Η ΑΕΚ ήρθε, ο Ολυμπιακός... αγνοείται

Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε την... επιστροφή της τη φετινή περίοδο. Έπαψε να βλέπει τις νίκες στα ντέρμπι ως "στόχο της σεζόν" και πλέον κοιτάει ψηλότερα. Εκεί που ανήκει, στην κορυφή. Ο Τσάρλυ γράφει για τον "κανονικό προπονητή" Χιμένεθ και τον Ολυμπιακό που προκαλεί απορίες με την αγωνιστική συμπεριφορά του.

Η ΑΕΚ ήρθε, ο Ολυμπιακός... αγνοείται
jimenes garcia

Την Τετάρτη στο ΟΑΚΑ έκλεισε ένας κύκλος αγώνων μεταξύ Ολυμπιακού και AΕΚ. Η ομάδα του Χιμένεθ πέτυχε κάτι που είναι πολύ σπάνιο να συμβεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να στερήσει το δικαίωμα από τον χαμένο να βρει την οποιαδήποτε αφορμή για να αμφισβητήσει την ανωτερότητα της ομάδας που επικράτησε.

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ

Βλέπετε έγινε κάτι σπάνιο, η κλήρωση δημιούργησε μία μπασκετική στην λογική σειρά συνεχόμενων αγώνων. Είδαμε τις δύο ομάδες μέσα σε δέκα ημέρες να παίζουν τρεις φορές και πλέον δεν μπορεί να υπάρχει καμία αντίρρηση για το ποιος είναι ανώτερος αυτήν την εποχή και συνολικά την φετινή σεζόν.

Η ΑΕΚ έκανε την "βρώμικη" δουλειά. Πέταξε τον ισχυρό του ελληνικού ποδοσφαίρου έξω από όλους τους τίτλους και ετοιμάζεται να μπει στην τελική ευθεία για να δώσει τις μάχες της. Ότι και να συμβεί, η φετινή ΑΕΚ έχει χαρίσει πολλές χαρές στους οπαδούς της. Είναι μία πολύ γεμάτη σεζόν κατά την οποία έχει έρθει μία τεράστια πρόοδος. Στην πραγματικότητα, οι οπαδοί της βλέπουν την ομάδα τους μετά από δύο δεκαετίες να επιστρέφει στο πραγματικό της στάτους.

Στον χθεσινό αγώνα είδαμε πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν το πόσο έχει μεγαλώσει η φετινή ΑΕΚ. Μόνο τον τρόπο που υποδέχονται και πανηγυρίζουν ο Χριστοδουλόπουλος και οι συμπαίκτες του το τέρμα που άνοιξε το σκορ, φθάνει για να σε κάνει να καταλάβεις πως εδώ κάτι έχει αλλάξει. Για την φετινή ΑΕΚ δεν είναι και κατόρθωμα να κερδίσει τον Ολυμπιακό και σαν οργανισμός, σταμάτησε να ζει και να αναπνέει για να κερδίσει αυτό το παιχνίδι. Υπάρχουν μεγαλύτερες προτεραιότητες.

Ο χθεσινός αγώνας έγινε μία μεγάλη επίδειξη δύναμης για τους παίκτες της Ένωσης. Η ΑΕΚ έκανε περίπατο χωρίς να είναι καλή, δίχως να φορτσάρει και χωρίς να βάλει το συγκεκριμένο παιχνίδι σαν προτεραιότητα. Ο Μανόλο Χιμένεθ είχε ένα πλάνο το οποίο το εξήγησε και στην συνέντευξη τύπου.

ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΕΚ

Αποφάσισε να πάει με ένα σχήμα συντηρητικό, να κρατήσει το 0-0 και να παίξει με το πρόβλημα φυσικής κατάστασης του Ολυμπιακού βάζοντας στο δεύτερο ημίχρονο τα πιο βαριά του χαρτιά.

Είδαμε στα πρώτα 45 λεπτά η ΑΕΚ να μην έχει επιθετικότητα και με τον Μασούντ πίσω και τον Λιβάγια να μην έχει τη δυνατότητα να πιέσει την πολύ αργή, στις αντιδράσεις και έτοιμη να κάνει λάθος, άμυνα του Ολυμπιακού.

Μέχρι το γκολ του Χριστοδουλόπουλου δεν έδειχναν να έχουν και μεγάλες διαφορές οι δύο ομάδες. Καμία δεν έπαιζε για να κερδίσει. Η ΑΕΚ όμως είχε ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Η άμυνας της λειτουργούσε σαφώς πιο αποτελεσματικά και ενέπνεε μεγαλύτερη σιγουριά από αυτήν του Ολυμπιακού. Είδαμε τον Βράνιες να βγάζει σπουδαίες άμυνες που κανείς αμυντικογενής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού που υπήρχε στο γήπεδο δεν είναι σε θέση ούτε καν να σκεφτεί να πάει σε αυτές τις φάσεις. Ο Τσιγκρίνσκι βγάζει ποιότητα και είναι σταθερά καλός στα τελευταία παιχνίδια, οι Μπακάκης, Γκάλο (ειδικά ο πρώτος) χαμηλά κέρδισαν πολλές μονομαχίες και ο Σιμόες με τα τρεξίματα του και την αποφασιστικότητα που πάει στην μπάλα έκανε στον διαφορά.

Δεν υπήρχαν παρόμοια θετικά στοιχεία στην άμυνα των ερυθρόλευκων. Για να φανούν όμως οι πολλές αδυναμίες της πειραματικής άμυνας του Ολυμπιακού έπρεπε να βγάλει λίγη επιθετικότητα η ΑΕΚ και να αποκτήσει τρεξίματα στην επίθεση. Τελικά το προβάδισμα ήρθε με μία σέντρα του Μπακάκη και ένα απλό πάτημα στην αντίπαλη περιοχή του Χριστοδουλόπουλου, πραγματικά ούτε σε προπόνηση δεν πρέπει να έχει βάλει τόσο χαλαρός γκολ με το κεφάλι ο Λάζαρος. Δεν έχει λογική που δεν μπόρεσε να βγει πρώτος στην μπάλα ο Κούτρης.

Στην συνέχεια υπήρξε μία εικόνα απόλυτης κατάρρευσης για τους φιλοξενούμενους. Ο Χιμένεθ έβαλε στο γήπεδο και τον Αραούχο, οι στόπερ του Ολυμπιακού είχαν να αντιμετωπίσουν και έναν γρήγορο επιθετικό και όλα έδειχναν πως πάμε για συντριβή.

Η ΑΠΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Αν δεν έμπαινε το γκολ του Ταχτσίδη θα συνέχιζε η ίδια εικόνα μέχρι τέλους. Αυτό που δεν κολλάει, δεν συμβαδίζει με την ιστορία του παιχνιδιού είναι η αντίδραση του Ολυμπιακού μετά την μείωση του σκορ. Εύλογα δημιουργείται η απορία, από την στιγμή που υπήρχαν κάποιες δυνάμεις, υπήρχε η δυνατότητα να πιέσει έστω και με ανεβάσματα από τα άκρα και κερδισμένα κόρνερ, γιατί δεν έγινε αυτό πιο νωρίς.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε ένα παιχνίδι που διακυβευόταν η περηφάνια του και ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο δεν υπήρχε στο γήπεδο. Ήταν έρμαιο στις ορέξεις μία ομάδας, που η αλήθεια ήταν ότι δεν πίεζε και πολύ τον εαυτό της.

Υπάρχει μία συζήτηση τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το πιο είναι το μεγάλο πρόβλημα του Ολυμπιακού. Έχουν γραφτεί ακουστεί τα εξής μεταξύ άλλων:

-- Φταίει η προετοιμασία του Μπέσνικ Χάσι.

-- Φταίει πως ο Λεμονής δεν έκανε σωστή διαχείριση, δεν έκανε σωστές προπονήσεις.

-- Φταίει το τμήμα σκάουτινκ που δεν έχει φέρει ανάλογους παίκτες με βάση τα συμβόλαια που δίνονται από τον Ολυμπιακό.

-- Φταίει η διοίκηση, που αλλάζει συνεχώς το ρόστερ και δεν υπάρχει κορμός.

-- Φταίει η διοίκηση, που αλλάζει συνεχώς προπονητές.

-- Φταίει ο Όσκαρ Γκαρθία που δεν ήξερε το ρόστερ και τα έκανε σαλάτα σε Τρίπολη και στα παιχνίδια με την ΑΕΚ.

-- Φταίνε άνθρωποι που δουλεύουν μέσα στην ομάδα που δεν πήραν πρωτοβουλίες και δεν πρόλαβαν διάφορα άσχημα περιστατικά στην καθημερινότητα του Ολυμπιακού.

ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΙΞΕΙ ΡΟΛΟ

Όλα αυτά και όχι μόνο έχουν γραφτεί, έχουν ειπωθεί το τελευταίο διάστημα. Παίρνω σαν δεδομένο ότι όλα ισχύουν, όλα έχουν παίξει τον ρόλο τους. Στην εκπομπή με τον Θέμη από την πρώτη μέρα που έγινε η αλλαγή προπονητή, τονίσαμε πως πάρθηκε μία απόφαση σε ένα λανθασμένο χρονικό σημείο. Ο Ολυμπιακός στην κατάσταση που βρισκόταν δεν μπορούσε να αντέξει να δουλεύει με έναν προπονητή που δεν ξέρει καλά τους παίκτες του και τους αντιπάλους. Δεν είμαστε στις προπονήσεις, αλλά διαβάζαμε μόλις ανέλαβε ο Όσκαρ Γκαρθία πως ανέβασε την ένταση στις προπονήσεις και επισημάναμε εκείνες τις πρώτες ημέρες που ο Ολυμπιακός είχε πολύ εύκολα παιχνίδια και κέρδιζε, πως μπορεί το γεγονός αυτό να αποδειχτεί επικίνδυνο.

Το υπενθύμισε χθες ο Θέμης στην εκπομπή, το σημειώνω κι εγώ, γιατί το πρόβλημα φυσικής κατάστασης το χρεώνουν οι περισσότεροι ρεπόρτερ του Ολυμπιακού αποκλειστικά στον Τάκη Λεμονή και στην προετοιμασία του Μπέσνικ Χάσι, ενώ είναι πιο συνολική συζήτηση.

Δεν γίνεται να αλλάζεις τρεις προπονητές σε μία εποχή που το πρωτάθλημα καίει. Να πιστεύεις πως μπορείς να ανεβάσεις την ένταση των προπονήσεων, στα παιχνίδια τα μέτρα και την ένταση στο πρέσινγκ. Προσωπικά θέλω να αναφέρω πως πρόβλημα στην φυσική κατάσταση στα τελευταία παιχνίδια του Λεμονή και σε αυτό στην Λάρισα που έβλεπε ο Γκαρθία από τις κερκίδες δεν είχα διαπιστώσει. Δεν λέω πως πέταγε, αλλά αυτό το χάλι δεν υπήρχε.

Έγιναν πολλά λάθη για να βγει εκτός στόχων Φεβρουάριο μήνα ο Ολυμπιακός. Δεν πιστεύω πως υπάρχει άνθρωπος να θεωρεί πως η κατάσταση μπορεί να αλλάξει.

ΤΟ 5/5 ΤΟΥ ΧΙΜΕΝΕΘ ΜΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Να επιστρέψουμε όμως στους θριαμβευτές. Ο Μανόλο Χιμένεθ βγαίνει από έναν κύκλο παιχνιδιών με τον Ολυμπιακό πολύ κερδισμένος. Μετρά πολύ σημαντικά ρεκόρ στην επιστροφή του στην ΑΕΚ. Έχει παίξει τρία παιχνίδια πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό και τα έχει κερδίσει και τα τρία. Μετρά επίσης δυο προκρίσεις στο θεσμό του κυπέλλου.

Είναι πολύ επιτυχημένο το έργο του Ισπανού τεχνικού στη δεύτερη του θητεία στην ΑΕΚ και αποτελεί μεγάλη δικαίωση, καθώς πρόκειται για μία δουλειά που την επιζητούσε πολλά χρόνια. Το τελευταίο διάστημα υπήρχε μία παράξενη πίεση από ορισμένους ρεπόρτερ της ΑΕΚ στον προπονητή. Καλό θα είναι πάντοτε να έχουν στο μυαλό τους, τι ομάδα ανέλαβε ο Χιμενεθ. Θυμίζω πως πήρε την ΑΕΚ από τον Μοράις.

Δέχτηκε μία ερώτηση ο Χιμενεθ σχετικά με ένα ακραία μειωτικό σχόλιο ενός ανθρώπου του Ολυμπιακού για το ρόστερ της ομάδας. Ομολογώ δεν γνωρίζω το περιστατικό. Η απάντηση του προπονητή της ΑΕΚ ήταν όλα τα λεφτά.

"Προσπαθώ να πάρω το μέγιστο από τους παίκτες μου. Είναι καλύτερα να έχεις έναν παίκτη του "έξι" και να τον φτάνεις στο "οκτώ" παρά το αντίθετο και ένας του οκτώ να παίζει για έξι". Προσέξτε, ο Ισπανός τεχνικός δεν πήγε στην λογική να ανεβάσει το ρόστερ, αλλά να αναδείξει την δική του δουλειά. Το ίδιο έπραξε όταν μίλησε για τον Μπακάκη.

ΕΧΕΙ ΧΙΛΙΑ ΔΙΚΙΑ

Να θυμηθούμε που βρισκόταν ο Μπακάκης όταν πήγε στην ΑΕΚ ο Χιμένεθ. Ένα παιδί ξεχασμένο, χωρίς ψυχολογία, που δεν έπαιρνε ούτε τον χρόνο που αναλογεί στον αναπληρωματικό μπακ μίας ομάδας και φέτος έχει μεταμορφωθεί σε ένα πολυεργαλείο.

Να θυμηθούμε την περσινή απαράδεκτη εικόνα της άμυνας, που φέτος αποτελεί όπλο. Την περσινή χρονιά του Σιμόες που ήταν η χειρότερη του στην ΑΕΚ. Ότι και πέρυσι υπήρχε ο Χριστοδουλόπουλος αλλά δεν έκανε διαφορά, ότι ο Μπακασέτας είχε έρθει σαν μεταγραφή και δεν είχε βρει ρόλο, πόσο βαρύς έμοιαζε ο Μπάρκας και πόσο καλά επέστρεψε και πολλά άλλα.

Ασφαλώς δεν είναι για όλα αυτά αποκλείστηκα υπεύθυνος, όμως κατάφερε κάτι σπουδαίο. Έκανε την ΑΕΚ ομάδα. Έδωσε συγκεκριμένους ρόλους, ρόλους που ταιριάζουν στα χαρακτηριστικά του κάθε παίκτη. Το λέω συνέχεια, όταν σε κάθε παιχνίδι γίνεται συζήτηση για το πως παίζει η ΑΕΚ, δεν είναι αυτό το ζητούμενο, αλλά ο ρόλος που έχει αναλάβει ο κάθε παίκτης.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Η ΑΕΚ ότι και να συμβεί στην συνέχεια, είναι με διαφορά η ομάδα που έχει πετύχει την φετινή σεζόν τα περισσότερα πράγματα. Έχει κάνει την μεγαλύτερη πρόοδο και έχει προσφέρει τις περισσότερες χαρές στον κόσμο της.

Έχει όμως ακόμα πολύ δρόμο και πρέπει να πετύχει κάτι που φαντάζει δύσκολο. Να βρει τον τρόπο, τις σωματικές και ψυχικές δυνάμεις για να αντέξει να παίζει σε ένταση τρεις φορές την εβδομάδα. Φαντάζει πολύ δύσκολο, όχι όμως και περισσότερο δύσκολο, από ότι έμοιαζε να καταφέρει να πετύχει όσα έχει πετύχει, την εποχή που έχανε τον Μάνταλο και τον Γιόχανσον

News 24/7

24MEDIA NETWORK