Ο μεγαλύτερος αγώνας επιβίωσης

Η κρισιμότερη καμπή στην ιστορία του Παναθηναϊκού, τι θα φέρει το 2018, ο Τσίπρας, ο Βελλής, ο Βενέτης, τα σενάρια, οι καταστροφείς του συλλόγου, η ανάγκη (αγωνιστικής) σωτηρίας, τα "μπαμ" που αναμένεται να σκάσουν και ο ολομόναχος Ουζουνίδης. Γράφει ο Σταύρος Καραΐνδρος.

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΞΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΞΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Όσο κι αν ακούγεται κλισέ, το 2018 θα είναι η κρισιμότερη σεζόν στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Από πολλές απόψεις. Από θέμα επιβίωσης. Για το τώρα, το άμεσο, αλλά και το αύριο. Το μέλλον που ουδείς γνωρίζει.

Με το νέο έτος η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη ρίχνεται στη μάχη του β' γύρου του πρωταθλήματος με στόχο να σωθεί αγωνιστικά. Οσο κι αν αρέσει σε πολλούς -και στον ίδιο τον Ουζουνίδη- να λένε πως ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να υποβιβαστεί, η αλήθεια είναι ότι η συγκομιδή βαθμών και η θέση του στο βαθμολογικό πίνακα δείχνει ακριβώς το αντίθετο.

Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Στη χειρότερη πορεία του σε πρώτο μισό πρωταθλήματος στην ιστορία του, το τριφύλλι θέλει επιτακτικά νίκες στα επόμενα παιχνίδια ώστε να βγάλει από πάνω του το ψυχολογικό βάρος της διακεκαυμένης ζώνης και ταυτόχρονα να καθαρίσει με το συγκεκριμένο βραχνά, διώχνοντας τα μαύρα σύννεφα. Κι αφού γίνει αυτό μετά έρχεται... το χάος.

Ποιος ξέρει το μέλλον; Τι θα γίνει τους επόμενους μήνες (ή ακόμα και μέρες) και ποιες θα είναι οι διοικητικές εξελίξεις το καλοκαίρι. Προφανώς ουδείς. Είναι δεδομένο και έχει τονιστεί ουκ ολίγες φορές σε αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του Contra.gr πως ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του έχουν συσκεφθεί πολλάκις για το θέμα των "πράσινων".

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει να σκάσει στα χέρια του αυτή η "βόμβα". Προφανές είναι και το γεγονός πως κανείς στη Λίγκα δεν θέλει τον υποβιβασμό του Παναθηναϊκού γιατί αυτομάτως θα πέσει νέο "μαχαίρι" από τη Nova και θα... κλάψουν μανούλες (οι μικρομεσαίες ομάδες θα έχουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης σε αυτό το ενδεχόμενο).

Αυτά λύνονται με το αγωνιστικό κομμάτι. Ο Παναθηναϊκός συνέρχεται, βγαίνει από τους βαθμολογικούς μπελάδες, τελειώνει η χρονιά και μετά... βλέπουμε. Βέβαια, ακόμα και αυτή η αποστολή είναι δύσκολη. Ο Χουλτ έφυγε, ο Μολέδο φεύγει, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλοι (για τους συγκεκριμένους γίνεται ειδική αναφορά γιατί ήταν/είναι βασικοί) ο Οικονόμου φόρεσε τα πράσινα, ο Ουζουνίδης θέλει φορ, δεν αποκλείεται να γίνει και μεταγραφή μέσου αν... περισσέψει τίποτα.

Ο Παναθηναϊκός τη βγάζει με φραγκοδίφραγκα. Πήρε τον Οικονόμου με 6μηνη συμφωνία, ψάχνει για δανεικό φορ, μετράνε ακόμα και τα κέρματα (στην υπερβολή του) στο Κορωπί για να βγει η σεζόν.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Την ίδια ώρα άπαντες αναζητούν τον άνθρωπο που θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά το καλοκαίρι και θα πάρει τις... παρκαρισμένες, από τον Αλαφούζο, μετοχές. Καθημερινά κυκλοφορούν διάφορα σενάρια, τα περισσότερα τα έχετε διαβάσει. Βελλής, Βενέτης, ο άγνωστος Χ, ο Κινέζος του Τσάκα (ναι, έχουμε και αυτή την περίπτωση για να περνά καλά η ώρα).

Οι "πράσινοι" διανύουν την κρισιμότερη σεζόν στην ιστορία τους. Γνωστό αυτό. Το θέμα, όμως, είναι πως υπάρχουν πολλά μέτωπα. Προσφυγές, αγωνιστικό, αποδυνάμωση του ρόστερ, ανάγκη ενίσχυσης, διοικητικό, οικονομικό, μπορεί να προκύψει καμιά "σφαλιάρα" από τη FIFA για απαγόρευση μεταγραφών, υπάρχει και μια Λαμία που περιμένει για τη ρεβάνς στη δική της ιστορική στιγμή. Ολα μαζεμένα.

Ο Ουζουνίδης εκεί. Δεν το κουνάει ρούπι. Ρισκάρει το όνομά του στην προπονητική πιάτσα, ρισκάρει πολλά. Είναι, όμως, βράχος. Εχει κάνει λάθη, έχουν τονιστεί, τα έχει παραδεχθεί κι ο ίδιος, αλλά είναι δεδομένο πως χωρίς αυτόν το "μαγαζί" θα είχε διαλυθεί.

Προσπαθεί, παλεύει, ελπίζει, περιμένει. Ξέρει καλά πως το πρώτο μισό του 2018 είναι κρίσιμο. Ξέρει επίσης πως είναι κρισιμότερο το δεύτερο μισό της νέας χρονιάς. Αλλά αυτός είναι ο εγγυητής της όποιας ομαλότητας υπάρχει αυτή τη στιγμή στο σύλλογο.

Το 2017 έφυγε. Πολλά έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας για να θυμούνται οι φίλοι του Παναθηναϊκού. Ο Γιάννης Αλαφούζος παραμένει στο κάδρο, είναι δεδομένες οι ευθύνες του για αυτή την κατάσταση, αλλά υπάρχει κάτι (ίσως) χειρότερο από αυτό. Η αυλή του, οι υποστηρικτές, αυτοί που έγλυφαν μέλι και τώρα πίνουν αίμα. Αν κάποιος πρέπει να κάνει μία ευχή για τον Παναθηναϊκό της νέας χρονιάς θα πρέπει να είναι αυτή: μακριά από καθ' επάγγελμα Παναθηναϊκούς που πηγαίνουν όπου φυσάει ο άνεμος. Είναι και αυτοί ένα κομμάτι από το παγόβουνο που έπεσε πάνω του ο Τιτανικός.

News 24/7

24MEDIA NETWORK