Αυτά δεν γίνονται!

Ο Χιμένεθ που του την είχαν στημένη, τα λάθη του Γκαρθία και η αδικαιολόγητη απόφασή του να αφήσει εκτός τον Ανσαριφάρντ, το μέταλλο της ΑΕΚ, η απίστευτη ανατροπή, το πρόβλημα που δημιουργεί στον Ολυμπιακό και ο φόβος που προκαλεί στον ΠΑΟΚ. Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για το θρίαμβο της Ένωσης στο Φάληρο.

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Του την είχαν στημένη του Χιμένεθ. Το γκολ του Ανσαριφάρντ επιβεβαίωσε αυτούς που γκρίνιαζαν πριν από τη σέντρα. Ενδεκάδα χωρίς Λαμπρόπουλο, Γαλανόπουλο και Λιβάγια, Μπακάκης αριστερό μπακ με Μπακασέτα μπροστά. Γκρίνια, ερωτηματικό χωρίς καλά-καλά να αρχίσει ο αγώνας. Αν η ΑΕΚ έφευγε ηττημένη από το Φάληρο θα είχαν "κρεμάσει το δίπλωμα" του Ισπανού προπονητή και η Ενωση θα πνιγόταν στην εσωστρέφειά της.

ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΕΙΚΟΣΑΛΕΠΤΟ ΗΤΑΝ ΚΑΚΗ Η ΑΕΚ

Άλλο, βέβαια, αν η Ενωση ουσιαστικά ήταν κακή για περίπου 20 λεπτά. Στα υπόλοιπα δεν υστερούσε κάπου από τον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες είχαν καθαρή φάση αυτή του Πάρντο με την εντυπωσιακή επέμβαση του Τσιντώτα και αυτή του Μάριν πάλι με την εντυπωσιακή επέμβαση του γκολκίπερ της ΑΕΚ. Ενδιάμεσα των δύο ευκαιριών οι "κιτρινόμαυροι" ήταν καλύτεροι. Αφού πρώτα έβγαλαν το δυνατό πρώτο εικοσάλεπτο του Ολυμπιακού όπου τους ασκήθηκε αφόρητη πίεση και γίνονταν πολλά λάθη στις μεταβιβάσεις, η ομάδα του Χιμένεθ το έφερε το ματς σιγά-σιγά στα μέτρα της.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΓΚΑΡΘΙΑ

Δηλαδή τι καλύτερο έκανε ο Γκαρθία από τον συμπατριώτη του; Παρέταξε τον Ολυμπιακό με 4-3-3, τον Φορτούνη αριστερό εξτρέμ και τον Μιραλάς μπροστά. Οι όποιες φάσεις προήλθαν από τον Πάρντο που ήταν ο πιο δραστήριος παίκτης των γηπεδούχων στο πρώτο μέρος. Η είσοδος του Ανσαριφάρντ και το 4-2-3-1 έφερε τη λογική στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Και με έναν κανονικό φορ θα πάρεις και το γκολ που αναζητάς. Μία επαφή και 1-0 "ξεγυμνώνοντας" ουσιαστικά τον προπονητή του που τον άφησε εκτός βασικού σχήματος. Και δεν ήταν η πρώτη φορά, το ίδιο έκανε και στο κύπελλο.

ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ... ΧΑΣΕΙΣ

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, έχει το 1-0 στο 81. Εχει μπροστά του εννιά λεπτά συν τις καθυστερήσεις να κρατήσει το αποτέλεσμα. Δεν πιέζει, δεν τρέχει, αφήνει την ΑΕΚ να έχει τα μέτρα, να πιέζει ανοιχτά, να βρίσκει διαδρόμους. Ομάδα που θέλει το πρωτάθλημα, έχει στόχο να παραμείνει κοντά στην κορυφή, είναι μπροστά στο σκορ λίγο πριν το τέλος και αντί να δαγκώνει σίδερα, αντί οι παίκτες να διώχνουν και να στέλνουν τη μπάλα στις γραμμές του ηλεκτρικού, αφήνει τον αντίπαλο να κάνει το παιχνίδι του (κόντρα στο χρονόμετρο).

Η άνοδος της Ενωσης στο δεύτερο μέρος οφείλεται κατά κύριο λόγο στον Μασούντ. Εγινε ο ηγέτης της. Κράτησε μπάλα, μοίρασε, έφερε τα μέτρα στην περιοχή του Ολυμπιακού, έβαλε στους Πειραιώτες δύσκολα. Πήρε την ομάδα στις πλάτες του, είχε την τεράστια ευκαιρία να κάνει το 0-1, ήταν αυτός που διαφοροποίησε τα δεδομένα του ντέρμπι.

Η ΑΕΚ ΕΠΑΙΞΕ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΑΝΕ

Ο Χιμένεθ πήγε με το 0-0 σε ένα χρονικό σημείο που είχε τη δυνατότητα να βάλει μέσα φρέσκους παίκτες που μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω. Εβαλε τον Λιβάγια (στη θέση του αρνητικού και παραλίγο μοιραίου -λόγω της χαμένης ευκαιρίας- Αραούχο), έβαλε τον Γαλανόπουλο να δώσει τρεξίματα στην κουρασμένη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού και όταν είδε τη μοίρα να του γυρνά την πλάτη με το 1-0 του Ανσαριφάρντ, έριξε και τον Γιακουμάκη. Γιατί δεν είχε τίποτα να χάσει.

Του έκατσε η ανατροπή; Δεν ξέρω αν είναι δόκιμος όρος, αλλά σε σχέση με την ανατροπή του πρώτου γύρου αυτή δεν είχε σχέδιο. Η ΑΕΚ κυνήγησε την ισοφάριση και της ήρθε. Κι αφού είδε ότι ο Ολυμπιακός δεν βάζει μυαλό, πήγε και για το διπλό. Και της ήρθε. Η τύχη πάει με τους τολμηρούς, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι σωστό να χαρακτηριστεί τυχερή η ΑΕΚ.

Στο σύνολό του το ντέρμπι ήταν για ισοπαλία. Μοιρασμένες ευκαιρίες, μοιρασμένα ημίχρονα, μοιρασμένο πάθος. Το 0-0 θα ήταν λογικό, το 1-0 ή το 0-1 θα ήταν αυτό που λέμε "όποιος θα το βάλει θα το πάρει". Δεν έγινε κάτι τέτοιο και αυτό πρέπει να προβληματίσει περισσότερο από την ήττα τους ανθρώπους του Ολυμπιακού. Να προηγείσαι στο 81 και στο 94 να φεύγεις ηττημένος. Στην έδρα σου. Στο ματς της χρονιάς.

Ο ΠΑΟΚ ΦΟΒΗΘΗΚΕ

Διαφωνώ με αυτούς που υποστηρίζουν πως ο ΠΑΟΚ είναι ο κερδισμένος του ντέρμπι, αυτός που χαμογελά. Τι κατάφερε δηλαδή; Απομακρύνθηκε από τους "ερυθρόλευκους", αλλά έχει πάνω του, κολλημένη σαν βδέλα, την ΑΕΚ. Είναι η ομάδα που έχει τα ντέρμπι στην έδρα του και μπορεί να τελειώσει το πρωτάθλημα. Αλλά είναι η ομάδα που δεν έχει πάρει ντέρμπι φέτος (εξαιρείται αυτό με τον Παναθηναϊκό).

Από την άλλη η ΑΕΚ μετράει τρεις νίκες. Δύο με Ολυμπιακό, μία με ΠΑΟΚ. Εχει το know how, αυτή η νίκη στο Καραϊσκάκη της δίνει απίστευτη αυτοπεποίθηση, της δίνεις φόρα, δεν την τελειώνει. Το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι συνεχίζει να έχει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, αφού υπάρχει και η Ευρώπη.

ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ;

Ο Ολυμπιακός προφανώς δεν τελείωσε από τον εφετινό μαραθώνιο, αλλά το εύλογο ερώτημα έχει να κάνει με το αν μπορεί να πετύχει δεύτερη ανατροπή μετά από αυτή του πρώτου γύρου. Πλέον, δεν έχει τους τόσους πολλούς αγώνες μπροστά του ούτε την ψυχολογία. Καλή η γκρίνια για τη διαιτησία και να κοιτά τι κάνουν οι άλλοι και πόσα οφσάιντ δεν τους σφυρίζονται, αλλά έχει περισσότερα δικά του προβλήματα να λύσει.

ΤΑ "ΑΧ" ΤΗΣ ΑΕΚ

Για την ΑΕΚ τα είπαμε. Ασύλληπτες ανατροπές στα δύο ντέρμπι πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό. Με μέταλλο πρωταθλήτριας, ομάδα που στα δύσκολα δεν τα παρατά, τα εύκολα είναι το θέμα. Η ήττα από τον Αστέρα, η εντός έδρας ισοπαλία από τον Απόλλωνα, αποτελέσματα που πονάνε και που θα μπορούσαν να την είχαν πρώτη να τη κυνηγούν και όχι να κυνηγά. Οπως και να 'χει το διπλό στο Φάληρο δεν αποτελεί ένα "πάρε να 'χεις" προς τον Ολυμπιακό, αλλά και ένα "κοίτα τι σου έρχεται" προς τον ΠΑΟΚ. Δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια στον αντίπαλο. Και αυτό, τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι το σημαντικότερο κέρδος της.

ΥΓ: Ενα κλικ καλύτερος από όλους ο Τσιντώτας. MVP του ντέρμπι. Τρομερές επεμβάσεις, κράτησε το μηδέν εκεί που έπρεπε, δεν έχει ευθύνη στο γκολ. Η Ενωση και η Εθνική Ελλάδας βρήκαν τερματοφύλακα για μια δεκαετία και βάλε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK