Μπάγερν ή Ντόρτμουντ

Λίγες ώρες πριν από τη σέντρα του τελικού του Champions League, οι συντάκτες του Contra.gr κάνουν... Contres για το φιναλίστ της καρδιάς τους... Δείτε το γερμανικό εμφύλιο αλά ελληνικά και κάντε τη δική σας επιλογή.

Μπάγερν ή Ντόρτμουντ

Μπάγερν ο Σταύρος Καραΐνδρος

Η Μπάγερν Μονάχου είναι η ουρά της εθνικής Γερμανίας. Δεν γίνεται να υποστηρίζεις τη "Νασιοναλμάνσαφτ" και να μην υποστηρίζεις και τους Βαυαρούς. Ουσιαστικά το ένα φέρνει το άλλο. Η Μπάγερν ανήκει στις παραδοσιακές δυνάμεις των ομάδων που έχουν υποστηρικτές εκτός Γερμανίας και φυσικά στην Ελλάδα. Αμβούργο, Γκλάντμπαχ, Μπάγερν, άντε και Μόναχο 1860. Πολύ θα ήθελα να γνωρίσω κάποιον που είναι Σάλκε ή Βέρντερ Βρέμης. Μετρημένα κουκιά.

Από την άλλη, η Ντόρτμουντ παρουσιάστηκε στο ελληνικό κοινό το 1997 όταν πήρε την κούπα από την καλύτερη -εκείνη τη χρονιά- αλλά χειρότερη στον τελικό, Γιουβέντους. Από τότε μέχρι και εφέτος, τα πρωταθλήματα που πήρε την έφεραν στην επικαιρότητα σαν τη βασική αντίπαλο της Μπάγερν, ωστόσο οι Βαυαροί ήταν και είναι η πρώτη δύναμη στη Γερμανία, αλλά και στις προτιμήσεις του ελληνικού κοινού. Και τη δική μου. Πόσο μάλλον από τη νέα σεζόν που με τον Γκουαρδιόλα στον πάγκο και τις μεταγραφές που θα κάνει θα έχουμε τις ιντριγκαδόρικες συγκρίσεις με την Μπαρτσελόνα του Ισπανού προπονητή.

Μπάγερν ο Γιάννης Ζωιτός

Στις 28 Μαΐου του ’97 έγινα για λίγες ώρες Ντόρτμουντ. Πανηγύρισα τα διαδοχικά γκολ του Καρλ Χάινς Ρίντλε, εκστασιάστηκα με αυτό του Λαρς Ρίκεν που "ταπείνωσε" τη Γιουβέντους στον τελικό του Μονάχου, χάρηκα διπλά που ο αξεπέραστος Ματίας Ζάμερ πήρε αυτό που άξιζε. Ήταν η αμαρτία μιας βραδιάς, ένα στιγμιαίο λάθος. Παραστράτησα και το αναγνωρίζω. Η επίσημη σχέση μου ήταν και παραμένει μία: η Μπάγερν.

Δεν θυμάμαι πώς και γιατί δέθηκα με την αρχόντισσα του γερμανικού ποδοσφαίρου. Ίσως επειδή πιτσιρικάς ακόμα στο Μουντιάλ του ’86 (τότε θυμάμαι να πρωτοβλέπω μπάλα) επέλεξα Γερμανία και όχι Αργεντινή. Δεν το μετανιώνω πάντως, αφού το κατά διαστήματα ποδόσφαιρο που έπαιξε η Μπάγερν ήταν χορταστικό. Με Ρουμενίγκε, Αουγκεντάλερ, Ματέους, Καν, Κλίνσμαν, Βάουτερς, Έφενμπεργκ, Σολ, Έλμπερ και αργότερα με Ζε Ρομπέρτο, Μπάλακ, Ριμπερί και Ρόμπεν.

Ακόμη κι αν η θελκτική παρουσία της Ντόρμουντ του Κλοπ κολάζει και… άγιο, δεν θα προδώσω την πρώτη μου αγάπη και παντοτινή. Bayern über alles!

Μπάγερν ή Ντόρτμουντ

Ντόρτμουντ ο Νίκος Γιαννόπουλος

Καθισμένος σ' έναν μπαρ πολυτελούς (τρομάρα του) τουρκικού ξενοδοχείου πριν από τέσσερα χρόνια, ο γράφων προσπαθούσε να εξιχνιάσει ένα μυστήριο. Γιατί αυτή η ομάδα, η Μπάγερν Μονάχου, έχει τόσο φανατικούς φίλους και τόσο φανατικούς εχθρούς. Ο συνομιλητής, Γερμανός και ένθερμος οπαδός της Ντόρτμουντ, δεν έδωσε ξεκάθαρη λύση, αλλά έπεισε για το ακόλουθο. Την Μπάγερν αξίζει να την εχθρεύεται κανείς.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε για τη διαφορά βιοτικού επιπέδου που έχει το (ευνοημένο) κρατίδιο της Βαυαρίας σε σχέση με τα υπόλοιπα της Γερμανίας, τις σχέσεις οργής που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των Βαυαρών και των υπόλοιπων Γερμανών και πολλά άλλα. Αλλά τελικά διαπιστώσαμε (μετά από αρκετές γερμανικές μπύρες βεβαίως) ότι η Μπάγερν μισείται λόγω στιλ και αντικομφορμισμού.

Όπως και να το κάνουμε, δεν είναι αρκούντως επαναστατικό να υποστηρίζεις μία ομάδα σκέτο κατεστημένο. Ενώ η Ντόρτμουντ; Άλλη αίσθηση, ικανοποιεί απόλυτα την τάση που έχουν οι ρομαντικοί ποδοσφαιρόφιλοι να πιστεύουν σε παραμύθια με σταχτοπούτες και πριγκιπόπουλα. Αυτό είναι η Ντόρτμουντ. Μία σταχτοπούτα που μάγεψε τα τελευταία χρόνια με τις επιδόσεις και το μπρίο της το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Και προσέξτε. Μάγεψε ενώ πριν από οκτώ χρόνια κινδύνευσε πολύ σοβαρά με αφανισμό λόγω χρεών. Εκεί ο κακός λύκος του παραμυθιού, (η Μπάγερν ντε) βοήθησε τη σταχτοπούτα να σταθεί και πάλι στα πόδια της με ένα ωραίο δάνειο. Και η σταχτοπούτα αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της για να κατακτήσει όλη την Ευρώπη πράγμα που της ευχόμαστε ολόψυχα να κάνει το βράδυ του Σαββάτου.

Μπάγερν ή Ντόρτμουντ

Μπάγερν ο Κώστας Μπράτσος

Είμαι πάντοτε με τις αυτοκρατορίες. Αρκεί να μην διαρκούν πολύ και καταντήσουν βαρετές. Καλώς ή κακώς, η Ντόρτμουντ δεν μπορεί να σχηματίσει μία, όσο καλή ομάδα κι αν διαθέτει αυτήν τη χρονική περίοδο. Η οικονομική "ψαλίδα" και η διαφορά δυναμικής ανέκαθεν ήταν τεράστιες.

Ως εκ τούτου, κλίνω προς τους Βαυαρούς, που μετά από 2 σεζόν στη σκιά των Βεστφαλών, έχουν επιστρέψει δυναμικά στην ελίτ, με στόχο να παραμείνουν εκεί. Εξάλλου, είναι ο μοναδικός σύλλογος πλέον που μπορεί να οδηγήσει στην... αποκέντρωση από τα 3 μεγάλα πρωταθλήματα, με συνέπεια να χαίρει της στήριξής μου, όσο κι αν εκτιμώ την προσπάθεια της Ντόρτμουντ τα τελευταία χρόνια.

Ντόρτμουντ ο Μάνος Ανδρουλάκης

Η Bundesliga είναι το μοναδικό προηγμένο πρωτάθλημα του κόσμου που είναι μιας ταχύτητας. Διαφωνεί κανείς; Στην Premier υπάρχει Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Άρσεναλ και εσχάτως Τσέλσι, στην Serie A υπάρχει Γιουβέντους, Μίλαν και Ίντερ, στην Primera υπάρχει το ζευγάρι του clásico και όχι μόνο, ενώ στην Ligue 1 επικρατεί το χάος.

Η κυριαρχία της Μπάγερν δεν αμφισβητείται από κανέναν. 'Η ορθότερα, η κυριαρχία της -ευνοημένης- Βαυαρίας. Γιατί η ομάδα του Μονάχου έχει κατακτήσει 23 πρωταθλήματα και πίσω της βρίσκεται η επίσης βαυαρική Νυρεμβέργη με εννέα.

Μισώ το κατεστημένο! Αν η Μπάγερν αντιμετώπιζε την Ρεάλ και όχι την Ντόρτμουντ, ενδεχομένως να την ψήφιζα. Να ασχοληθώ μόνο με το αγωνιστικό σκέλος; Εντάξει. Τι έχει να ζηλέψει η ομάδα του Γίργκεν Κλοπ από εκείνη του Γιουπ Χάινκες τα τελευταία χρόνια; Αμφότεροι οι μονομάχοι έχουν παίξει εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, απέκλεισαν Μπαρτσελόνα-Ρεάλ και προβλέπω ότι ο τελικός θα έχει πολύ σασπένς.

Επομένως Ντόρτμουντ για την κόντρα στο κατεστημένο, γιατί παίζει πολύ όμορφο ποδόσφαιρο και, κυρίως, για το παρακάτω video. Αυτή είναι η άλλη, όμορφη, πλευρά του αθλητισμού...

Ντόρτμουντ ο Κώστας Χολίδης

Η προτίμησή μου και σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη. Δεν ξέρω αν τελικά η Ντόρτμουντ θα καταφέρει να επανέλθει στην κορυφή της Ευρώπης, αλλά είναι δεδομένο πως με την πορεία της έχει κερδίσει την εκτίμηση όλων.

Χωρίς να έχει τα εκατομμύρια της Μπάγερν και βασισμένη σε ένα εξαιρετικά δουλεμένο σύνολο απέδειξε ότι τα λεφτά δεν φέρνουν πάντοτε την ευτυχία. Ο Γίργκεν Κλοπ έχει δημιουργήσει ένα σύνολο το οποίο λειτουργεί ως μία καλοδουλεμένη μηχανή.

Σίγουρα στην Ντόρτμουντ υπάρχουν παίκτες, οι οποίοι ξεχωρίζουν όμως αυτό που έχει καταφέρει ο Κλοπ είναι και αυτοί να δουλεύουν για την ομάδα. Μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί περίτρανα πως ο 45χρονος τεχνικός έχει δημιουργήσει ένα σύνολο από το οποίο ο κάθε παίκτης ξεχωρίζει μέσα από την ομαδική δουλειά.

Η πιθανή κατάκτηση του Champions League θα ήταν ίσως το κερασάκι στην τούρτα της Ντόρτμουντ, η οποία από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε έχει φτάσει στο σημείο να κατακτά τίτλους και να διεκδικεί την κορυφή της Ευρώπης. Για να είμαστε και στο πνεύμα των προηγούμενων ημερών το δικό μου... δωδεκάρι πάει στον Κλοπ και την παρέα του.

Ντόρτμουντ ο Αποστόλης Χορτάτος

Δεν συμπαθούσα ποτέ καμία γερμανική ομάδα. Δεν μου άρεσε το γερμανικό ποδόσφαιρο και σπανίως το παρακολουθούσα. Ιδιαίτερα δε η Μπάγερν μου ήταν αντιπαθής. Ομολογώ πως χάρηκα το 1999 όταν η Γιουνάιτεντ της πήρε το τρόπαιο μέσα από τα "χέρια" στις καθυστερήσεις και ως φίλος της Τσέλσι πανηγύρισα τον περυσινό τίτλο των "μπλε" στο Μόναχο.

Η Ντόρτμουντ από την άλλη μου είναι παντελώς αδιάφορη ως ομάδα. Μου είχε κάνει εξαιρετική εντύπωση το 1997 όταν κατέκτησε το Champions League, ενώ εξίσου εντυπωσιακή είναι η ανάκαμψή της τα τελευταία χρόνια, όταν από το σημείο μηδέν έχει καταφέρει να φτάσει ένα σκαλοπάτι πριν από την κορυφή. Κατά το "μη χείρον βέλτιστον", στηρίζω Ντόρτμουντ.

Ντόρτμουντ ο Γιάννης Ντάλλας

Η συμπάθεια στην Μπορούσια Ντόρτμουντ άρχισε πριν από 16 χρόνια, τότε που υπέταξε την Γιουβέντους μέσα στο Μόναχο. Με Σόουζα, Σαπουιζά, Ρίντλε, Κόλερ, Ζάμερ… Η ομάδα με τα κίτρινα από τη Γερμανία από τις 28 Μαΐου 1997 μέχρι την 25η του εφετινού Μάη, πέρασε από χίλιες δύο περιπέτειες.

Οι δυσκολίες, η κρίση, τα προβλήματα και κυρίως η διαχείριση του οικονομικού της εμφράγματος, ήταν στοιχεία που έφεραν την Ντόρτμουντ πιο κοντά στις καρδιές μας. Άρχισε και πάλι από το μηδέν, έχτισε σε γερά θεμέλια με τη στήριξη του κόσμου που κάθε φορά ξεπερνά τις 80.000 στο Βεστφάλεν, επένδυσε σε ακαδημίες και από το 2008 βρήκε τον άνθρωπο για να την επαναφέρει σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Γίργκεν Κλοπ είναι ο ιδανικός προπονητής για την Ντόρτμουντ, με εκρηκτικό στιλ ανάλογο με αυτό που εκπέμπει η ίδια η ομάδα. Το 2011 ήρθε η πρώτη σαλατιέρα, το 2012 η δεύτερη και το 2013 ο τελικός του Champions League. Μαζί ήρθαν και τα 37.000.000 ευρώ της Μπάγερν για τον Γκέτσε, έναν ποδοσφαιριστή-αποτέλεσμα της παραγωγικής διαδικασίας των ακαδημιών της Μπορούσια. Εμείς δημιουργούμε, εσείς αγοράζετε.

Η ιστορία, οι περιπέτειες, η αναγέννηση από τις στάχτες, το γκολ του Ρίκεν από τη σέντρα, η αύρα, ο Κλοπ και το στιλ της Ντόρτμουντ με οδηγούν σε μια ξεκάθαρη προτίμηση ενόψει τελικού: ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ!

ΝΙΚΗΤΡΙΑ Η ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ ΜΕ 5-3

Η Ντόρτμουντ είναι η δική μας, ηθική, νικήτρια άσχετα από το αποτέλεσμα του τελικού του Champions League. Εσείς ποια προτιμάτε; Μπάγερν ή Ντόρτμουντ; Γράψτε μας την άποψή σας!

News 24/7

24MEDIA NETWORK