Απ' το... λαιμό και τρεις βαθμοί στο σακούλι

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για την επιβλητική πεντάρα... απαντήσεων του Ολυμπιακού σε βάρος του Πλατανιά, τις κούρσες του Κούτρη που θύμισαν... Ρομπέρτο Κάρλος, τον "πύργο" Σισέ που όσο παίρνει ευκαιρίες παίζει όλο και καλύτερα και το πρώτο βήμα από τα έξι στο δρόμο της επιστροφής στην κορυφή μέχρι τα Χριστούγεννα...

SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐËÁÔÁÍÉÁÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÏÓÖÐ - ÐËÁÔÁÍÉÁÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Όλοι όσοι περιμένουν τα ντέρμπι για να βγάλουν συμπεράσματα αναφορικά με το ποια ομάδα θα κόψει πρώτη το νήμα στην κούρσα του πρωταθλήματος, ξεχνούν κάτι πολύ σημαντικό. Όλα τα παιχνίδια, 30 στο σύνολο, ισοδυναμούν για τους διεκδικητές του τίτλου με τρεις βαθμούς. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Σχεδόν πάντα, η ομάδα που παίρνει κεφάλι και στο τέλος φτάνει στην κατάκτηση του στόχου, είναι εκείνη που έχει μαζέψει περισσότερους βαθμούς στα παιχνίδια κόντρα σε υποδεέστερους -σε θεωρητικό επίπεδο- αντιπάλους, αφού είναι και τα περισσότερα στη διάρκεια της σεζόν.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο Ολυμπιακός φέτος πέταξε πολλούς βαθμούς στις 9 πρώτες αγωνιστικές. Πέρα από τις εκτός έδρας ήττες στα ντέρμπι με την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, παιχνίδια ανοικτά σε κάθε αποτέλεσμα, οι πρωταθλητές δεν κατάφεραν να επιβληθούν με αντιπάλους ομάδες όπως ο Αστέρας Τρίπολης κι ο Ατρόμητος (εντός), αλλά και η Ξάνθη (εκτός).

Χωρίς την παραμικρή διάθεση να μειώσω τις άλλες ομάδες και την πορεία τους (σ.σ. ειδικά οι Περιστεριώτες είναι άξιοι συγχαρητηρίων), έπρεπε να φτάσουμε στη 10η στροφή της σεζόν για να βγάλουν οι "ερυθρόλευκοι" την εικόνα που όφειλαν ως πρωταθλητές που θέλουν να διατηρήσουν τα σκήπτρα.

Απέναντι σε αντιπάλους όπως ο Πλατανιάς που είναι εκ προοιμίου δεδομένο ότι θα παίξουν σφιχτά, με καλή αμυντική οργάνωση στην άμυνα και θα ψάξουν την κόντρα, η προσέγγιση είναι μία: Μπαίνεις στο γήπεδο με τέρμα το γκάζι και "δαγκώνεις" από το πρώτο λεπτό.

ΔΕΝ ΡΙΣΚΑΡΑΝ ΤΙΠΟΤΑ...

Οι "ερυθρόλευκοι" με τέσσερις αλλαγές στη σύνθεσή τους, συγκριτικά με την ενδεκάδα που αντιμετώπισε και "φρέναρε" τη Μπαρτσελόνα, χωρίς τον μαέστρο Φορτούνη, ο οποίος προφυλάχθηκε για 72 λεπτά ενόψει των μπαράζ της Εθνικής με την Κροτία, αυτή τη φορά δεν ρίσκαραν τίποτα. Δεν άφησαν τίποτα στην τύχη. Δεν πόνταραν στο βάρος της φανέλας...

Παίρνοντας ενέργεια από την εξέδρα που είχε το ίδιο πάθος με τον αγώνα της Τρίτης, λόγω όσων είχαν ακολουθήσει το περσινό αντίστοιχο παιχνίδι με τον Πλατανιά που... έληξε οριστικά στα δικαστήρια, οι παίκτες του Τάκη Λεμονή ό,τι εισέπραξαν από τον κόσμο το έδωσαν στο γήπεδο. Μπήκαν από το πρώτο λεπτό με διάθεση να επιβάλλουν το δικό τους νόμο και το έκαναν χωρίς... οίκτο.

Με ένα Κούτρη, να ανεβοκατεβαίνει την πτέρυγα αλά... Ρομπέρτο Κάρλος (σ.σ. στα δικά μου μάτια ήταν ο MVP κι ας είχε καλή απόδοση και δύο ασίστ ο Μάρκο Μάριν), να δημιουργεί το πρώτο γκολ -παρά τη γκάφα του Βάντερσον- μόλις στο 2ο λεπτό και να συνδυάζεται άψογα με τον Γερμανό εξτρέμ, η πλάστιγγα έγειρε ουσιαστικά από τα αποδυτήρια.

Όταν ο φωτεινός πίνακας γράφει 1-0 πριν καν οι παίκτες ανεβάσουν στροφές, όλα γίνονται πιο εύκολα. Οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν να κερδίσουν τίποτα επιμένοντας στο ταμπούρι μετά το πρώτο γκολ του Πάρντο και οι πρωταθλητές έχοντας χώρους να τρέξουν και να παίξουν, όχι μόνο πέτυχαν άλλα δύο γκολ μέχρι την ανάπαυλα, με τους στόπερ να χρίζονται σκόρερ, αλλά παρουσίασαν κατά διαστήματα ωραίο θέαμα.

Όλα αυτά δεν έγιναν επειδή ξαφνικά ο Ολυμπιακός "ζωγράφισε" πάνω στο χορτάρι. Όπως ο ίδιος ο Λεμονής παραδέχθηκε θα χρειαστεί κι άλλη δουλειά προκειμένου η ομάδα του να αποκτήσει ισορροπία, να βγάλει αυτοματισμούς στην επίθεση, να μπορεί να διασπά καλά οργανωμένες άμυνες. Μέχρι όλα αυτά να συμπεριληφθούν στον ρεπερτόριο των πρωταθλητών σε ικανοποιητικό βαθμό, θα πρέπει η ομάδα να βγάζει... φλόγες.

ΚΙΝΗΤΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟΥ... ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Να καλύπτει τις όποιες αγωνιστικές αδυναμίες ή ατέλειες με διάθεση, πάθος, τρέξιμο, τσαμπουκά. Μπορεί σε κάποιους να φαντάζει απλοϊκή και ίσως μακρινή με το σύγχρονο ποδόσφαιρο μια τέτοια προσέγγιση, αλλά δεν είναι. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο ανέφερα πριν από μερικές ημέρες ότι ανεξαρτήτως αγωνιστικής προσέγγισης, η όρεξη και το κίνητρο θα πρέπει να είναι επιπέδου... Μπαρτσελόνα. Και από τον κόσμο στην κερκίδα και από τους παίκτες στο χορτάρι.

Ο Ολυμπιακός "κομμάτιασε" τον Πλατανιά στην πιο γεμάτη φετινή του παράσταση στο Φάληρο, όχι τόσο επειδή είναι πιο ποιοτική ομάδα, όσο στο ότι μπήκε αποφασισμένος στο γήπεδο. Αποφασισμένος να δώσει απαντήσεις, να δείξει ότι θέλει πολύ κι αυτή την κούπα, να ξεκινήσει αντεπίθεση -μετά την ήττα με "κάτω τα χέρια" στη Λεωφόρο- για το "6 στα 6" μέχρι τα Χριστούγεννα. Το πρώτο βήμα έγινε, πρέπει να ακολουθήσουν άλλα πέντε...

Μέσα από αυτή την αναγκαιότητα, ο Τάκης Λεμονής φρόντισε να επιβραβεύσει και τους Μποτία, Ταχτσίδη για την παρουσία τους μεσοβδόμαδα κόντρα στους "μπλαουγκράνα", όπως και τον Παπέ Αμπού Σισέ, τον 22χρονο "πύργο" από τη Σενεγάλη, ο οποίος όσο πιο πολύ παίζει, τόσο πιο πολλά δείχνει και εξαργυρώνει την εμπιστοσύνη, ακόμη και με γκολ.

Η ΑΦΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΙΜ

Το ότι ο Ολυμπιακός αρχίζει να αποδίδει καλύτερα ως ομάδα και να ζεσταίνει ξανά τους οπαδούς του στην εξέδρα, προκύπτει και από ορισμένα στιγμιότυπα που δείχνουν... πολλά. Όπως, για παράδειγμα, ήταν η κίνηση του Καρίμ Ανσαριφάρντ, τον οποίο, επίσης, ανέσυρε από τη ναφθαλίνη ο 57χρονος κόουτς, να φύγει τρέχοντας μετά από το εύστοχο πέναλτι για το 4-0, προκειμένου να του αφιερώσει το γκολ με μια χειραψία και μια αγκαλιά. Ό,τι δίνεις, παίρνεις... Αυτό ισχύει και για τον Πάρντο που συνδύασε την επιστροφή του στην Εθνική Κολομβίας με δύο γκολ. Άνοιξε κι έκλεισε με γκολ ο Φελίπε...

Για να μην ξεφύγουμε, δύο είναι τα πράγματα που οφείλει να κρατήσει ο Ολυμπιακός από την "πεντάρα" επί του Πλατανιά που "πλήρωσε" και περσινά... γραμμάτια. Τους τρεις βαθμούς που μπήκαν όπως έπρεπε και με τον τρόπο που επιθυμούσε η εξέδρα στο σακούλι, αλλά και τα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση ότι οι "ερυθρόλευκοι" γιατρεύουν τις πληγές τους. Βελτιώνουν σιγά-σιγά την εικόνα τους, δείχνουν χαρακτήρα και πατούν γκάζι για να επιστρέψουν το συντομότερο εκεί που νιώθουν πιο οικεία από κάθε άλλο διεκδικητή. Στην κορυφή της βαθμολογίας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK