Ο Τζόρτζεβιτς ξέρει, ο Ζντοβτς ψάχνει (παίκτες)

Ο Γιάννης Ζωιτός γράφει για το ντέρμπι που είχε αναμενόμενο νικητή τον Παναθηναϊκό, αλλά και βελτιωμένη ΑΕΚ.

Ο Τζόρτζεβιτς ξέρει, ο Ζντοβτς ψάχνει (παίκτες)

Σ' ένα ντέρμπι (από τα παλιά) που κρίθηκε σε μικρολεπτομέρειες και παρ' ολίγον ένα -ανεκδιήγητο- λάθος της γραμματείας (που φανταζόμαστε ότι θα διορθωνόταν), ο Παναθηναϊκός πέτυχε το αυτονόητο. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Ως ένα σύνολο ήδη δουλεμένο με τις αρχές του Σάσα Τζόρτζεβιτς νίκησε ( 67-64) μια ΑΕΚ που ξαναχτίζεται με παλιά υλικά και νέα φιλοσοφία, αυτή που ήρθε να εφαρμόσει ο Γιούρι Ζντοβτς.

Ήταν εμφανής στη διάρκεια του μεγάλου αγώνα η ευχέρεια του Σέρβου ν' αλλάζει πρόσωπα και να επεμβαίνει στην ομάδα του γνωρίζοντας σε μεγάλο βαθμό τι θα καταφέρει να βρει/πάρει εκείνη τη στιγμή από τον κάθε παίκτη του, "ανοίγοντας" αρκετά το ροτέισον για ένα τόσο "κλειστό" παιχνίδι. Τα πιο τρανταχτά παραδείγματα ήταν η χρησιμοποίηση του Γιώργου Παπαγιάννη (8 πόντοι με 4/4 δίποντα σε 9'25''), και του Νίκου Παππά (8 πόντοι, 5 κερδισμένα φάουλ σε 12'59''). Σαφώς και ο "Σάλε" βασίστηκε στον Καλάθη, ιδίως στην εξοντωτική άμυνα που αυτός έπαιξε πάνω στον Κούπερ οδηγώντας τον σε δύο κομβικά λάθη στο τελευταίο τρίλεπτο. Ταυτόχρονα όμως (ανταποκρινόμενος ξανά στις ανάγκες άλλου ενός ελληνικού ντέρμπι) δεν φοβήθηκε να μοιράσει ρόλους και χρόνο, αφήνοντας μόνο τον Χαραλαμπόπουλο στον πάγκο.

Αντίθετα ο -φρέσκος στην Ελλάδα- Σλοβένος, ο οποίος βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία γνωριμίας με το "κιτρινόμαυρο" ρόστερ και προσπαθεί να το προσαρμόσει στη δική του κοσμοθεωρία, αναγκάστηκε να δώσει πολλά λεπτά σε Κούπερ (36'04'') - Μαυροκεφαλίδη (27'16'') προτιμώντας επί της ουσίας να... χάσει με τους βασικούς παρά να ρισκάρει οτιδήποτε με τους υπολοίπους. Έλλειμμα εμπιστοσύνης λέγεται αυτό για την "κληρονομιά" που παρέλαβε την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία. Ο ίδιος το επιβεβαίωσε μετά το τέλος του αγώνα υποστηρίζοντας ότι "αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να παίξουν όλοι σε αυτό το επίπεδο".

Ήξερε πώς και τι

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε αφενός γιατί τα 6/15 τρίποντα είναι καλύτερο από τα 6/25 και τα 11 λάθη λιγότερα από τα 16 (με 17-17 ασίστ) αφετέρου γιατί ο "Σάλε" μπόρεσε να βρει μέσα από το παιχνίδι εναλλακτικές. Τις οποίες είχε από το Σεπτέμβριο τη δυνατότητα να ψάξει, να τεστάρει σε προπονήσεις ή αγώνες και να καταλήξει στη χρησιμότητά τους. Ο Ζντοβτς τώρα δουλεύει επ' αυτού, τώρα σκαλίζει το υλικό που έχει στα χέρια του, μαθαίνει ποιος κάνει για τι και βγάζει συμπεράσματα.

Παρά πάντως το 12/12 και τα έντονα παράπονα για τη διαιτησία, οι "πράσινοι" δεν έδειξαν ανίκητοι εντός των τειχών και αυτό αφήνει ανοικτή τη μάχη για το υπόλοιπο του πρωταθλήματος. Ιδιαίτερα δε ενόψει του ματς με τον Ολυμπιακό, στις 25/1 στο ΣΕΦ, που θα κρίνει την πρωτιά στην κανονική περίοδο, αλλά και τα πλέι οφ.

Τότε που πολλά θα είναι διαφορετικά. Όπως διαφορετική θα είναι και η ΑΕΚ, κάτι που μοιάζει σχεδόν μοιραίο.

Η ΑΕΚ αλλάζει, σκληραίνει

Ο Ζντοβτς μπορεί να μετράει κάτι λίγους τίτλους στην πορεία του ως προπονητής (με Σπλιτ, Μπόσνα και Ολίμπια) και να μην έχει δοκιμάσει τις αντοχές του σ' έναν απαιτητικό πάγκο, γιατί ούτε η Σπαρτάκ ούτε η Γκαζιαντέπ είναι... μεγέθους ΑΕΚ. Έχει όμως ήδη αποδείξει ότι φτιάχνει ομάδες στιβαρές, με στόχευση και εστίαση στο αποτέλεσμα. Αυτό δηλαδή που μετράει πριν και πάνω απ' όλα στο επαγγελματικό μπάσκετ, αυτό που είναι ζητούμενο σε μια ομάδα που θέλει να ξανακερδίσει την ευκαιρία της στο παιχνίδι του θρόνου.

Ήδη η δική του ΑΕΚ έχει αρχίσει να παίζει καλύτερη άμυνα, να ποντάρει στην εξουδετέρωση του αντιπάλου και να επιδιώκει να εκμεταλλευτεί κάθε δευτερόλεπτο του διαθέσιμου χρόνου. Το ματς απέναντι στον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό ήταν το πρώτο σοβαρό δείγμα, όχι αυτό με τον Κολοσσό, και ο βαθμός σίγουρα πάνω από τη βάση.

Δεν θέλει να γίνει Σάκοτα

Αυτό που έχει ανάγκη πλέον είναι τη στήριξη που είχε ο προκάτοχός του μέχρι ν' ανέβει στα επίσημα. Σε παίκτες και εμπιστοσύνη. Είναι φανερό ότι ένας σουτέρ, σαν τον Φελντέιν, είναι απαραίτητος προκειμένου και ο Κούπερ να γίνει περισσότερο ωφέλιμος (ο αριθμός των ασίστ του θα ήταν διψήφιος) και ο Μαυροκεφαλίδης να βρει περισσότερους χώρους τώρα που διαβασμένες άμυνες προσαρμόζονται πάνω του. Γιατί απέναντι στο "τριφύλλι" ο Έλληνας σέντερ σκόραρε κυρίως απέναντι στον Παπαγιάννη. Το ότι δεν βιάζεται ή πιέζεται να φέρει παίκτη, με στόχο ν' αποφύγει τις πρόσφατες αστοχίες, δείχνει προετοιμασία και καθαρό μυαλό.

Θα ήταν ευλογία για τον Σλοβένο κόουτς να έπαιρνε και ψηλό που θα "δένει" με τον Λουκά, αφού στην ίδια πεντάδα με τον Μαυροειδή δεν χωρούν. Όπως ευλογία θα ήταν για τον Τζόρτζεβιτς, παρά το γεγονός ότι προτίμησε να καλύψει Κούζμιτς και Ραντούλιτσα. Κι ας πήρε το ματς με τον Παπαγιάννη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 64-67

Αντίπαλοι Παναθηναϊκού: Με... ήττα η Μάλαγα στο ΟΑΚΑ, η Λοκομοτίβ λύγισε τη Ζενίτ, στο φινάλε η Εφές

Ανακοίνωση Παναθηναϊκού κατά Χριστοδούλου και γραμματείας

News 24/7

24MEDIA NETWORK