Στο -1 και -2 από πέρυσι η ΑΕΚ

Με την κανονική διάρκεια της Super League να έχει ολοκληρωθεί, μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα συγκριτικά με αυτά που βελτίωσε, αλλά και αυτά που ήταν χειρότερη από πέρυσι η ΑΕΚ. Γράφει ο Τόλης Χορτάτος.

Στο -1 και -2 από πέρυσι η ΑΕΚ

Το παιχνίδι στα Γιάννινα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για σχολιασμό. Από τη μία οι πολλές και αναμενόμενες αλλαγές που πραγματοποίησε ο Μανόλο Χιμένεθ, από την άλλη το μυαλό των ποδοσφαιριστών που βρισκόταν στον τελικό του ερχόμενου Σαββάτου, αλλά και η μέτρια κατάσταση του αγωνιστικού χώρου, αποτελούν πρώτης τάξεως δικαιολογίες για την εικόνα που παρουσίασε η ΑΕΚ στους Ζωσιμάδες.

Οι "κιτρινόμαυροι" ελπίζουν από αυτό το 1-1 με τον ΠΑΣ να μη "χτυπούν" στη συνέχεια το... κεφάλι τους στον τοίχο, λόγω της απώλειας ενός πόντου στην ειδική βαθμολογία των πλέι οφ.

Για τον τελικό που ακολουθεί θα μας δοθούν αφορμές μέσα στη εβδομάδα να σταθούμε και να αναλύσουμε πολλά, τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με την προετοιμασία, όσο και με τα πλάνα του Ισπανού τεχνικού της Ένωσης για το κρισιμότερο ματς της χρονιάς.

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ

Με την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε τη σύγκριση της περσινής ΑΕΚ, με αυτή που είδαμε στην εφετινή κανονική διάρκεια της Super League. Η Ένωση με τον βαθμό στα Γιάννινα ολοκλήρωσε την κούρσα στη διοργάνωση στην 4η θέση, έχοντας συγκεντρώσει 53 βαθμούς, έναν λιγότερο συγκριτικά με πέρυσι (υπολογίζοντας και το -3 στο περσινό παιχνίδι με τον Ατρόμητο), όταν κατέλαβε την 3η θέση, πίσω από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό και τον 2ο της βαθμολογίας, Παναθηναϊκό.

Οι "κιτρινόμαυροι" παρουσίασαν φέτος χειρότερο αγωνιστικό πρόσωπο στα εντός έδρας παιχνίδια με 9 νίκες, 5 ισοπαλίες και μία ήττα, όταν πέρυσι είχαν 13 νίκες και 2 ήττες. Εκτός έδρας βέβαια φέτος η ΑΕΚ ήταν λίγο καλύτερη (κατά μία νίκη) από την προηγούμενη σεζόν, καταγράφοντας 5 νίκες, 6 ισοπαλίες και 4 ήττες, όταν πέρυσι το ρεκόρ ήταν 4 νίκες, 6 ισοπαλίες και 5 ήττες.

Φέτος η Ένωση ήταν πιο παραγωγή ολοκληρώνοντας τη χρονιά με 54 γκολ ενεργητικό (2η καλύτερη επίθεση πίσω από τον Ολυμπιακό που είχε 57 γκολ), όταν πέρυσι είχε μόλις 43. Τέλος, αμυντικά η ΑΕΚ ήταν φέτος λίγο χειρότερη με 23 γκολ παθητικό, έναντι 21 που είχε δεχτεί πέρυσι.

ΜΕ ΝΤΕΖΑΒΑΝΤΑΖ ΣΤΑ ΠΛΕΪ ΟΦ

Η ΑΕΚ μπαίνει στα πλέι οφ χωρίς βαθμούς (όπως και ο Πανιώνιος), την ώρα που ο ΠΑΟΚ θα εκκινήσει με 2 και ο Παναθηναϊκός με 1. Πέρυσι η Ένωση είχε μπει στη διαδικασία με +2 από ΠΑΟΚ και Πανιώνιο, ούσα στα ίσα με τον Παναθηναϊκό. Παρόλα αυτά ο ΠΑΟΚ που βρισκόταν σε μειονεκτική θέση, έχοντας κάνει πολύ μέτρια σεζόν στη κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, κατάφερε στο τέλος να τερματίσει πρώτος στο μίνι πρωτάθλημα, κερδίζοντας το "εισιτήριο" για τα προκριματικά του Champions League.

Είναι κάτι που συνηθίζεται άλλωστε στα πλέι οφ, καθώς το βαθμολογικό προβάδισμα που αποκτά μια ομάδα από την κανονική διάρκεια, τις περισσότερες φορές δεν παίζει στο τέλος καθοριστικό ρόλο, αφού η πρωτιά καταλήγει σε αυτόν που παρουσιάζεται σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση σε αυτά τα 6 παιχνίδια.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΑΜΕΙΟ...

Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό της σεζόν για την ΑΕΚ, το πρόχειρο συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε είναι ότι τα δεδομένα δεν άλλαξαν κατά πολύ συγκριτικά με πέρυσι. Σε αυτό έπαιξε κομβικό ρόλο βέβαια η παρουσία του Μανόλο Χιμένεθ, ο οποίος κατάφερε να συμμαζέψει σε πολύ μεγάλο βαθμό την καταστροφική παρουσία της ομάδας στην περίοδο Κετσπάγια - Μοράις.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο πρώτο μισό (συνολικά 16 αγώνες) που στον πάγκο βρέθηκαν οι προκάτοχοι του Μανόλο, η συνολική συγκομιδή ήταν 22 βαθμοί, ενώ με τον Ισπανό στο "τιμόνι" η ΑΕΚ συγκέντρωσε σε 14 ματς 31 βαθμούς! Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι με τον Μοράις η ΑΕΚ δεν κατάφερε να νικήσει στο Κύπελλο ούτε τις Καρδίτσα και Λαμία, με τον Χιμένεθ να την οδηγεί τελικά σε δεύτερο σερί τελικό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK