Πλήρωσε την διπροσωπία στην Πόλη

Μπορεί ο Ολυμπιακός να έκανε ένα από τα πιο εντυπωσιακά του δεκάλεπτα στη φετινή Ευρωλίγκα αλλά να έχασε, παρόλα αυτά στην Πόλη οι ερυθρόλευκοι έχτισαν... θεμέλια και χαρακτήρα για μία μεγάλη ομάδα που μπορεί να κερδίζει και χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη. Σχολιάζει ο Σωτήρης Γεωργίου.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / FENERBAHCE - OLYMPIAKOS (Eurokinissi Sports)
green EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός πήγε μισός στην Πόλη για το σημαντικό ματς με την Φενέρ και γυρίζει με ανάμεικτα συναισθήματα, μετά από ένα τρελό, σε εξέλιξη, παιχνίδι. Χωρίς τους Σπανούλη, Γιανγκ και Χάκετ η πανάκριβη Φενέρ του Ομπράντοβιτς και του Σλούκα ασφαλώς ήταν απόλυτο φαβορί για την αναμέτρηση. Συνεπώς στο μυαλό των "ερυθρόλευκων" ήταν να κρατήσουν το +9 του Φαλήρου για πιθανή ισοβαθμία και αν μπορέσουν να κοιτάξουν για το μεγάλο διπλό.

Με τη λογική αυτή γυρίζουν ικανοποιημένοι, καθώς πάλεψαν και έπαιξαν συνολικά καλά και κράτησαν το στόχο της διαφοράς. Όμως όταν είδαν το ταμπλό να γράφει 47-58 στο 31', η νίκη που θα κλείδωνε την 3η θέση, έδειχνε πιο κοντά από ποτέ μαζί με ένα μικρό έπος λόγω συνθηκών (απουσιών και αντιπάλου). Η καθίζηση στην 4η περίοδο με το πολύ κακό πρόσωπο, τον πόνεσε και τον ενόχλησε.

Μάλιστα στο 67-64 στα 15'' ο Ολυμπιακός δεν κυνήγησε το ματς, καθώς δεν έκανε φάουλ και κράτησε τη διαφορά. Εδώ έκανε ίσως λάθος ο Σφαιρόπουλος, αφού δεν μπορούσε να πάει στους 9 πόντους το παιχνίδι σε τόσο λίγο χρόνο. Βέβαια υπήρχε ο κίνδυνος της παράτασης που γίνονται πολλά και είδαμε τι έκανε στον έξτρα χρόνο η Φενέρ στην Μόσχα με την ΤΣΣΚΑ. Από εδώ και πέρα ο Ολυμπιακός χάνει έδαφος για κάτι παραπάνω από την 3η θέση. Έχει κλειδωμένη την τετράδα και είναι στο +1 με την ισοβαθμία δική του μάλιστα με τους Τούρκους.

ΔΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΜΕ ΚΑΚΟ ΦΙΝΑΛΕ

Ο Ολυμπιακός είχε μεγάλες διακυμάνσεις στο παιχνίδι του και μάλιστα ακραίες. Μια δικαιολογία πιθανή για το τέλος είναι ότι έμεινε από ενέργεια, καθώς ήταν και με -3 παίκτες σε ένα γήπεδο με τον κόσμο να ουρλιάζει (χωρίς όμως και να παρεκτρέπεται). Όπως και να έχει ξεκίνησε εντυπωσιακά με 11 πόντους του Γκριν, ντυμένο σε παλιό Σπανούλη. Στην συνέχεια βρέθηκε πίσω και έκανε το καλύτερό του δεκάλεπτο στην 3η περίοδο. Αιχμαλώτισε την πανάκριβη Φενέρ με ρουά του Σφαιρόπουλου στον Ζοτς στην 3η περίοδο που δέχθηκε μόλις 7 πόντους και ένα μόλις σουτ εντός παιδιάς.

Μια απίστευτη άμυνα κυρίως από Μάντζαρη, Παπαπέτρου και Μιλουτίνοφ. Τα σουτ Παπανικολάου(3τρ) και Ουότερς στο διάστημα αυτό να φέρνουν ένα απίστευτο 22-7. Κρατά το δεκάλεπτο για το μέλλον. Όπως όμως κρατά και το βίντεο για να δει τα λάθη του, στην τελευταία περίοδο. Το 47-58 στο 31' έγινε 65-60 στο 38' με ένα ασύλληπτο 18-2 που περπάταγε στην επίθεση και έτσι χάθηκε και το ροζ φύλλο.

ΕΒΑΛΕ ΘΕΜΕΛΙΑ ΚΟΥΠΑΣ

Ο Ολυμπιακός έβαλε βάσεις κούπας στην Πόλη καθώς έχοντας λογικά και το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ θα είναι φαβορί να πάει στο Final Four. Σαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, στις 23/2 του 532 μ.χ (!) μπήκαν τα θεμέλια της Αγιάς Σοφιάς! Αυτού του μεγαλοπρεπή ναού με σχέδια που εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες Ανθέμιος Τραλλιανός και Ισίδωρο ο Μιλήσιος .Και ανήμερα αυτής της επετείου, ο Ολυμπιακός στα ίδια εδάφη και λίγα χιλιόμετρα μακρυά της αλλά βλέποντας την, έβαλε τα δικά του θεμέλια για να επιστρέψει τον Μάιο σε μια πόλη που του πάει και του έφερε την πρώτη κούπα το 2012.

ΓΙΑΤΙ ΕΧΑΣΕ ΤΕΛΙΚΑ

Μα επειδή έσκασε στο τέλος. Ο Ολυμπιακός ήταν -3 παίκτες και μάλιστα βασικούς με τον έναν να είναι ο ηγέτης του. Όσο εξωφρενικά πήγε στο +11 με την απίστευτη 3η περίοδο, άλλο τόσο κατέρρευσε στο τέλος. Ίσως εκεί βγήκε η κούραση και η ομάδα έσκασε και έμεινε από ενέργεια. Ο Πρίντεζης δεν είχε δυνάμεις στην 4η περίοδο, ο Λοτζέσκι που θα έπρεπε απόντος και του Σπανούλη να έχει 10-15 χαλαρά, ήταν πάλι ανύπαρκτος ουσιαστικά επιθετικά. Συνεπώς έκανε και κάποια λάθη -εκ του αποτελέσματος βασικά πάντως- ο Σφαιρόπουλος που έπρεπε να ρισκάρει στην άμυνα με τον Παπαπέτρου, παρά τα 4 φάουλ και να μην βγάλει στο 52-60 τον Γκριν που ήταν η μόνιμη απειλή (προφανώς περίμενε ο Έλληνας κόουτς την άνοδο Λοτζέσκι) ή να βάλει λίγο τον Ουότερς που του πήγαινε το ματς με τον κακό αμυντικό Ντίξον.

Η Φενέρ στο τέλος έπαιξε άμυνα του θανατά, όπως πέρσι στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ, στο δεύτερο μέρος. Πίεσε ψηλά για να αποφύγει τρίποντο, έστειλε νταμπλ τιμ στον Πρίντεζη και με τα τεράστια χέρια Ούντοχ και Βέσελι του έκοψε και την πάσα και έκλεισε με αυτό το δίδυμο τις διεισδύσεις μιας και είχαν βαρύνει και τα "ερυθρόλευκα"πόδια. Που ενώ εξαφάνισε τον Σλούκα (0π!), πληγώθηκε πολύ από τον Μπογκντάνοβιτς (27π).

ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗ

Ο Ολυμπιακός γυρίζει ικανοποιημένος γιατί σε ένα από τα πιο δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια,όρθωσε ανάστημα και με μείον 3 παίκτες και τον ηγέτη του και έδειξε ότι μπορεί να κερδίσει σε οποιοδήποτε ματς φέτος. Κράτησε την διαφορά που ήθελε και πάνω απ όλα έδειξε, για το μέλλον, ότι η ομάδα δουλεύει σωστά σε όλα τα επίπεδα. Ο Σφαιρόπουλος κάνει εξαιρετική δουλειά και ο Ολυμπιακός είναι εξίσου ανταγωνιστικός και χωρίς τον ηγέτη του Σπανούλη. Διπλό στην Βαρκελώνη με την αδύνατη πάντως Μπαρτσελόνα, αλλά πάντα Μπαρτσελόνα. Περίπατο στο Καζάν και πολύ καλό συνολικά αποτέλεσμα σαν εικόνα στην Πόλη. Χωρίς τον Σπανούλη ήταν εξίσου ανταγωνιστικός, έπαιξε καλύτερη άμυνα και ο Γκριν όταν λείπει ο αρχηγός κάνει τη δουλειά του στην επίθεση και με το παραπάνω.

ΤΟ ΦΙΛΜ

Το ματς ήταν τρελό. Η Φενέρ νόμιζε ότι με τις απουσίες του Ολυμπιακού θα κάνει περίπατο με15π και υποτίμησε την Ελληνική ομάδα. Έτσι το ταμπλό στο 5' έγραφε 12-18 με τον Γκριν να έχει 11π. Έκτοτε οι Τούρκοι και με την είσοδο του Ούντοχ σοβαρεύτηκαν. Πήραν 4 επιθετικά ριμπάουντς και πέτυχαν 4τρίποντα.

Σταδιακά γύρισαν το ματς και πήραν μικρές διαφορές 6 πόντων. Με τον Γκριν να μην σκοράρει ξανά και τον Ολυμπιακό να σκοράρει πόντο και λεπτό (16 σε 15' από 18π σε 5'), δέχθηκε 16 πόντους από τον Μπογκντάνοβιτς. Στην 3η περίοδο η Ελληνική ομάδα με συγκλονιστική άμυνα γύρισε το ματς και πήγε και στο 47-58 με 3 τρίποντα του Παπανικολάου που του έδινε σουτ η Φενέρ, με δύο καλάθια του Ουότερς στο τέλος και εξαιρετική δουλειά του Μιλουτίνοφ και του Παπαπέτρου που δεν φαίνονταν. Στην 4η περίοδο τα είπαμε και μάλιστα στο 65-60 και 67-62 ο Ολυμπιακός αγχώθηκε και για τη διαφορά, αλλά δεν είχε στήριξη επιθετικά από κάποιον παίκτη και πέτυχε μόλις 8 πόντους στην 4η περίοδο και έχοντας 8 λάθη στο δεύτερο μέρος.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ

Ο Σφαιρόπουλος συνολικά με ότι είχε στο οπλοστάσιό του παίρνει πολύ καλό βαθμό αν και έκανε λαθάκια στο τέλος. Ο Γκριν κορυφαίος με 17π αν και χάθηκε ένα 15λεπτο, ενώ προσπάθησε και στην άμυνα. Εξαιρετική δουλειά στην άμυνα Παπαπέτρου και Μιλουτίνοφ. Μέτριος ο Μπιρτς. Ο Ουότερς θετικός έπρεπε να παίξει περισσότερο. Ο Αγραβάνης έπαιξε τα 2' και στο σέντερ. Ο Λοτζέσκι έπαιξε και στο "2"αλλά ήταν κακός με 1/5σ.

Ο Μάντζαρης έδωσε τις ασίστ του Σπανούλη και ήταν καλός γενικά αν και άστοχος. Ο Παπανικολάου κακός στην άμυνα αλλά έβαλε τα 3 μεγάλα τρίποντα στην ανατροπή στην 3η περίοδο και πήρε 8 ριμπάουντς. Ο Πρίντεζης κακός και χάθηκε στο δεύτερο μέρος (2π) που είχε και νταμπλ τιμ πάνω του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK