Ο Μανόλο πρέπει να ρωτήσει τον Ντούσαν πως παίρνεις τίτλο

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ γράφει για την ΑΕΚ που μετά την Τρίπολη και στη Ξάνθη της έλειψε το... μέταλλο πρωταθλήτριας, για την ...ψευδαίσθηση των ντέρμπι που χαρίζουν κούπες, για την... πολύ επικοινωνία που "τυφλώνει" καθώς και για την υποχρέωση των ΠΑΟΚ, Ένωσης, Ολυμπιακού να κοιτάνε πρώτα την... καμπούρα τους

Ο Μανόλο πρέπει να ρωτήσει τον Ντούσαν πως παίρνεις τίτλο

Το πιο ακριβό δεν είναι απαραιτήτως και το πιο ποιοτικό - καλύτερο. Ο Ζίβκοβιτς από την περασμένη σεζόν είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του πως είναι ο καλύτερος γκολκίπερ της Super League Σουρωτή, αλλά το καλοκαίρι δεν συγκίνησε τους ΠΑΟΚ -ξόδεψε 1,5 μύριο για να φέρει από την Γοδόι Κρούζ τον Ρέι- και τον Ολυμπιακό που χάλασε μια 700άρα για τον βετεράνο Προτό...

Πρόχειρα: Ο Ζίβκοβιτς χθες βράδυ απέτρεψε δυο γκολ του Λάζαρου, όταν ο Ανέστης δεν είδε την φαουλάρα - γκολάρα του Μπρίτο (έγινε...Μέσι). Όσο κι αν δεν μπορείς να του καταλογίσεις την αποκλειστική ευθύνη για το 1-0, το έφαγε...όρθιος κι ακίνητος. Μια ομάδα όμως, όπως η ΑΕΚ, η οποία θέλει να πάρει πρωτάθλημα, θα πρέπει να έχει και ...τερματοφυλακάρα τέτοια που δεν θα τρώει γκολ στην μία από τις δυο τελικές στην εστία του, όπως συνέβη στην Ξάνθη. Ή για να το πω διαφορετικά: Που θα μπορεί να κάνει την...υπερβατική απόκρουση στη "φωτοβολίδα" του Μπρίτο!

Το να κερδίζεις τον μόνιμο πρωταθλητή δεν σημαίνει πως αυτό σε κάνει αυτομάτως φαβορί για τον τίτλο και επίδοξη πρωταθλήτρια. Επίσης, είναι επικίνδυνο να καλλιεργείς ... γοητευτικές ψευδαισθήσεις γιατί εφόσον... σκάσουν και δεν είσαι σε θέση να τις διαχειριστείς, κάλλιστα μπορεί να αποδειχθούν μελλοντικά και καταστροφικές!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Νίκησε η ΑΕΚ τον Ολυμπιακό με μια τρομερή ανατροπή (το 0-2, έγινε 3-2), βρέθηκε πολύ νωρίς κι αναπάντεχα βαθμολογικά στο +5 και ξαφνικά βαπτίστηκε από το περιβάλλον της σαν η ομάδα που "δεν παραδίδεται", που "αρνείται να χάσει", που "έχει τους καλύτερους παίκτες και τον καλύτερο προπονητή", που... που... που...

Η αλήθεια όμως, αποδείχτηκε στις δύο κολλητές εξόδους της που ακολούθησαν σε Τρίπολη και Πηγάδια και θεωρήθηκαν σαν τα απόλυτα κρας τεστ, με την Ένωση να... μετράει ήττα και ισοπαλία! Δηλαδή τρεις (3) βαθμούς πήρε από τον Ολυμπιακό, πέντε (5) έχασε από Αστέρα και Ξάνθη!!!

Ουσιαστικά όμως, δεν άντεξε το επιπλέον βάρος που της έβαλε αυτό και την ασυνήθιστη πίεση να είναι πρώτη και να την κυνηγάνε

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Το υπερβολικό επικοινωνιακά λανσάρισμα μιας μεγάλης επιτυχίας ...βλάπτει, ενίοτε και...τυφλώνει. Ειδικά όταν δεν παραμένεις ταπεινός.

Οι νίκες στα ντέρμπι δεν μετράνε... εξάποντα και σε ένα μαραθώνιο, όπως είναι το πρωτάθλημα, δεν σηκώνεις την κούπα μόνο αν διαθέτεις σούπερ έδρα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι και τα "διπλά", δη σε έδρες της λεγόμενης "σκληρής περιφέρειας".

Ας ρωτήσουν οι "κιτρινόμαυροι" -μαζί και ο Χιμένεθ- τον Ντούσαν Μπάγεβιτς (τον τελευταίο κόουτς που την οδήγησε σε πρωταθλήματα) πως έβαλε τέλος στα "πέτρινα χρόνια" της ΑΕΚ. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός μπορεί να μην κέρδιζε στα ντέρμπι αλλά έκανε ... παρέλαση στην επαρχία.

Στην Ξάνθη η ΑΕΚ πήγε ως πρωτοπόρος και επέστρεψε στην Αθήνα ως δεύτερη αν και η ομάδα του Ράσταβατς δεν είχε καθαρή ευκαιρία (σκόραρε από εκτέλεση φάουλ). Θα μπορούσε βέβαια να ήταν ακόμη χειρότερα αν δεν έσωνε τον βαθμό στο 89' γιατί τότε θα μοιραζόταν τη θέση με τους αήττητους Ατρόμητο και Λεβαδειακό (υποκλίνομαι στους δύο κόουτς, Κάναντι και Ανιγκό).

Και παρότι όλα ήταν με το μέρος της: α) Οι γηπεδούχοι έπαιζαν στο β΄ ημίχρονο για 20 λεπτά με δέκα και για επιπλέον 20 λεπτά με δυο ποδοσφαιριστές λιγότερους, β) Ο Χιμένεθ την κατέβασε με όλα τα επιθετικά της όπλα μέσα (και Αραούχο και Λιβάγια και Μάνταλο και Λάζαρο), συν την επιστροφή του Σιμόες που κάνει την διαφορά στο κέντρο της, γ) Η εμφάνισή της δεν ήταν κακή, όπως στη Τρίπολη, δ) Στην επανάληψη έπιασαν τόπο τα γκάζια των Λυμπερόπουλου, Δημητριάδη στον διαιτητή Παπαδόπουλου, που... γύρισε το μπιφτέκι!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2

Τι δεν είχε για να κερδίσει στην Ξάνθη και μάλιστα κόντρα σε 9 αντιπάλους ; Πολύ απλά το... μέταλλο του πρωταθλητή!!!

Γιατί όταν είσαι ΑΕΚ και θέλεις το πρωτάθλημα, τέτοιο ματς το παίρνεις, δεν έχεις δικαιολογία για την ισοπαλία, είσαι άξια της μοίρας σου. Κάτι που αν κρίνω από τις δηλώσεις του δεν το είχε καταλάβει κυρίως ο Μανόλο Χιμένεθ.

O Λάζαρος, ο φετινός Λάζαρος και στην κατάσταση που βρίσκεται, δεν γίνεται αλλαγή στην Ξάνθη. Πόσο μάλλον όταν έχανες και ήταν μέχρι τότε ο πιο επικίνδυνος επιθετικός σου. O Αραούχο είναι ο... Αραούχο της Λας Πάλμας και όχι εκείνος του περσινού δεύτερου γύρου. Έχει πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση, δεν είναι σε καλή κατάσταση κι αυτό στοιχίζει στην ΑΕΚ.

Στη φάση που...κιοτεύει και αντί να εκτελέσει κάνει "τυφλή" πάσα στον Μάνταλο, την περασμένη σεζόν θα είχε σκοράρει.

Κατά τα άλλα μόνο στην Ελλάδα και στην Super League... γκραν γκινιολικά παιχνίδια, όπως αυτά που είδαμε το σαββατοκύριακο σε Νέα Σμύρνη και Ξάνθη, δεν θεωρούνται διαφήμιση για το ποδόσφαιρο. Με την... άρρωστη κουβέντα να πηγαίνει στην διαιτησία και τα σχόλια -επίσημα κι ανεπίσημα, στα ΜΜΕ και στα ...social media- ως συνήθως να ξεφεύγει και να γεμίζει δηλητήριο το ίδιο το ποδόσφαιρο. Με τους μεν και τους δε, τους πρώην και τους νυν "δυνατούς" να ράβουν και να ξηλώνουν και να μην βλέπουν την ...καμπούρα τους.

ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακός -με την σειρά που είναι στη βαθμολογία- θα πρέπει όλοι πρώτα από όλα να κοιτάνε να εστιάσουν στο δικό τους καθρέφτη, γιατί και το πρωτάθλημα βρίσκεται στο 1/4 της διαδρομής ενώ και οι τρεις έχουν... θέματα.

Παραδείγματα: Πανηγυρίζει ο ΠΑΟΚ για την 4άρα στην νεοφώτιστη Λαμία και για τον Πριγιο-γκολ του ξεχνώντας πως έρχεται στο "Καραϊσκάκης" μετρώντας στις 3 μέχρι τώρα εξόδους του ισάριθμες ισοπαλίες με μόλις ένα γκολ και τον σπουδαίο σκόρερ του να παθαίνει αφλογιστία όταν περνάει τα Τέμπη.

Χαίρεται ο Ολυμπιακός για το 3-4 στην Νέα Σμύρνη, αλλά πάλι παρουσίασε την φετινή του παθογένεια. Όχι, μόνο, την κλασική αμυντική όσο και τη... μικρογραφία των αγώνων του σε Ξάνθη και ΟΑΚΑ, όπου είχε προηγηθεί 0-1 και 0-2 αλλά στο τέλος δεν κέρδισε.

Ο ίδιος Ολυμπιακός του Χάσι που είχε κάνει την ΑΕΚ κατά διαστήματα να δείχνει... Μπαρτσελόνα, ο ίδιος Ολυμπιακός του Λεμονή το σαββατόβραδο έφαγε σε 3 λεπτά 2 γκολ. Κατάφερε να κάνει το 1-3 σε 3-3 και παρότι αντιδράει γρήγορα με τέταρτο γκολ (επειδή βασικά οι γηπεδούχοι δεν είχαν το μυαλό να πιέσουν τους "ερυθρόλευκους" για να τους πάρουν τη μπάλα), στο τέλος κινδυνεύει πάλι με ισοφάριση επειδή προσπαθεί να υπερασπιστεί το υπέρ του σκορ με λάθος τρόπο και... επιλογές παικτών ως αλλαγές (Ταχτσίδης και Τζούρτζεβιτς).

Κοινώς ένας Ολυμπιακός που συνεχίζει να μην είναι συμπαγής και την Κυριακή θα πρέπει πάση θυσία να νικήσει τον ΠΑΟΚ. Γιατί αν έχει και νέες απώλειες στο "Καραϊσκάκης", δηλαδή να φτάσει να έχει πετάξει 7 ή 8 βαθμούς στο "κάστρο" του, πριν από την 10η αγωνιστική, μετά το πρωτάθλημα θα δυσκολέψει πάρα πολύ...

Όσον αφορά στην ΑΕΚ μπορεί να ποντάρει στο ντέρμπι αυτό για να επιστρέψει στην κορυφή, αλλά και ο δικός της αντίπαλος, σε ένα άδειο ΟΑΚΑ, δεν θα είναι καθόλου εύκολος. Ο αήττητος Ατρόμητος του Κάναντι είναι φορμαρισμένος -καλός- αποτελεσματικός, με τη δεύτερη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος και τον Σπανό να έχει... γλυκαθεί και να βλέπει 5άδα.

Επίσης, η Ένωση έχει όντως βγάλει το πιο δύσκολο πρόγραμμα μέχρι τώρα ωστόσο σε σχέση με τον ΠΑΟΚ έχει και την Ευρώπη ως τον Δεκέμβριο (ίσως και μετά), άρα δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Και θα πρέπει να αποδείξει πως την ακολουθεί κανονικά η... αύρα πρωταθλητισμού.

News 24/7

24MEDIA NETWORK