Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Ολυμπιακός: Το πρώτο αίμα στο Τελ Αβίβ

Ο Γιάννης Φιλέρης ήταν παρών στον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού: Το 1994 στο φάιναλ-φορ του Τελ Αβίβ. Κλακέτα, αναμνήσεις, πάμε!

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Ολυμπιακός: Το πρώτο αίμα στο Τελ Αβίβ

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός σήμερα, σε ευρωπαϊκή μονομαχία. Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε η ... τελευταία, καθώς η Ευρωλίγκα έχει μετατραπεί σε ενιαίο πρωτάθλημα, οπότε οι αιώνιοι δυο φορές το χρόνο, τουλάχιστον, έχουν στο πρόγραμμά τους μεταξύ τους ντέρμπι με ευρωπαϊκό φόντο. Το ματς στο ΟΑΚΑ είναι το 14ο ανάμεσα στις δυο μεγάλες ελληνικές ομάδες, με τον Ολυμπιακό να υπερέχει έχοντας 9 νίκες.

Αν όμως εν έτει 2018 ένα ΠΑΟ-Ολυμπιακός είναι συνηθισμένο, πριν από 24 χρόνια έμοιαζε πρωτόγνωρο και τρόμαζε μια από τις ισχυρότερες αστυνομίες του κόσμου. Αυτή του ... Ισραήλ. Στις 19 Απριλίου του 1994, “ερυθρόλευκοι” και “πράσινοι” έμπαιναν στο ιστορικό Γιαντ Ελιάου, για να παίξουν το παρθενικό τους ευρωπαϊκό ντέρμπι. Τίποτε δεν ήταν ίδιο με τώρα, ακόμη και το μπάσκετ έμοιαζε διαφορετικό σε σχέση με το σπορ που βλέπουμε στις μέρες μας.

Κι όλα ήταν πρωτόγνωρα για το ελληνικό μπάσκετ. Δυο ομάδες στο φάιναλ-φορ, ένας δηλαδή σίγουρα στον τελικό. Η αδρεναλίνη χτύπησε κόκκινο, την ώρα που ο Ιταλός Στέφανο Κατσάρο, πρώτος διαιτητής του αγώνα (ο Γάλλος Φιλίπ Μαϊλαμπιού) έκανε το πρώτο τζάμπολ, ανάμεσα σε Φασούλα και Βράνκοβιτς. Αμέσως ... οι παίκτες των δυο ομάδων, έγιναν κουβάρι στο παρκέ, διεκδικώντας την μπάλα, με αποτέλεσμα το δεύτερο τζάμπολ (τότε δεν υπήρχε το βελάκι της Γραμματείας) σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μεταξύ Πάσπαλι-Βολκόφ.

Παύση, φλας-μπακ. Για να φτάσουμε ως τον μεγάλο ημιτελικό, μεσολάβησε μια ταραχώδης χρονιά, όπου Ολυμπιακός και ΠΑΟ πρωταγωνιστούσαν στους ομίλους της τελικής φάσης της Ευρωλίγκας. Η διοργάνωση γινόταν σε δυο γκρουπ των 8 (14 αγωνιστικές η κανονική περίοδος) με τις 4 πρώτες να περνούν στα χιαστί πλέι-οφ.

Ο πρωταθλητής (από το 1993) Ολυμπιακός είχε χάσει νωρίς-νωρίς τον Ντράγκαν Τάρλατς (έπαθε ρήξη χιαστών συνδέσμων στο πρώτο φιλικό της χρονιάς), έπαιρνε τον Ρόι Τάρπλεϊ σαν παρτενέρ του Ζάρκο Πάσπαλι και έκανε δυο πολύ ηχηρές μεταγραφές στον ελληνικό χώρο, καθώς αποκτούσε τον Παναγιώτη Φασούλα (ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ) και τον Θύμιο Μπακατσιά (μεταγραφή από το Παγκράτι).

Το σχέδιο του Παναθηναϊκού ήταν πολύ πιο φιλόδοξο. Περιλάμβανε το ονοματεπώνυμο Ντράζεν Πέτροβιτς, αλλά το δυστύχημα στον αυτοκινητόδρομο του Μονάχου, το ματαίωσε για πάντα, με τον “Μότσαρτ” να αφήνει την τελευταία του πνοή πάνω στο οδόστρωμα. Τελικά, στον ΠΑΟ κατέφτασε ο Σάσα Βολκόφ, πολύ μεγάλο όνομα της εποχής, έχοντας και μια χρονιά στο ΝΒΑ (Ατλάντα Χοκς). Στα “πράσινα” είχε ντυθεί και ο Κώστας Παταβούκας (ελεύθερος από την ΑΕΚ) με τον ΠΑΟ να έχει το μειονέκτημα (στην Ευρώπη) ότι δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει Σοκ και Κούσμα!

