Ο συνδυασμός που έκανε Κυπελλούχο τον ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ έβγαλε ποιότητα και ψυχή στον τελικό Κυπέλλου και πήρε την εκδίκηση που άξιζε με τον τέλειο ήρωα. Οι δύο λόγοι που αξίζει συγχαρητήρια ο Λουτσέσκου και η ευθύνη που έχει ο Χιμένεθ για την πολύ άσχημη εικόνα που παρουσίασε η ΑΕΚ. Γράφει ο Τσάρλυ.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΤΕΛΙΚΟΣ 2018 / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΤΕΛΙΚΟΣ 2018 / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) ΕUROKINISSI

Ένας εκπληκτικός ΠΑΟΚ μπήκε στο γήπεδο να αποδείξει πως είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα και να μην επιτρέψει να φύγει η σεζόν δίχως να πάρει κάποιον τίτλο. Ήταν γεμάτος ενέργεια από το πρώτο λεπτό, διέλυσε αγωνιστικά την ΑΕΚ και κατάφερε να κερδίσει ακόμα και την γκίνια του. Βλέπαμε από το ξεκίνημα ένα παιχνίδι στο οποίο είχε κυριαρχήσει ολοκληρωτικά ο ΠΑΟΚ και το μόνο που περιμέναμε ήταν να δούμε πότε θα νικηθεί ο Μπάργκας.

ΜΕ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΗΡΩΑ

Κατάφερε να τον νικήσει ο άνθρωπος που το άξιζε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Αυτός που έμεινε ψύχραιμος στο μπουκάρισμα Σαββίδη, που λειτούργησε την πιο δύσκολη στιγμή ως πραγματικός αρχηγός, υψώνοντας ανάστημα, δείχνοντας καθαρό μυαλό και αν δεν υπήρχε ο Μίχελς μπορεί να είχε καταφέρει να αλλάξει την ιστορία. Δεν τα κατάφερε εκείνη την ημέρα, πέτυχε όμως να γραφτεί σωστά η ιστορία στον τελικό Κυπέλλου. Την στιγμή που άρχισαν να υπάρχουν φόβοι μην νικηθεί ξανά ο ΠΑΟΚ από την κακοδαιμονία του, ο Βιερίνια έκανε μία εκπληκτική εκτέλεση και νίκησε τον Μπάρκα που έπαιζε μόνος του τον ΠΑΟΚ.

ΣΙΓΟΥΡΗ ΚΑΤΟΧΗ, ΤΡΕΞΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να επιβληθεί από το ξεκίνημα, ο Λουτσέσκου με την επιλογή του να ξεκινήσει τον Μπίσεσβαρ, έδωσε το μήνυμα πως η ομάδα του θέλει να πάρει τον έλεγχο και να επιβληθεί μέσα από τη δημιουργία της. Ο Μπίσεσβαρ μπορεί να συναγωνιζόταν με τον Πριίγιοβιτς για το ποιος είναι ο μοιραίος, όμως η παρουσία του στο γήπεδο βοήθησε τον ΠΑΟΚ να έχει σίγουρη κατοχή μπάλας και καλή δημιουργία. Ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε και στις δύο πλευρές και πέτυχε το σημείο κλειδί του παιχνιδιού. Είχε τόσο σίγουρη κυκλοφορία μπάλας που δεν έδινε το δικαίωμα στην ΑΕΚ να χτίσει επιθέσεις μέσα από κλεψίματα.

ΛΑΘΗ ΑΠΟ ΧΙΜΕΝΕΘ, ΑΝΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΜΑΝΤΑΛΟΣ

Σίγουρα έκανε και πολύ πιο εύκολο το έργο του ΠΑΟΚ ο Χιμένεθ με την επιλογή του να αφήσει εκτός ενδεκάδας τον Χριστοδουλόπουλο και να χρησιμοποιήσει στα αριστερά τον φανερά ανέτοιμο Μάνταλο. Η αλήθεια είναι πως ο Ισπανός τεχνικός ασφαλώς και έχει τεράστιο μερίδιο στην φετινή απόλυτα επιτυχημένη σεζόν, όμως έχει και τεράστια ευθύνη για την εικόνα που έδειξε συνολικά η ομάδα του στον τελικό.

Για ακόμα μία φορά επέλεξε να κρατήσει στον πάγκο το μεγάλο του όπλο. Και το χειρότερο ήταν πως παρότι από την πρώτη φάση ήταν φανερή η κυριαρχία του ΠΑΟΚ, δεν φρόντισε να προλάβει το κακό. Άφηνε στο γήπεδο τον Μάνταλο, που φοβόταν να βάλει τα πόδια του, υστερούσε πολύ σε τρεξίματα με αποτέλεσμα να μένει πολλά μέτρα πίσω και να τρέχει ο Μάτος με την μπάλα και επέτρεψε στον Βραζιλιάνο μπακ να κάνει εύκολα ανεβάσματα.

ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ

Ο Χιμένεθ παρουσίασε μία φοβισμένη ομάδα σε τρίτο συνεχόμενο τελικό με τον ΠΑΟΚ, αν δεχτούμε σαν τελικό και το παιχνίδι πρωταθλήματος στην Τούμπα. Έβλεπε τον ΠΑΟΚ, να χάνει την μία ευκαιρία μετά την άλλη, με πίεση που έφερνε λάθη και κλεψίματα μπάλας, με δική του δημιουργία, με συνεργασίες από τα άκρα, με κάθετο ποδόσφαιρο, με στημένα, με όλους τους πιθανούς τρόπους. Έβλεπε την ομάδα του να έχει μεγάλο πρόβλημα στο κράτημα μπάλας, να μην έχει ασφάλεια στην κατοχή της, να χαρίζει καθαρές ευκαιρίες στον αντίπαλό με εύκολα λάθη και να μην μπορεί να επιτεθεί, έχει σοβαρή ευθύνη που δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει αυτήν την εικόνα. Άργησε τόσο πολύ που το γεγονός πως δέχτηκε το γκολ, μόλις ήταν έτοιμος να περάσει τον Χριστοδουλόπουλο μπορεί να χαρακτηριστεί και θεία δίκη.

Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΑΝΕΙ

Ο ΠΑΟΚ είχε ένα συνδυασμό που δύσκολα χάνει, ποιότητα με ψυχή. Τα μάτια των παικτών του Λουτσέσκου γυάλιζαν, αλλά το πάθος το έβγαζαν μέσα από όμορφο ποιοτικό ποδόσφαιρο. Ήταν μεγάλη η διαφορά των δύο ομάδων στο γήπεδο και το γεγονός πως αυτή η κατάκτηση ήρθε στην έδρα του αντιπάλου, δίνει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην επιτυχία του ΠΑΟΚ. Δεν ήταν και απλό αυτό που συνέβη φέτος στον ΠΑΟΚ, κυνηγούσε ένα πρωτάθλημα μετά από 33 χρόνια και το έχασε με έναν πολύ σκληρό τρόπο και όχι μέσα στο γήπεδο. Η ευθύνη ανήκει στον ίδιο τον σύλλογο, όμως δεν παύει να ήταν μία σκληρή πραγματικότητα, δύσκολα διαχειρίσιμη.

ΟΙ ΔΥΟ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Ο ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Ο Λουτσέσκου έκανε σωστά και λάθη μέσα στην σεζόν, στο τέλος όμως αξίζει τα εύσημα για δύο λόγους. Κατάφερε να κρατήσει την ομάδα του συγκεντρωμένη, μετά από όσα συνέβησαν στην διάρκεια της σεζόν. Ήταν δύσκολα διαχειρίσιμο το διάστημα που μεσολάβησε μετά από όσα έγιναν στην Τούμπα με την ΑΕΚ, μέχρι τον τελικό και ασφαλώς του πιστώνεται το γεγονός πως η ομάδα κρατήθηκε ήρεμη και συνέχιζε να παίζει καλό ποδόσφαιρο.

Επίσης αξίζει συγχαρητήρια γιατί παρουσίασε μία ομάδα που σταδιακά βελτιωνόταν μέσα στην σεζόν, ήταν καλά γυμνασμένη και παρέμεινε σε καλή φυσική κατάσταση μέχρι το τέλος. Εδώ θέλω να τονίσω κάτι το οποίο έβγαινε μέσα από τον ΠΑΟΚ στην διάρκεια της σεζόν και αποδείχτηκε με εμφατικό τρόπο. Το διάστημα που τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά, αυτό που τόνιζαν οι άνθρωποι μέσα από την ομάδα, ήταν πως ο Λουτσέσκου έχει κερδίσει τους πάντες με το επίπεδο της καθημερινής δουλειάς που κάνει στις προπονήσεις. Εκείνο το διάστημα, είχα αναφέρει την συγκεκριμένη πληροφόρηση με την υποσημείωση πως το γεγονός αυτό δεν βγαίνει στο γήπεδο. Από ένα σημείο και μετά, η δουλειά αυτή έγινε φανερή και στα παιχνίδια του ΠΑΟΚ.

Το όπλο του ΠΑΟΚ στον τελικό ήταν πως είχε μεγαλύτερη ενέργεια από την ΑΕΚ, η ομάδα του Χιμένεθ έμοιαζε να άδειασε με τους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και παρουσιάστηκε στον τελικό δίχως να έχει κρατήσει δυνάμεις για ακόμα ένα μεγάλο παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ πέτυχε έναν αγωνιστικό και ηθικό θρίαμβο. Πήγε στο γήπεδο της ομάδας που του στέρησε το πρωτάθλημα και κατέκτησε το κύπελλο κάνοντας επίδειξη ανωτερότητας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK