Οσκαρ Γκαρθία: Κανονικός προπονητής!

Ο πρώτος προημιτελικός τελείωσε ισόπαλος χωρίς γκολ, ωστόσο ο Οσκαρ Γκαρθία, αν και πήρε επιλογές με ρίσκο, κατάφερε να δείξει ότι είναι κόουτς που διαβάζει τον αντίπαλο και δίνει μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια. Ο Τσάρλι αναλύει τη μάχη του "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το πρώτο παιχνίδι κυπέλλου μεταξύ Ολυμπιακού και ΆΕΚ, είχε μία ιδιαιτερότητα που τελικά καθόρισε και την εικόνα του. Τα τελευταία χρόνια αυτήν την εποχή ο Ολυμπιακός είχε καθαρίσει το πρωτάθλημα. Ο θεσμός του κυπέλλου έμοιαζε για τους υπόλοιπους η μοναδική ευκαιρία για να κατακτήσουν τίτλο και οι αγώνες μεταξύ των ισχυρών ήταν παιχνίδια που απαιτούσαν απόλυτη προσήλωση.

Φέτος η μάχη του πρωταθλήματος είναι ακόμα ανοιχτή και οι Γκαρθία, Χιμένεθ είδαν το πρώτο παιχνίδι σαν ένα μέρος ενός συνόλου παιχνιδιών που θα δώσει η ομάδα τους και πήγαν σε διαχείριση πάνω σε αυτήν την λογική.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Υπήρξαν δύο αποφάσεις που όρισαν την τύχη του παιχνιδιού. Ο Γκαρθία επέλεξε να φρεσκάρει την επίθεση του να δει σε ένα απαιτητικό παιχνίδι τους Τζούρτζεβιτς, Σεμπά και άφησε εκτός τους Μιραλάς, Ανσαριφάντ. Ο Χιμένεθ επέλεξε να μην πάρει το ρίσκο να επαναφέρει σε αυτό το παιχνίδι στη δράση τον Σιμόες και χρησιμοποίησε τον Κονέ δίπλα στον Γαλανόπουλο.

Από το ξεκίνημα είδαμε πως ο Ολυμπιακός, βάσει τακτικής, είχε στον άξονα περισσότερος παίκτες. Μπήκε δυνατά, έχασε τις ευκαιρίες στο 6ο και στο 7ο λεπτό όσο όμως περνούσε η ώρα γινόταν φανερό πως η επιθετική τετράδα δεν μπορεί να συνεργαστεί.

Ο Τζούρτζεβιτς δεν μπόρεσε να φορέσει τα παπούτσια του Ανσαριφάντ, δεν κατάφερε να παίξει με τους συμπαίκτες του και να συνδυαστεί με τους Μάριν, Φορτούνη στο βαθμό που συνηθίζει ο Ιρανός. Ο Σεμπά ήταν ένα μόνιμο πρόβλημα, δεν κατάφερνε ούτε να κοντρολάρει την μπάλα και ο Ολυμπιακός δεν είχε τις γνωστές του συνεργασίες από την μπροστινή του τετράδα.

ΤΟΥ ΒΓΗΚΕ ΤΟ ΠΛΑΝΟ

Ο Όσκαρ Γκαρθία είδε το αμυντικό πλάνο να πετυχαίνει πολλές νίκες. Σχεδιάστηκε ένα παιχνίδι που η γηπεδούχος ομάδα πέτυχε τόσα πολλά πράγματα ανασταλτικά που είναι παράδοξο πως δεν κέρδισε. Μου έδειξε πάντως προπονητής που ασχολείται μεθοδικά με τον αντίπαλο και είναι προσεχτικός. Είναι ζητούμενο για το γηπεδούχο στο πρώτο παιχνίδι να μην ανοίξει ο ρυθμός και να εξασφαλίσει το μηδέν.

Τα κατάφερε, παρότι η ΆΕΚ σαν αντίπαλος έχει τη δυσκολία ότι παίζει με δύο επιθετικούς. Κατάφερε να μην μπουν οι Αραούχο, Λιβάγια στο παιχνίδι, να έρθουν σε λίγες επαφές με την μπάλα και να μην πετύχουν να βγουν ούτε μία φορά σε φάση δύο με δύο με τα στόπερ του Ολυμπιακού. Για να βγει το πλάνο επέλεξε τον Ζιλέ αντί του Ταχτσίδη και σίγουρα θα έμεινε πολύ ευχαριστημένος από τον τρόπο που λειτούργησε το δίδυμο Ρομαό, Ζιλέ.

Επίσης, έδειξε προπονητής που ασχολείται με την λεπτομέρεια, ήξερε πως παίζει η ΆΕΚ, αντιμετώπισε το επιθετικό της δίδυμο και δεν είναι τυχαίο που επέλεξε να αλλάξει πλευρά τον Μάριν. Η ΑΕΚ από την αριστερή της πλευρά δεν παίρνει ανέβασμα καθαρού μπακ από τον Μπακάκη και το πλάτος το δίνει αποκλειστικά ο Λόπεζ, αντίθετα στη δεξιά πλευρά ο Γκάλο πάει μέχρι τέρμα και υπάρχει πιο εσωτερικά ο Χριστοδουλόπουλος.

Ο Γκαρθία μου έδειξε πως ασχολείται με τη λεπτομέρεια και άλλαξε πλευρά τον Μάριν χρησιμοποιώντας εκεί που θα υπήρχε λιγότερη απειλή. Πέτυχε η ομάδα του να μην χάσει σε κανένα σημείο τον έλεγχο του ρυθμού του αγώνα, να μην δεχτεί ούτε μία καθαρή ευκαιρία και ταυτόχρονα κατάφερε και ανέδειξε τον αδύναμο κρίκο του αντιπάλου.

Ο Ολυμπιακός πίεσε πολύ τα αργά πόδια του Κονέ, τον οδήγησε σε λάθη και έκανε κατανοητό πως ήταν πρόβλημα για την ομάδα του Χιμένεθ. Είναι αποτυχία για τον Ολυμπιακό που σε ένα παιχνίδι που πέτυχε τόσα πολλά στην εξουδετέρωση το αντιπάλου δεν κατάφερε να νικήσει.

Σίγουρα η δουλειά του προπονητή είναι να ξέρει τον αντίπαλο και να ασχολείται με λεπτομέρειες του παιχνιδιού του όμως έχουμε δει και κραυγαλέες περιπτώσεις άγνοιας των δεδομένων του αγώνα τύπου Μπέσνικ Χάσι, Στραματσόνι. Ο Γκαρθία στο πρώτο του ντέρμπι έδειξε πως είναι κανονικός προπονητής, ασχολείται με σοβαρότητα με τη δουλειά του και διαβάζει τον αντίπαλο.

Εξασφάλισε με το πλάνο του κάτι που είναι το βασικό για το πρώτο παιχνίδι σε νοκ άουτ αναμέτρηση, το μηδέν στην άμυνα, αλλά και οι επιλογές του έπαιξαν ρόλο στε να μην έχει την παραγωγή φάσεων που θα έπρεπε ο Ολυμπιακός για να κερδίσει το παιχνίδι.

Πέτυχε τόσα πολλά στο αμυντικό κομμάτι ο Ολυμπιακός και για αυτό πιστεύω πως αν έπαιζε με Ανσαριφάντ, Μιραλάς από το ξεκίνημα θα κέρδιζε.

Σίγουρα αυτό είναι υποθετικό και λανθασμένο να μπαίνει στη συζήτηση, άλλωστε και η ΆΕΚ είναι μία διαφορετική ομάδα με τον Σιμόες στο γήπεδο. Απλά θέλω να τονίσω πως ο Γκαρθία παίρνει άριστα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το παιχνίδι, για το ανασταλτικό του πλάνο αλλά είναι και ο κύριος υπεύθυνος που ο Ολυμπιακός έμεινε στο μηδέν.

Δεν μπορώ όμως να τον κατηγορήσω για αυτό, καθώς το παιχνίδι με την ΆΕΚ δεν ήταν ματς χωρίς αύριο. Ήταν απόλυτα λογικό σε αυτήν την περίπτωση να θέλει να δει τον Τζούρτζεβιτς στην επίθεση και να αποκτήσει και άποψη για τον Σεμπά.

ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΙΜΕΝΕΘ

Ο Χιμένεθ κατέβασε την ΆΕΚ με το συνηθισμένο του πλάνο. Πολύ κάθονται και ξεψειρίζουν το κάθε παιχνίδι για να δουν αν παίζει 4-2-3-1 η 3-5-2. Λάθος, δεν έχει νόημα να ψάξεις να ονοματίσεις το σύστημα. Αυτό που χρειάζεται είναι να ξέρεις τις κατευθύνσεις, το ρόλο που έχει ο κάθε παίκτης. Και αυτό που βλέπουμε ξεκάθαρα είναι πως ο Μπακάκης δεν παίρνει τα μέτρα, το πλάτος μπακ, αντίθετα τα παίρνει μόνιμα ο Γκάλο.

Στον άξονα οι χαφ είναι μόνιμα δύο και οι Αραούχο, Λιβάγια κινούνται σε απόσταση από το κεντρικό δίδυμο και παίζουν κοντά μεταξύ τους. Πως στα αριστερά ό μόνος που μπορεί να δώσει πλάτος είναι ο Λόπες και δεν υπάρχει άλλος στο ρόστερ και στην απέναντι πλευρά ο Λάζαρος παίζει λίγο πιο μέσα σαν έξτρα δημιουργός.

Αυτή είναι μία βάση που δουλεύει ο Χιμένεθ και που για να λειτουργήσει χρειάζεται το δίδυμο των κεντρικών χαφ να μπορεί να τρέξει πολύ. Η ΑΕΚ για να μπορέσει να παίξει καλά με αυτό το πλάνο σε ντέρμπι, χρειάζεται τα τρεξίματα των Σιμόες, Γαλανόπουλου. Είναι ένα σχήμα που χάνεις παίκτη από τον άξονα και από την αριστερή πλευρά στην επίθεση, για να κερδίσεις στο κέντρο άμυνας και να έχεις επιθετικό δίδυμο.

Χρειάζεται για να λειτουργήσει ταχύτητα και τρεξίματα από τον Μπακάκη που έχει αναλάβει έναν διπλό ρόλο, να υπάρχει σωστή κίνηση από τους επιθετικούς και να μην ξεχνάνε να βγαίνουν και στα άκρα, μα πάνω από όλα γρήγορα πόδια από το δίδυμο στο κέντρο. Η ΑΕΚ στην Λάρισα με τους αργούς Μοράν, Κονέ δεν βλεπόταν, στο ντέρμπι είχε τον Γαλανόπουλο να τρέχει και για τον Κονέ.

Αν πρέπει να ευχαριστεί κάποιους ο Χιμένεθ είναι τον Μπάργκα για τις δύο αποκρούσεις στο ξεκίνημα και πάνω από όλα τον Γαλανόπουλο που έτρεξε πολύ. Το παιδί είχε μία πολύ δύσκολη αποστολή, σε ένα παιχνίδι που βάση τακτικής ο αντίπαλος θα έβγαζε περισσότερους παίκτες στο χώρο του, είχε και τον παρτενέρ του Κονέ σε κακή ημέρα, να μην μπορεί να αντέξει τους χώρους που έπρεπε να καλύψει και έτρεξε και για αυτόν.

Η ΆΕΚ μοιάζει σαν η νικήτρια του παιχνιδιού Καθώς σε ένα παιχνίδι που δεν είχε τη δυνατότητα να επιτεθεί και να απειλήσει πήρε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις, από το γεγονός πως μετά το 61ο λεπτό δεν δέχτηκε φάση και με την είσοδο του Μασούντ βοηθήθηκε να βγάλει τα τελευταία δώδεκα λεπτά του αγώνα μαζί με τις καθυστερήσεις στο μισό γήπεδο του Ολυμπιακού.

Θεωρώ δεδομένο πως με τον Σιμόες στο γήπεδο θα είναι πολύ καλύτερη στα ντέρμπι που έρχονται, όμως θα πρέπει να προβληματίσει τον Χιμένεθ που για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι η ΆΕΚ δεν βρήκε τρόπο να δημιουργήσει καθαρή ευκαιρία. Ο Ολυμπιακός μπορεί να κρατήσει πως δεν δέχτηκε ούτε μία φάση, αλλά και να προβληματιστεί που δεν κέρδισε ένα παιχνίδι στην έδρα του που είχε εξασφαλίσει πως δεν γίνετε να το χάσει. Και οι δύο είναι ανακουφισμένοι πως το παιχνίδι έφυγε δίχως να πάθουν κάποια ζημιά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK