Οφόε και Μιραλάς "έδειξαν" τον Γκαρθία

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος στέκεται σε όσα δήλωσαν μετά τη νίκη επί του Πανιωνίου δύο από τους σημαντικότερους παίκτες του Ολυμπιακού, εξηγεί γιατί το «τρίποντο» ήρθε από το σχέδιο του προπονητή του και εκτιμά ότι η συνέχεια για την ομάδα του Πειραιά θα είναι ακόμη καλύτερη.

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Έχει μεγάλη σημασία να αποκωδικοποιούμε τα λόγια των προπονητών, αλλά και των ποδοσφαιριστών μετά από το τέλος μιας αναμέτρησης, καθώς μπορούν να μας οδηγήσουν σε πολύ σοβαρά συμπεράσματα. Δύο πολύ σημαντικοί ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, ο Οτζίτζα Οφόε και ο Κέβιν Μιραλάς «έδειξαν» τον Όσκαρ Γκαρθία. Μίλησαν με μεγάλο σεβασμό για τη δουλειά του Καταλανού τεχνικού, παραδέχθηκαν ότι η εικόνα της ομάδας τον τελευταίο καιρό, ήταν περισσότερο δική τους ευθύνη και υπογράμμισαν ότι ο κόουτς είναι εκείνος που θα τους οδηγήσει στην επιτυχία.

Ο σκόρερ και κορυφαίος της αναμέτρησης με τον Πανιώνιο είπε χαρακτηριστικά ότι «ο καπετάνιος του καραβιού είναι ο προπονητής και είναι κρίμα που δεν τον είχαμε μαζί μας (σ.σ. λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετώπισε) σε κάποια σημαντικά παιχνίδια». Όσο για τον Μιραλάς, τόνισε ότι είναι δύσκολο για μια ομάδα να αλλάζει προπονητές στη διάρκεια μιας σεζόν, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέσα από τη συνολική δουλειά η βελτίωση θα αποτελέσει μονόδρομο.

Ο Όσκαρ Γκαρθία από την πλευρά του, έχοντας στο πλάι την γλυκύτατη κόρη του, στάθηκε με τα λόγια του στο γεγονός ότι η ομάδα του δημιούργησε πολλές ευκαιρίες στη διάρκεια της αναμέτρησης, παρότι δεν συνοδεύτηκαν από τα ανάλογα γκολ. Είναι πολύ μεγάλη δουλειά για έναν προπονητή να βλέπει την ομάδα του να πραγματοποιεί συνολικά 26 επισκέψεις στην αντίπαλη περιοχή, τις 14 στην εστία, να δέχεται μόλις τρεις σε ολόκληρο το 90άλεπτο και να έχει διατηρήσει την κατοχή μπάλας στα επίπεδα του 64%.

Δεν πρέπει να παραβλέψουμε, επίσης, ότι ο σπουδαίος γκολκίπερ Κότνικ είχε συνολικά 10 επεμβάσεις στη διάρκεια της αναμέτρησης, κάποιες από αυτές σωτήριες περιορίζοντας στο μίνιμουμ από πλευράς σκόρ την επικράτηση του Ολυμπιακού. Οι γηπεδούχοι είχαν να γευθούν τη χαρά της νίκης για 34 ημέρες. Μεσολάβησαν 5 πολύ απαιτητικά παιχνίδια, στα οποία ούτε η απόδοση, ούτε το αποτέλεσμα, δικαίωσαν τις προσδοκίες.

Λογικό είναι οι παίκτες του Ολυμπιακού να μην πατούν ακόμη γερά στα πόδια τους, να έχουν έλλειμμα αυτοπεποίθησης, πέρα από τις δεδομένες αδυναμίες στο πλάνο και τη συνοχή της ομάδας. Δεν είναι εύκολο όλα αυτά να αλλάξουν από τη μία εβδομάδα στην επόμενη. Μέσα από τη δουλειά και τις νίκες βελτιώνεται και η ψυχολογία. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, το «τρίποντο» είναι πολύ σημαντικό ενόψει Τούμπας κι ας επετεύχθη απέναντι σε έναν αντίπαλο που έπαιξε ουσιαστικά με τη δεύτερη ενδεκάδα του, λόγω των πολλών απουσιών.

ΑΛΛΟΣ ΟΦΟΕ

Τι είδαμε από τους «ερυθρόλευκους»; Είδαμε μια καλά δομημένη ομάδα που έχτιζε τις επιθέσεις από πίσω. Τον Γκιγιόμ Ζιλέ να έχει εντολή να γυρίζει πιο πίσω για να πάρει τη μπάλα, ακόμη και από τον Προτό, προκειμένου να την ανεβάσει σωστά προς τον άξονα. Σε αντίθετη περίπτωση οι δύο στόπερ, Μποτία και Νικολάου την έπαιρναν στα πόδια τα διαθέσιμα μέτρα προκειμένου να την ακουμπήσουν με ασφάλεια. Συμμετείχαν δηλαδή στο λεγόμενο build up από την άμυνα που το ζητούν όλοι οι προπονητές.

Είδαμε δύο ακραία μπακ με παρουσία στο δημιουργικό κομμάτι. Τόσο ο Ομάρ όσο και ο Χατζισαφί ανταποκρίθηκαν και στα δύο μισά του γηπέδου, με σωστές προωθήσεις, χωρίς να ρισκάρουν αμυντικά και να παίζουν σωστά το overlap με τους αντίστοιχους εξτρέμ. Είδαμε, επίσης, έναν απελευθερωμένο και πολύ κεφάτο Οτζίτζα σε ρόλο επιτελικού μέσου, απαλλαγμένο από το χαμαλίκι στον άξονα.

Ο Βέλγος μέσος έβγαλε ενέργεια, φαντασία, ποιότητα, έβαλε και –με στιλ- το γκολ που έκρινε τελικά την αναμέτρηση. Πίσω του ο Ταχτσίδης ρύθμισε καλά την κυκλοφορία με τη μπάλα στα πόδια, κοντρόλαρε τον ρυθμό, έδωσε και την ασίστ για το νικητήριο γκολ. Όσο για τους δύο εξτρέμ, ο Μιραλάς ήταν μέσα σε όλα, η μπάλα περνούσε από τα πόδια του σε κάθε επιθετική προσπάθεια της ομάδας του. Πέρασε ορισμένες εξαιρετικές πάσες στον άξονα, ήταν από τους πιο δραστήριους συνολικά, αλλά και πάλι του έλειψε το γκολ. Πιθανότατα επειδή το θέλει πολύ, γι’ αυτό κι έχει ασχοληθεί τόσο να κάνει σεφτέ.

Από την άλλη πλευρά, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ακόμη θέματα να λύσουν. Πρέπει να μάθουν να παίζουν πιο απλά και συντονισμένα, να μην κουβαλούν τη μπάλα, να έχουν καλύτερη συνεργασία και να βελτιωθούν στον τομέα της ταχύτητας. Το γεγονός ότι ενεργοποιήθηκε μετά από καιρό ο Αντρέ Μαρτίνς, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει με τη σπιρτάδα του, είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Με λίγα λόγια, ο Ολυμπιακός έχει ακόμη μπροστά του πολλή δουλειά, αλλά φαίνεται να μπαίνουν τα θεμέλια προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο Γκαρθία προσπαθεί να μάθει τους παίκτες του να παίζουν σωστά και μέσα από αυτή την προσπάθεια, θα υπάρξει βελτίωση και σε ομαδικό, αλλά και σε ατομικό επίπεδο. Θα είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο, να δούμε τι από αυτά θα αποδώσει και τι όχι την ερχόμενη Κυριακή στη «φλεγόμενη» Τούμπα εκεί όπου το σωστό πλάνο δεν θα φτάσει. Θα χρειαστεί και τσαγανό, αλλά και προσωπικότητα για να πάρει ο Ολυμπιακός αυτό που θέλει από τον φιλόδοξο ΠΑΟΚ.

Υ.Γ.: Ο Μιραλάς το δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν ήρθε για τέσσερις μήνες και προσπαθεί καθημερινά να αποδείξει πόσο πολύ θέλει να μείνει και να προσφέρει πολλά στον Ολυμπιακό. Παρότι πολλοί στέκονται στα νούμερα και ο Βέλγος σταρ δεν έχει ακόμη γκολ ή ασίστ, η συνολική του εικόνα και διάθεση πείθει ότι πρέπει να είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της επόμενης σεζόν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK