Η προφητική ατάκα Μαρινάκη σε Φετφατζίδη...

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αναλύει τους λόγους που η επιστροφή του "Φέτφα" στον Ολυμπιακό είναι απόλυτα συμβατή τη δεδομένη χρονική στιγμή και θυμάται μια παλιά ιστορία που εξηγεί γιατί ο 28χρονος -πλέον- άσος δεν θα πήγαινε σε άλλη ελληνική ομάδα πριν ρωτήσει τον Βαγγέλη Μαρινάκη...

Η προφητική ατάκα Μαρινάκη σε Φετφατζίδη...

Όταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε, στη δεύτερη θητεία του στον Πειραιά, συνάντησε τον Γιάννη Φετφατζίδη, είχε ερωτηθεί αν είχε δουλέψει με κάποιο άλλο ταλέντο παρόμοιου βεληνεκούς σε ανάλογη ηλικία.

Τότε ο "Φέτφα" ήταν μόλις 21 και η κλήση του στην Εθνική από τον Φερνάντο Σάντος, μετά από μία σειρά "μαγικών" εμφανίσεων, είχε προκαλέσει φρενίτιδα. Οι κάμερες, τα μικρόφωνα και οι ρεπόρτερς τον κυνηγούσαμε ακόμη και στην περιοχή που έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματά του.

Ο Βαλβέρδε, λοιπόν, είχε παραδεχθεί τότε πως μόνο άλλοι δύο ποδοσφαιριστές είχαν ανάλογο "πακέτο" με τον "κοντορεβυθούλη", ο οποίος για όσους δεν το γνωρίζουν στα παιδικά χρόνια του συμπαθούσε την ΑΕΚ, ίσως και λόγω της ποντιακής καταγωγής του.

Ο Ισπανός κόουτς, νυν της Μπάρτσα, είχε συμπληρώσει με περίσσια ειλικρίνεια ότι οι άλλοι δύο δεν είχαν καριέρα ανάλογη με το ταλέντο τους κι ευχήθηκε να μη συμβεί κάτι ανάλογο και με τον -πολλά υποσχόμενο- Γιάννη. Τα χρόνια πέρασαν, ο Φετφατζίδης μόλις στα 22,5 του μετακόμισε στην Ιταλία και στην Τζένοα, πριν γίνει -δύο χρόνια αργότερα- κάτοικος Σαουδικής Αραβίας και αγωνιστεί τρεις σεζόν με τη φανέλα της Αλ Αχλί.

Το κομπόδεμά του φούσκωσε απότομα αυτά τα πέντε χρόνια, αλλά το ταλέντο του δεν εξελίχθηκε όσο μπορούσε κι όσο θα έπρεπε. Δεν έπαψε, ωστόσο, να είναι ένας πολύ χαρισματικός ποδοσφαιριστής, μια "σβούρα" που με τη μπάλα κολλημένη στο αριστερό μπορεί να κάνει θαύματα.

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Στην ερώτηση, λοιπόν, που αφορά το τι μπορεί να προσφέρει στον Ολυμπιακό τη δεδομένη χρονική στιγμή, η απάντηση είναι μονολεκτική: πολλά!

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Πρόκειται για Έλληνα διεθνή ποδοσφαιριστή, σε εξαιρετική ηλικία (27,5), ο οποίος ξέρει πολύ καλά και τις απαιτήσεις του πρωταθλήματος, αλλά και της φανέλας. Κι ο Ολυμπιακός πρώτα απ' όλα πρέπει να γίνει ξανά ομάδα. Άρα χρειάζονται ποδοσφαιριστές που να ξέρουν, να θέλουν και να μπορούν, όπως ο Φετφατζίδης.

Σε αγωνιστικό επίπεδο είναι πολύ σημαντικό ότι πρόκειται για έναν πολύ γρήγορο ποδοσφαιριστή. Αγωνίζεται, μάλιστα, στην τριάδα πίσω από τον επιθετικό κι εκεί στη διάρκεια της περσινής περιόδου, οι "ερυθρόλευκοι" υστερούσαν χαρακτηριστικά. Άκρα χωρίς ταχύτητα δεν υπάρχουν. Κι αν εξαιρέσουμε τον Μιραλάς του τελευταίου εξαμήνου που δεν ήταν στα πολύ καλά του, άντε και τον εκρηκτικό -κατά διαστήματα- Μάριν, δεν υπήρχε κάποιος με κύριο γνώρισμα την ταχύτητα.

Η προφητική ατάκα Μαρινάκη σε Φετφατζίδη...

Και κάτι ακόμη που θεωρώ ότι είναι επίσης στα υπέρ της συγκεκριμένης κίνησης. Ο "Φέτφα" έχει την ικανότητα να πάει στο "ένας με έναν". Να ντριμπλάρει κι έναν και δύο αντιπάλους, να δημιουργήσει ρήγμα, να εφορμήσει κάθετα, σε αντίθεση με τον Πάρντο και τον Σεμπά που δεν μπορούν να ντριμπλάρουν ούτε κώνο! Κακά τα ψέματα...

ΓΥΡΙΖΕΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ

Στα μείον του είναι ασφαλώς η περιορισμένων δυνατοτήτων σωματοδομή. Δεν μπορεί να κοντράρει πιο δυνατούς αντιπάλους, δεν έχει ισχυρό σουτ, δεν μπορεί να απειλήσει από μακριά. Εδώ η απάντηση είναι η εξής: ας φέρει τη μπάλα μέσα στην περιοχή όπως πρέπει, ας δημιουργήσει υπεραριθμία αφήνοντας πίσω του έστω έναν αντίπαλο κι ας τελειώσει τη φάση κάποιος άλλος "ερυθρόλευκος" με καλύτερη ευχέρεια στο σκοράρισμα. Έκαστος στο είδος του...

Και κάτι ακόμη. Μπορεί να παίξει και στα άκρα, αλλά και πίσω από τον σέντερ φορ, έστω κι αν κάποιοι λένε ότι με 1μ63 μπόι συνήθως χάνεται όταν συγκλίνει στον άξονα και δεν θα διαφωνήσω μαζί τους...

Από 'κει και πέρα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε το πώς έφυγε και το πώς επιστρέφει στο "Γ. Καραϊσκάκης", αλλά και το γιατί διάλεξε Ολυμπιακό ενώ τον "πολιόρκησε" και η ΑΕΚ, στην οποία ενδεχομένως θα μπορούσε να βρει πιο εύκολα θέση στην ενδεκάδα μετά την αποχώρηση του Χριστοδουλόπουλου.

Με τη φανέλα του Ολυμπιακού έπαιξε σε 52 ματς πρωταθλήματος, πέτυχε 5 γκολ και μοίρασε 12 ασίστ. Συνολικά στην καριέρα του, ωστόσο, έχει φτάσει τα 214 παιχνίδια με συγκομιδή 33 γκολ και 45 ασίστ, ενώ στις ομάδες που αγωνίστηκε έχει πανηγυρίσει συνολικά 9 τρόπαια. Τέσσερα πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα στον Πειραιά, ένα πρωτάθλημα, ένα Κύπελλο κι ένα νταμπλ με την τελευταία του ομάδα. Στην περσινή σεζόν με την Αλ Αχλί έπαιξε σε 32 παιχνίδια, σημείωσε 11 γκολ, ενώ έδωσε και πέντε "τελικές" πάσες. Δεν είναι κι άσχημα...

Η προφητική ατάκα Μαρινάκη σε Φετφατζίδη...

"ΔΕΝ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΣΟΥ"

Υπάρχει, επίσης, και μια σημαντική λεπτομέρεια που εξηγεί το λόγο για τον οποίο προτίμησε να επιστρέψει στον Ολυμπιακό και δεν προχώρησε με την ΑΕΚ που είχε εκφράσει πρώτη το ενδιαφέρον της. Για όσους δεν το γνωρίζουν ο "Φέτφα" νιώθει υποχρεωμένος στον Βαγγέλη Μαρινάκη και δεν υπήρχε περίπτωση να πάει σε άλλη ελληνική ομάδα χωρίς να τον ενημερώσει...

Πολλοί δεν γνωρίζουν πως όταν έγινε το μεγάλο "μπαμ" γύρω από το όνομά του ο νεαρός άσος δεν κατάφερε να το διαχειριστεί. Αγχώθηκε υπερβολικά, έφτασε σε σημείο να μην μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια, άρχισε να ταλαιπωρείται από ταχυπαλμίες... Τότε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού τον φώναξε στο γραφείο και ο "Φέτφα" πήγε μαζί με τον πατέρα του.

" Δεν ήρθε ακόμη η ώρα να πάρεις στις πλάτες σου τον Ολυμπιακό" τού είπε ο πρόεδρος και συμπλήρωσε: " Έχεις πολλά χρόνια μπροστά σου να γίνεις ηγέτης αυτής της ομάδας. Ηρέμησε, παίξε την μπάλα σου, μη φορτώνεσαι με περισσότερο άγχος απ' όσο πρέπει και θα έρθει η ώρα σου". Φαίνεται πως η ώρα ήρθε τώρα κι αυτό το ξέρουν καλά και ο Μαρινάκης που του έδωσε τη νέα ευκαιρία και ο "κοντός" που είναι έτοιμος να την αρπάξει.

Και κάτι τελευταίο: ανεξαρτήτως ονόματος και προσδοκιών, ο Ολυμπιακός απέκτησε έναν ποδοσφαιριστής αξίας τεσσάρων εκατομμυρίων (σύμφωνα με το "Transfermarkt") για 500.000 χιλιάρικα ετησίως, συν τα προβλεπόμενα μπόνους. Αν μη τι άλλο είναι μια επιλογή με περιορισμένο ρίσκο, κάτι που ψάχνουν οι "ερυθρόλευκοι" περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, μιας και καλούνται να χτίσουν φέτος από τα θεμέλια...

News 24/7

24MEDIA NETWORK