Παναθηναϊκός από τα παλιά με νόμο ΟΑΚΑ!

Ο μήνας-όνειρο του Παναθηναϊκού, τα τρία κλειδιά της επικράτησης των "πρασίνων" επί της πρωταθλήτριας Ευρωπης ΤΣΣΚΑ και το πλεονέκτημα έδρας που φαινόταν αδιανόητο προ καιρού αλλά τώρα είναι ικανό να τον στείλει σε Final-4 μετά από χρόνια. Γράφει ο Σωτήρης Γεωργίου.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (EUROLEAGUE) (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΚΑΛΑΘΗΣ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (EUROLEAGUE) (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΚΑΛΑΘΗΣ ICON

Ο Παναθηναϊκός έζησε ένα πολύ μεγάλο βράδυ στο ΟΑΚΑ καθώς όλα του πήγαν καλύτερα από το να τα σχεδίαζε ο ίδιος. Οι "πράσινοι" είχαν στο μυαλό τους ότι πρέπει να κερδίσουν την πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη στο κατάμεστο ΟΑΚΑ και ταυτοχρόνως να περιμένουν την νίκη της Ρεάλ με την Φενέρ στην Μαδρίτη. Τα μαντάτα από την Μαδρίτη με την νίκη της "βασίλισσας" ήρθαν στην διάρκεια της παράτασης στην Αθήνα και μαζί ήρθε και η απογοήτευση για την "αρκούδα" που ήξερε ότι ουσιαστικά χαιρέτησε την πρωτιά.

Και ταυτόχρονα ο ΠΑΟ έβαλε φτερά στα πόδια του βλέποντας αυτό που έδειχνε αδιανόητο προ καιρού να γίνεται πραγματικότητα. Δηλαδή να αποκτά το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ. Και πλέον ο Παναθηναϊκός πρέπει να κερδίσει στο Ισραήλ στο φινάλε την επόμενη εβδομάδα την ελλιπή, παραπαίουσα και αδιάφορη Μακάμπι. Κάτι απόλυτα λογικό ενώ υπό προυποθέσεις μπορεί και να μην χρειαστεί καν και αυτό.

ΜΗΝΑΣ ΟΝΕΙΡΟ

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε ένα μήνα φωτιά που μοιάζει σαν πρωταπριλιάτικο αστείο (μιας και μπήκε και ο Απρίλης). Μετά τη μεγάλη νίκη στο σχεδόν απόρθητο (μόλις μια ήττα φέτος στο ΟΑΚΑ από τον Ολυμπιακό) γηπεδό του με την Ρεάλ, ακολούθησε μια εντυπωσιακή εμφάνιση στην Βιτόρια και ο περίπατος με τη δυνατή Μπασκόνια και τώρα το κερασάκι ήταν το ροζ φύλλο με τους πρωταθλητές της διοργάνωσης και πρώτο φαβορί της και φέτος.

Τα στοιχεία είναι τρία. Αρχικά η επιστροφή του θηριώδη και κορυφαίου αμυντικού ψηλού στην Ευρώπη, του Γκιστ, που έδεσε όλη την αμυντική λειτουργία αλλά και έδωσε τρομερή ενέργεια και έφτιαξε την χημεία και έφερε και το πικ εν ρολ που είχε περιοριστεί δραματικά. Η αποδέσμευση του Τζεντίλε ανάγκασε τον Πασκουάλ να παίζει με 5 και όχι με 4 παίκτες στην 1η περίοδο. Και ο ίδιος ο Ισπανός με όλα αυτά βελτιώθηκε στη διαχείρισή του και εξαφανίστηκαν τα νεκρά διαστήματα που ήταν καταστροφικά, σχεδόν σε κάθε αναμέτρηση.

ΠΩΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ "ΑΡΚΟΥΔΑ"

Ο Παναθηναϊκός ήταν διαβασμένος και με τρομερή ενέργεια στην φροντ λάιν με το χρυσό δίδυμο Γκιστ-Σίνγκλετον. Ο Πασκουάλ είδε γρήγορα τα μις-ματς που χτύπαγε ο Ντε Κολό τον Φελντέιν και το ματς ήταν κλειστό αλλά με υψηλό σκορ. Καθώς οι "πράσινοι" είχαν εκρηκτικότητα με τους 10 πόντους από Ρίβερς-Τζέιμς στο ημίχρονο που έκλεισε ψηλά με το 45-40 έχοντας 6/12 τρίποντα. Και χωρις να έχουν χάσει αμυντικό ριμπάουντ!

Στο δεύτερο ημίχρονο οι άμυνες και το άγχος κυριάρχησαν. Αλλά όταν η ΤΣΣΚΑ βελτιώνει την άμυνα με τους ρολίστες της, έχει πρόβλημα στο σκοράρισμα. Αυτό είναι και το προβλημά της και γι' αυτό λέμε ότι έχει φέτος τρωτά σημεία. Ο Παναθηναϊκός κατέβασε 10πόντους+ την καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης και το ματς πήγε στις λεπτομέρειες. Με το τρίποντο μαχαιριά ο Τεόντοσιτς έγραψε το 71-73 και η ΤΣΣΚΑ έκανε φάουλ στον Καλάθη για να αστοχήσει. Αυτός ισοφάρισε όμως, ακολούθησαν δύο κολλητά λάθη και τελικά η ΤΣΣΚΑ είχε πάλι ευκαιρία νίκης αλλά ο Γκιστ έκλεψε το πορτοφόλι του Τεόντοσιτς στα 2''!

Στην παράταση τα μαντάτα από την Μαδρίτη έκαναν ηφαίστειο το ΟΑΚΑ, η ΤΣΣΚΑ με τη σειρά της απογοητεύθηκε και ο Παναθηναϊκός επικράτησε δίκαια στον έξτρα χρόνο. Και αγκαλιάζει το πλεονέκτημα της έδρας για να ελπίζει να επιστρέψει μετά από χρόνια σε τελική φάση. Μάλιστα στα 25' μετά το πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΟ είχε μόλις 2/14 τρίποντα και παρόλα αυτά κέρδισε γιατί είχε ενέργεια, έπαιξε άμυνα και διάβασε καλά το παιχνίδι. Η ΤΣΣΚΑ χωρίς καλό αθλητικό ψηλό (ο Χάινς δεν είναι π.χ Σίνγκλετον) και χωρίς εκρηκτικό 4αρι και ψηλό 3αρι, έχει θέματα, ειδικά στην άμυνα και στην περιφέρεια που ο Ντε Κολό είναι λίρα εκατό αλλά ο Τεόντοσιτς δεν αγαπά το είδος αυτό... Και σαφώς σε τέτοια παιχνίδια-τελικούς χρειάζεται και η τύχη, η λεπτομέρεια.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ

Καλή διαχείριση και πολύ καλός βαθμός για τον Πασκουάλ. Ο Σίνγκλετον εγγύηση χωρίς να κάνει κάτι τρομερό όπως και ο Γκιστ. Ο Μπουρούσης άστοχος αλλά έδωσε μάχες (1/5δ όμως). Επιστροφή στην πρώτη γραμμή για τον Καλαθη που είχε και καθοριστικές φάσεις και ας ήταν άστοχος με 4/11σ αλλά είχε 6ας. Ο Γκάμπριελ τίποτα. Ο Τζέιμς καλός στο πρώτο μέρος και με εκρήξεις και ενέργεια. Κορυφαίος ο Ρίβερς με 3/5δ,3/6τρ και 17π. Μέτριος ο Νίκολς, πάλεψε ο Παππάς, χάθηκε ο Φελντέιν που έπαιξε μόλις 12',

News 24/7

24MEDIA NETWORK