Το "ματ" του Σφαιρόπουλου και οι τεράστιες ευθύνες Πασκουάλ

Η επιλογή του με τον Βασίλη Σπανούλη στο "2", ο Ολυμπιακός που πήγε να χάσει δικό του ματς και ο μπερδεμένος από τη διαχείριση υλικού Παναθηναϊκός. Ο Σωτήρης Γεωργίου αναλύει, με τη δική του ματιά, το μεγάλο ματς του ΟΑΚΑ και στέκεται σε συγκεκριμένες παραμέτρους που όρισαν το τελικό αποτέλεσμα.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - OLYMPIAKOS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / EUROKINISSI)
Παναθηναϊκός Ολυμπιακός EUROKINISSI

Το μεγάλο ματς στο ΟΑΚΑ ανέδειξε άξια νικητή τον Ολυμπιακό, αν και κάλλιστα στο φινάλε θα μπορούσαν να είχαν κερδίσει οι "πράσινοι"! Η αλήθεια είναι βέβαια ότι οι "ερυθρόλευκοι" ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού και είχαν τον έλεγχο για 30', συνεπώς το τελικό αποτέλεσμα απέδωσε δικαιοσύνη, ασχέτως αν στο στο τέλος σκηνοθετήθηκε ένα θρίλερ.

ΓΙΑΤΙ ΝΙΚΗΣΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Γιατί πολύ απλά ήταν καλύτερος χωρίς πίεση. Σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε για τους "πράσινους" που "πνίγηκαν" από το άγχος, κάτι που αποτυπώθηκε στις πολλές χαμένες βολές από την αρχή. Ο Ολυμπιακός έπαιξε ένα πολύ στοχευμένο μπάσκετ, ήταν διαβασμένος και στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού όλες οι επιθέσεις του ήταν... μπασκετικές.

Από την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός έδειχνε να παίζει ένα άναρχο μπάσκετ που είχε ανάγκη είτε από μεγάλα σουτ είτε από την κούραση του αντιπάλου του. Παραλίγο να γίνει πάντως...

Ο Ολυμπιακός μπήκε με καλή ψυχολογία, με αργές στοχευμένες επιθέσεις και "ταμπούρι" στην άμυνα δίνοντας μακρινά σουτ στον Καλάθη και γενικά στον Παναθηναϊκό. Αν και του βγήκε η άμυνα με τις αλλαγές, δέχθηκε πολλούς πόντους από τον Γκιστ. Έτσι πάντως δεν χάνεις. Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν υπεροχή με 10+ στα ριμπάουντς, ελάχιστα λάθη και σούταραν καλά από την περιφέρεια, βασικά με τον Ρόμπερτς (3/3τρ στο ημ) παίζοντας χωρίς άγχος. Στο τέλος πήγαν ν' "αυτοκτονήσουν", είχαν όμως την τύχη και πήραν το αποτέλεσμα που μετράει.

Η... ΤΡΕΛΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Οι "πράσινοι" έχουν να κρατήσουν κάτι: την αντίδραση σ' ένα φαινομενικά χαμένο ματς. Γύρισαν από -12 και είχαν την τελευταία επίθεση στην κανονική διάρκεια. Συνολικά πάντως ήταν τραγικός στην επίθεση, πολύ άστοχος σε βολές και σουτ και με τον Πασκουάλ στον πάγκο απλά να κοιτά! Τόσο κακός Παναθηναϊκός και παραλίγο να νικήσει. Παράνοια!

Αν είχε ολοκληρωθεί η ανατροπή, όσοι τώρα αποθεώνουν τους "ερυθρόλευκους" θα τους είχαν ρίξει στα... λιοντάρια και τον Σφαιρόπουλο -με 6η σερί ήττα από τον ΠΑΟ- θα τον είχαν στείλει...σπίτι του.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ

Το ματς είχε διπλή σημασία, για διαφορετικούς λόγους. Βασικά ο Παναθηναϊκός "καιγόταν" για να παραμείνει στο παιχνίδι του πλεονεκτήματος της έδρας. Τώρα αντιθέτως ίσως καταλήξει κι 7ος! Βέβαια, με διπλό στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα θα ελπίζει βάσιμα στην τετράδα! Από την άλλη ο Ολυμπιακός ήταν ούτως ή άλλως πιο άνετος, πλέον όμως κλείδωσε το πλεονέκτημα και την 2η ή 3η θέση.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΚΩΝ

Ο Σφαιρόπουλος, όσο ήταν ο Πασκουάλ στην Μπαρτσελόνα, τον σφυροκοπούσε. Από πέρσι όμως και από τους τελευταίους τελικούς ο ΠΑΟ είχε 5/5 με τον Ολυμπακό και ο Πασκουάλ είχε φέρει τα πάνω κάτω. Ο Έλληνας κόουτς πήρε πίσω το αίμα του μ' ένα εξαιρετικό κοουτσάρισμα ακόμα και όταν γύρισε η αναμέτρηση.

Ο Πασκουάλ έχει τεράστιες ευθύνες για την ήττα. Ο "Σφαιρό" είχε διαβάσει τα πάντα και μπλόκαρε τον Παναθηναϊκό με τον τρόπο που είπαμε παραπάνω και έκανε και εξαιρετική διαχείριση έχοντας φρέσκο τον Σπανούλη που τον έβαζε σε θέση "2" (σ.σ εξ ου και οι μόλις 2 ασίστ) κρατώντας τον με δυνάμεις στο φινάλε. Ο νέος Μπόμπι Μπράουν πήρε ρόλο δημιουργού και όχι σκόρερ και μπήκε στο πνεύμα της ομάδας, όπως και ο Τίλι που πήρε πολλές μάχες και στο "4"και στο "5".

ΤΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ ΜΕ ΤΖΕΙΜΣ

Έχουμε επισημάνει πολλά πράματα για το θέμα Τζέιμς. Ο Αμερικανός παίζει μπάσκετ αλάνας. Ο Παναθηναϊκός τον προτίμησε επειδή ξέρει την ομάδα, αλλά αν ήξεραν ότι θα πετάει τούβλα από τα 8 μέτρα δεν νομίζω ότι θα τον ήθελαν. Ο Τζέιμς είναι ευχή και κατάρα, θα σου πάρει 2-3 παιχνίδια μόνος και θα χάσει άλλα τόσα ή και περισσότερα. Μπάσκετ αλάνας σε υψηλό επίπεδο δεν υπάρχει. Ο τύπος σόυταρε αψυχολόγητα από τα 7,5μ. Και δεν έκανε τίποτα απολύτως παίζοντας 31'!

Ο δε Παππάς παραγκωνίστηκε και με μηδέν ψυχολογία δεν βοήθησε. Ο Πασκουάλ ξέχασε τον παίκτη που γουστάρει ο κόσμος, έχει τις καλύτερες μπούκες στην Ευρώπη και τον χρησιμοποίησε μόλις 13'. Ξέχασε και τον Θανάση Αντετοκούμπο που πρέπει να είναι βασικός. Μάλλιασε η γλώσσα μας, διότι χωρίς αυτόν στο πράσινο σχήμα, ο Ολυμπιακός σκόραρε 43 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και είχε και +10! Ο Ισπανός τεχνικός επέμενε στον Βουγιούκα για 10-15' και χτες που έπρεπε να τον βάλει τουλάχιστον δύο γεμάτα πεντάλεπτα τον ξέχασε εντελώς. Όπως και τον Ντένμον που άφησε εκτός 12αδας, ενώ στην Μόσχα ήταν ο καλύτερος!

ΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ

* Ο Παναθηναϊκός έπαιξε τρομερή άμυνα στην τέταρτη περίοδο και δέχθηκε μόλις 9 πόντους, χάνοντας την τελευταία επίθεση με τον τραγικό Τζέιμς που δεν έκανε καν σουτ!

* Μετά από καιρό ήταν εξαιρετικός, μαχητικός και ορεξάτος ο Σίνγκλετον.

* Ο Παναθηναϊκός δέχοταν από το 2017 στα 10 ματς με τον Ολυμπιακό 63,5π. Πήγε στους 71 στην κανονική διάρκεια, αλλά με τόσο κακή εμφάνιση και πάλι καλά.

* Στον Ολυμπιακό πρέπει να προβληματιστούν που με τόσο κακό αντίπαλο και τη δική τους ομάδα σε εξαιρετική μέρα, σκόραραν μόλις 71π!Και για πολλοστή φορά φέτος κατέρρευσαν στην 4η περίοδο χάνοντας διαφορές σημαντικές και διψήφιες. Πάντως κρατάμε ότι αν και στην Πόλη με τη Φενέρμπαχτσε και στη Μαδρίτη με τη Ρεάλ και τώρα στο ΟΑΚΑ, ισοφαρίστηκε και πήγε παράταση ή κρίθηκαν όλα στο φινάλε, πήρε τις νίκες και ας είχε χάσει τς διαφορές.

* Πώς να κέρδιζε πλάκα πλάκα ο ΠΑΟ όταν στο 27'οι σκόρερς του Παππάς, Ρίβερς, Τζέιμς είχαν συνολικά μόλις ένα πόντο (!) και είχαν και 12 χαμένες βολές!

* Ο κόσμος παρά την απογοήτευση στήριξε και χειροκρότησε την ομάδα του, παραμένοντας κοντά με σωστό τρόπο ακόμη κι όταν ο ΠΑΟ κυνηγούσε το σκορ.

* Ο Παναθηναϊκός είχε 14 χαμένες βολές, αλλά και ο Ολυμπιακός δεν πήγε πίσω με 12!

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ

Για τους προπονητές τα είπαμε. Στον Παναθηναϊκό μετά από καιρό πολύ καλός Σίνγκλετον ειδικά στην άμυνα. Συγκλονιστικός Γκιστ με 21π(7/8δ), ηρωικός Καλάθης με 23π-10ασ. και κανένα λάθος, αν και έχασε 6 βολές! Ο Λοτζέσκι τίποτα. Ο Θανάσης στο τέλος 1,5 λεπτό μόνο! Ο Παππάς εκτός ρυθμού και λόγω ψυχολογίας άποντος. Ο Ρίβερς σε παρατεταμένο ντεφορμάρισμα ανέβηκε στο τέλος με 2τρ, αλλά δεν πήρε και άλλες προσπάθειες. Ο Τζέιμς μπάσκετ αλάνας 31'. Ο Πέιν είχε δύο ωραίες φάσεις στα 4' που έπαιξε, αλλά παραμένει εκτός κλίματος ακόμα. Ο Βουγιούκας έπρεπε να παιξει περισσότερο από τα 4'!Λεκαβίτσιους και Γκάμπριελ το απόλυτο τίποτα.

Από την άλλη πλευρά ο Σπανούλης στο "2" με σωστή διαχείριση είχε 15π και σημαντικές προσπάθειες και έτσι μόλις 3λ και 2 ασίστ. Ο Μπράουν στο ντεμπούτο του βοήθησε σημαντικά μαζί με τον Σπανούλη σε ρόλο δημιουργού και όχι σκόρερ! Αποκάλυψη ο Ρόμπερτς (4/4 τρίποντα όπως με Φενέρ εκτός), με σημαντικούς πόντους ο Πρίντεζης, πολύτιμος ο Τίλι. Ο Μάντζαρης το απόλυτο τίποτα στο παιχνίδι αυτό, ο Γουίλτζερ επίσης, ο Παπανικολάου σε κακή βραδιά. Ο Στρέλνιεκς συμπαθητικός, ο Μιλουτίνοφ έχασε τις μάχες από τον θηριώδη Γκιστ! Ο Παπαπέτρου πολύ καλός και ο Μακ Λιν θετικός.

News 24/7

24MEDIA NETWORK