Αν η ΑΕΚ κάτσει πίσω θα χάσει εύκολα!

Η Σέλτικ δεν είναι η παραδοσιακή σκωτσέζικη ομάδα. Ο Ρότζερς την έχει αλλάξει σε σημαντικό βαθμό. Έχει σύγχρονο επιθετικό πλάνο, με κάτω την μπάλα, έχει εκπαιδευτεί να κερδίζει κατώτερους. Ο Τσάρλι μας βάζει στο γήπεδο μία μέρα πριν από την μάχη της ΑΕΚ στο "Σέλτικ Παρκ" κι επισημαίνει ατού και μειονεκτήματα.

Celtic manager Brendan Rodgers lifts the Scottish Cup after victory against Motherwell in the William Hill Scottish Cup Final at Hampden Park, Glasgow, Saturday May 19, 2018. (Graham Stuart/PA via AP)
Celtic manager Brendan Rodgers lifts the Scottish Cup after victory against Motherwell in the William Hill Scottish Cup Final at Hampden Park, Glasgow, Saturday May 19, 2018. (Graham Stuart/PA via AP) EUROKINISSI

Οι δύο "Δικέφαλοι" μπαίνουν στην μάχη για τα εκατομμύρια και την δόξα. Ο ΠΑΟΚ με την πρόκριση επί της Βασιλείας κατάφερε να πετύχει τον ρεαλιστικό του στόχο που ήταν η εξασφάλιση της συμμετοχής του στους ομίλους του Γιουρόπα και έδειξε πως αγωνιστικά είναι σε θέση να εξαντλήσει τις όποιες πιθανότητες έχει για το όνειρο.

Η ΑΕΚ έδειξε καλή εικόνα στα φιλικά. Με τον Μαρίνο Ουζουνίδη στον πάγκο είναι δεδομένο πως θα αλλάξει στιλ και θα γίνει πιο επιθετική, όμως με την Σέλτικ ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει.

Έχει αποδειχτεί πολλές φορές πως οι κρίσεις που γίνονται αυτήν την εποχή για τις ομάδες, για την ακρίβεια η κατάσταση που βρίσκονται μέσα στο καλοκαίρι, δεν είναι ενδεικτικές γι' αυτά που θα δούμε στην διάρκεια της σεζόν. Όμως σε αυτά τα παιχνίδια διακυβεύεται πολύ χρήμα και δόξα.

Ο ΡΟΤΖΕΡΣ ΕΒΑΛΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ...

Η ΆΕΚ θα κλιθεί να αντιμετωπίσει τη Σέλτικ του Μπρένταν Ρότζερς. Ο Β. Ιρλανδός τεχνικός ξεκινά για 3η σεζόν στον πάγκο της Σέλτικ, έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021 κι έθεσε στόχο να αλλάξει το αγωνιστικό πρόφίλ της.

Από τα χρόνια που δούλεψε στη Σουόνσι, έδειξε πως η ποδοσφαιρική του λογική είναι να δημιουργεί ομάδες που θα παίζουν σύγχρονο ποδόσφαιρο κατοχής, που θα αναπτύσσονται μαζικά, με πολλές πάσες και ταχύτητα. Όποιος νομίζει πως η ΑΕΚ, θα αντιμετωπίσει μία παραδοσιακή σκωτσέζικη ομάδα που θα εφαρμόζει το κλασικό 4-4-2 και θα σηκώνει με κάθε ευκαιρία την μπάλα για το ψηλό επιθετικό δίδυμο, έχει μείνει πίσω.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ...

Ο Ρότζερς έχει δημιουργήσει ένα σύνολο που επειδή αγωνίζεται σε πρωτάθλημα με κατώτερους αντιπάλους, έχει εκπαιδευτεί σε συνθήκες κατοχής μπάλας και να πατάνε περιοχή 5-6 παίκτες. Δεν έχει σταθερό σύστημα, αλλά συγκεκριμένη φιλοσοφία ποδοσφαίρου. Στην νικηφόρα πρεμιέρα με την Λίβινκστον χρησιμοποίησε ένα 3-4-2-1, όμως δεν μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο πως αυτό θα δούμε και με την ΑΕΚ.

Ο Ρότζερς έχει εφαρμόσει αυτά τα δύο χρόνια παραλλαγές των 4-3-3, 4-1-2-2-1, 4-2-3-1, και 3-2-4-1, με τους wingers να λειτουργούν πάντα σαν κρυφά φορ και τους δύο χαφ να πατάνε περιοχή. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως η Σέλτικ στο πρωτάθλημα αγωνίζεται μόνιμα με κατώτερους, οπότε όλη η φιλοσοφία έχει βασιστεί στο πώς να επιτίθεται με περισσότερους παίκτες.

Έχει εκπαιδεύσει, λοιπόν, ο Ρότζερς του παίκτες του στο να δημιουργούν συνθήκες πίεσης με πολλούς παίκτες στα αντίπαλα καρέ.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ...

Εδώ είναι ένα από τα μυστικά του πρώτου παιχνιδιού. Η ΑΕΚ δεν πρέπει να κλειστεί. Αν αφήσεις στο γήπεδο της τη Σέλτικ, να πάρει εύκολη κατοχή και να κυκλοφορήσει την μπάλα δίχως πίεση, γνωρίζει καλά πώς να σε πνίξει. Θα βρεθεί με διάφορους τρόπους με πολλούς παίκτες μέσα στην περιοχή της ΑΕΚ, θα πάρει την ενέργεια του αγώνα και το κακό είναι δεδομένο πως θα συμβεί.

Η ΑΕΚ πρέπει να βγάλει θράσος και να χτυπήσει στις αδυναμίες που έχει η σκωτσέζικη ομάδα. Αχίλλειος πτέρνα αποτελεί το δεξί άκρο της άμυνας. Με τους τραυματισμούς στα στόπερ, ο Λούστιγκ μετατοπίζεται στο κέντρο της άμυνας και στα δεξιά δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη λύση. Πιθανότατα γι' αυτό τον λόγο να επέλεξε ο Ρότζερς τριάδα στην άμυνα στο παιχνίδι με την Λίβινκστον, όπου έδωσε όλη την δεξιά πλευρά στον Φόρεστ που είναι καθαρός επιθετικός ακραίος. Αν συμβεί κάτι ανάλογο, η ΑΕΚ πρέπει να προσπαθήσει να χτυπήσει από τα δεξιά την άμυνας της Σέλτικ.

Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα προλάβει ο αμυντικός χαφ Εντσάμ. Θα είναι ένα πολύ καλό νέο για την ΑΕΚ να μην προλάβει. Πρόκειται για πολύ δυνατό ποδοσφαιριστή, που δυναμώνει πολύ τον άξονα της Σέλτικ και δοκιμάζει συχνά τα πόδια του.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η ΑΕΚ θα βρει έναν αντίπαλο, που μέσα στο γήπεδο του φροντίζει να έχει πολλούς ποδοσφαιριστές πίσω από τον φορ. Κρατά στην θέση "6" τον Μπράουν, οι υπόλοιποι χαφ πλησιάζουν τον βασικό στράικερ και οι ακραίοι συγκλίνουν με σκοπό να παίξουν με τον επιθετικό, αλλά και να απειλήσουν. Δοκιμάζουν μόνιμα να επιτεθούν με κάτω την μπάλα.

Βλέποντας τον τρόπο που έχτισε και τελείωσε η Σέλτικ τις επιθέσεις στα παιχνίδια με την Ρόζενμποργκ, οι μπακ και οι στόπερ της ΑΕΚ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, πως όταν η μπάλα είναι στα άκρα, η προσπάθεια που γίνεται είναι για συνεργασία, ο φορ θα τραβηχτεί προς την μπάλα για να ακουμπήσει πάνω του και να πατήσουν με αυτόν τον τρόπο την περιοχή.

Επίσης, αν βρουν χώρο δοκιμάζουν από τον άξονα πιο εύκολα το σουτ, απ' ότι τη σέντρα από τα άκρα και γίνεται κατανοητό πως δεν πρέπει οι κεντρικοί χαφ της ΑΕΚ, να αφήσουν χώρο για μακρινά σουτ στους Ρόγκιτς, Φόρεστ και φυσικά αν προλάβει και αγωνιστεί στον Εντσάμ. Αντίθετα, όταν επιτίθενται από τα άκρα, πρώτα κοιτάνε να επιτεθούν με την μπάλα κάτω και η σέντρα μοιάζει με ύστατη λύση.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΘΗΡΙΩΔΗ ΕΝΤΟΥΑΡ

Το βασικό σχέδιο του Ρότζερς έχει έναν καθαρό στράικερ. Στα προκριματικά, χαμό έχει κάνει ο Έντουαρ, που είχε έρθει δανεικός από την Παρί, κέρδισε τον Ρότζερς και το καλοκαίρι αποκτήθηκε με 9 εκατομμύρια και έχει σημειώσει τρία τέρματα στα προκριματικά. Κάλυψε επάξια το κενό του τραυματία Ντεμπελέ με την Ρόζενμποργκ, προτιμήθηκε από τον «κλασικό» στράικερ Λι Γκρίφιθς, καθώς ο Ρότζερς πίστεψε πως υπηρετεί καλύτερα το επιθετικό του σχέδιο και δικαιώθηκε. Χρειάζεται γνώση του αντιπάλου, ικανότητα και θάρρος.

Όλα όσα αναφέραμε είναι δείγματα μίας ομάδας, που έχει αλλάξει χαρακτήρα, αλλά έχει μάθει να λειτουργεί μέσα από ένα επιθετικό σχέδιο, το οποίο έχει ρίσκο και έχει εκπαιδευτεί να κερδίζει χειρότερους. Είναι δεδομένος πως αν η ΑΕΚ, κατέβει φοβισμένη, για να αμυνθεί, θα χάσει εύκολα.

Αν πετύχει, να είναι το παιχνίδι στην Γλασκόβη, μία συνέχεια των περσινών καλών παιχνιδιών που έκανε στην Ευρώπη, κερδίσει μονομαχίες, πάρει μπάλα και καταφέρει να επιτεθεί, μπορεί να βρει καθαρές ευκαιρίες. Και να χτυπήσει την υπερβολικά επιθετική λογική που ακολουθεί στο γήπεδο της η Σέλτικ και το ρίσκο που έχουν οι μεσοαμυντικοί ποδοσφαιριστές της, στα μέτρα και στις επιλογές που παίρνουν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK