Ο Γιαννακόπουλος έκανε το break

Ο Γιάννης Ζωιτός αναλύει πώς ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έπαιξε καταλυτικό ρόλο μέχρι το διπλό του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ. Η αρχική εμπιστοσύνη, η ενίσχυση και η αναγνώριση του Πεδουλάκη.

Ο Γιαννακόπουλος έκανε το break

Ο Αργύρης Πεδουλάκης και όλο το σταφ του Παναθηναϊκού πιστώνονται την προετοιμασία, αγωνιστική ή πνευματική, και την κατάρτιση του πλάνου δράσης και αντίδρασης σε κάθε κατάσταση. Ο Νικ Καλάθης, ο Τζέιμς Φελντέιν, ο Φώτσης, ο Διαμαντίδης ακόμη και ο Χάντερ, γιατί όσο έπαιξε χρήσιμος ήταν, πιστώνονται την υλοποίησή του στο παρκέ για το 83-81. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ωστόσο πιστώνεται όλα αυτά που έφεραν το (αναπάντεχο για πολλούς) break στο ΣΕΦ.

Ο Παναθηναϊκός δεν έγινε φαβορί από αουτσάιντερ εν μία νυκτί. Στο ΣΕΦ παρουσιάστηκε το τελικό αποτέλεσμα της διαχείρισης των αγωνιστικών κρίσεων στη διάρκεια της σεζόν και σε αυτό το κομμάτι έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης ο ισχυρός παράγοντας του "τριφυλλιού". Στο φινάλε της διαδρομής ίσως οι "πράσινοι" δεν τερματίσουν πρώτοι, η σειρά είναι ακόμα αμφίρροπη και το δεύτερο ματς μοιάζει πλέον το κρισιμότερο απ' όλα. Ανεξαρτήτως κατάληξης πάντως ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος κατάφερε να βάλει ξανά στον Παναθηναϊκό σε ρότα διεκδίκησης του τίτλου.

Τη στιγμή που προγνωστικά και σφυγμομετρήσεις ήταν εις βάρος του Παναθηναϊκού, η εικόνα αντιστράφηκε πλήρως. Από το "ερυθρόλευκο" 3-0, άντε 3-1, φτάσαμε στην εξισορρόπηση της κατάστασης και το μοίρασμα των πιθανοτήτων. Μάλιστα η πίεση μεταφέρθηκε στο αντίπαλο στρατόπεδο, των Πειραιωτών, αφού αυτοί θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι της χρονιάς, εφόσον στο τέλος δεν κατακτηθεί ο τίτλος.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ

Στον... άλλο Δημήτρη Γιαννακόπουλο του ΣΕΦ, τον ήρεμο, τον πράο, τον μετρημένο, τον ατάραχο, τον "φρέσκο" με μια λέξη, αναφερθήκαμε ήδη. Εκείνη ήταν μια προσωπική νίκη απέναντι στο είδωλο που έβλεπε στον καθρέπτη του, μια νίκη απέναντι στο παρελθόν του. Εκείνο που τις περισσότερες φορές συνοδευόταν από ακραίες αντιδράσεις και παρορμήσεις. Ταυτόχρονα όμως ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος κατάφερε να λειτουργήσει ως παράγοντας με πυγμή. Να γίνει ασπίδα προστασίας γύρω και πάνω από την ομάδα του, να την προφυλάξει σκεπτόμενος με λογική και σύνεση.

Η πρόσληψη του Αργύρη Πεδουλάκη και η αναγνώριση της άκαιρης απομάκρυνσής του πριν από δύο χρόνια αποδείχθηκε απόφαση καταλυτική για τη μεταμόρφωση του Παναθηναϊκού και τη μετάλλαξή του σε μια πιο σκληρή, πιο συμπαγή ομάδα με τακτική, κατανεμημένους ρόλους και συγκεκριμένη στόχευση στο παρκέ.

ΔΕΝ ΚΡΕΜΑΣΕ ΤΟΝ ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ

Θα μπορούσε να είχε απολύσει τον Σάσα Τζόρτζεβιτς μετά τη συντριβή στο ΣΕΦ, στο ματς της κανονικής περιόδου. Το σκέφτηκε, είναι δεδομένο αυτό, αφού τέτοια παράδοση στο "άντρο" του Ολυμπιακού δεν την περίμενε. Ακόμη και τότε όμως η απόφασή του βασίστηκε σε λογικά επιχειρήματα. Προτίμησε να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στον Σέρβο κόουτς. Μίλησε μαζί του, το θυμάστε, συζήτησαν τα προβλήματα εντός κι εκτός παρκέ, δέχθηκε έως ένα σημείο τις αποφάσεις του (απομόνωση Παππά), αλλά και τον έπεισε για την ανάγκη ενίσχυσης του ρόστερ. Ουσιαστικά τού έσωσε τη δουλειά χαρίζοντάς του παράταση ζωής.

Δεν έκανε λάθος τότε γιατί χρόνος υπήρχε για διόρθωση των ατελειών του καλοκαιριού. Απλώς ο Τζόρτζεβιτς δεν εκμεταλλεύτηκε τη νέα ευκαιρία που απλόχερα του προσφέρθηκε και απέτυχε, με αποκορύφωμα το σοκαριστικό 3-0 από την Μπασκόνια στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Το έφαγε το κεφάλι του.

Η ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΔΟΥΛΑΚΗ

Αν και κάτω από πίεση, ο Γιαννακόπουλος λειτούργησε ξανά ώριμα. Δεν πήγε σε μεσοβέζικη λύση για να βγει όπως-όπως άλλη μια χρονιά και ό,τι είναι να 'ρθει θε να 'ρθει. Δεν προώθησε τον Αλβέρτη, για να δείξει ότι μπορεί και με αυτόν, δεν κράτησε κάποιον βοηθό ρίχνοντάς τον στα βαθιά χωρίς σωσίβιο. Πήγε άμεσα σε μια επιλογή που του προσέφερε ασφάλεια. Σε μια επιλογή "κανονικού" προπονητή, με τη φιλοσοφία και τις ιδιαιτερότητές του, που και πετυχημένος (βάσει αποτελεσμάτων) ήταν και ισχυρή προσωπικότητα για να εμφυσήσει διαφορετική τη νοοτροπία στα αποδυτήρια. Και έβαλε δίπλα "Φράγκι" και Τσαρτσαρή.

Δεν ξέρουμε τι ειπώθηκε μεταξύ των δύο ανδρών όταν επικοινώνησαν για να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασία και ποιες ήταν οι εξηγήσεις που δόθηκαν. Ήταν αναμφίβολα τυχερός ο Γιαννακόπουλος που ο Πεδουλάκης δέχθηκε μια ξένη προς αυτόν δουλειά, μια ομάδα που δεν την έφτιαξε ούτε τη δούλεψε. Τον έπεισε όμως κι αυτόν ότι αξίζει τον κόπο να γυρίσει και να ρισκάρει. Τον "στρατολόγησε", όπως ο ίδιος ο "Άρτζι" δηλώνει σταθερά από την ημέρα που γύρισε στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Του υπέγραψε δηλαδή το φύλλο πορείας και τον έστειλε στον πόλεμο. Και τον είδε (από κοντά) να κερδίζει την πρώτη μάχη.

Γιατί ακόμη και σε μια τόσο εύθραυστη περίοδο για το "τριφύλλι", μια στιγμή που θα ήταν εύκολο να χαθεί ο έλεγχος εσωτερικά, φρόντισε να μην διαταραχθεί η ηρεμία. Να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη και σε κανέναν. Έκλεισε γρήγορα τον επόμενο προπονητή για να μην πλανάται ποιος και πότε θα διαδεχθεί τον Τζόρτζεβιτς, να μην υπάρχουν ερωτηματικά, και ξεκαθάρισε το ρόστερ με την αποπομπή των Πάβλοβιτς και Κούζμιτς, πετυχαίνοντας άπαντες να μείνουν συγκεντρωμένοι στο στόχο των πλέι οφ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς; Δίχως να πολώσει στο ελάχιστο το κλίμα πριν από την τελική ευθεία της σεζόν και συνεχίζοντας την πολιτική των χαμηλών τόνων που χάραξε από την "πρώτη" της τρέχουσας σεζόν, την κλήρωση του πρωταθλήματος. Όταν μάλιστα γινόταν γνωστό πως η ΚΑΕ Ολυμπιακός έχει καταγγείλει τον Αργύρη Πεδουλάκη για τη συμπεριφορά του στο Αλεξάνδρειο και το διάλογο που άνοιξε με την κερκίδα, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός φρόντιζε να συλλυπηθεί δημόσια τον Γιώργο Πρίντεζη για το θάνατο του πατέρα του και να αιτηθεί είσοδο των ομάδων στους τελικούς με τα παιδιά των ακαδημιών!

Οι "νίκες" του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ήταν διαδοχικές και με μαθηματική ακρίβεια οδήγησαν στο break της Πέμπτης. Αν θα φέρουν και το τίτλο, θα πρόκειται για θρίαμβο. Αν όχι, κερδισμένος θα είναι. Γιατί ο τρόπος χειρισμού των καταστάσεων θα μπορέσει να γίνει ο μπούσουλας για το μέλλον. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για νεόκοπο παράγοντα που πήρε το τιμόνι του Παναθηναϊκού στη φουρτούνα, όταν έφυγε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και άρχισε να κλονίζεται η αυτοκρατορία. Γι' αυτό και οι στραβοτιμονιές ήταν αναπόφευκτες μαζί και οι λανθασμένες εκτιμήσεις σε πολλά θέματα. Τώρα τα ζυγιάζει αλλιώς...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο... άλλος Γιαννακόπουλος

News 24/7

24MEDIA NETWORK