Ο Σέρτζιο Ολιβέιρα έχει ένα δράκο στην καρδιά

Με τις ευλογίες του Φερνάντο Σάντος και του Σέρτζιο Κονσεϊσάο ήρθε στον ΠΑΟΚ ο Σέρτζιο Ολιβέιρα. Αν ήταν στο χέρι του, δεν θα έφευγε ποτέ από την Πόρτο.

Ο Σέρτζιο Ολιβέιρα έχει ένα δράκο στην καρδιά

Η ζωή είναι στιγμές, ένα ψηφιδωτό αποτύπωσης εικόνων, μνήμης και συναισθημάτων. Του Σέρτζιο Ολιβέιρα (η ζωή) είναι πλημμυρισμένη από τέτοιες. Ταυτισμένες όλες με την Πόρτο. Την ομάδα που λάτρεψε απ' όταν θυμάται τον εαυτό του στο Πάσος ντε Μπραντάο, προάστιο της Σάντα Μαρία ντα Φέιρα στο Αβέιρο, 22 χιλιόμετρα από το μεγάλο λιμάνι.

Ο νέος κεντρικός χαφ του ΠΑΟΚ είχε από τα 10 του ενταχθεί στα τμήματα υποδομής της δεύτερης πιο πετυχημένης (σε τίτλους) ομάδας στη χώρα. Δεν είχε προλάβει τον Μαντζέρ και τον Τζουάρι ν' ανατρέπουν το 1-0 της Μπάγερν Μονάχου στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1987, μια και γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1992. Πανηγύρισε όμως ως 'γνήσιο τέκνο' του κλαμπ την πορεία ως την κορυφή της Ευρώπης, το 2003-04.

Ένα ball boy που έγινε παιδί-θαύμα

Ο Σέρτζιο Ολιβέιρα θυμάται λίγο το θρυλικό 'Άντας' και ήταν ένα από τα παιδιά που μάζευαν τις μπάλες στους εντός έδρας της Πόρτο στο 'Ντραγκάο', έχοντας σταθερή θέση είτε πίσω από το τέρμα είτε δίπλα στους πάγκους. Τον σημάδεψε μάλιστα το γκολ του Μπένι ΜακΚάρθι στο πρώτο ματς της φάσης των 16 με αντίπαλο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Νοτιαφρικανός επιθετικός είχε ισοφαρίσει στο 29' το γκολ του συμπατριώτη του Φόρτσιουν και στο 78', με μια κεφαλιά-φαρμάκι, είχε γίνει ο διάβολος στο κορμί της ομάδας του Άλεξ Φέργκιουσον. Προκαλώντας τον αποκλεισμό της.

" Το θυμάμαι πολύ καλά εκείνο το γκολ. Ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα σ' εκείνη την πορεία", είχε αναπολήσει σε συνέντευξη που παραχώρησε τον Νοέμβριο του 2018 ο 26χρονος σήμερα Ολιβέιρα. Τότε ήταν 11 στα 12. Ένα παιδί που ονειροπολούσε και φαντασιωνόταν τον εαυτό του αντί του Μανίς ή του Πέδρο Μέντες στην 11άδα των 'δράκων'.

Στις 17 Οκτωβρίου του 2009 τα σχέδιά του αποκτούσαν υπόσταση. Ο βενιαμίν της πρώτης ομάδας έπαιρνε το βάπτισμα. Στο ματς κυπέλλου με αντίπαλο Σερτανένσε ο 17 ετών και 137 ημερών Σέρτζιο Ολιβέιρα κατέρριπτε το ηλικιακό ρεκόρ στην ιστορία του κλαμπ. Ήταν ο νεότερος που έπαιζε ποτέ σε παιχνίδι του, ρίχνοντας στη λήθη την επίδοση του -μετέπειτα σπουδαίου στράικερ- Φερνάντο Γκόμες (17 ετών, 9 μηνών, 26 ημερών) από τον Σεπτέμβριο του 1974! Στο τελικό 4-0 συνέβαλε με μια τελική πάσα για το γκολ του Χουλκ.

Εκείνο το παιχνίδι με σημάδεψε για όλη την υπόλοιπη ζωή μου.

Ο Ολιβέιρα δεν απαρνήθηκε ποτέ την οπαδική ταυτότητά του. Ακολούθησε, άλλωστε, το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο (ως το καλοκαίρι του 2012), η μονιμοποίησή στη βασική ομάδα και οι σταθερές προπονήσεις μ' όλα τ' αστέρια των 'δράκων' (Μπρούνο Άλβες, Λούτσο Γκονσάλες, Ραούλ Μεϊρέλες, Λισάντρο Λόπες, Χουλκ) υπό τον Ζεζουάλδο Φερέιρα. Πήρε το Νο52 στη φανέλα. Η αρχή είχε ήδη γίνει.

" Όταν είσαι 11 ετών και βλέπεις 50.000 φιλάθλους, καταλαβαίνεις πως το να παίξεις εδώ είναι ένα όνειρο. Πλέον κοιτάς με πολλή υπερηφάνεια τι έχεις πετύχει", είχε αναφέρει.

Έως ότου βέβαια ο Σέρτζιο Ολιβέιρα καταφέρει να εξασφαλίσει θέση βασικού στην Πόρτο μεσολάβησαν διαδοχικοί δανεισμοί. Στην Μπέιρα-Μαρ, με την οποία έκανε ντεμπούτο σε ματς πρωταθλήματος, στη βελγική Μαλίν (γιατί περίσσευε στον Βίτορ Περέιρα), στην Πεναφιέλ της β' κατηγορίας (διότι στο Βέλγιο δεν εγκλιματίστηκε).

Δεν πήγε... πάσο

Ο Σέρτζιο Ολιβέιρα έχει ένα δράκο στην καρδιά

με αντίπαλο τον Αντρές Σιμόες

Η διετία που τον ωρίμασε ποδοσφαιρικά ήταν αυτή που δούλεψε στην Πάσος Φερέιρα (2013-15). Την ομάδα απέναντι στην οποία πρωτόπαιξε σε ματς της κορυφαίας κατηγορίας - συμπαίκτης του Έλντερ Λόπες (στην ΑΕΚ τώρα). Ίσως δεν είναι τυχαίο πως η εξέλιξή του συνδέθηκε αρχικά με την παρουσία του προπονητή πλέον Κοστίνια, ενός ποδοσφαιριστή που όλη την καριέρα του κάλυπτε θέσεις στον άξονα.

Ο Ολιβέιρα, με το 10 στην πλάτη, αγωνίστηκε σε 38 παιχνίδια την πρώτη σεζόν (4 γκολ, 1 ασίστ) και σε άλλα 27 τη δεύτερη (2 γκολ, 1 ασίστ). Όταν έφυγε για να γυρίσει στο 'Ντραγκάο' ήταν πλέον 23ων, ένας ποδοσφαιριστής με παραστάσεις και έτοιμος να διεκδικήσει τη θέση του στο ρόστερ της Πόρτο. Πολύ με τον Ισπανό Λοπετέγι δεν έπαιξε, βρήκε όμως χώρο και χρόνο με τον Πεσέιρο, σκοράροντας μάλιστα το πρώτο γκολ του με τα χρώματα της ομάδας της καρδιάς του και δηλώνοντας πως "ήταν ένα θαύμα".

Σέρτζιο ο ένας, Σέρτζιο ο άλλος

Προτού το συναπάντημα με τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο λίγους μήνες μετά τον ωφελήσει αφάνταστα. Ο Πορτογάλος προπονητής είχε αποδεχθεί την πρόταση ν' αναλάβει τη Ναντ και γνωρίζοντας, ως επικεφαλής των τιμ σε Ολιανένσε, Ακαντέμικα και Μπράγκα τι μπορεί να κάνει ο Σέρτζιο Ολιβέιρα τον ζήτησε από την Πόρτο στη χειμερινή περίοδο. Μέχρι τότε ήταν συνεχώς εκτός αποστολής, εγκλωβισμένος στις επιλογές του Νούνο Εσπίριτο. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε και στις 12 Φλεβάρη του 2017 αγωνίστηκε για 18 λεπτά στο 3-2 επί της Μαρσέιγ.

Τον πήγε πίσω ένας τραυματισμός στο γόνατο, εμφανίστηκε εκ νέου τον Απρίλη και συνολικά 6 φορές με τα 'καναρίνια'. Ωστόσο η σχέση που είχε αναπτύξει με τον Κονσεϊσάο επαρκούσε για να τον διατηρήσει στο δυναμικό της Πόρτο μετά το τέλος της σεζόν. Ο Κονσεϊσάο ανέλαβε τους 'δράκους' τον Ιούνιο του 2017 και ο Σέρτζιο Ολιβέιρα ήταν εντός πλάνων. Ως αναπληρωματικός το πρώτο 6μηνο (3 συμμετοχές), αλλά από τον Γενάρη και μετά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις έβγαινε από το βασικό σχήμα. Μέτρησε 13 γεμάτα 90λεπτα και συνολικά 27 συμμετοχές (4 γκολ, 3 ασίστ) σε τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις όντας εκ των πιο σταθερών σε απόδοση και πιο βελτιωμένος ποδοσφαιριστής της Πόρτο.

Νέο συμβόλαιο, Σάντος και γάμος

Δεν είναι τυχαίο πως άρχισαν άμεσα οι κουβέντες για την πρόωρη ανανέωση του συμβολαίου του. Μια υπόθεση που έληξε στα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη, όταν ο Ολιβέιρα έβαλε την υπογραφή του σε νέα σύμβαση, με βελτιωμένες αποδοχές, ως το καλοκαίρι του 2021. Με ρήτρα αποδέσμευσης τα 30 εκατομμύρια ευρώ! Ίσως είχαν θορυβηθεί στο 'Ντραγκάο' από το γεγονός πως η Μπεσίκτας άρχιζε να τον 'φλερτάρει'.

Ο Σέρτζιο Ολιβέιρα είχε ήδη κληθεί από τον Φερνάντο Σάντος στην εθνική Πορτογαλίας, όντας αφενός στην προεπιλογή για την 23άδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφετέρου η αλλαγή του Γουίλιαμ Καρβάλιο στο φιλικό της 6ης Σεπτεμβρίου με την Κροατία (1-1) στο Αλγκάρβε.

" Άλλο ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα. Θα το κρατήσω για πάντα μέσα μου", δήλωσε τότε, παρόλο που είχε υπάρξει αρχηγός στα μικρά κλιμάκια φτάνοντας ως τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος K21 (2015) και χάνοντας στα πέναλτι από τη Σουηδία, συμπαίκτης του Ζοζέ Σα (Ολυμπιακός), του Ράφαελ Γκερέιρο (Ντόρτμουντ), του Μπερνάρντο Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι), του Ζοάο Μάριο (Ίντερ).

Βέβαια η 'μόνιμη δουλειά' του ήταν στην Πόρτο.

" Είναι μια πολύ τιμητική στιγμή για μένα, ν' ανανεώνω το συμβόλαιο με την ομάδα της καρδιάς μου, αυτήν που μ' έκανε αυτό που ακριβώς είμαι σήμερα, ως άνθρωπο και ποδοσφαιριστή", ήταν η δήλωση που φιλοξενήθηκε στην ιστοσελίδα της Πόρτο.

Δεν ήταν μια τυπική ατάκα. Τα εννοούσε. Ήταν η πιο ευνοϊκή εξέλιξη για τον ίδιο που ούτως ή άλλως άρχιζε μια νέα ζωή με την Κριστιάνα Γκονσάλβες Περέιρα, 27χρονη τηλεπαρουσιάστρια στο επάγγελμα, η οποία τον Νοέμβριο αποδέχθηκε την πρόταση γάμου. "Είπε το ναι", έγραψε εκείνη την ημέρα ο Ολιβέιρα, αναρτίοντας κοινή φωτογραφία τους και το δαχτυλίδι των αρραβώνων σε κοινή θέα!

Ο Σέρτζιο Ολιβέιρα έχει ένα δράκο στην καρδιά

Η ώρα του ΠΑΟΚ

Πώς όμως λίγους μήνες μετά ο Σέρτζιο Ολιβέιρα 'πακετάριζε' για τη Θεσσαλονίκη, ως δανεικός για άλλη μια φορά στην καριέρα του; Γιατί από τα μέσα Οκτωβρίου 'χάθηκε' ένας ποδοσφαιριστής με εξαιρετική πάσα, τέλειος στο μαρκάρισμα, με ντρίμπλα που βλέπει γήπεδο; Ποιος ο λόγος που ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο άφησε να φύγει, ακόμη και για 6 μήνες, ένας χαφ από τον οποίο " είμαι πολύ ευχαριστημένος διότι διαθέτει την ικανότητα να καταλαβαίνει πως το ποδοσφαίρο είναι κάτι περισσότερο από το να έχεις την μπάλα";

" Επειδή δεν προπονείται με τον τρόπο που θέλω εγώ", είχε εξηγήσει σε συνέντευξη Τύπου το αφεντικό στ' αποδυτήρια της Πόρτο, προσπαθώντας ν' αποφύγει τεχνηέντως τις επίμονες ερωτήσεις.

Βέβαια μεταξύ τους είχε προηγηθεί ένας έντονος διάλογος, σε παιχνίδι κυπέλλου με τη Βαρζίμ. Ο Σέρτζιο Ολιβέιρα είχε παίξει 90 λεπτά και δεν ήταν καλός. Ασχέτως αποτελέσματος (νίκη 4-2) οι δύο άνδρες συνελήφθησαν από το φακό να συνομιλούν σε έντονο ύφος και ο Σέρτζιο Ολιβέιρα να δακρύζει.

Ο Σέρτζιο Ολιβέιρα έχει ένα δράκο στην καρδιά

Γράφηκε πως ειπώθηκε κάτι 'χοντρό' μεταξύ τους για κάποιο λάθος. Διαψεύστηκε πάντως από αμφότερους, κυρίως δε από τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή με μια ανάρτησή του. Από τις 31 Οκτωβρίου βέβαια έπαιξε 5 λεπτά στις 6 Νοεμβρίου, 82 λεπτά στις 11 Δεκεμβρίου και 7 λεπτά στις 15 του ίδιου μήνα. Αυτά ήταν.

Κατά το 'whoscored' το στοιχείο που του λείπει πνευματικά είναι ' η συγκέντρωση εν ώρα αγώνα', με αποτέλεσμα να υποπίπτει σε αβίαστα λάθη. Πρόβλημα. Ίσως εκτός συνόρων, στον ΠΑΟΚ, ξαναβρεί τον εαυτό του...

Photo credits: instagram/sergioliveira_23

News 24/7

24MEDIA NETWORK