Ο Σίλβα τώρα δικαιώνεται

Ο αρχισυντάκτης του Contra.gr, Σταύρος Καραΐνδρος, γράφει για τον Μάρκο Σίλβα. Πώς έγινε ο... νέος Βαλβέρδε και χαίρει εκτίμησης των ανθρώπων του Ολυμπιακού.

Ο Σίλβα τώρα δικαιώνεται

Ας δούμε πώς ο Μάρκο Σίλβα κατάφερε να δικαιωθεί για τις επιλογές και τα "θέλω" του για τον Ολυμπιακό που ήθελε να "χτίσει", πώς έχει καταφέρει να κερδίσει την εκτίμηση όλων και την άψογη διαχείριση του ρόστερ, κρατώντας τις ισορροπίες στα αποδυτήρια της ομάδας.

O Oλυμπιακός πρόλαβε την Πόρτο

Όπως είχε αποκαλύψει από τον Ιούνιο ο Σταύρος Γεωργακόπουλος, ο Ολυμπιακός είχε τσεκάρει από νωρίς τον Μάρκο Σίλβα και ουσιαστικά το νερό μπήκε στο αυλάκι όταν πάρθηκε η απόφαση να ολοκληρωθεί η συνεργασία με τον Βίτορ Περέιρα. Τότε, βέβαια, ο Σίλβα ήταν στην Σπόρτινγκ Λισαβώνας και όπως ήταν λογικό δεν μπορούσε να γίνει κάποια κίνηση από πλευράς "ερυθρολεύκων". Έμαθαν, όμως, ότι ο Πορτογάλος προπονητής έχει προβλήματα με τον πρόεδρο της ομάδας και οι δύο πλευρές θα οδηγηθούν σε "διαζύγιο". Έτσι, οι πρωταθλητές Ελλάδας "χτύπησαν" την κατάλληλη στιγμή και πρόλαβαν την Πόρτο που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον Σίλβα, αλλά "ηττήθηκε" από τον Ολυμπιακό.

Τα "θέλω" και "δεν θέλω"

Ο Μάρκο Σίλβα έδειξε εξ αρχής την πρόθεσή του να φτιάξει τον δικό του Ολυμπιακό. Δεν το έπαιζε έξυπνος, δεν είναι από τους ανθρώπους που δεν ακούει και νομίζει ότι τα ξέρει όλα, αλλά ήθελε συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές για να δημιουργήσει τον Ολυμπιακό έτσι όπως τον είχε φανταστεί. Ο Ερνάνι, για παράδειγμα, ήταν ένας από αυτούς. Και ο Σεμπά. Οταν ενημερώθηκε για την περίπτωση Καμπιάσο δεν έδειξε ιδιαίτερα ζεστός, αλλά ήταν διπλωμάτης. Σε αυτό, βέβαια, έπαιξε μεγάλο ρόλο και το γεγονός πως η διοίκηση του Ολυμπιακού δεν του "φόρτωσε" τον παίκτη. Του τόνισε πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία, από τη στιγμή που είναι ελεύθερος και του ξεκαθάρισε πως ο ίδιος είναι ο υπεύθυνος να κρίνει πότε θα τον χρησιμοποιεί και πότε όχι. Και όπως είδατε ο Μάρκο Σίλβα κάνει μέχρι στιγμής άψογη διαχείριση του ρόστερ και δη του Καμπιάσο.

Οσον αφορά στους Μαρτίνες και Γιαννιώτα, οι οποίοι είχαν αποκτηθεί πριν τον Μάρκο Σίλβα, ο Πορτογάλος δέχθηκε να τους τσεκάρει και να δει αν ταιριάζουν σε αυτά που θέλει, έχοντας συνάμα το "οκ" από τη διοίκηση πως αν δεν του κάνουν αυτός είναι το αφεντικό να αποφασίσει για το μέλλον του. Ο Πορτογάλος προπονητής διαπίστωσε ότι δεν πρόκειται να πάρει κάτι διαφορετικό από τους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές και παρά τις (χλιαρές είναι αλήθεια) αντιδράσεις μερίδας του κόσμου (ειδικά για την περίπτωση Γιαννιώτα), μπήκαν στο περιθώριο. Δεν συνέβη, βέβαια, το ίδιο με τον Δημήτρη Κολοβό, τον οποίο ο Σίλβα πιστεύει και σιγά-σιγά θα του δίνει χρόνο συμμετοχής, όπως έγινε πρόσφατα στον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Ομάδα να βλέπεται

Μέλημα του Μάρκο Σίλβα ήταν να δημιουργήσει έναν Ολυμπιακό που να αποδίδει ωραίο ποδόσφαιρο, το οποίο με τον καιρό θα γίνει ελκυστικό. Η δουλειά του στη Σπόρτινγκ αυτό είχε δείξει όσον αφορά στη διάθεσή του και το ίδιο ήθελε να εφαρμόσει και στον Ολυμπιακό. Οι προβληματικές εμφανίσεις των πρώτων αγωνιστικών στο πρωτάθλημα δεν ανησύχησαν τον Πορτογάλο τεχνικό, αφού ήξερε ότι το ρόστερ άργησε να συμπληρωθεί και χρειάζεται κάποιο διάστημα για να "δέσει" η ομάδα. Τα πρώτα σημάδια φάνηκαν στο ματς με την Μπάγερν, κόντρα στην οποία ο Ολυμπιακός προσπάθησε με τα "όπλα" του να αντικρούσει την κυριαρχία των Βαυαρών. Στην Ξάνθη η ομάδα έδειξε να ρολάρει, με τον ΠΑΣ Γιάννινα ανέβηκε κι άλλο ο βαθμός ετοιμότητας και ήρθαν τα παιχνίδια σε Λονδίνο και Τούμπα για να... "δέσει" το γλυκό.

Τόσο κόντρα στην Αρσεναλ όσο κόντρα στον ΠΑΟΚ ο Ολυμπιακός έδειξε το απλό: δεν προσαρμόζεται στο παιχνίδι του αντιπάλου, αλλά προσπαθεί να κάνει το δικό του. Να επιβληθεί, να κάνει το παιχνίδι του και να πάρει ό,τι καλύτερο μπορεί. Ακόμα κι αν χάσει να το κάνει με ψηλά το κεφάλι, χωρίς αγωνιστικές τύψεις και "αν" που θα δημιουργούσαν ερωτήματα.

Το ρόστερ δεν ήταν για τα σκουπίδια

Εκτός από τις μεταγραφικές προσθήκες που έγιναν, ο Μάρκο Σίλβα έχει αξιοποιήσει και το περσινό υλικό, δείχνοντας ότι δεν ήταν για τα... σκουπίδια. Πάρτε παράδειγμα την περίπτωση του Μποτία, ο οποίος άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά μετά τον τραυματισμό του Ντα Κόστα και έχει κάνει δύο εξαιρετικές εμφανίσεις με Άρσεναλ και ΠΑΟΚ. Παράλληλα, ο Σίλβα δεν άκουσε τις "γκρίνιες" για το μπακ-απ του Μαζουακού και στηρίχθηκε στον Λεάντρο Σαλίνο, ο οποίος δοκιμάστηκε ακόμα και ως αμυντικό χαφ (στο ματς με τη Μπάγερν). Και όχι τυχαία, αφού λόγω Πορτογαλίας και κοινής θητείας ο Σίλβα γνώριζε τις δυνατότητες του Σαλίνο ακόμα και σε αυτή τη θέση.

Ζαρντίμ και Μίτσελ μαζί

Ανθρωποι που ξέρουν πράγματα και καταστάσεις, έχουν κάνει σύγκριση του Μάρκο Σίλβα με τους Ζαρντίμ και Μίτσελ. Για τον τρόπο που διαχειρίζεται τους αγώνες, τη διαχείριση των ποδοσφαιριστών και τον τρόπο που προστατεύει την ομάδα του. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ όπου "βγήκε από τα ρούχα" του με τα σκληρά μαρκαρίσματα των αντιπάλων, ενώ ουδείς έχει παραγνωρίσει το γεγονός πως ενώ έκοψε από τη λίστα του Champions League τον Τζίμι Ντουρμάζ, έχει καταφέρει να τον κερδίσει για τα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος -έχοντας πρώτα τετ α τετ μαζί του για να του ξεκαθαρίσει το θέμα- παίρνοντας ό,τι καλύτερο από τον Σουηδό.

Και δεν είναι μόνο ο Ντουρμάζ. Δείτε και την περίπτωση του Παϊτίμ Κασάμι, ο οποίος από "ξενερωμένος" που έδειχνε, τώρα μοιάζει καλύτερος από ποτέ, διψασμένος να αφήσει το παρελθόν και να προσφέρει στον Ολυμπιακό και να δικαιώσει τον προπονητή που τον εμπιστεύεται.

Για να μην πούμε για το παρασκήνιο που αποκάλυψε ο Σταύρος Γεωργακόπουλος από το ντέρμπι της Τούμπας και την επιλογή του Καμπιάσο αντί του Τσόρι και πόσο διπλωματικά το χειρίστηκε, κρατώντας τις ισορροπίες στην ομάδα.

Τον... βοήθησε ο Περέιρα

Οι Πορτογάλοι προπονητές είναι κάτι σαν τους Σέρβους στο μπάσκετ. Ο ένας βοηθά τον άλλον. Παραδείγματα πολλά. Στο ποδόσφαιρο, οι Πορτογάλοι σέβονται τους συμπατριώτες του και φροντίζουν να προσφέρουν βοήθειες όποτε χρειάζεται. Ο Βίτορ Περέιρα άφησε πίσω του... συντρίμια και άπαντες κατάλαβαν πως ήταν μια λανθασμένη επιλογή για τον πάγκο του Ολυμπιακού, ωστόσο ήταν κύριος με τον αντικαταστάτη του, παραδίδοντας έκθεση για κάθε παίκτη της ομάδας ξεχωριστά. Τι μπορεί να προσφέρει, ο χαρακτήρας του, οι δυνατότητές του, τα δυνατά και αδύναμα σημεία του.

Αυτό βοήθησε πάρα πολύ τον Μάρκο Σίλβα που ήρθε σε μία άγνωστη ομάδα, αλλά είχε ως παρακαταθήκη την ενημέρωση από τον προκάτοχό του. Πάνω σε αυτή βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό, σε συνδυασμό πάντα με όσα είδε και ο ίδιος την περίοδο της προετοιμασίας.

Η "κάβα" για το μέλλον

Μπορεί να είναι δημοσιογραφικές υπερβολές όσα λέγονται και γράφονται για τον Σίλβα. Μπορεί να βιαζόμαστε, μπορεί να πέσουμε έξω. Πιθανότατα το τελευταίο είναι δύσκολο να γίνει, αλλά σίγουρα κάποια στιγμή στο μέλλον θα έρθουν και τα αρνητικά αποτελέσματα. Θα έρθει η "κοιλιά", ο προβληματισμός και η γκρίνια. Ο Πορτογάλος, όμως, έχει φροντίσει και έχει κρατήσει "κάβα" για το μέλλον. Με τις μέχρι τώρα εμφανίσεις και τις νίκες έχει κερδίσει τον απαιτητικό κόσμο του Ολυμπιακού, ο οποίος στις πρώτες "στραβές" θα του δώσουν άλλοθι, θα σωπάσουν αναγνωρίζοντας τη δουλειά του. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος του 38χρονου προπονητή...

News 24/7

24MEDIA NETWORK