Αν παίξει έτσι με την Οσμάνλισπορ...

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος παρακολούθησε με διαφορά μερικών ωρών τα παιχνίδια της Οσμανλίσπορ και του Ολυμπιακού, πριν συναντηθούν στο Φάληρο και βγάζει χρήσιμα συμπεράσματα. Η ζημιά με τον Ιντέγε, η “απάντηση” του Ρομαό κι ένα “μπράβο” στον Ανδρούτσο...

Αν παίξει έτσι με την Οσμάνλισπορ...

Έχοντας παρακολουθήσει μέσα σε διάστημα λίγων ωρών τις τελευταίες αναμετρήσεις της Οσμανλίσπορ και του Ολυμπιακού, πριν λύσουν τις διαφορές τους στο Φάληρο το βράδυ της Πέμπτης, προκύπτουν αβίαστα ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα. Είναι σίγουρο ότι ο Πάουλο Μπέντο και οι συνεργάτες του που έχουν ήδη εικόνα από την τουρκική ομάδα, θα δώσουν ανάλογη εντολή στους Ερυθρόλευκους για τέρμα το γκάζι από το ξεκίνημα, πίεση ψηλά και ακατάπαυστο πρέσινγκ στη μπάλα.

Κάπως έτσι μπήκε στο γήπεδο και η Τράμπζονσπορ, πέτυχε γκολ στο πρώτο 20άλεπτο μέσα στο σπίτι της Οσμανλίσπορ, διαχειρίστηκε σωστά το παιχνίδι στη συνέχεια κι έφυγε με το πολύτιμο "τρίποντο" (0-1). Είναι σίγουρο πως αν οι πρωταθλητές έχουν την ίδια εκρηκτική διάθεση από το ξεκίνημα του αγώνα θα φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση τους... γείτονες.

Έχει μεγάλες αδυναμίες στην άμυνα η αντίπαλός τους στη φάση των "32" του Europa και θα τις εκμεταλλευθούν αν την χτυπήσουν στο... ψαχνό και χωρίς ανάσα από το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή. Τον αιφνιδιασμό που υπέστησαν στο πρώτο κομμάτι του αγώνα οι παίκτες της ΑΕΛ, μπορούν να επαναλάβουν και κόντρα στην Οσμανλίσπορ οι "ερυθρόλευκοι".

Οι δύο στόπερ της τουρκικής ομάδας είναι αργοί και άτεχνοι, τα μπακ έχουν επιθετικές τάσεις στο παιχνίδι, αλλά δέχονται εύκολα μπαλιές στην πλάτη τους, η γραμμή του οφσάιντ σπάει εύκολα, η μπάλα φτάνει με πολύ ζόρι στα χαφ, αλλά κι όταν φτάνει δυσκολεύονται να την κυκλοφορήσουν αν δεχθούν άμεση πίεση.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ

Ό,τι είδαμε με αντίπαλο τους "βυσσινί", λοιπόν, θα επιδιώξει ο Ολυμπιακός να κάνει και την προσεχή Πέμπτη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χαθούν τόσες ευκαιρίες! Με 15 τελικές στο πρώτο μέρος οι παίκτες του Μπέντο κι έβαλαν μόλις δύο γκολ. Έκαναν... ήρωα τον Ξενοδόχοφ, ο οποίος, όμως, στάθηκε και τυχερός, καθώς τα περισσότερα τελειώματα ήταν βιαστικά και ξεψυχισμένα.

Εκείνο που θα πρέπει να αποφύγουν, πάση θυσία, οι "ερυθρόλευκοι" είναι τα αβίαστα λάθη στην άμυνά τους. Η Οσμανλίσπορ μπορεί να έχει... θέματα στα μετόπισθεν, αλλά από τη μέση και μπροστά δαγκώνει, αν οι παίκτες της βρουν κενούς χώρους στην κόντρα. Γουεμπό, Μπιφουμά, Εντιαγέ είναι προικισμένοι, τεχνίτες και γρήγοροι ποδοσφαιριστές. Και να συνδυαστούν ξέρουν και να ντριμπλάρουν και να απειλήσουν αν ο αντίπαλους τους αφήσει να φέρουν μπροστά τους τη μπάλα.

Με λίγα λόγια, ο Ολυμπιακός πρέπει να προσεγγίσει το παιχνίδι με τους Τούρκους όπως ακριβώς προσέγγισε και αυτό με την ΑΕΛ, αλλά με ακόμη μεγαλύτερη σοβαρότητα, πειθαρχία και ουσία. Δεν είναι καμιά ομαδάρα η Οσμανλί. Να κλέψει τα παιχνίδια επιδιώκει ακόμη και στην έδρα της. Κάνει ευγενική χορηγία το μισό γήπεδο στον αντίπαλο, σπάνια πιέζει πάνω από τη σέντρα και περιμένει το λάθος για να παίξει στην κόντρα.

Η Τράμπζονσπορ με 4-2-3-1 αλά Ολυμπιακός το πήρε σχετικά εύκολα το "διπλό". Κάτι που σημαίνει ότι και οι παίκτες του Μπέντο μπορούν να νικήσουν, ίσως και ακόμη πιο εύκολα αρκεί να μην έχουν τάσεις αυτοκτονίας, με αβίαστες λάθος πάσες έξω από την περιοχή. Θα πρέπει φυσικά να στείλουν και τη μπάλα στο πλεκτό. Οι 20 τελικές συνολικά (13 στην εστία) φτάνουν για άνετες νίκες σε... δύο αγώνες, όχι μόνο σε έναν, αν υπάρχει και σχετική ευστοχία στην τελική προσπάθεια.

ΡΙΣΚΑΡΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟΣ

Οι πιο υποψιασμένοι είχαν καταλάβει ότι ο Μπέντο θα πάει στα σίγουρα με τον Ρομαό κι όχι τον Ρέτσο και στο ματς με τη Λάρισα και στο ευρωπαϊκό παιχνίδι που ακολουθεί. Ο Πορτογάλος τεχνικός δεν διστάζει να παίρνει ρίσκα και να δίνει ευκαιρίες σε νεαρά παιδιά, αλλά τρελός δεν είναι κι ούτε παίζει με τη φωτιά.

Στα ματς που έχει περιθώρια, όπως και σε εκείνο της Τετάρτης με τον Ατρόμητο για το Κύπελλο για το οποίο υπάρχει μπροστά ρεβάνς, θα κάνει δοκιμές, θα αλλάξει συστήματα και πρόσωπα, θα ανακατέψει την τράπουλα. Ακόμη και σε υπερθετικό βαθμό. Σε αγώνες, όμως, όπως αυτός που ακολουθεί, θα εμπιστευθεί τους πιο έμπειρους παίκτες του, θα περιορίσει το ρίσκο. Ξέρει ότι υπάρχουν άλλα ματς για να "ψήσει" τους νέους. Όχι αυτά που παίζεται μια πρόκριση.

Ο Ρομαό μπορεί να μην έβγαλε μάτια με την απόδοσή του, μπορεί να δείχνει βαρύς στα μάτια πολλών, αλλά τη δουλειά την έκανε σωστά και σε πιο υψηλό τέμπο συγκριτικά με τον αγώνα της προηγούμενης εβδομάδας με αντίπαλο τον Ηρακλή. Στη μονομαχία μπορεί να κόψει το πόδι του αντιπάλου, με τη φόρα που διεκδικεί τη μπάλα, δεν σταματά να παλεύει, ενώ με τη μπάλα στα πόδια ξέρει πως να τη δώσει σίγουρα χωρίς πολλά-πολλά.

Ο ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΜΑΡΚΑΡΕΙ ΣΑΝ... ΣΕΜΠΑ

Ένα μεγάλο μπράβο το αξίζει ο Μπέντο για την ανάδειξη του Θανάση Ανδρούτσου κι ένα ακόμη μεγαλύτερο ο ίδιος ο πιτσιρικάς. Όχι για το γκολ που έβαλε, κάποια στιγμή θα συνέβαινε κι αυτό, αλλά για τη γενικότερη προσαρμογή τους στις απαιτήσεις του αγώνα. Στα 19 του παίζει παντού στη μεσαία γραμμή και στον άξονα και στα άκρα. Ξέρει πότε να κρατήσει μπάλα, πώς και πού να την πασάρει, ενώ στο πρεσάρισμα θυμίζει... Σεμπά. Είναι σπουδαίο "εργαλείο" ο πιτσιρικάς κι αν συνεχίσει έτσι, μπορεί να εξασφαλίσει νωρίτερα φανέλα βασικού από τον Ρέτσο και τον Μανθάτη στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού.

Σε ό,τι αφορά τον τραυματισμό του Ιντέγε, το ότι απέφυγε τη μεγάλη ζημιά, είναι το πρώτο ευχάριστο νέο ενός άσχημου και σε κακό timing τραυματισμού. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις, βέβαια, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν θα παίξει ή όχι και την Πέμπτη, αλλά και την Κυριακή στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ.

Αν δεν παίξει, ενδεχόμενο που συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες με όσα γνωρίζουμε ως τώρα, ο Μπέντο θα ψηφίσει... Καρντόσο, όχι μόνο επειδή τον πιστεύει και τον στηρίζει, αλλά επειδή καμία φορά ως τώρα δεν έχει βάλει μόνο του τον Ανσαριφάρντ στην κορυφή. Ακόμη και στο ματς με την ΑΕΛ, ως περιφερειακό κυνηγό τον χρησιμοποίησε, ενώ στο κεφάλι της επίθεσης, είχε περάσει προηγουμένως τον Όσκαρ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK