, δίνει περίπου τα ίδια στοιχεία, ίσως όμως να είναι λίγο πιο πειθαρχημένος αγωνιστικά. Έχει και τον Παππά, που είναι ικανός με την «καλώς» ή «κακώς» εννοούμενη τρέλα του, να αλλάξει τον ρυθμό ενός παιχνιδιού.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ / ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ" (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ / ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ" (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πολύ σημαντικές είναι οι προσθήκες των Παπαπέτρου και Παπαγιάννη, όπως φυσικά και του Λασμέ, o οποίος επέστρεψε και άρα γνωρίζει την ατμόσφαιρα, την ψυχολογία των αποδυτηρίων. Όπως γνωρίζει και τη πίεση που έχει αυτή η ομάδα για την επίτευξη των στόχων της. Το βασικότερο ωστόσο, όπλο του Παναθηναϊκού, είναι η παραμονή του Καλάθη, ο οποίος εξελίσσεται στον παίκτη με την μεγαλύτερη επιρροή στο παιχνίδι της ομάδος του, ίσως σε όλη τη Euroleague.

Επί τη ευκαιρία της απόκτησης του Ντεσόν Τόμας, ενός παίκτη για τον οποίο έχει γίνει πολύς λόγος σχετικά με τη θέση που αγωνίζεται, αξίζει να «αγγίξουμε» αυτό το θέμα: να ανοίξουμε τον φάκελο των παραπάνω της μίας θέσεων και των πολυδιάστατων ρόλων που θα έχουν φέτος οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ, δίνοντας του την ευκαιρία να χρησιμοποιεί διαφορετικά σχήματα και πρόσωπα.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Πρόκειται για μία συνθήκη που αποτελεί πολυτέλεια για κάθε προπονητή, ο οποίος θέλει να ακολουθεί τους «νόμους» του σύγχρονου μπάσκετ και να διαφοροποιεί τα συστήματά του -ανάλογα με τις συνθήκες, τις ανάγκες και την εξέλιξη ενός αγώνα.

Η ομάδα του «τριφυλλιού» διαθέτει πολλούς τέτοιους παίκτες στο ρόστερ της. Παίκτες (Καλάθης Παπαπέτρου, Λοτζέσκι, Αντετοκούνμπο, Τόμας, Μήτογλου, Λάσμε, Γκιστ) που μπορούν να καλύψουν αρκετές θέσεις, να υπηρετήσουν διαφορετικούς ρόλους και να δημιουργήσουν ξεχωριστά σχήματα μέσα στο παρκέ, δημιουργώντας έτσι, ένα πολυδιάστατο υλικό στα χέρια του προπονητή τους.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, όπου φαίνεται πως ο coach θέλει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση, είναι το αμυντικό κομμάτι. Και οι 8 προαναφερόμενοι παίκτες μπορούν να παίξουν με αλλαγές στην άμυνα man to man, με κορυφαίους τους Γκιστ, Αντετοκούνμπο και Παπαπέτρου (ένας από τους λόγους που ανάφερα ότι η προσθήκη του είναι πολύ σημαντική). Οπότε η άμυνα του Πασκουάλ και οι άμυνες ζώνης match up του Blatt, θα δώσουν ένα διαφορετικό χαρακτήρα στις δυο ομάδες -σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την άμυνα.

Η AMYNA TOY ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Ο Παναθηναϊκός έχει δυναμώσει πολύ στο αμυντικό ριμπάουντ, κάτι που θα του δίνει τη δυνατότητα να τρέχει πολύ στον αιφνιδιασμό και να παίρνει εύκολους πόντους. Και στο επιθετικό ριμπάουντ θα είναι πολύ καλός, προσθέτοντας και άλλους εύκολους πόντους από δεύτερες κατοχές.

Στο 5 εναντίον 5 σχεδόν τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον Καλάθη και τον Λεκαβίτσιους, ο οποίος θα βοηθήσει σημαντικά στο κομμάτι της οργάνωσης.

Ο ΠΑΟ έχει παίκτες για όλες τις δουλειές και όλα τα σχήματα που θα χρειαστεί ο coach στη διάρκεια της χρονιάς.

ΓΡΗΓΟΡΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟ: Καλάθης, Λεκαβίτσιους, Λάνγκφορντ, Παππάς, Παπαπέτρου, Λοτζέσκι, Αντετοκούνμπο, Τόμας, Μήτογλου, Λάσμε, Γκιστ.

ΣΟΥΤΕΡ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΑΜΥΝΕΣ: Λάνγκφορντ, Παππάς, Παπαπέτρου, Λοτζέσκι, Τόμας, Γκιστ άφησα τελευταίο τον Μήτογλου, τον οποίο ο coach δείχνει να εμπιστεύεται πολύ και ο ίδιος έχει αποκτήσει περίσσια αυτοπεποίθηση.

LOW POST ΠΑΙΧΝΙΔΙ: Παπαγιάννης, Βουγιούκας (αυτοί οι δύο δεν μπορούν όμως, να ακολουθήσουν τη ταχύτητα των υπολοίπων), Παπαπέτρου, Καλάθης, Τόμας

ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΙΣ ΑΜΥΝΕΣ ΜΕ DRIVE: Καλάθης, Λάνγκφορντ, Παππάς, Παπαπέτρου, Λάσμε, Γκιστ.

ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΥΣ ΣΤΟ PICK and ROLL: σαν δημιουργούς: Καλάθης, Λεκαβίτσιους, Παππάς.

σαν εκτελεστές: Λάσμε, Γκιστ, Παπαγιάννης, Βουγιούκας, Αντετοκούνμπο, με τις γνωστά alley oop πάσσες του Καλάθη ή με τα μακρυνά σούτ των Λάνγκφορντ, Λοτζέσκι, Τόμας, Γκιστ, Λασμέ (έχει βελτιώσει το σουτ του).

Εν κατακλείδι, ο Παναθηναϊκός -όπως και ο Ολυμπιακός- έχουν πολύ γεμάτα και πλήρη ρόστερ. Το ζητούμενο είναι για μεν τον Παναθηναϊκό είναι πόσο θα αντέξουν οι Καλάθης-Γκιστ, για τον δε, Ολυμπιακό πόσο θα αντέξουν οι Σπανούλης-Πρίντεζης. Έχω την εντύπωση όμως, ότι και οι δύο προπονητές θα μοιράσουν χρόνο και αρμοδιότητες, ούτως ώστε να τους κρατήσουν «φρέσκους» για όλη τη χρονιά. Όπως όμως, είπα και στην αρχή, ο Καλάθης είναι ο πιο καθοριστικός από όλους".

Photo: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK