Το θαύμα του Σάρας, ο μάγκας Σφαιρό και ο αντι-Χάκετ

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Ζαλγκίρις, εξηγεί γιατί ο Σφαιρόπουλος διαφέρει από τους άλλους Έλληνες προπονητές και... αναζητά τον αντι-Χάκετ.

Το θαύμα του Σάρας, ο μάγκας Σφαιρό και ο αντι-Χάκετ

Καλό ματς την Πέμπτη το βράδυ στο παγωμένο Κάουνας, μια απόλυτα μπασκετική πόλη που μεγαλούργησε το θαύμα της φύσης (Άρβιντας Σαμπόνις) και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους φτιάχνει ένα δικό του μικρό θαύμα. Στην επίσης γενέτειρά του. Πέρσι ο Ολυμπιακός ξεκίνησε στην 2η φάση αεράτος και με μεγάλες νίκες πήγε ήσυχος και ήρεμος στο Κάουνας στις 22/1. Η προσγείωση ήταν απότομη με το τελικό 75-55(!), ακολουθώντας την γκέλα από την Μπάμπεργκ στο ΣΕΦ το κλίμα χάλασε και ο αποκλεισμός ήρθε δικαίως. Αυτή την φορά ο Ολυμπιακός πήγε υποψιασμένος στο Κάουνας με πτήση τσάρτερ μάλιστα.

Και ξέρει ότι έχει δύσκολο παιχνίδι. Στην φετινή Ευρωλίγκα δεν υπάρχει άλλωστε εύκολο παιχνίδι και η αλήθεια είναι ότι στο ματς του Κάουνας υπάρχει "πρέπει". Αλλά και αν χάσει η Ελληνική ομάδα δεν χάνεται. Και αυτό την ηρεμεί κάπως, καθώς πάει με καλή φόρμα και ψυχολογία στην Λιθουανία, πάει με ήδη 3 καλά διπλά στο σακούλι (Μπασκόνια, Νταρουσάφακα, ΠΑΟ) άρα έχει τον τρόπο. Από την άλλη πάει χωρίς Χάκετ που τον χάνει για όλη την σεζόν και με αμφίβολο τον Πρίντεζη. Και το παιχνίδι αν δεν παίξει ο Πρίντεζης ξεκινά όχι από το πονηρό, αλλά από ντέρμπι, καθώς η Ζαλγκίρις παίζει με 15000 κόσμο στην Λιθουανική μπασκετούπολη στο νησάκι στο ποτάμι σε ένα πανέμορφο νέο κλειστό που μάθαμε στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΣΑΡΑΣ

Ο Ολυμπιακός είναι καλά και θα πρέπει να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για να πάρει το διπλό από μια περίεργη ομάδα που έχει αγγίξει και... τρελά μπαμ! Ο Σάρας ανέλαβε πέρσι στο μέσο της σεζόν, ήταν αυτός που έριξε τους 20π στον Ολυμπιακό και έχει φτιάξει ένα μικρό θαύμα στο Κάουνας. Για μένα θα γίνει ο μεγαλύτερος προπονητής της Ευρώπης σε 2-3 χρόνια και γι αυτό ήδη τον ήθελαν άπειρο γαρ ΠΑΟ, Μακάμπι και Μπαρτσελόνα. Και φέτος έχει φτιάξει μια ομάδα που γουστάρεις να την βλέπεις χωρίς Αμερικανούς μάλιστα και με φτηνό ρόστερ. Η Ζαλγκίρις παίζει με ενθουσιασμό, αν και κλασική εκπρόσωπος της Λιθουανικής σχολής, παίζει και εξαιρετική άμυνα όταν χρειάζεται, ξέρει να γυρίζει παιχνίδια και σουτάρει πολύ. Η φιλοσοφία του Σάρας είναι γεμάτη τρικ αλλά και απλότητα. Προτιμά πολλές φορές απλά πράματα από τα σύνθετα. Η Ζαλγκίρις είναι μια περίεργη και αξιόμαχη ομάδα χωρίς το ρόστερ να σου γεμίζει το μάτι.

Αλήθεια ποιόν παίκτη θα διαλέγατε για τον Ολυμπιακό ή τον ΠΑΟ στην αρχή της σεζόν; Στην καλύτερη για μπακ απ του Πρίντεζη τον Γιανκούνας και τον Πάνγκος για 3ο κοντό που ήθελε και ο ΠΑΟ! Κανέναν άλλον! Και όμως αυτή η ομάδα δεν χάνει εύκολα από κανένα και είναι σε φόρμα. Στην Μόσχα έχασε στο τέλος από την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ με παράπονα από την διαιτησία. Στην Μαδρίτη την περασμένη εβδομάδα ήταν στα ίσα με την πανίσχυρη Ρεάλ στο 38'! Κέρδισε μέσα χαλαρά τελευταία έχοντας και διαφορές 15-20π την Γαλατά και την Μπάμπεργκ και πέρασε και άνετα από το Βελιγράδι! Ο Σάρας έχει κάνει τρομερή δουλειά, κοουτσάρει απίστευτα και η Ζαλγκίρις προσέχουμε ότι παίζει πολύ με τα σκριν και χωρίς την μπάλα για να βρίσκει ελευθέρα σουτ. Στην άμυνα τσαμπουκάς και πολλές παγίδες και πηδάνε σαν καμικάζι στο επιθετικό ριμπάουντ! Συνεπώς αν και ματς με "πρέπει" ο Ολυμπιακός θα πρέπει να παίξει πραγματικά καλά για να κερδίσει στο Κάουνας.

Ο ΜΑΓΚΑΣ ΣΦΑΙΡΟ

Γιατί είναι μάγκας ο Σφαιρόπουλος; Γιατί έχει ξεφύγει από την μιζέρια πολλών Ελλήνων προπονητών να μιλάνε συνέχεια για την διαιτησία, να επικαλούνται κούραση από τα συνεχόμενα παιχνίδια και να μουρμουρίζουν ότι όλα τους χαλάνε και όλα τους φταίνε ψάχνοντας άλλοθι. Ο Σφαιρόπουλος δεν στάθηκε ποτέ στον παράγοντα κούραση και ας μην έχει 15 παίκτες και μάλιστα απάντησε ότι όποιος δεν αντέχει, ας μην παίζει στον Ολυμπιακό. Την ώρα που πριν λίγες μέρες ο προπονητής του Ρεθύμνου, Κωνσταντινίδης, μας έκανε να απορούμε καθώς έβγαλε ηλίθιο το σύστημα της Ευρωλίγκας με τα διπλά (μόλις 5 φορές τη σεζόν σ.σ) παιχνίδια μέσα σε -κάποιες- εβδομάδες. Προφανώς αυτοί του ΝΒΑ πρέπει να έχουν... πανηλίθιο σύστημα ή θα πρέπει οι ομάδες να... πεθαίνουν στην προπόνηση και την τακτική και το βίντεο. Ο Σφαιρό όμως δεν κρύφθηκε ποτέ και μάλιστα όταν έχασε και τον κορυφαίο του μαζί με τον Μάντζαρη αμυντικό στην περιφέρεια, είπε μπορούμε ως είμαστε αντί να αρχίσει την κλάψα αν σκάσει καμιά ήττα στην Λιθουανία...

ΑΝΤΙ-ΧΑΚΕΤ

Ποιος θα είναι ο αντί-Χάκετ; Κανείς δεν ξέρει. Όλοι προτείνουν παίκτες, αλλά ο Έλληνας προπονητής θα ασχοληθεί από την Παρασκευή χωρίς να βιάζεται. Ο Ολυμπιακός θέλει παίκτη που να είναι καλός αθλητής βασικά και να παίζει καλή άμυνα. Αλλά αυτό δεν είναι εύκολο καθώς στο NBDL παίζουν βασικά ραν εντ γκαν μπάσκετ και τα Αμερικανάκια αργούν πολύ να μάθουν την τακτική της ηπείρου μας. Από το ΝΒΑ κόβονται παίκτες που μάλλον δεν κάνουν εδώ αφού το ΝΒΑ παίρνει ό,τι καλό βρίσκει στα μέρη μας μην ξεχνάμε και ας μην έχει παίξει μπάσκετ ακόμα. Επίσης παίκτη με τέτοια χαρακτηριστικά δεν κόβει καμιά σοβαρή ομάδα στην Ευρωλίγκα. Και για να σπάσεις συμβόλαιο δεν είναι εύκολο τέτοια εποχή. Ακούστηκε και ο Ζήσης που δεν είναι ακριβός ο καλός αμυντικός αλλά κολλάει μια χαρά στο παζλ, όμως θα σπάσει το συμβόλαιο; Συνεπώς το ψάξιμο είναι δύσκολο...

ΤΟ ΤΡΙΚ ΜΕ ΛΟΤΖΕΣΚΙ ΣΤΟ "2"

Και το πρόβλημα είναι ότι πλέον μένει ένας μόνο καλός αμυντικός. Ο βελτιωμένος στο κομμάτι αυτό πλέον Μάντζαρης που θυμίζει στην άμυνα πια τον παλιό καλό Μάντζαρη. Το καλό για τον Ολυμπιακό είναι ότι ο Χάκετ φέτος ήταν μέτριος έως κακός. Και έτσι δεν χάνει πολλά. Μπορεί επίσης να μαρκάρει και κοντύτερο παίκτη ο Παπανικολάου που ταιριάζει με το Λοτζέσκι στο "2" και θα δούμε μάλλον το σχήμα αυτό αρκετές φορές στην συνέχεια μέχρι να έρθει ο αντί-Χάκετ . Το έχει δοκιμάσει άλλωστε με επιτυχία κάποιες φορές ο Σφαιρόπουλος. Που θα ψάχνει ένα παίκτη σε καλή κατάσταση, να ξέρει την Ευρώπη και να αγαπά την άμυνα και να είναι παίκτης ομάδας. Ενώ στην επίθεση το κενό του Χάκετ πλέον πέραν του προηγούμενου τρικ, θα καλύπτει και ο Αθηναίου με ένα 5λεπτο και κάτι παραπάνω που στην επίθεση είναι και πιο αξιόπιστος σουτέρ από τον Ιταλό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK