Το μισό χρέος του Παναθηναϊκού μέσα σε μία διετία!

Οι "Γουλιές" επιστρέφουν και κάνουν φύλλο και φτερό το θέμα του μη υπογεγραμμένου ισολογισμού της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τη χρήση 2016-17. Τι σημαίνει η "αρνητική γνώμη" του ορκωτού λογιστή, γιατί ΔΕΝ υπέγραψε, γιατί δεν ανέβηκε στο Γ.Ε.ΜΗ., πώς επηρεάζει ακόμη και τις λιγοστές πιθανότητες της απευθείας αδειοδότησης και πως απογειώθηκε το "πράσινο" χρέος την τελευταία διετία.

Το μισό χρέος του Παναθηναϊκού μέσα σε μία διετία!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

● Έχει τρομερό και πολύπλευρο ενδιαφέρον όλο το θέμα που προέκυψε το τελευταίο 24ωρο με τον ισολογισμό της ΠΑΕ που δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη στο Γ.Ε.ΜΗ. (Γενικό Εμπορικό Μητρώο). Κι επειδή δεν είναι διόλου "εύκολο" θέμα, η στήλη θα προσπαθήσει να το κάνει όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται "δεκαράκια". Αρχίζοντας απ' την ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

● Τι ανακοίνωσαν λοιπόν οι "πράσινοι"; " Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός διαψεύδει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο όλα όσα γράφονται σχετικά με τον ανυπόγραφο ισολογισμό παρελθόντων ετών, αλλά και της περιόδου 2016-17. Τα σχετικά έγγραφα είναι στην διάθεση κάθε καλοπροαίρετου, που θέλει να λάβει γνώση". Μαζί με την... επισήμανση πως "τους τελευταίους μήνες δημοσιεύματα-πολλές φορές υβριστικού και μειωτικού περιεχομένου-αμαυρώνουν την προσπάθεια των ανθρώπων της ΠΑΕ, που τρέχουν τα θέματα αδειοδότησης, οικονομικά θέματα και δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις στο φίλαθλο κοινό. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι αποφασισμένη αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, να προασπίσει τα συμφέροντά της". Ok, για το τελευταίο σκέλος απλώς να προσθέσουμε εμείς πως που και που καλό θα ήταν να λέμε και καμιά αλήθεια παιδιά. Έτσι;

● Διότι παρά τα όσα υποστηρίζει η "πράσινη" ΠΑΕ, δημοσιοποιημένος ισολογισμός της χρήσης 2016-17 ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ μέχρι τώρα που μιλάμε στο Γ.Ε.ΜΗ. και πολύ περισσότερο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ υπογραφή ορκωτού λογιστή στον "πράσινο" ισολογισμό. Το μόνο που έχει "σηκωθεί" στην ιστοσελίδα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι ένα προσχέδιο του ισολογισμού. Ανυπόγραφο, με μία φράση "κλειδί" εκεί πάνω αριστερά: "Τύπος Έκθεσης Ελέγχου Ελεγκτών: Με αρνητική γνώμη"!

● Πριν αρχίσουμε να σας… κουράζουμε, ας δούμε τι σημαίνει αυτό το "με αρνητική γνώμη" που υπογράφει η εταιρία ορκωτών λογιστών Grant Thornton. Με βάση την απλή λογιστική " με τις εκθέσεις ελέγχου με αρνητική γνώμη, οι ελεγκτές δηλώνουν ότι οι οικονομικές καταστάσεις δεν απεικονίζουν την πραγματική οικονομική θέση και τα αποτελέσματα της ελεγχόμενης μονάδας με τρόπο ακριβοδίκαιο. Ο ελεγκτής καταλήγει στην έκφραση αρνητικής γνώμης όταν οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν κάποιο ουσιώδες λάθος ή παράλειψη, καθώς και όταν η αδυναμία της επιχείρησης να συνεχίσει τις δραστηριότητες της δεν παρουσιάζεται επαρκώς στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις.

Επιπρόσθετα ο ελεγκτής μπορεί να καταλήξει σε αυτού του είδους την έκθεση, όταν η κατάρτιση των καταστάσεων δεν είναι σύμφωνη με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και την ελληνική νομοθεσία, όταν το σύστημα εσωτερικού ελέγχου παρουσιάζει ουσιώδεις αδυναμίες ή όταν το λογιστικό σύστημα είναι αναποτελεσματικό. Με την αρνητική έκθεση, ο ελεγκτής εκφράζει την ισχυρή αντίθεση του στην παρουσίαση της οικονομικής θέσης και των αποτελεσμάτων της επιχείρησης".

● Κοντολογίς, η Grant Thornton, εν προκειμένω ο κύριος Παναγιώτης Νούλας ΔΕΝ υπέγραψε τον ισολογισμό, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην παρουσίαση της οικονομικής θέσης και αποτελεσμάτων της εταιρίας. Κοινώς θεωρεί πως ο ισολογισμός δεν είναι "βιώσιμος" κι ως εκ τούτου ΔΕΝ θα μπορούσε να τον υπογράψει, αφού θα είχε σοβαρές επιπτώσεις σε έλεγχο από το Υπουργείο Εμπορίου.

Η δε "άρνηση γνώμης" δικαιολογείται στο προσχέδιο του ισολογισμού με την υποσημείωση πως "το σύνολο της αξίας των ιδίων κεφαλαίων της εταιρίας έχει καταστεί αρνητικό" και πως " ο βασικός μέτοχος της εταιρίας έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της εταιρίας". Με απλά λόγια δεν υπήρχαν κεφάλαια για να "στηρίξουν" τη λειτουργία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία, διότι όλα τα προηγούμενα χρόνια του Αλαφούζου στην ΠΑΕ, παρά τις όποιες δυσκολίες είχε ο σύλλογος, σε όλους τους ισολογισμούς υπήρχε πάνω αριστερά ο χαρακτηρισμός "με τη σύμφωνη γνώμη". Για να ξέρουμε τι λέμε και τι μας γίνεται.

● Πριν αναλύσουμε, έστω κι αυτό το προσχέδιο του ισολογισμού που έχει ανεβάσει η "πράσινη" ΠΑΕ (ο οποίος έχει πολλά κι ενδιαφέροντα) ας δούμε και το... πρακτικό του ζητήματος. Ας υποθέσουμε (λέμε τώρα) πως ο Αλαφούζος ξυπνούσε το πρωί της Παρασκευής (13/4) κι αποφάσιζε να πληρώσει όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΠΑΕ μέχρι 31/12/2017 (αυτά τα 5,9 εκατ. ευρώ) για να πάρει η ΠΑΕ απ' τον... κανονικό δρόμο την άδεια συμμετοχής της στο επόμενο πρωτάθλημα.

Χωρίς υπογεγραμμένο και δημοσιοποιημένο στο Γ.Ε.ΜΗ. ισολογισμό, ΔΕΝ θα έπαιρνε άδεια. Διότι ο ισολογισμός είναι το Νο1 προαπαιτούμενο για την Επιτροπή Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ και το πρώτο πράγμα που ζητάει στα χέρια του σε κάθε φάκελο ο πρόεδρός της κ. Γιώργος Δημητρίου. Οπερ σημαίνει πως (τυπικά) ο Παναθηναϊκός έχει περιθώριο μέχρι ΚΑΙ τη Δευτέρα 16/4 να υποβάλλει έναν (διορθωμένο, με επιπρόσθετα "ίδια κεφάλαια") ισολογισμό στο Γ.Ε.ΜΗ. για να τον προσθέσει στον φάκελό του προς την ΕΠΟ. Πληρώνοντας βεβαίως πρώτα ένα μικρό πρόστιμο, διότι η καταληκτική ημερομηνία για τις ΠΑΕ ήταν η 31η Μαρτίου.

Μην… κοροϊδευόμαστε όμως! Αν ήταν να ανέβει διορθωμένος ισολογισμός και να πληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα, θα είχε ήδη συμβεί. Κι αν δεν γίνει η έκπληξη της… χιλιετίας, από το πρωί της 17ης Απριλίου (όταν θα έχει παρέλθει η έξτρα περίοδος για την κατάθεση των στοιχείων απ' τις ΠΑΕ), ο μοναδικός δρόμος για να παραμείνει ο Παναθηναϊκός στην κατηγορία, θα είναι μέσω της αλλαγής του κανονισμού υποβιβασμού για τις μη αδειοδοτημένες ομάδες. Εκεί ντε που ψάχνει ακόμη... ψηφαλάκια (όπως έλεγαν και στην ταινία) ο Παναθηναϊκός για να μαζέψει τα 3/4. Ζόρια, πολύ μεγάλα ζόρια και ο χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα.

● Πάμε τώρα και στο... εσωτερικό του ισολογισμού. Τι μας δείχνει; Κάτι πολύ βασικό που επιβεβαιώνει τα απλά μαθήματα αποτυχημένης διαχείρισης απ' την πλευρά του μεγαλομετόχου του Παναθηναϊκού, που ουσιαστικά ξεκίνησαν από το καλοκαίρι του '15, όταν με λάθος τρόπο επέλεξε να ανεβάσει μπάτζετ και πήχη, επενδύοντας σε λάθος πρόσωπα. Κι αλλάζοντας τα πρότζεκτ σαν τα... πουκάμισα ανά 3-4-5-6 μήνες.

Στις δύο χρήσεις 2015-16 (χρονιά Εσιέν, Σάντσεθ και μισή με Στραματσόνι κλπ) και 2016-17 (χρονιά Στραματσόνι), η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είχε συνολικές ζημιές 7.438.314 ευρώ και 15.373.950 ευρώ αντίστοιχα. Ειδικά τη σεζόν 2016-17, είναι εντυπωσιακή η… εκτόξευση της ζημιάς, αν αναλογιστούμε πως η σεζόν είχε μέσα έσοδα Europa League μέσα 4.320.720 ευρώ και συνολική αύξηση εσόδων της ΠΑΕ περίπου 5,2 εκατ. ευρώ (18.579.299 ευρώ από 13.311.388 ευρώ ένα χρόνο πριν).

● Κι όμως! Μέσα σε ένα χρόνο διπλασίασε τη ζημιά της η εταιρία. Τα νούμερα είναι ακόμη πιο ενδεικτικά, εάν δούμε πως η ζημιά στη χρήση της περιόδου 2014-15 ήταν μόλις 3,7 εκατ. ευρώ. Τις δύο παραπάνω χρήσεις (2015-16 και 2016-17), το σύνολο της ζημιάς για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός ήταν 22.812.264 ευρώ.

Με βάση δε τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΑΕ στις 12 Οκτωβρίου 2017 (μία μέρα μετά την προετοιμασία του προσχεδίου του ισολογισμού του 2016-17), το σύνολο του άμεσου χρέους που είχε εκείνη την ημέρα η εταιρία ήταν 46,6 εκατ. ευρώ (34,7 εκατ. ευρώ χρέος παρελθόντων ετών και 11,9 εκατ. ευρώ σε τραπεζικές "ανακυκλώσεις" των προεισπραχθέντων, δηλαδή τα δάνεια που είχε πάρει ο Αλαφούζος με εγγύηση το τηλεοπτικό συμβόλαιο). Με λίγα λόγια ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ ΜΟΝΟ δημιουργήθηκε σχεδόν το μισό χρέος που "κουβαλάει" σήμερα πάνω της η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Καληνύχτα και καλή τύχη...

News 24/7

24MEDIA NETWORK