Ο Μαρινάκης αντιμέτωπος με τον... Μαρινάκη

Για πρώτη φορά ο Βαγγέλης Μαρινάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με το μότο που χρησιμοποιούσε για τους αντιπάλους του: "φτιάξτε ομάδα για να κερδίζετε και τη διαιτησία". Τα λάθη του, η διαχείριση, η επόμενη μέρα, η αδιαφορία των παικτών και τα... κέρδη από το χαμένο πρωτάθλημα. Γράφει ο Σταύρος Καραΐνδρος.

ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÌÐÁÑÔÓÅËÏÍÁ - ÏÓÖÐ / CHAMPIONS LEAGUE / BARCELONA - OLYMPIAKOS / ÌÁÑÉÍÁÊÇÓ / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
Βαγγέλης Μαρινάκης EUROKINISSI

Η αλήθεια είναι ότι οι πτώσεις του Ολυμπιακού κάνουν μεγαλύτερο κρότο από τις επιτυχίες του. Παράδοξο, αλλά είναι τέτοιο το dna της ομάδας και των φιλάθλων της που μπορούν να σιχτιρίσουν όλους και όλα για μία αποτυχία, ξεχνώντας οτιδήποτε έχει χτιστεί μέχρι τώρα.

Δεν είναι το θέμα ότι ο Ολυμπιακός χάνει ένα πρωτάθλημα, είναι το αύριο, η αντίδραση που θα βγάλει ο σύλλογος ώστε αυτό το ένα χαμένο πρωτάθλημα θα αποτελέσει οδηγό για να μην επαναληφθούν τα λάθη.

ΚΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΗΡΘΕ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Η σημερινή κατάσταση των Πειραιωτών δεν είναι χειρότερη από αυτή της σεζόν 2009-2010. Τότε ο Ολυμπιακός έμοιαζε παρατημένος από τον Σωκράτη Κόκκαλη και μέχρι να εμφανιστεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης υπήρχε ο τρόμος για την επόμενη μέρα. Τώρα ο Ολυμπιακός μπορεί να ξεκινήσει από καλύτερη αφετηρία, αφού ο Μαρινάκης υπάρχει άρα το μοναδικό πράγμα που χρειάζεται είναι ένα καλύτερο πλάνο, αλλαγή τακτικής και διαφορετική νοοτροπία ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Μέχρι τώρα αυτά δεν τα έχει ο Ολυμπιακός. Από την αρχή της σεζόν έως τώρα αναζητά φταίχτες απ' έξω. Η ΕΠΟ, ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι διαιτητές, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Χάσι, ο Λεμονής, οι παίκτες, η καλοκαιρινή προετοιμασία ακόμα και ο Σωκράτης Κόκκαλης. Αυτό είναι το καλάθι με τα προβλήματα, αλλά κάποιος τα έβαλε εκεί. Κάποιος άφησε έναν Ολυμπιακό να πορεύεται μέσα στο πρωτάθλημα έχοντας ξεκινήσει από λάθος βάση.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης επανέλαβε το λάθος του Σωκράτη Κόκκαλη με τον Τιμούρ Κετσπάγια. Πήρε τον Χάσι. Το μόνο που δεν έκανε ήταν να επαναλάβει και την περίφημη δήλωσή του "Τι έχει, δηλαδή, ο Χάσι; Χολέρα έχει;"

ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ

Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού προσέλαβε έναν προπονητή για να τον επαναφέρει στους ομίλους του Champions League. Η αποστολή επετεύχθη, αλλά τα δείγματα δεν ήταν θετικά. Ο Μαρινάκης άργησε να προχωρήσει σε αλλαγή προπονητή γιατί ουσιαστικά δεν πίστεψε ποτέ ότι εφέτος οι αντίπαλοί του είναι πιο ισχυροί από πέρυσι. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι ο περσινός ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ δεν είναι η περσινή ΑΕΚ. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός ήταν ο περσινός Ολυμπιακός, ίσως και χειρότερος!

Η ουσία του προβλήματος ήταν το προηγούμενο πρωτάθλημα. Οι "ερυθρόλευκοι" πέρυσι ήταν μέτριοι έως κακοί στο δεύτερο μισό. Πήραν το πρωτάθλημα εκμεταλλευόμενοι τα λάθη των αντιπάλων στον πρώτο γύρο, χτίζοντας μία διαφορά που θα την έχαναν μόνο αν... αποσύρονταν.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν διέκρινε το πρόβλημα από την περασμένη σεζόν και ουσιαστικά θεώρησε πως μπορεί να πορευθεί και φέτος με τον ίδιο τρόπο. Πήρε έναν προπονητή που γνώριζε ακόμα και ο ίδιος ο Μαρινάκης πως έχει ημερομηνία λήξης, αλλά θεώρησε πως με αυτόν θα καταφέρει να βάλει τις βάσεις για το 8ο συνεχόμενο πρωτάθλημα.

Το πράγμα στράβωσε, το -5 έφερε πανικό, η επιστροφή Λεμονή έγινε για να συμμαζευτούν τα ασυμμάζευτα και παρά το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έδειξε να ανακάμπτει -παρά τις δεδομένες αδυναμίες- έγινε νέα αλλαγή προπονητή, αυτή τη φορά, φαινομενικά, με σχέδιο σε βάθος χρόνου.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΛΑΝΩΝ

Δεν είναι η απομάκρυνση του Λεμονή η πηγή του κακού, αλλά τα διαφορετικά πλάνα και οι διαφορετικές λύσεις που προκύπτουν μεσούσης της σεζόν. Ο Χάσι ήρθε για να βάλει τον Ολυμπιακό στους ομίλους και ο Λεμονής ήρθε για να διορθώσει τα λάθη του Χάσι. Οταν έγινε αντιληπτό πως ο Ολυμπιακός δεν γίνεται να λειτουργεί με πλάνα που έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, προσελήφθη ο Γκαρθία... για του χρόνου.

Ο Ισπανός προπονητής ανέλαβε τους Πειραιώτες για να τα φτιάξει όλα από την αρχή, ταυτόχρονα, όμως, να παλέψει για την κατάκτηση του τίτλου. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις το πράγμα μπερδεύει γιατί αν σκοπεύεις να τα αλλάξεις όλα και παράλληλα κατακτάς ένα τίτλο με αυτούς που θες να αλλάξεις τότε στο τέλος της διαδρομής επαναπροσδιορίζεις τις σκέψεις σου και αναρωτιέσαι "ρε, μήπως τελικά αυτοί δεν είναι τόσο κακοί;"

ΣΚΟΥΠΑ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ

Μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά τα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα και η απότομη πτώση στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, έκαναν καλό στον Ολυμπιακό. Πιστοποίησε τα δεδομένα προβλήματα και δεν υπήρχε η στάχτη να πέσει στα μάτια και να προκαλέσει αμφιβολίες για το μέγεθος των αλλαγών που πρέπει να γίνουν. Νέτα σκέτα. Οι Πειραιώτες δεν άξιζαν κάτι καλύτερο από αυτό που φαίνεται να παίρνουν τη φετινή σεζόν και έφτασε η ώρα για τη... σκούπα. Οσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο.

Οι "ερυθρόλευκοι" δεν ξέχασαν μονομιάς τους φταίχτες έξω από το "κόκκινο στρατόπεδο". Εξακολουθούν να θεωρούν πως υπάρχουν εχθροί και δυνάμεις που αναζητούν την εξόντωση της ομάδας, αλλά ταυτόχρονα ανεβάζουν ψηλότερα στις προτεραιότητες το χτίσιμο ενός συνόλου που όχι μόνο θα είναι ανταγωνιστικό, αλλά ταυτόχρονα θα έχει κίνητρο.

ΠΑΙΚΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΙΝΗΤΡΟ

Αν το δούμε πιο συγκεκριμένα, το εφετινό ρόστερ του Ολυμπιακού μια χαρά ανταγωνιστικό είναι. Ηταν, όμως, αρκετό αυτό; Προφανώς όχι, η απάντηση δόθηκε στο γήπεδο. Δεν φτάνει μόνο να φαίνεται καλύτερος ο Οφόε από τον Κονέ, για παράδειγμα, αλλά πρέπει να το δείχνει. Γιατί αν βάλεις δίπλα-δίπλα τη δίψα και το κίνητρο των δύο ποδοσφαιριστών, αυτός του Ολυμπιακού χάνει από τα... αποδυτήρια. Κι αν τα αποδυτήρια είναι "άρρωστα" τότε το πρόβλημα μεγαλώνει.

Πολλοί είναι αυτοί που αποκαλούν αρκετούς ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού μισθοφόρους. Βαριά λέξη, αλλά ακόμα και στην υπερβολή της καταδεικνύει την ουσία. Αν δείτε την ενδεκάδα των "ερυθρολεύκων" θα διαπιστώσετε πως υπάρχουν παίκτες που δεν έχουν κατακτήσει πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό. Οφόε, Κούτρης, Ενχελς, Προτό, Τζούρτζεβιτς και άλλοι. Γιατί, λοιπόν, δεν έχουν το κίνητρο να φορέσουν και αυτοί το μετάλλιο του πρωταθλητή, γιατί δεν "τρελαίνονται" να κατακτήσουν τίτλο με την ομάδα τους;

Είναι και θέμα αδιαφορίας; Πιθανόν. Εύλογο το ερώτημα για τον Νικολάου, για παράδειγμα, ο οποίος από next big thing του Ολυμπιακού δεν σηκώνεται για κεφαλιά στο πρώτο γκολ του Ατρόμητου ή στο 1-0 του Χριστοδουλόπουλου την περασμένη Τετάρτη. Δεν μπορεί; Δεν ξέρει; Φυσικά και όχι. Απλά τον έχει πάρει η μπάλα στη γενικότερη απάθεια που βγάζει η ομάδα. Το κίνητρο που λέγαμε.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ;

Αν έπρεπε να με μία λέξη να περιγράψουμε το πρόβλημα, η μοναδική κατάλληλη είναι η "διαχείριση". Ο Βαγγέλης Μαρινάκης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε έως και σήμερα μετράει λίγες αποτυχίες και αυτές δεν κόστισαν τον πρώτο στόχο των Πειραιωτών που είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Άρα, καλείται για πρώτη φορά να κάνει διαχείριση, αλλά από την άλλη πλευρά. Γιατί είναι διαφορετικό να διαχειρίζεσαι μία επιτυχία και είναι εντελώς διαφορετικό να βρίσκεσαι απέναντι στην αποτυχία.

Για πρώτη φορά ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού βρίσκεται αντιμέτωπος με το μότο που χρησιμοποιούσε για τους αντιπάλους του: "φτιάξτε ομάδα για να κερδίζετε και τη διαιτησία". Ο Βαγγέλης Μαρινάκης βρίσκεται απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK