Νίκη του μπάσκετ, άξιος ο "θρύλος"

Ο Σωτήρης Γεωργίου αναλύει και σχολιάζει το μεγάλο ματς στο ΟΑΚΑ το βράδυ της Δευτέρας, στο οποίο κρίθηκε ο φετινός τίτλος.

Νίκη του μπάσκετ, άξιος ο "θρύλος"

Τρομερά ματς, τρομερή σειρά. Τι να πρωτοπείς; Δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις. Θα ξεκινήσω από τα λογικά, που στην Ελλάδα είναι άγνωστες λέξεις πολλές φορές. Είναι θλιβερό να κάνουμε είδηση ή να ξεκινάμε με το ότι είδαμε αυτά που πρέπει να βλέπουμε.

Δεν έγινε πόλεμος

Ίσως για πρώτη φορά, είδαμε να κρίνεται εκτός έδρας τίτλος και να μην γίνεται "πόλεμος". Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες της φιλοξενούμενης πρωταθλήτριας ομάδας έφυγαν κανονικά από το παρκέ και αφού έδωσαν το χέρι στον Διαμαντίδη.

Διαμαντίδης είπαμε και σαφώς τα φώτα πήγαν πάνω του για την αποχώρησή του από τα παρκέ στα 36. Ένας από τους καλύτερους παίκτες της Ευρώπης και που αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι δεν θέλει να ασχοληθεί με την προπονητική.

Αποτινάσσει την ιδιότητα του loser

Πάμε στο ματς, όμως. Δίκαια ο Ολυμπιακός πρωταθλητής, σε μια τρομερή σειρά με σασπένς. Αυτό που κρατάμε είναι ότι είχαμε μια σειρά με ανθρώπινες συνθήκες, πλην ορισμένων απαράδεκτων συνθημάτων και ελάχιστων κροτίδων. Γι' αυτό άλλωστε, έσπασε για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία τρεις φορές η έδρα. Παραλίγο να είχαμε και 4/4 break!

Μας άρεσαν οι δηλώσεις όλων μετά από το ντέρμπι και κυρίως οι χαιρετισμοί και τα συγχαρητήρια των ηττημένων στον πρωταθλητή.

Μας άρεσε και η καλή διαιτησία. Καθαρή διαιτησία, αντρίκεια παιχνίδια σε όλη την σειρά. Δεν θα ασχοληθώ με άρρωστες νοοτροπίες που ψάχνουν πάντα δικαιολογίες και ζουν και αναπνέουν βλέποντας σαν πόλεμο κάθε παιχνίδι, λες και είναι μισθοφόροι.

Από εκεί και πέρα, ο Ολυμπιακός παίρνει δύο κολλητές κούπες για πρώτη φορά μετά από χρόνια και σώνει τη σεζόν. Φτιάχνει "αέρα" και παράσταση κυρίαρχου στην Ελλάδα, αποτινάσσει την ιδιότητα του loser και τα φαντάσματα του ΟΑΚΑ. Άλλωστε, είπαμε ότι με καλές συνθήκες, οι ομάδες μπορούν να σπάνε τις έδρες εύκολα σχετικά πια.

ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ

Πάμε στο αγωνιστικό. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε σαν φαβορί με την ενέργεια, την έδρα, την πληρότητα. Ο Παναθηναϊκός είχε κακή ψυχολογία και κλίμα μετά από το 3-0 με τη Λαμποράλ, νέο προπονητή και παίκτες ξένα σώματα. Στην πράξη, σαν αποτέλεσμα, όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν, αλλά κανείς δεν θα μπορούσε στη σειρά των τεσσάρων αγώνων, όπου τρία ματς κρίθηκαν στο τελευταίο σουτ, να μην δει ότι θα μπορούσαμε να είχαμε και 3-0 και 4-0 για τον καθένα!

Το ότι ο Ολυμπιακός ξεκίνησε χάνοντας το πλεονέκτημα και έκανε 2/2 στο ΟΑΚΑ είναι μεγάλη δουλειά. Έστω και σε ματς που κρίθηκαν στις λεπτομέρειες και στην τύχη σε μεγάλο ποσοστό, που παίζει πάντα ρόλο.

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ Ο ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Καθοριστικός παράγοντας η μάχη των σταρ. Ο Σπανούλης πιο φρέσκος από τον μεγαλύτερο σε ηλικία Διαμαντίδη, κέρδισε τη μεταξύ τους καθοριστική ως ένα βαθμό μάχη.

Ο Παναθηναϊκός, όμως, μπορεί να τα βάζει με την ατυχία του. Έπαιξε καλύτερα από τις προσδοκίες που είχε στην αρχή της σειράς, κέρδισε δίκαια στο πρώτο ματς στο ΣΕΦ, έχασε στο δεύτερο με τρίποντο στο μηδέν, ήλεγξε το ματς για 35 λεπτά (με +7) στο ΣΕΦ (αν και έχασε καθαρά στο τέλος με ένα 12-0 ), έχασε με τρίποντο πάλι στο τέλος στην έδρα του.

Κάλλιστα θα μπορούσε να έχει πάρει την κούπα. Όποιος και να την έπαιρνε, δίκαιο θα ήταν, καθώς ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε το μπάσκετ που περιμέναμε στους τελικούς, παρότι πιο γεμάτος. Ο Ολυμπιακός, πάντως, γέμιζε το γήπεδο, όπως λέμε και στο ποδόσφαιρο. Φαινόταν λίγο πιο ζωντανός, λίγο πιο κλασάτος, λίγο πιο φινετσάτος. Αλλά ο ΠΑΟ έβρισκε την άκρη και πέρναγε και μπροστά πριν από την τελευταία επίθεση!

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πάμε στο χτεσινό μεγάλο παιχνίδι. Μόνο οι δύο παρατάσεις τα λένε όλα. Ο Ολυμπιακός ουσιαστικά πήγε μισός στο ΟΑΚΑ, καθώς εκτός του Πρίντεζη, στην ουσία δεν είχε και τον Λοτζέσκι. Συνεπώς, μιλάμε για μεγάλες απώλειες που τον έκαναν ακόμα πιο προβλέψιμο, καθώς έλλειπε ο παίκτης στήριγμα στη ρακέτα ειδικά επιθετικά και ο καλύτερος σουτέρ. Ο Σφαιρόπουλος χειρίστηκε εξαιρετικά το ματς και κέρδισε τη μάχη των πάγκων.

Το ιδανικό ξεκίνημα με το 2-13 των "ερυθρολεύκων" χάρη στα τρία τρίποντα πήγε στράφι, καθώς ο ΠΑΟ το γύρισε με την άμυνα δεχόμενος 18 πόντους σε 15 λεπτά στο 1ο μέρος και βρήκε λύσεις, παρά τη νευρικότητα με ατομικές φάσεις του Διαμαντίδη.

Το τρομερό 19-4 στο ξεκίνημα του 2ου μέρους από τον Ολυμπιακό, του έδωσε καθαρό προβάδισμα (39-50) σε κρίσιμο σημείο, αλλά ο Παππάς το γύρισε με εννέα συνεχόμενους πόντους και ατομικές προσπάθειες. Στο 60-55 όλα έδειχναν έδρα, αλλά ο Ολυμπιακός δέχθηκε μόλις τρεις πόντους στο τελευταίο εξάλεπτο με εξαιρετική διαχείριση στην άμυνα και το ματς έγινε θρίλερ και πήγε στην παράταση.

ΑΥΤΟΧΕΙΡΑΣ ΚΑΙ ΑΤΥΧΟΣ

Εκεί ο Παναθηναϊκός ήταν αυτόχειρας και άτυχος μαζί. Στο 70-68 ο Φώτσης χάνει μια βολή, χάνει το αμυντικό ριμπάουντ στα 4'' και δέχεται τρίποντο από τη γωνία από τον Μάντζαρη, που έβαλε ίσως πιο μεγάλο τρίποντο από τον Σπανούλη, για να πάμε στη δεύτερη παράταση. Η νίκη του Ολυμπιακού χωρίς Πρίντεζη και Λοτζέσκι είναι τεράστια. Βασικά, γιατί έλλειπε ο Πρίντεζης και είχαμε πει ότι θα πάει στους 65 πόντους, όσους πήγε στην κανονική περίοδο.

Αν ο ΠΑΟ δεν μπορεί να βάλει 70, γιατί να μην χάσει όμως; Πλάκα πλάκα, ο ΠΑΟ έχει inside game; Όχι! Καθόλου! Με εκτός Ραντούλιτσα-Χάντερ, άπειρο τον Παπαγιάννη, περίμενε τον Γκιστ στο σέντερ και τα μακρινά σουτ του Φώτση, που πλέον λόγω ηλικίας δεν απειλεί ούτε από τα πέντε μέτρα.

ΔΕΝ ΕΠΕΙΘΑΝ ΟΙ "ΠΡΑΣΙΝΟΙ"

Πού κρίνεται το ματς στην παράταση; Πέραν της ρουλέτας του σουτ; Ο Γκιστ ξεκινά με έξι συνεχόμενους πόντους και ο ΠΑΟ με αέρα. Παρόλα αυτά, λέω και στην μετάδοση στον Sport24 Radio 103,3 ότι δεν με πείθουν οι "πράσινοι".

Ο Γκιστ δεν μπορούσε να περπατήσει από τις απίστευτες μάχες σε άμυνα και επίθεση και νόμιζες ότι θα λιποθυμήσει. Ο Διαμαντίδης επίσης δεν μπορούσε με τόσα λεπτά να περπατήσει και αντί να σουτάρει, κακώς πήγαινε σε μπασίματα. Ο Φελντέιν ήταν σε τραγική μέρα. Ο Παππάς και μετά ο Καλάθης είχαν αποβληθεί. Ποιος θα βάλει... γκολ; Ο κανένας και εκεί η διαφορά ήταν ο Σπανούλης.

"ΚΛΙΚ" Ο ΑΓΡΑΒΑΝΗΣ

Το "κλικ' της αναμέτρησης είναι η είσοδος στο "5" του Αγραβάνη από τον Σφαιρόπουλο στα τελευταία δύο λεπτά, για να έχει με τη φρεσκάδα και τη μαχητικότητα τις φάσεις με τον Γκιστ και να τον κουράσει ακόμα περισσότερο.

Και φυσικά τα τρίποντα. Είπαμε, για να κερδίσει ο Ολυμπιακός, πρέπει να βάλει 20-25 πόντους ο Σπανούλης και ο Ολυμπιακός 6-7 τρίποντα ή 10 και πάνω με πιο μέτριο τον αρχηγό του. Με τις παρατάσεις, έβαλε 14 αλλά συνολικά ήταν στα 10 και με την άμυνά του.

ΤΟ 5Ο ΦΑΟΥΛ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ

Ο Πεδουλάκης έκανε σημαντικά λάθη στο τέλος. Πήγε καλά γενικά τη σειρά, αλλά στις μάχες αυτές μετρά το αποτέλεσμα και οι λεπτομέρειες. Τι λάθη έκανε ο Άρτζι;

Καταρχάς, δεν επιτρέπεται να αφήνεις τον Παππά, τον μοναδικό καλό επιθετικά παίκτη σου, να κάνει 5ο φάουλ σκοπιμότητας, με κίνδυνο παράτασης. Καλά αυτό. Ο Σπανούλης από το 35' παίζει με τέσσερα φάουλ και είναι ο μοναδικός που μπορεί να σου πάρει το ματς μόνος και παίζεις εντός. Δίνεις όλες τις φάσεις εναντίον του. Τον "στοχεύεις" συνέχεια, ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα. Ή δεν θα κάνει φάουλ και θα έχεις ωραία ντράιβ ή θα τον βγάλεις έξω. Ο Σπανούλης με τέσσερα φάουλ έβγαλε δύο παρατάσεις και το τελευταίο πεντάλεπτο της 4ης περιόδου.

Στο τέλος, ενώ ο Γκιστ τον έχει παίξει απίστευτες προσωπικές άμυνες, τον αφήνεις με τον Διαμαντίδη αντίπαλο. Έτσι την παθαίνεις με τον Καλάθη αντίπαλο του στο 2ο ματς (είχε αποβληθεί τότε ο ο Γκιστ). Την ίδια ζημιά σου κάνει πάλι, καθώς ούτε τώρα έχεις τον καλύτερο αμυντικό σου, τον Γκιστ. Ο Σπανούλης βρίσκεται με τον Διαμαντίδη που τον έχει στα ριφλέξ και στα πόδια και πάει στο τρίποντο με τρομερή ψυχολογία.

Δεν τον αφήνεις ποτέ να σουτάρει. Όχι, δεν κάνεις φάουλ, συμφωνώ, γιατί στην παράταση είσαι μισός μιας και δεν εμπιστεύεσαι τον πάγκο σου. Αλλά δεν αφήνεις ποτέ τον Σπανούλη χωρίς Γκιστ ή έστω για εντολή για φάουλ χαμηλά πάνω στην μπάλα αν πάει να σουτάρει. Ποτέ. "Τρως τον σταρ, αλλά δεν σουτάρει ποτέ", λένε οι μεγάλο προπονητές.

Το άλλο λάθος του Πεδουλάκη; Βλέπεις μια ομάδα "νεκρή" από δυνάμεις. Παίρνεις ό,τι μπορείς από τον πάγκο. ΟΚ, ο Ραντούλιτσα αδιάφορος στο ΣΕΦ, δεν κάνει τίποτα στην άμυνα. Μηδέν ο Χάντερ και ο Χέινς όμως; Όταν θες πόδια και ενέργεια; Λάθος.

ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΚΙΑ ΤΟΥ Ο ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Τι άλλο έμεινε; Ο Σπανούλης πήρε σπίτι του τη σειρά και μαγκιά του... Μπορεί να μην έχει τα παλιά τελειώματα, αλλά πλέον το έχει ρίξει στη δημιουργία και στην εκτέλεση από το τρίποντο. Ο ΠΑΟ δεν τον κούρασε και το πλήρωσε ακριβά, πιο ακριβά δεν γίνεται.

Αν είχε χάσει τα δύο τελευταία σουτ στο ΟΑΚΑ, οι ίδιοι που τον αποθεώνουν σήμερα, θα τον είχαν ανακηρύξει ήδη σε μέγα loser, που ήρθε η ώρα να φύγει. Αυτοί που ξέχασαν ότι άλλαξε την ιστορία του Ολυμπιακού, αλλά μετά από τις κακές εμφανίσεις στο ΟΑΚΑ ήταν έτοιμοι να του την πέσουν κανονικά στην επιστροφή του πούλμαν. Ελλάδα, η χώρα της υπερβολής. "Τα έβαλες; Πάρε 5 το χρόνο"! Τα έχασες πάλι; 'Διώξτον πρόεδρε''". Μια ζωή τα ίδια!

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ

Στο ματς του ΟΑΚΑ, ο Σπανούλης έκανε το καλύτερο παιχνίδι του, καθώς έπαιξε εξαιρετική άμυνα, ήταν άριστος σε όλη τη διάρκεια και δεν έβαλε απλά το τελευταίο σουτ. Επιστροφή στις καλές εμφανίσεις και με σημαντικά τρίποντα ο Μάντζαρης. Τρομερή άμυνα στο "4" ο Παπαπέτρου, θετικός ο Παπανικολάου, μάχες ο Χάντερ. Μαχητής ο Αγραβάνης.

Στον ΠΑΟ, συγκλονιστικός ο Παππάς αλλά και ο Γκιστ. Όσο άντεξε ο Διαμαντίδης. Τραγικός ο Φελντέιν, μέτριοι οι νεαροί, "έσκασε" ο άστοχος Φώτσης με 43' (!) -άλλο ένα λάθος του Άρτζι-, με εξάρσεις ο Καλάθης. Για την επομένη μέρα, τα λέμε από αύριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο Διαμαντίδης τελείωσε και το twitter υποκλίθηκε
ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ: Σήκωσαν στα χέρια τον Σπανούλη!
A-Π-Ι-Σ-Τ-Ε-Υ-Τ-Ε-Σ στιγμές με Διαμαντίδη: Αποθέωση έξω από τα αποδυτήρια
Το συγκλονιστικό γράμμα Ιταλού φιλάθλου για τον Διαμαντίδη
Σπανούλης για ανανέωση: "Περιμένω να με καλέσει η διοίκηση"
Διαμαντίδης: "Απίστευτες στιγμές στον Παναθηναϊκό, ακόμα δεν έχω συνειδητοποιήσει ότι σταματάω"
Το τρίποντο του Σπανούλη μέσα από το γήπεδο
Σπανουλόσημο: Back door sweep

News 24/7

24MEDIA NETWORK