Η ΑΕΚ άφησε τον Χριστοδουλόπουλο να φύγει...

Η οικονομική πολιτική της ΑΕΚ είναι καθ' όλα σεβαστή. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει σεβαστό είναι να μειώνεται η αξία ενός ποδοσφαιριστή όπως ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Ο Τσάρλι γράφει για την πολύ μεγάλη μεταγραφή του Ελληνα άσου στον Ολυμπιακό και τις "ευθύνες" της Ενωσης.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΛΑΡΙΣΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος EUROKINISSI

Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος με προσωπική του δήλωση στον Παντελή Βλαχόπουλο θέλησε να βάλει νωρίς τέλος στην συνεργασία του με την ΆΕΚ δηλώνοντας τα εξής. "Τις τελευταίες ώρες δέχομαι αρκετές πιέσεις για να ανανεώσω με την ΑΕΚ. Αλλά με απειλές ούτε χτίζεται εμπιστοσύνη, ούτε υπογράφονται συμβόλαια. Λυπάμαι πολύ, αλλά με αυτές τις συνθήκες σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να συνεχίσω την καριέρα μου στην ΑΕΚ".

Λίγο αργότερα ήρθε η απάντηση από την ΠΑΕ ΆΕΚ. "Ο Λαζαρος έχει τελειώσει για εμάς γιατί έχει μιλήσει εδώ και ένα μήνα με άλλη ομάδα και γιατί δεν σέβεται την υπογραφή του στο συμβόλαιο που έχει με εμάς μέχρι το 2019. Για την Ένωση το θέμα δεν είναι οικονομικό και διαφοράς που υπάρχει, από τη στιγμή που μίλησε μ’ άλλη ομάδα, δεν υπάρχει για εμάς".

Αυτά ήταν όσα διαβάσαμε χθες και δυστυχώς η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια. Μία συνεργασία που βοήθησε και τις δύο πλευρές τελειώνει με άσχημο τρόπο. Η ιστορία της διαμάχης της ΑΕΚ με τον Λάζαρο έχει σίγουρα δρόμο ακόμα, αλλά επίσης έχει και πολύ παρελθόν.

ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το κλειδί της υπόθεσης είναι πως ο Χριστοδουλόπουλος ποτέ δεν ήταν ευχαριστημένος με το συμβόλαιο που υπέγραψε το καλοκαίρι του 2016. Ο ίδιος ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα, δεσμευόταν με συμβόλαιο με την Βερόνα, τον είχε κουράσει πολύ το περιβάλλον στο συγκεκριμένο σύλλογο, ένας ερασιτεχνισμός που υπήρχε και σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να την ακολουθήσει στη δεύτερη κατηγορία. Όμως δεσμευόταν με συμβόλαιο και προερχόταν από μία όχι και τόσο γεμάτη σεζόν. Είχε πάει δανεικός την προηγούμενη χρονιά στην Σαμπντόρια, εκεί ο Μοντέλα δεν του έδειξε πολύ εμπιστοσύνη, έπαιξε λίγο με συνέπεια να μην είναι και στα καλύτερα του.

Εκείνο το καλοκαίρι ο Χριστοδουλόπουλος είχε μιλήσει και με τον Αλαφούζο, ο Στραματσόνι όμως δεν περίμενε να ξεμπερδέψει ο Λάζαρος και είχε κάνει τις δικές του κινήσεις. Στο τέλος αναγκάστηκε να χαρίσει λεφτά από το συμβόλαιο που είχε στην Βερόνα και υπέγραψε στις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου στην ΆΕΚ. Για τον Χριστοδουλόπουλο όμως τα 270 χιλιάρικα το χρόνο ήταν λίγα. Ο ίδιος από τη στιγμή που είχε πάρει το πρώτο του συμβόλαιο στον ΠΑΟΚ από τον Βεζυρτζή ποτέ δεν είχε παίξει ποδόσφαιρο για αυτά τα λεφτά.

Για τον ίδιο η επιστροφή του στην Ελλάδα ήταν ένα προσωπικό στοίχημα, δεν γύρισε για τα λεφτά αλλά για να αποδείξει ποιος είναι. Είχε μία σπουδαία καριέρα στην Ιταλία, έμαθε καλύτερα το άθλημα και θεωρούσε πως ήταν έτοιμος να αποδείξει στην πατρίδα του ποιος πραγματικά ήταν, πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να κάνει. Εδώ είναι και το μυστικό, ο Λάζαρος γύρισε ώριμος ποδοσφαιρικά, για να ζήσει αυτό που του έλειπε, την αναγνώριση.

Ο ίδιος πίστεψε πως με το κλείσιμο που είχε την περσινή σαιζόν και με το πολύ καλό φετινό του ξεκίνημα κέρδισε το δικαίωμα να πάρει ένα καλύτερο συμβόλαιο. Και το γεγονός πως περίμενε μία πρόταση που θα τον ικανοποιεί είχε φροντίσει από πολύ νωρίς να το μάθουν οι άνθρωποι της ΆΕΚ. Ήταν γνωστό από την αρχή της σεζόν πως ο Χριστοδουλόπουλος περιμένει μία καλή πρόταση. Δεν έγινε και υπήρξαν στιγμές που αυτή η αναμονή τον ενοχλούσε και μάλιστα σχετικές συζητήσεις είχαν γίνει και με τον Χιμένεθ, ο οποίος του τόνιζε πως έχει εισηγηθεί την παραμονή του.

ΣΕΒΑΣΤΟ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΗΣ ΑΕΚ

Καταλαβαίνω πως στην ΆΕΚ, δεν ήταν υποχρεωμένοι να δώσουν τα λεφτά που περίμενε ο Χριστοδουλόπουλος, άλλωστε είναι δικαίωμα της κάθε ΠΑΕ να χαράζει τη δική της στρατηγική και το θετικό για το σύλλογο είναι πως η οικονομική πολιτική της ομάδας, αυτήν την εποχή είναι αποδεκτή από μεγάλο ποσοστό κόσμου της ΆΕΚ. Βλέπετε η ομάδα πέρασε από την Γ Εθνική, η αβεβαιότητα που υπήρχε για χρόνια, μέχρι να βρεθεί η λύση του υποβιβασμού και η επιστροφή μέσα από την εμπλοκή του Δημήτρη Μελισσανίδη δεν μπορεί να ξεχαστεί.

Και υπάρχει σημαντική μερίδα κόσμου πως στο πλάνο της ΆΕΚ, τουλάχιστον μέχρι να γίνει το γήπεδο δεν μπορεί να υπάρχει μεγάλο συμβόλαιο για ποδοσφαιριστή ο οποίος δεν έχει μεταπωλητική αξία. Είναι σεβαστή μία τέτοια επιλογή. Σέβομαι το μοντέλο μίας ομάδας να λέει, προτιμώ τον φθηνό Αλμπάνη, που δεν είναι έτοιμος, αλλά έχει μέλλον θα τον δουλέψουμε και αν βγει θα μας φέρει χρήμα, από τον έτοιμο Χριστοδουλόπουλο, που δεν μπορούμε να τον πουλήσουμε.

Αν και αυτή είναι η μισή αλήθεια γιατί στο ποδόσφαιρο βγάζεις χρήματα και από την επίτευξη στόχων και η ΆΕΚ, έβγαλε λεφτά από τη συνεργασία της με τον Λάζαρο. Παρόλα αυτά είναι σεβαστή η οικονομική πολιτική της κάθε ΠΑΕ, από τη στιγμή που τηρεί τις υποχρεώσεις της.

Αυτό που για μένα δεν είναι σεβαστό είναι να μειώνεται η αξία του ποδοσφαιριστή. Βλέπω και διαβάζω παράξενα άρθρα τις τελευταίες ημέρες. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, όλοι καταλαβαίνετε. Αυτό που θέλω να σημειώσω είναι πως ο Χριστοδουλόπουλος έπιασε πολύ υψηλό επίπεδο απόδοσης.

Αγωνίστηκε σαν ποδοσφαιριστής πολύ μεγάλης ποδοσφαιρικής αξίας και ακόμα και να μπορεί να προσφέρει τα μισά την επόμενη σαιζόν, η αξία του θα παραμένει πολύ υψηλή. Αυτός ήταν και ο λόγος που περίμενα, πως η ΑΕΚ θα του κάνει καλύτερη πρόταση από τα 320 χιλιάρικα της οψιόν, καθώς με αυτά τα λεφτά δεν γίνεται να βρεις ποδοσφαιριστή με αυτήν την ποιότητα.

Και δεν υπάρχει ποδοσφαιρικός λόγος για να δικαιούται κάποιος να ισχυριστεί πως ο Χριστοδουλόπουλος δεν μπορεί να προσφέρει, στα 32 θα πάει τον Δεκέμβριο όχι στα 40 και επίσης την διαφορά δεν την κάνει με τα τρεξίματα που μπορούν να χαθούν στα πρώτα χρόνια των τριάντα, αλλά με την ποιότητα που έχουν τα χτυπήματα του. Με τη γνώση επίσης και την αυτοπεποίθηση που έχει αποκτήσει από το πέρασμα του στην Ιταλία, στοιχεία που φαίνονται όταν έρχεται σε επαφή με την μπάλα. Αυτά λοιπόν τα προσόντα δεν τα χάνεις στα 32 σου.

Μου προκαλεί εντύπωση όμως που δεν έγινε ποτέ μία πρόταση στον Χριστοδουλόπουλο που θα μπορούσε να ακούσει ο ποδοσφαιριστής.

Είχε σπουδαία σεζόν και με σημαντικές προσωπικές του ενέργειες έφερε και χρήμα στο ταμείο της ομάδας, δεν μπορώ να κατανοήσω τον λόγω που δεν του έγινε ποτέ μία πρόταση που τουλάχιστον θα μπορούσε να την σκεφτεί. Μία πρόταση με τα λεφτά που μπορούσε να προσφέρει η ΑΕΚ με μια χρονική διάρκεια όμως ικανή να βάλει σε σκέψη τον ποδοσφαιριστή. Στην πραγματικότητα όμως η ΑΕΚ δεν μπήκε ποτέ στην διαδικασία να κρατήσει τον Χριστοδουλόπουλο, καθώς όλοι γνώριζαν πως την οψιόν δεν θα την υπέγραφε.

Η επιλογή του Δημήτρη Μελισσανίδη, ήταν να πιέσει τον ποδοσφαιριστή να υπογράψει κάτι που ο ίδιος δεν επιθυμούσε. Ο Χριστοδουλόπουλος είχε κάνει στο γήπεδο πράγματα τα οποία θα του εξασφάλιζαν ένα καλό τελευταίο συμβόλαιο με μία ασφάλεια. Στην ΑΕΚ πήγαν σε μία λογική, να υπογράψει το συν ένα και δεν θα χάσει.

Αυτή όμως η πρακτική, ότι ο πρόεδρος δεν θα σε αφήσει έτσι, δεν ανήκει στο σήμερα. Οι ποδοσφαιριστές είναι σαν μικρές εταιρίες, έχουν από πίσω τους ανθρώπους επιτελεία, που πρώτα από όλα τους εξασφαλίζουν σιγουριά για το μέλλον τους. Δεν θα μπορούσε να βάλει μία υπογραφή που θα τον άφηνε ελεύθερο το επόμενο καλοκαίρι και στην συνέχεια θα επαφίεται στην καλή θέληση του Δημήτρη Μελισσανίδη.

Επαναλαμβάνω, πως δεν μου κάνει εντύπωση στην ιστορία της ΆΕΚ με τον Χριστοδουλόπουλο που δεν τα βρήκαν οι δύο πλευρές, αλλά που δεν φρόντισε η πλευρά της ΆΕΚ να κάνει μία πρόταση που θα ήλπιζε πως θα μπορούσε ο ποδοσφαιριστής να την ακούσει και να την σκεφτεί. Προσπάθησαν να του επιβάλουν να συμφωνήσει κάτι, που γνώριζαν εκ των προτέρων πως θα απορρίψει.

ΘΕΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

Και το πιο σημαντικό, από όλα είναι πως η ΆΕΚ άργησε πολύ να τον πλησιάσει. Πράγματι μέσω της ΆΕΚ, πέτυχε τον στόχο για τον οποίο επέστρεψε, να αναγνωριστεί η ποιότητα του στην πατρίδα του, να δείξει πως είναι σε θέση να κάνει μεγάλη διαφορά και όταν συνέβη αυτό, ήθελε και την αναγνώριση από τον ίδιο του το σύλλογο.

Για έναν ποδοσφαιριστή το καλό συμβόλαιο σημαίνει και αναγνώριση της αξίας του, στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αυτή η λέξη κάνει τη διαφορά για τους ποδοσφαιριστές. Και οι σχέσεις χαλάνε, όταν αυτή δεν έρχεται, όπως χάλασε του Χριστοδουλόπουλου με την ΆΕΚ.

Ήρθαν τα πράγματα έτσι, που ο Χριστοδουλόπουλος έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που θα παίξει σε όλες τις μεγάλες ομάδες της χώρας.

Ο Ολυμπιακός φρόντισε να κάνει επίσημο το ενδιαφέρον και τη Δευτέρα έκανε τον παίκτη δικό του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK