Πόσοι και ποιοι κερδίζουν από τον Δώνη

Ο E. Μίχος αναλύει και ερμηνεύει τα πολλαπλά οφέλη της σούπερ μεταγραφής του Τάσου Δώνη στην Στουτγκάρδη για το ελληνικό ποδόσφαιρο, τον Σκίμπε, τον ίδιο αλλά και τον ΠΑΟ! Ο καταλυτικός ρόλος του πατέρα του, το πλάνο του μάνατζερ Αποστολόπουλου και o μοναδικός χαμένος της υπόθεσης.

Πόσοι και ποιοι κερδίζουν από τον Δώνη

Την τελευταία μέρα του Ιουνίου έκλεισε η μετεγγραφή του Τάσου Δώνη στην Στουτγκάρδη, μια είδηση που είχε αποκλειστικά τοContra.grκαι το ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ κι ενώ στο προηγούμενο διάστημα τα ελληνικά ΜΜΕείτε τον συνέδεαν με τον Ολυμπιακό, είτε με την πιθανή αγορά του από την Νις, στην οποία αγωνίστηκε δανεικός την περασμένη σεζόν.

Με αφορμή αυτή την πολύ σημαντική εξέλιξη, θα επιχειρήσω να προσεγγίσω από διαφορετική σκοπιά την υπόθεση Τάσος Δώνης. Το βέβαιο είναι πως η μετεγγραφή του δεν έπρεπε και δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά, το αντίθετο μάλιστα. Είναι μια μεγάλη μετεγγραφή, με πολλούς κερδισμένους. Ιδίως, όταν πρόκειται για τους διεθνείς μας ποδοσφαιριστές, πρέπει πάντα να παρακολουθούμε τις κινήσεις τους και να ερμηνεύουμε - μεταφράζουμε τα κέρδη που θα έχει το ελληνικό ποδόσφαιρο από αυτές.

Ο Τάσος Δώνης με το πρόσφατο ντεμπούτο του στην “επίσημη αγαπημένη Νο 2”, απέδειξε αυτό που πριν λίγο καιρό έγραφα στην“Goal News”.Δηλαδή πως είναι ο μεσοεπιθετικός που έλειπε από την εθνική Ελλάδας και τώρα που τον βρήκαμε, η ομάδα του Σκίμπε θα έχει την επιλογή να μας δείξει και ένα άλλο ποδόσφαιρο!!

Εξηγούμαι: και λόγω των στοιχείων που διαθέτει όταν φεύγει στους χώρους αλλά και λόγω του ότι μπορεί να αξιοποιήσει πολύ καλύτερα και με πολλούς τρόπους, το μεγάλο μας επιθετικό όπλο που ακούει στο όνομα Κώστας Μήτρογλου. Πόσο μάλλον τώρα που ο Τάσος πήγε στην Γερμανία, ο Μίκαελ Σκίμπε θα τον έχει πλέον σε ένα γνώριμο του ποδοσφαιρικό περιβάλλον, το οποίο ξέρει τι και πόσα μπορεί να προσφέρει στον Τάσο Δώνη για να τον ολοκληρώσει σαν ποδοσφαιριστή. Να λοιπόν ο υπ’ αριθμόν ένας κερδισμένος, ο Ομοσπονδιακός προπονητής...

Ο δεύτερος κερδισμένος είναι σαφώς ο ίδιος, ο Τάσος Δωνης. Μέσα σε λίγα χρόνια, ο μόλις 20 ετών διεθνής μας ποδοσφαιριστής, έκανε μια θεαματική ευρωπαϊκή πορεία, βασισμένη σε ένα αξιοσημείωτο ποδοσφαιρικό πλάνο. Από τις ακαδημίες της Γιουβέντους στο ανδρικό ποδόσφαιρο μέσω της ελβετικής Λουγκάνο... Μετά στο σημαντικό σχολείο που λέγεται Νις, του κάνω πρωταθλητισμό σε επίπεδο Σαμπιονά... Και τώρα στην βαριά φανέλα της Στουτγκάρδης.

Από τον Ζέμαν (μεγάλο σχολείο του παρελθόντος), στον Φάβρ (τρομερό σχολείο του παρόντος) και τώρα έτοιμος για το γερμανικό πρωτάθλημα υπό την καθοδήγηση του νεαρού αλλά επιτυχημένου Χάνες Βολφ. Πρώην προπονητή των νέων της Ντόρτμουντ, από την οποία έβγαλε τον Πούλισιτς. Αν μη τι άλλο κινήσεις που μαρτυρούν ότι ο μικρός Δώνης έκανε ιδιαίτερα προσεγμένα βήματα, που βασίζονταν σε μια συγκεκριμένη ποδοσφαιρική λογική.

Πίσω από τον Τάσο κρύβεται ο πατέρας του, ίσως ο καλύτερος Έλληνας προπονητής και σίγουρα ο πιο κατάλληλος να τον συμβουλέψει σε πολλές λεπτομέρειες και μυστικά του αθλήματος.O Γιώργος Δώνης, πέρα από τις γνώσεις έχει και την μεταδοτικότητα να περάσει τις σωστές συμβουλές σε έναν ποδοσφαιριστή, πόσο μάλλον στους γιους του...

Και μαζί με τον πατέρα Δώνη ένας Έλληνας μάνατζερ, ο Αντώνης Αποστολόπουλος , από τους πιο ικανούς να στήσει όλο αυτό λόγω των πολύ σημαντικών γνωριμιών που έχει στην Ευρώπη. Ικανός όπως αποδεικνύεται να δημιουργήσει και να εξελίσσει, από την αρχή μέχρι το τέλος, την ποδοσφαιρική πορεία ενός νεαρού κτίζοντας και υπεραξίες.

Μου αφηγήθηκαν, πριν από καιρό, ότι μπορεί να βαράνε “κανόνια” γύρω του αλλά αυτό που έχει στο πλάνο του θα το κάνει όπως και δήποτε. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα, στην υπόθεση Λημνιού, όταν είδε ότι δεν ακολουθήθηκε το σωστό ποδοσφαιρικό πλάνο με το “σπρώξιμο” από πλευράς Ατρομήτου του μικρού στον ΠΑΟΚ, τίναξε τα πάντα στον αέρα μη σκεπτόμενος ούτε το κόστος ούτε τίποτα. Να λοιπόν και οι επόμενοι κερδισμένοι από το ντίλ του Δώνη...

Τέλος, ακόμα και ο αδύναμος, αυτή την εποχή, οικονομικά Παναθηναικός βγήκε κερδισμένος κατά 300.000 ευρώ, μιας και ο όρος που είχε προνοήσει να βάλει ο νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ, Άλκης Παπαντωνίου την στιγμή της πώλησης του στην Γιουβέντους, ανέφερε ότι σε πιθανή μελλοντική πώληση του Δώνη από το ποσό των 3.5 έως το ποσό των 4.5 εκ ευρώ ο ΠΑΟ θα είχε μπόνους αυτό το ποσό. Ανεξάρτητα από τα τροφεία που έχει ήδη εισπράξει απο την Γιουβέντους αλλά και τα δεύτερα που δικαιούται.

Στο δια ταύτα: αρκετοί οι κερδισμένοι λοιπόν στην υπόθεση αυτής της μετεγγραφής. Άραγε να υπάρχει κάποιος χαμένος; Κατά πολλούς ναι και αυτή ήταν η Νις. Μου αφηγήθηκε άνθρωπος που ξέρει, ότι στην Γιουβέντους πανηγύριζαν όταν τους ζητήθηκε από την γαλλική ομάδα να κάνουν νέα συμφωνία και να απαλειφθεί ο όρος για την μελλοντική δυνατότητα της “μεγάλης Κυρίας” να επαναγοράσει τον Τασο.

Είχαν ήδη καμιά 10αριά ομάδες από όλη την Ευρώπη (με την νεοφώτιστη στην Πρέμιερ Λιγκ, Χαντερσφιλντ, να προσπαθεί να μπει σφήνα πρίν υπογράψει στην Στουτγκάρδη, προσφέροντας κοντά στα 6 εκ. Ευρώ στην Γιουβέντους) έτοιμες να υπερκαλύψουν τα 2 εκ. της ρήτρας και την μισήSerie A(Φιορεντίνα, Σαμπντόρια, Μπολόνια, Κροτόνε,Βερόνα, Σπάλ)να παρακαλάει να τον κάνει δικό της. Η κατάληξη ήταν η “Μεγάλη Κυρία” να πάρει το μεγαλύτερο πακέτο που εισέπραξε μέχρι στιγμής από τους παίκτες που είχε δανεικούς, και η Νις να μην έχει καταλάβει ακόμα πως την... πάτησε.

Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι... όμορφες ιστορίες, προκειμένου να κατανοήσουμε το τι ακριβώς συνέβη πίσω από κάποιες μετεγγραφικές υποθέσεις. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι έγινε μια σωστή και ορθολογική κίνηση, ώστε να δούμε ένα ανερχόμενο αστέρι, τον Τάσο Δώνη, να λάμψει και στην Μπουντεσλίγκα αλλά και στην Εθνική Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Και το σημαντικότερο: δεν είναι αμυντικός...

News 24/7

24MEDIA NETWORK