Ο Λεμονής έπαιξε... μπάλα για την ανατροπή τίτλου

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος εξηγεί πώς ο νωχελικός Ολυμπιακός του πρώτου ημιχρόνου ανέτρεψε την εις βάρος του κατάσταση και πήρε τη νίκη... τίτλου!

Ο Λεμονής έπαιξε... μπάλα για την ανατροπή τίτλου

Ήταν πολλά τα "γιατί" και τα "πρέπει" που κλήθηκε να απαντήσει ο Τάκης Λεμονής από την ημέρα που επέστρεψε στον πάγκο του Ολυμπιακού. Όπως είχε δηλώσει, άλλωστε, "όλα εξαρτώνται από μας". Περισσότερο τον απασχολούσαν και τον απασχολούν τα προβλήματα της ομάδας του, παρά η δυναμική των αντιπάλων.

Φάνηκε και το Σάββατο με τους "ερυθρόλευκους" ν' ακροβατούν για περίπου 70 λεπτά σε τεντωμένο σκοινί. Πέντε πράγματα επιχείρησε να αλλάξει η τεχνική ηγεσία, άλλα αυτή η προσπάθεια έμοιαζε σαν να ξεκινά από το "άλφα" Απρίλη μήνα...

ΠΟΣΟ ΝΑ ΤΟΝ ΑΛΛΑΞΕΙ;

Δεν είναι καθόλου εύκολο για μια ομάδα που έχει μάθει για έξι μήνες να παίζει με μεγάλες πάσες από την άμυνα, πίεση στο χώρο και διαρκή ανεβοκατεβάσματα στις πτέρυγες να παίξει κοντρόλ παιχνίδι, να γυρίσει σωστά τη μπάλα και να δημιουργήσει προϋποθέσεις από οργανωμένες επιθέσεις.

Μέχρι τελευταία στιγμή ο 57χρονος κόουτς το σκεφτόταν για τις επιλογές της ενδεκάδας. Το να βάλει τον Καμπιάσο κι όχι το Μάρτινς ως 8άρι τού έδινε μεγαλύτερη συνοχή, ηρεμία και μυαλό στον άξονα, αλλά του αφαιρούσε ταχύτητα. Η προσθήκη του Μάριν στην πτέρυγα τού έδινε επιθετική ποιότητα, αλλά δύο πόδια λιγότερα ανασταλτικά.

Οι πολλές πάσες και το κοντρόλ παιχνίδι επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να φτάσει την κατοχή μπάλας στο 63%, αλλά με τσούκου-τσούκου μπολ σε όλο το πρώτο ημίχρονο. Ένα πρώτο ημίχρονο στη διάρκεια του οποίου οι πρωταθλητές σπανίως πάτησαν την αντίπαλη περιοχή, ενώ είναι ζήτημα, αν έβγαλαν πάνω από δύο-τρεις αυτοματισμούς πάνω στο χορτάρι.

ΤΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Ο... χαμαιλέων Πλατανιάς του Γιώργου Παράσχου μπορούσε να προσαρμόσει με μία απλή εντολή από τον πάγκο το σύστημα του σε τουλάχιστον τρεις παραλλαγές. Στα 90+ λεπτά είδαμε τους φιλοξενούμενους με 3-5-2, 3-4-3, ακόμη και με 4-4-2 στα τελευταία λεπτά, όταν ρίσκαραν κυνηγώντας την ισοφάριση.

Ο Ολυμπιακός παίζοντας σε χαμηλό τέμπο, και με τον αντίπαλο σωστά δομημένο στο μισό γήπεδο, τα βρήκε μπαστούνια. Και στο πώς θα περάσει την μπάλα μπροστά, αλλά και στο πώς δεν θα φάει μεγάλες πάσες στην πλάτη της άμυνας. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν ρήγματα προς την εστία του Καπίνο, αλλά και η φάση με το χέρι του Φιγκέιρας που άλλαξε τις ισορροπίες στο χειρότερο χρονικά σημείο.

Το 0-1 και το άγχος πολλαπλασίασε και την ψυχολογία των Κρητικών... απογείωσε με το σφύριγμα του ημιχρόνου.

ΒΓΗΚΕ... ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

Όταν όλα, όμως, έγιναν πολύ δύσκολα οι παίκτες του Ολυμπιακού θυμήθηκαν για ποιο λόγο είναι πρωταθλητές εδώ και τόσα χρόνια. Βγήκαν από τα αποδυτήρια με διάθεση να ανεβάσουν στροφές, να πιέσουν ψηλά, να "πνίξουν" τον αντίπαλο. Αυτό που δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν στο πρώτο ημίχρονο, το πέτυχαν στο δεύτερο όταν η μπάλα άρχισε να καίει για τα καλά.

Έβγαλαν ένταση, πάλεψαν περισσότερο, έπεσαν με περισσότερη δύναμη στις προσωπικές μονομαχίες. Το 0-1 τούς αφύπνισε, δεν τους... σκότωσε. Και μέσα σε περίπου 20 λεπτά έφεραν τα πάνω-κάτω απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν σταμάτησε λεπτό να προσπαθεί. Κι αυτό κάνει την επικράτηση ακόμη πιο σημαντική...

Στο να ξεκλειδώσει για δεύτερη φορά η άμυνα των φιλοξενούμενων έπαιξε ρόλο η σωστή αλλαγή του Μάρτινς, ο οποίος με το πού πάτησε στο χορτάρι, αντί του εξουθενωμένου Καμπιάσο, χρειάστηκε μία κάθετη πάσα για να θέσει εκτός της αμυντική γραμμή του Πλατανιά και ο Φιγκέιρας θυμίζοντας εποχές Μπέντο να δώσει έτοιμο γκολ στον Ρομαό.

ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Ο ΛΕΜΟΝΗΣ

Το ν' αλλάξει ο Ολυμπιακός από εδώ και πέρα, είναι μάλλον αδύνατο. Μόνο ενέσεις μπορούν να γίνουν σε κάποιους τομείς όπως η τακτική προσέγγιση και η φυσική κατάσταση. Ο Τάκης Λεμονής, ωστόσο, κατάφερε να παίξει καλή μπάλα κυρίως στον ψυχολογικό τομέα, μιας και οι παίκτες του έβγαλαν ό,τι καλύτερο είχαν κι ό,τι μπορούσαν μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Το ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι και ο κόσμος βοήθησε πολύ σε αυτή την προσπάθεια. Η εξέδρα δεν σταμάτησε λεπτό να παίζει μαζί με τους παίκτες του Ολυμπιακού. Τους χειροκρότησε στο λάθος, τους έσπρωξε στην επίθεση, τους έδωσε πνοή να μην τα παρατήσουν. Αυτό φάνηκε από τη στιγμή που ακούστηκε το όνομα του νέου κόουτς πριν από τη σέντρα και ακολούθησε αποθέωση...

Έχει πολλά θέματα να λύσει ο Ολυμπιακός μέχρι το τέλος της σεζόν. Αμυντικές αδυναμίες, τακτικές ελλείψεις, κόπωση βασικών παικτών. Όλα αυτά, όμως, τα νίκησε η διάθεση, η όρεξη, η προσωπικότητα, η φανέλα και η καρδιά του πρωταθλητή. Αν κάτι απ' όλα αυτά δεν υπήρχε το Σάββατο, δύσκολα θα γινόταν η ανατροπή τίτλου σε ένα από τα κρισιμότερα παιχνίδια της σεζόν...

News 24/7

24MEDIA NETWORK