Από ποιον δεν θέλουν να χάσουν Πασκουάλ και Σφαιρόπουλος

Πού θα επικεντρωθεί το αμυντικό πλάνο των Τσάβι Πασκουάλ και Γιάννη Σφαιρόπουλου, ποιοι είναι οι παίκτες που «φοβούνται» περισσότερο τη δεδομένη στιγμή και πώς θα τους αντιμετωπίσουν. Ο Γιάννης Ζωιτός γράφει για την πίσω πλευρά του φεγγαριού.

Από ποιον δεν θέλουν να χάσουν Πασκουάλ και Σφαιρόπουλος
paskoual sfairopoulos

Κάθε παιχνίδι, πόσο μάλλον ένα ντέρμπι, διαβάζεται από την καλή και την ανάποδη. Όπου καλή τα ορατά στοιχεία του ωσότου οι δυο μονομάχοι βγουν από τ’ αποδυτήρια στην αρένα. Η έδρα, η ατμόσφαιρα, η φόρμα, το βαθμολογικό κίνητρο, τα αγωνιστικά νέα, η φιλοσοφία των προπονητών, οι αριθμοί, φυσικά και οι διαιτητές.

ΤΑ ΕΜΦΑΝΗ

Όλοι γνωρίζουν πως η νέα μάχη μεταφέρεται από το ΣΕΦ στο ΟΑΚΑ, εκεί που ο Παναθηναϊκός αποκτάει άλλη δυναμική, ξέρουμε ότι οι πιθανότητες το ντέρμπι να πάει πολύ στην άμυνα και στις δυνατές μονομαχίες είναι αυξημένες, με αποτέλεσμα το +25 να μοιάζει μη αναστρέψιμο, πως ο Ολυμπιακός έχει το αβαντάζ της ομοιογένειας και του φιξαρισμένου πλάνου στο παρκέ, ότι για τους «γκρι» θα υπάρξει ούτως ή άλλως γκρίνια και αμφισβήτηση ανεξαρτήτως βολών, συνολικής εξέλιξης και αποτελέσματος γιατί σίγουρα θα υπάρξουν δυο-τρεις φάσεις που θα μπουν στο ζύγι για το ποια επηρέασε περισσότερο τη ροή.

Χωρίς να λέμε πως δεν επηρεάζουν τη ροή των πραγμάτων όλα τα παραπάνω, ας δούμε εκεί που δεν πέφτει το φως. Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Πίσω από την πόρτα των αποδυτηρίων, σκανάροντας το σχέδιο δράσης των δύο προπονητών και αποσπώντας τα κομμάτια εκείνα που αφορούν περισσότερο τον αντίπαλο. Διότι η «κατασκοπεία» ή «διάβασμα» της άλλη πλευράς αποτελούν βασικό σκέλος της τακτικής που ο εκάστοτε κόουτς εφαρμόζει.

Εκτιμώντας, γιατί άνετα μπορούν να μας διαψεύσουν, πως οι δύο προπονητές θα επιδιώξουν να ελέγξουν το παιχνίδι από την άμυνά τους, θα δοκιμάσουμε να προβλέψουμε από ποιους παίκτες δεν θα θελήσουν να… χάσουν, έχοντας προσαρμοστεί να τους «αντιμετωπίσουν». Θυμηθείτε πως στο προηγούμενο ντέρμπι, του κυπέλλου, ήταν… εξόφθαλμη η απόφαση του Σφαιρόπουλου να φύγει η μπάλα από τα χέρια του Νικ Καλάθη και να καταλήξει οπουδήποτε αλλού. Θα το ξανακάνει ο κόουτς του Ολυμπιακού; Διότι η επιλογή του εκείνη αποδείχθηκε μοιραία. Ο Ρίβερς βρήκε ρυθμό, τον «σκότωσε» με κάθε λογής προσπάθειες και μαζί με τον Γκάμπριελ έστειλαν τον Παναθηναϊκό στον τελικό της διοργάνωσης.

ΚΑΛΑΘΗΣ ΜΕ ΜΠΑΛΑ, ΡΙΒΕΡΣ ΧΩΡΙΣ

Τώρα με τον Καλάθη ντεφορμέ θα το επαναλάβει; Η (προπονητική) λογική λέει όχι. Ο Ρίβερς έχει ήδη δύο μεγάλα ματς στην πλάτη του και η αμυντική προσέγγιση του Ολυμπιακού πάνω θα είναι σίγουρα διαφορετική. Το… τρις εξαμαρτείν ουκ «Σφαιρό» σοφού άλλωστε, αν συμβεί, καθώς θα είναι σαν το πάθημα να μην γίνεται ποτέ μάθημα. Πιθανολογούμε πως ο Καλάθης θ’ αφεθεί να έχει την μπάλα στα χέρια για να οδηγηθεί σε λάθη, άστοχα σουτ πίσω από τα 5,5 μέτρα και φάουλ χρηστικά, που θα του κόβουν το ρυθμό ή θα του δίνουν βολές. Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια και από την κατάσταση του Μάντζαρη.

ΠΟΛΥ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΦ

Βέβαιο είναι επίσης πως με τον Γκάμπριελ στο ροτέισον του Παναθηναϊκού πλέον, ο Ολυμπιακός θ’ αλλάξει αμυντική προσέγγιση για να μην πληγωθεί από το «4». Ο Αμερικανός έχει την ευελιξία να παίζει τόσο από το τρίποντο όσο και από την «πίσω πόρτα», με αποτέλεσμα η αντιμετώπισή του να δυσκολεύει τον αμυνόμενο να βρει σημείο επαφής. Ο Πρίντεζης, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα με τη μέση, ίσως δεν είναι ο κατάλληλος για να τον παίξει ψηλά και η παρουσία του αθλητικού-δυνατού Παπαπέτρου εκεί μοιάζει σχεδόν κλεισμένη.

Ούτε από τον Μπουρούση θα θελήσει να χάσει ο Σφαιρόπουλος. Γιατί η καλή παρουσία του Έλληνα σέντερ ανεβάζει αυτομάτως επίπεδο τον Παναθηναϊκό (σκορ, πάσα, ριμπάουντ). Δείχνει σε καλό φεγγάρι ο Καρδιτσιώτης και σε κορμί μόνο ο Μιλουτίνοφ μπορεί να τον ματσάρει και γι’ αυτό όταν είναι στο παρκέ ο Μπιρτς ή ο Γιανγκ (εφόσον είναι καλά) το ντουμπλάρισμα σε συνδυασμό τη σωστή αντιμετώπιση της πάσας θα είναι εξόχως κομβικά.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΠΑΝΟΥΛΗ

Ο Τσάβι Πασκουάλ, από την πλευρά του, έχει μάθει και ξέρει καλά ότι οφείλει να μην χάσει από τον Σπανούλη, ιδιαίτερα στο ΟΑΚΑ. Κυρίως από την πάσα του, η οποία κάνει όλους τους υπόλοιπους καλύτερους και χρίζει ήρωες, όπως τον Πρίντεζη στο πρώτο ντέρμπι του Καταλανού στο «τριφύλλι». Το τρίποντο του «KillBill» δεν το προβλέπεις εύκολα, έρχεται ενστικτωδώς, δεν προλαβαίνει ν’ αντιδράσει ο αμυντικός. Το ζητούμενο είναι τα ντράιβ και η αντιμετώπιση της επιλογής που θα πάρει την καίρια στιγμή (λέι απ, σπάσιμο).

ΤΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

Ο Πρίντεζης είναι ο δεύτερος επιθετικός πόλος του Ολυμπιακού, αλλά με το πρόβλημα που κουβαλά τις τελευταίες ημέρες στη μέσα, δεν αποκλείεται η επιλογή ν’ αφορά αποκλειστικά και μόνο ατομικό μαρκάρισμα, τη στιγμή που ο κόουτς του Παναθηναϊκού θα κοιτάξει να προφυλαχθεί όσο γίνεται από τον… οίστρο του Μπιρτς στα επιθετικά ριμπάουντ. Για να μην πληγωθεί και στο τέλος χάσει από εκεί, με πιο πρόσφατο θύμα την Μπάμπεργκ. Ο Καναδός με τα ελατήρια στα πόδια είναι... ζημιογόνος για κάθε αντίπαλη άμυνα, δεν δειλιάζει να πέσει στη φωτιά, και ο Σίνγκελτον είναι εκείνος που ματσάρει ιδανικά επάνω του. Αρκεί να μπαίνει στις μάχες και να πηδάει ψηλότερα.

ΜΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗΣΕΙ Ο ΓΚΡΙΝ

Όσο για τους παίκτες του «ερυθρόλευκου» πάγκου, εκείνος που σίγουρα μπορεί να κάνει τη διαφορά είναι ο Γκριν. Και ο Πασκουάλ το ξέρει, διότι φτιάχνει φάσεις για τον εαυτό του, έχει άγνοια κινδύνου, δεν επηρεάζεται αν χάσει ένα-δυο σουτ και τελειώνει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Αρκεί να βρει λίγο χώρο ν’ αναπνεύσει. Είναι ο πλέον απρόβλεπτος των ερυθρόλευκων και αυτός που ο Καταλανός υπολογίζει.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μονάχα διάσπαρτα κομμάτια μιας συνολικής κατεύθυνσης που θα έχουν οι δυο ομάδες στο παρκέ. Ποια και πόσα θα επιβεβαιωθούν θα εξαρτηθεί πρώτα απ’ όλα από τους παίκτες και μετά από τη ροή του αγώνα. Διότι η ιστορία των ντέρμπι έχει διδάξει πως απρόσμενοι πρωταγωνιστές προκύπτουν πάντα για τη μία ή την άλλη πλευρά. Γι’ αυτό λίγες ώρες υπομονή…

News 24/7

24MEDIA NETWORK