Η ΑΕΚ επένδυσε στην μπάλα, όχι στην ένταση (των άλλων)

Η ΑΕΚ απέδειξε πως όταν μία ομάδα στήνεται με ελληνικό κορμό, λογική και... κανονικό προπονητή, δεν χρειάζεται να ξοδέψει μία περιουσία για να κατακτήσει την κορυφή. Ο "αδικημένος" Λάζαρος και το λάθος της Ένωσης να τον κρατήσει με μονοετές συμβόλαιο. Σχολιάζει ο Τσάρλυ.

Η ΑΕΚ επένδυσε στην μπάλα, όχι στην ένταση (των άλλων)
lazaros jimenes EUROKINISSI

Η ΑΕΚ με τις σημερινές αποφάσεις μοιάζει σαν σίγουρη πρωταθλήτρια. Βρίσκεται 7 βαθμούς πάνω από τον Ολυμπιακό και 8 από τον ΠΑΟΚ, μένει η μαθηματική εξασφάλιση του πρωταθλήματος μετά από 24 χρόνια. Αναμφίβολα είναι μία τεράστια επιτυχία, που όπως έχω καταγράψει πολλές φορές προκύπτει βάσει μίας τεράστιας αγωνιστικής προόδου που υπήρξε την φετινή σαιζόν. Το επίπεδο ανταγωνιστικότητας της ΑΕΚ έχει ανέβει σε πολύ σημαντικό βαθμό.

Η συνολική μου φιλοσοφία είναι πως πρώτα οι ομάδες ανταγωνίζονται τον εαυτό τους. Ο στόχος πρέπει να είναι η δική τους βελτίωση και μέσα από αυτή να περιμένουν να έρθουν και οι επιτυχίες.

ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Η ΑΕΚ πράγματι ακολούθησε αυτή τη λογική και είναι και όμορφο που επιβραβεύεται. Κράτησε συνολικά μία σοβαρή στάση, δεν προσπάθησε να πάρει ποτέ το ρόλο του αφεντικού του ελληνικού ποδοσφαίρου, ούτε επικοινωνιακά να στήσει πόλεμο και να προσπαθήσει να αναδείξει πως κάποιο σύστημα την πολεμά. Θα έλεγε κανείς πως κράτησε μία αξιοπρεπή και μετριοπαθή στάση, έπαιξε το παιχνίδι σε όλους τους χώρους με νηφαλιότητα και με αξιοπρέπεια.

Είχε ένα μεγάλο πλεονέκτημα που στο τέλος έκανε την διαφορά. Ήξερε πως δεν θα της χαριστεί τίποτα, αλλά και πως αν πολεμήσει κανένας δεν θα μπορέσει να της στερήσει αυτό που αξίζει. Το γεγονός αυτό της επέτρεψε να μην έχει αυταπάτες πως το πρωτάθλημα θα τις χαριστεί, αλλά και δεν έδωσε το δικαίωμα στους ανθρώπους που δουλεύουν για την ΑΕΚ, να έχουν άλλοθι αποτυχίας.

Υπήρχε ωριμότητα και μία ειλικρινής επικοινωνιακή ρητορική, σπάνια για ελληνική ομάδα. Είναι καλό που αυτή η στάση δικαιώθηκε.

ΥΓΙΕΣ ΜΟΝΤΕΛΟ

Στην πραγματικότητα δικαιώθηκε και ένα υγιές μοντέλο το οποίο δημιουργήθηκε από την Β' Εθνική. Όταν η ΑΕΚ έφυγε από την περιπέτεια της Γ' Εθνικής και πήρε τον δρόμο για την επιστροφή, χαράχτηκε ένα πλάνο επιστροφής.

Που ήθελε μία ομάδα που θα έχει οικονομική σιγουριά, που δεν θα περιμένει υπερβάσεις από τον διοικητικό της ηγέτη, αλλά με όραμα την δημιουργία του νέου γηπέδου, να υπάρχει μία οικονομική ασφάλεια. Είναι δεδομένο πως αν πας με περιορισμένο μπάτζετ χρειάζεσαι σχέδιο.

Το πλάνο της ΑΕΚ χαράχτηκε από την Β' Εθνική, σε μία λογική να δημιουργήσουμε έναν ελληνικό κορμό, ο οποίος θα μας επιτρέψει να έχουμε συνέχεια στην πρώτη κατηγορία δίχως να χρειαστούμε πολλές μεταγραφές. Το να δημιουργείς μία ομάδα, με ελληνική βάση, σου προσφέρει την ασφάλεια πως αν ο κορμός δέσει, μπορείς με έξυπνες επιλογές και με πολύ δουλειά να ανέβεις επίπεδο.

Αποκτάς στην καθημερινότητα σου ισχυρές δομές, δημιουργείς σύνολο, ισορροπίες και ψάχνεις την εξέλιξη σου χωρίς να είναι απαραίτητες οι οικονομικές υπερβάσεις. Σε αυτήν την λογική στηρίχτηκε η ΑΕΚ και πολύ νωρίς αποδείχτηκε ότι πήρε τον σωστό δρόμο. Δεν χρειάστηκε καν να ανέβει στην πρώτη κατηγορία. Το 2015 ενώ βρισκόταν στην Β' Εθνική κατάφερε να κοντράρει τον Ολυμπιακό και να χάσει μία πρόκριση εντελώς οριακά.

Την σαιζόν 2015-16 η ΑΕΚ άλλαξε τον Δέλλα με τον Πογιέτ, ο Ουρουγουανός της έμαθε να είναι κυνική, την έκανε πιο σκληρή και της έμαθε κάτι που ήταν σημαντικό την πρώτη χρονιά της επιστροφή της, να είναι κυνική. Στο τέλος της σαιζόν, με το πλάνο του Πογιέτ και μία πινελιά του Μανωλά που ήταν ο πιο ελεύθερος ρόλος του Μάνταλου, η ΑΕΚ κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο στην επιστροφή, κερδίζοντας στον τελικό τον Ολυμπιακό.

Σε αυτήν την πρόοδο μπήκε ένα φρένο. Την επόμενη σαιζόν και μία απόδειξη πως όταν δουλεύεις με συγκεκριμένο μπάτζετ και επιλέγεις να μην πας σε υπερβάσεις, έχεις ανάγκη το σωστό σχέδιο. Το καλοκαίρι του 2016 έγιναν λανθασμένες επιλογές, οι οποίες στοίχησαν, κράτησαν την ΑΕΚ από νωρίς εκτός πρωταθλήματος και διακόπηκε η ανοδική πορεία.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΟ

Τον Ιανουάριο του 2017 επέστρεψε στην ΑΕΚ ο Μανόλο Χιμένεθ. Ένας τεχνικός αμφιλεγόμενος, δύσκολος και κυκλοθυμικός χαρακτήρας, που η αλήθεια είναι πως η καριέρα του είχε πάρει την κάτω βόλτα. Ο ίδιος σήμερα μπορεί να νοιώθει δικαιωμένος. Ήθελε πολύ να επιστρέψει στην ΑΕΚ, κάθε φορά που βρισκόταν ο σύλλογος σε αναζήτηση προπονητή, αυτός πρότεινε τον εαυτό του και την ευκαιρία που του δόθηκε την άρπαξε από τα μαλλιά.

Ο Χιμένεθ στην επιστροφή του στην ΑΕΚ τρέχει ρεκόρ 25-9-3 σε παιχνίδια πρωταθλήματος, κατάφερε να αναλάβει μία ομάδα που είχε να σκοράρει 6 χρόνια στην Ευρώπη και έτρεξε ένα αήττητο σερί 10 παιχνιδιών στο Γιουρόπα Λιγκ. Πήρε πέρυσι την πρώτη θέση στα πλέι οφ, στο κύπελλο έφτασε στον περσινό τελικό και τον έχασε από γκολ οφσάιντ του Ενρίκε και φέτος παραμένει στο κόλπο έχοντας πετάξει για δεύτερη χρονιά εκτός κυπέλλου τον Ολυμπιακό. Τρέχει επίσης ένα απίστευτο ρεκόρ με τους ερυθρόλευκους με 3 νίκες σε τρία παιχνίδια γα το πρωτάθλημα και 2 προκρίσεις για το κύπελλο.

Σίγουρα μέσα σε αυτήν την διαδρομή, έχει κάνει και λάθη, μιλάμε για έναν πολύ δύσκολο άνθρωπο, κυκλοθυμικό που οι ποδοσφαιριστές του πολλές φορές σε μεταξύ τους συζητήσεις τον λένε "ψυχάκια", όμως που έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πολύ ανταγωνιστικό σύνολο και να τους μάθει πώς να πετυχαίνουν.

Αν ψάξουμε τους λόγους που η ΑΕΚ κατακτά το φετινό πρωτάθλημα, μπορούμε να βρούμε πως είχε μεγαλύτερη συνείδηση από τους υπόλοιπους για όσα συμβαίνουν στο πρωτάθλημα που διανύουμε, πως έκανε στοχευμένες μεταγραφές χαμηλού κόστους, ότι από τις τρεις ομάδες που διεκδίκησαν τον τίτλο, είχε τον καλύτερο προπονητή, κάτι βοήθησε στο να έχει την μεγαλύτερη άνοδο σαν μέγεθος από όλους και την απίστευτη σαιζόν που έτρεξε ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος.

Ο ΚΟΜΒΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

Η σαιζόν ακόμα δεν έχει τελειώσει, αλλά αν θυμηθούμε τι έχει συμβεί και ψάξουμε για τον άνθρωπο που έχει την μεγαλύτερη συνεισφορά στην εκπληκτική φετινή πορεία της ΑΕΚ, αναμφίβολα προκύπτει πως είναι ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Είναι αυτός που έχει βάλει τα μεγάλα και κρίσιμα τέρματα. Που έκανε την διαφορά στο πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και με δύο απίστευτα όμορφα τέρματα, συνέβαλε στο να γυρίσει το παιχνίδι.

Ο Χριστοδουλόπουλος άνοιξε το δρόμο και στο πρόσφατο παιχνίδι κυπέλλου για να περάσει η ΑΕΚ τον Ολυμπιακό, με το τέρμα που πέτυχε με το κεφάλι, γκολ που το έκανε να μοιάζει τόσο εύκολο, που ο ίδιος απαξίωσε και να το πανηγυρίσει.

Αυτός πήρε τη μπάλα στον εντός έδρας επαναληπτικό με την Μπριζ και άνοιξε το σκορ με εκτέλεση πέναλτι και έστρωσε τον δρόμο σε μία μεγάλη πρόκριση, ο ίδιος έκανε την διαφορά και στους ομίλους, με μία έξυπνη εκτέλεση φάουλ πέτυχε ένα πολύ δύσκολο τέρμα στην Κροατία και έδωσε στην ΑΕΚ την νίκη επί της Ριέκα που στο τέλος έκανε την διαφορά και έφερε την πρόκριση στους 32 του Γιουρόπα.

Δέχθηκε αδιαμαρτύρητα πολλές παράξενες επιλογές του Χιμένεθ, τον κράτησε συχνά στον πάγκο και πάντοτε με το που έμπαινε έκανε την διαφορά, όπως και δεχόταν χωρίς ποτέ να το του δημιουργήσει πρόβλημα, μόνιμα να είναι αυτός που θα γίνετε πρώτη αλλαγή. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό παιχνίδι ο κόσμος της ΑΕΚ έμεινε με το παράπονο, πως ο Χιμένεθ έβγαλε τον Λάζαρο που πέταγε και δεν είδαμε την τελευταία προσπάθεια της ΑΕΚ. Βγήκε ο Λάζαρος, δεν μπόρεσε να κάνει ξανά ευκαιρία η ΑΕΚ.

Και ασφαλώς δεν ήταν μόνο αυτά. Πολλά μεγάλα παιχνίδια που τον έχουν κάνει τον πρωταγωνιστή την φετινή χρονιά και το πρόσωπο του φετινού τίτλου. Άλλωστε όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ο φετινός τίτλος κρίνεται από τα λόγια που είπε Χριστοδουλόπουλος στον Κομίνη.

ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ!

Μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση που η διοίκηση της ΑΕΚ δεν έχει φροντίσει να κλείσει τις δύο σημαντικές υποθέσεις. Να ανανεώσει το συμβόλαιο του Χιμενεθ και του Χριστοδουλόπουλου. Και πιθανότατα για τον Μανόλο να παίζει μόνη της και να μην είναι πρόβλημα το γεγονός πως άργησε, φοβάμαι όμως πως με τον Χριστοδουλόπουλο έχει γίνει ένα μεγάλο λάθος. Μιλάμε για δημιουργικό εξτρέμ 31 ετών που έχει πετύχει μέχρι σήμερα με την χρονιά να συνεχίζεται 13 τέρματα και το συμβόλαιο του στην ΆΕΚ να λήγει το καλοκαίρι.

Ο Χριστοδουλόπουλος είχε συμβόλαιο 270.000€ το χρόνο. Ο Τζάλμα Κάμπος στον ΠΑΟΚ παίρνει 700 χιλιάρικα, ο Ελ Καντουρί μαζί με τα μπόνους 1,3. Ο Ολυμπιακός δίνει για πλάκα μεγάλα συμβόλαια σε ακραίους που δεν κάνουν την διαφορά και η ΑΕΚ έχει ανοιχτό τον ποδοσφαιριστή που έχει βάλει την σφραγίδα του, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην κατάκτηση του φετινού της πρωταθλήματος.

ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΨΙΟΝ

Υπάρχει μία λεπτομέρεια που νομίζω στην ΑΕΚ έκαναν το λάθος να επενδύσουν, υποτιμώντας την αξία του ποδοσφαιριστή και μην βλέποντας την πραγματική αξία που βγάζει στο γήπεδο. Υπάρχει μία οψιόν στα 320 χιλιάρικα για ανανέωση ενός χρόνου, που για να ισχύσει και να ενεργοποιηθεί, θα πρέπει ο ίδιος να υπογράψει. Καταλαβαίνετε πως ένας ποδοσφαιριστής που έτρεξε μία τόσο καλή σαιζόν στα 31 του χρόνια, δεν χρειάζεται να έχεις το παραμικρό είδος ρεπορτάζ πως δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράψει μονετές επέκταση συμβολαίου.

Δηλαδή να δεχτεί το καλοκαίρι, που μπορεί να πάρει το τελευταίο του μεγάλο συμβόλαιο και να εξασφαλιστεί, να δεχτεί να βάλει υπογραφεί για συμβόλαιο που δεν θα τον εξασφαλίζει. Και επίσης η απλή ποδοσφαιρική λογική λέει πως ο Χριστοδουλόπουλος, θα μπορέσει να βρει το φετινό καλοκαίρι πολύ μεγαλύτερο συμβόλαιο από τα 320 χιλιάδες που έχει σαν οψιόν ανανέωσης.

Οπότε σύντομα θα ξεκινήσει ένα σίριαλ σχετικά με το μέλλον του Χριστοδουλόπουλου και φοβάμαι πως στο συγκεκριμένο κομμάτι η διοίκηση της ΑΕΚ, έχει καθυστερήσει πολύ. Επαναλαμβάνω πως έχουν γίνει πολλά συντονισμένα βήματα τα τελευταία χρόνια, τα οποία έφεραν ξανά στην κορυφή την ΑΕΚ μετά από 24 χρόνια και στο επίπεδο που πρέπει να βρίσκεται στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δεν έχουν προσεγγίσει σωστά όμως την ανανέωση του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK