Ο Μπέντο κατασκευάζει το άλλοθί του!

Ο Ευάγγελος Μίχος γράφει για τον Πορτογάλο που τα θέλει μονά-ζυγά δικά του και εξηγεί γιατί στην πραγματικότητα αδικεί τους Ρέτσο-Μανθάτη-Ανδρούτσο-Νικολάου όταν τους χρησιμοποιεί χωρίς πλάνο και λογική, μεθόδευση και στρατηγική κινδυνεύοντας έτσι να τους κάψει, σε έναν Ολυμπιακό που χρειάζεται ηγετικές προσωπικότητες και δεν συγχωρεί "στάρ".

Ο Μπέντο κατασκευάζει το άλλοθί του!
bento ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πολύ σκόνη σήκωσε η απόφαση του Πάουλο Μπέντο να χρησιμοποιήσει δύο 18χρονους (Ρέτσο, Νικολάου), δύο 19χρονους (Μανθάτη, Ανδρούτσο) και έναν 22χρονο, αλλά με μόλις μία επαγγελματική σεζόν (Βιάνα), στην αρχική ενδεκάδα κόντρα στον Ατρόμητο. Θέμα δεν είχε ο Ολυμπιακός και θέμα άνοιξε, λοιπόν, για το κατά πόσο το εγχείρημα του Πορτογάλου κόουτς αποτελεί μέρος ενός δομημένου σχεδίου με στόχευση ή απλώς μια εμμονή που εξυπηρετεί το άλλοθί ΤΟΥ σε ενδεχόμενη αποτυχία.

Καταρχήν, νομίζω πως όλοι συμφωνούμε οτι η παραγωγή – προαγωγή - καθιέρωση ποδοσφαιριστών απο τις ακαδημίες, δηλαδή η χρησιμοποιήσει νέου αίματος σε μια ομαδα, ειναι πάντα ιδιαίτερα ελκυστική. Σαν ένα όμορφο παραμύθι. Μάλιστα σε μια χώρα που διέρχεται περίοδο οικονομικής κρίσης (πρέπει να) αποτελεί κι αναγκαιότητα, με δεδομένο οτι δεν ξοδεύονται λεφτα για έτοιμους παιχτες και στην προοπτική οι νεαροί να αποτελέσουν πηγή εσόδων εφόσον εξελιχθούν σε σταρ.

Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΘΟΔΕΥΕΤΑΙ

Όλα αυτά, βέβαια, στο θεωρητικό επίπεδο. Σε μια επιδερμική αντιμετώπιση ενός εγχειρήματος, που - ειδικά στην περίπτωση του Ολυμπιακού - εμπεριέχει έτσι κι αλλιώς μεγάλους κινδύνους. Εξηγούμεθα:

1ον) Η ανάδειξη ποδοσφαιριστών απο την Ακαδημία μοιραία -σε ολα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη- μεθοδεύεται. Δεν προκύπτει ξαφνικά γιατι ο Μπέντο και ο κάθε Μπεντο ξύπνησε μια μέρα με αυτή την έμπνευση. Εχεις συννενοηθεί με τη διοίκηση απο την αρχή της σεζόν, διαμορφώνοντας ενα ρόστερ στο οποίο θα χωρούν οι νεαροί ταλαντούχοι, είτε ως πρώτες επιλογες για την ενδεκάδα, είτε ως back up των βασικών σου.

Δεν μπορείς να παραμερίζεις παίχτες είτε με προσωπικότητα, είτε με ατομικό ταλέντο τέτοιο που θα σου χρειαστούν για να βγάλουν τα κάστανα απο τη φωτιά στα δύσκολα. Δεν μπορείς να αφήνεις αναξιοποίητο μεγάλο ποσοστό ενός ακριβού ρόστερ δύο ενδεκάδων. Καθηλώνοντας στον πάγκο ή στην εξέδρα ποδοσφαιριστές με βαριά συμβόλαια, οι οποίοι ασφαλώς και "ξενερώνουν" αφού δεν συμμερίζονται τον "τόπο στα νιάτα". Και είναι κάπου φυσιολογικό μετά να το δείχνουν μέσω των προπονήσεων στον Μπέντο, όταν αντιλαμβάνονται πως ο τελευταίος δεν τους βλέπει...

2ον) Η συνεννόηση με τη διοίκηση είναι βασικός παράγοντας που καταδεικνύει οτι η καθιέρωση των παιχτων αυτών γίνεται βάσει σχεδίου κι οχι απλά μια εμμονή ή ένα καπρίτσιο λόγω του υπερεγώ του προπονητή. Κατά συνέπεια, ο Μπέντο οφείλει - εφόσον θελει να το συνεχίσει αυτό- να ξεκαθαρίσει πρώτα στον Βαγγέλη Μαρινακη και μετά να το εξηγήσει στον κόσμο, οτι μπορει στόχοι, οπως το κύπελλο ή η Ευρώπη, να χαθούν - θυσιαστούν. Πρέπει δηλαδη ο πρόεδρος του Ολυμπιακου να συνειδητοποιήσει οτι ο δεύτερος τη τάξει ελληνικός τίτλος θα "απονεμηθεί" στους ιστορικούς αντιπάλους του. Θα γιγαντωθούν δηλαδή στη συγκεκριμένη συγκυρία ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ ή η ΑΕΚ βάζοντας στην τροπαιοθήκη τους ενα Κυπελλο, που θα τονώσει το DNA τους και την αυτόπεποίθηση κάποιου εκ των Αλαφούζου, Ιβάν, Μελισσανιδη.

Ο Μπέντο θα πρέπει να πείσει τον διοικητικό ηγέτη του Ολυμπιακου ότι αξίζει τον κόπο να βγει ο Ρέτσος, ο Μανθάτης, ο Ανδρούτσος και ο Νικολάου κι ας ακούσει τα εξ αμάξης απο τον κοσμο, που αυτόματα θα συνδιάσει μια ενδεχόμενη αποτυχία με την Οσμανλισπορ με την πώληση (και μη αντικατάσταση) του Μιλιβόγεβιτς...

3ον) Ας μην ξεχνάμε οτι το "βγάζω νέους παίκτες" ειναι ενα νέο "φρούτο" για την πραγματικότητα του Πειραιά (εδώ δεν βγήκε ο Κυριάκος Παπαδόπουλος). Ο κοσμος του Ολυμπιακου δεν ειναι ιστορικά εκπαιδευμένος σε αυτες τις πρακτικές. Αν ανατρέξεις στην πρόσφατη ιστορία του, το "παίκτες απο τα σπλάχνα " δεν τον αφορούσε σχεδόν ποτέ, εκτός κάποιων εξαιρέσεων. Αντίθετα ειναι εθισμένος στις μεταγραφές, στην οικονομική υπέροχη, στην επίδειξη δυναμης στο παζάρι. Εφόσον ο Μπέντο θεωρεί οτι το "Καραϊσκάκης" ειναι έτοιμο να αποθεώσει τους νεαρούς, την ώρα που αποδοκιμάζει τον δοκιμασμένο Καρντόσο, πλανάται πλάνη οικτρά. Γι' αυτό και αποτελεί ρίσκο, αν όχι προσπάθεια δημιουργίας άλλοθι, η κατα συρροή χρησιμοποίηση των "ρουκις" σε μια έδρα που δεν συγχωρεί "σταρ"!

4ον) Ποδοσφαιρικά τώρα: Δεν ειναι μεθοδική προσπάθεια ανάδειξης νεαρών παικτών, όταν τους χρησιμοποιείς μαζί, συνέχεια και σε διαφορετικές θέσεις ή ρόλους.

Θέλεις να βγάλεις τον Ρέτσο; Αποφάσισε τι ειναι: χαφ, μπακ, στόπερ; Θέλεις να αναδειχθεί ο Ανδρουτσος; Βρες του ξεκάθαρο ρόλο, εξατομίκευσε την προπόνηση του, κυρίως στο τακτικό κομματι, δειξ' του τι θες απ' αυτόν. Θές να κάνει την διαφορά με τον Μανθάτη σε μια δύσκολη και πολύ ανταγωνιστική θέση όπως αυτή του εξτρέμ; Δούλεψε μαζί του στα τελειώματα, βελτιωσέ τον στη... σχέση του με τα αντιπαλα δίχτυα πριν τον ρίξεις στην... αρένα.

Θέλεις να σου βγει ο Νικολαου; Καθιέρωσε τον δίπλα σε ενα αμυντικό-ηγέτη, σε έναν παικτη με εμπειρίες που θα μπορει να τον καθοδηγήσει στη διαρκεια του ματς, να τον πρεσάρει στην πράξη, να του βαλει ακομη και χέρι για το λαθος του. Κι αν δεν διαθέτεις στόπερ–ηγέτη φροντίζεις να πείσεις τον πρόεδρο να σου πάρει τέτοιον και όχι να φέρνεις έναν... πανάκριβο (2 εκατ. ευρώ παρακαλώ) λαχείο απο την Βραζιλία που ανήκει μάλιστα στο "δικό" σου γραφείο μάνατζερ και στην Κρουζέιρο δεν έπαιξε καθόλου πρίν ή μετά απο σένα (Βιάνα)!!

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΕΜΠΕΙΡΟ ΘΑ ΜΑΘΟΥΝ...

Οι νεαροί - ταλαντούχοι παίκτες βελτιώνονται και καθιερώνονται όταν τους βάλεις μέσα σε ενα καλοδουλεμένο σύνολο, που διαθέτει κορμό, κι αρχές, ολοκληρωμένη ανάπτυξη παιχνιδιού. Δίπλα σε παίχτες με εμπειρίες, με οντότητα. Μπορείς να βάλεις βασικό τον πιο ελπιδοφόρο απο αυτούς και τον πιο έτοιμο, σε μια ομάδα καλοκουρδισμένη, που παίζει το ίδιο σύστημα καιρό, έχει αυτοματοποιήσει την τακτική της και βγάζει χαρακτήρα στον αγωνιστικό χωρο. Και τους υπόλοιπους είτε σε εύκολα ματς πρωταθλήματος, είτε ως αλλαγή όταν κρίνεις πως οι περιστάσεις θα τους βοηθήσουν. Αλλιώς, τα παιδιά αυτα θα καούν... Θα χρεωθούν την ενδεχόμενη αποτυχία, θα πιεστούν απο τις συνθήκες, θα καταπλακωθούν απο το στραβό αποτέλεσμα. Κοινώς δεν τους... πνίγεις, αλλά τους δίνεις... αέρα!

Αν ο Ολυμπιακός αποκλειστεί στο Περιστέρι, κανεις δεν θα θυμάται οτι οι νέοι του (Ανδρούτσος, Μανθάτης, Ρέτσος) στο πρώτο μάτς είχαν την καλύτερη απόδοση. Ή πως η ομάδα στο α' ημίχρονο έβγαλε τρεξίματα, ενέργεια και φάσεις. Αλλα ακομη κι αν κάποιος το επισημάνει, σχεδόν όλοι θα πουν οτι τα παιδιά αυτά, ακόμη και στο "pick" της αποδόσης τους, δεν μπόρεσαν να κερδίσουν τον Ατρόμητο στο "Καραϊσκάκης". Κόντρα, μάλιστα, σε μια άμυνα που δέχθηκε τον τελευταιο μήνα δυο γκολ και πανω απο τον Παναιτωλικό, τον Πλατάνια, τον Πανιώνιο, την Κέρκυρα και τη Λαμία του Μπάμπη Τεννέ!

Επίσης, την πλειοψηφία των οπαδών του Ολυμπιακού θα έχει πικάρει το ενδεχόμενο Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ να βρεθούν στα ημιτελικά του Κυπέλλου και όχι η δική τους ομάδα, επειδή ο Μπέντο είδε... όνειρο να ξεκινήσει με 5 ταλαντούχους και πειραματικό σχήμα στο πρώτο ματς με τον Ατρόμητο. Λες και δεν μπορούσε να καθαρίσει χθες (Τετάρτη) και να έκανε τις αλλαγές στη ρεβάνς...

Στο δια ταύτα: τους αδικεί ο Μπεντο που χρησιμοποιεί Ρέτσο, Μανθάτη, Ανδρούτσο, Νικολάου χωρίς πλάνο και λογική. Λες και είναι στην προετοιμασία και κάνει δοκιμές (κι όχι στα προημιτελικά ενός θεσμού). Μπορεί να τους κόβει την πιθανότητα να αναδειχθούν, μιας και ουσιαστικά τους χρησιμοποεί χωρίς στρατηγική, εξυπηρετώντας το άλλοθι που θελει να κατασκευάσει σε περίπτωση αποτυχίας. Ο μόνος που τα έχει μόνα-ζυγά δικα του, ειναι ο Πορτογάλος κόουτς. "Νίκησα με τους μικρούς " θα πει αν πετύχει το πείραμα. "Μπορεί να αποκλείστηκα, αλλα προσπάθησα να βγάλω νέους" θα επικαλεστεί σε περίπτωση αποτυχίας...

Υ.Γ. Αλήθεια, ο Μπέντο οταν πουλήθηκε ο Μιλιβογεβιτς σκέφτηκε οτι οι Καμπιασο, Μπουχαλάκης, Ρομαό δεν καλύπτουν το κενό του Σέρβου αμυντικού χαφ, αλλά ο 18χρονος στόπερ Ρέτσος μπορεί;

Υ.Γ.1 Καλό θα είναι ο νέος Ολυμπιακός να βγάλει- καθιερώσει ένα και δύο απο αυτά τα ταλαντούχα πιτσιρίκια. ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ του όμως, θα πρέπει να είναι - εφόσον θέλει να παραμείνει ομάδα επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ - να έχει απο έναν ΠΑΙΚΤΗ - ΗΓΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ σε κάθε γραμμή του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Υμνοι για Ρέτσο και σίγουρος για την πρόκριση ο Μπέντο

News 24/7

24MEDIA NETWORK