Κορυφαίος ο Ολυμπιακός, απίστευτος Γκάλης

Ο Ολυμπιακός παρά την απώλεια του Τάρλατς, έκανε μια σπουδαία κανονική περίοδο, παίζοντας εντυπωσιακό μπάσκετ. Για πολλούς αυτή η ομάδα του 94 ήταν η καλύτερη όλων των εποχών και έπαιξε μπάσκετ μπροστά από την εποχή του. Μια πεντάδα με παίκτες πάνω από 2 μέτρα (Μπακατσιάς, Σιγάλας, Πάσπαλι, Τάρπλεϊ, Φασούλας) ήταν ... ένα όνειρο, ή ένα φετίχ του Ιωαννίδη, που έβλεπε την ομάδα του να σαρώνει εντός και εκτός έδρας.

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Ολυμπιακός: Το πρώτο αίμα στο Τελ Αβίβ


(Σούπερ δίδυμο Τάρπλεϊ και Φασούλας τη σεζόν 1993-94)

Πράγματι οι “ερυθρόλευκοι” τερμάτισαν πρώτοι στον όμιλό τους με ρεκόρ 11-3, χάνοντας μια φορά από την Μπαρτσελόνα και δυο από τον κακό τους δαίμονα Λιμόζ (του Μάλκοβιτς). Ρεάλ (9-5), Λιμόζ (9-5), Μπαρτσελόνα (8-6) τον ακολούθησαν και πήραν το εισιτήριο για τα πλέι-οφ, με Μάες Πιλς (8-6), Μπενετόν Τρεβίζο (7-7), Λεβερκούζεν (4-10) και Γκίλφορντ Κινγκς (0-14) να μένουν έξω.

Για τον Παναθηναϊκό η χρονιά ήταν αρκετά περιπετειώδης. Στην 3η αγωνιστική άλλαξε προπονητή, καθώς η Εφές πέρασε αέρα από τη Γλυφάδα 82-67. Το ματς τελείωνε με την εξέδρα να κραυγάζει “διώξε τώρα τον καραγκιόζη”. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος, αναρωτιόταν τι ... πρόστιμο να ρίξει σε παίκτες που αμείβονταν με 1.000.000 δραχμές ημερησίως (δεν είχαμε πει ακόμη στο ευρώ) αλλά άκουγε και τον κόσμο, ανακοινώνοντας μια μέρα μετά την απομάκρυνση Παβλίσεβιτς και την πρόσληψη του Κώστα Πολίτη.

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Ολυμπιακός: Το πρώτο αίμα στο Τελ Αβίβ

(Αλβέρτης, Οικονόμου, Παπαγιάννης, Βράνκοβιτς, Βολκόφ, Μυριούνης (πάνω), Γκάλης, Παταβούκας, Γεωργικόπουλος, Γκέκος (κάτω). Ο Ευρωπαίος ΠΑΟ εκείνης της χρονιάς)

Ο ΠΑΟ θα ισορροπήσει, παίρνοντας εν τέλει τη 2η θέση του ομίλου (9-5) πίσω από την Εφές (10-4) και μπροστά από Μπανταλόνα-Μπάκλερ Μπολόνια (9-5). Εκτός οκτάδας έμειναν Τσιμπόνα (9-5), Μπενφίκα (5-9), Ορτέζ (3-11) και Καντού (2-12). Ο Γκάλης στα 36 του, μοιάζει πιο ώριμος από ποτέ. Σκοράρει κατά μέσο όρο 23.8π και δίνει 4.7 ασίστ κατά μέσο όρο.

Η τάπα του Φασούλα και η ... σιγουριά του Μπόζα

Στα πλέι-οφ, κι ενώ για μια ώρα ο Λιούμπομιρ Κοτλέμπα βγάζει ... λάθος ζευγάρια (υπολογίζοντας λάθος τις ισοβαθμίες), ο Ολυμπιακός διασταυρώνεται με την έμπειρη Μπάκλερ (Κίντερ) Μπολόνια. Τα δυο πρώτα ματς βρίσκουν την Μπολόνια (1-0) στο +13 (77-64) και τον Ολυμπιακό (1-1) στο +20 (89-69). Στο τρίτο παιχνίδι στο ΣΕΦ, η διοίκηση μοιράζει σημαίες στον κόσμο, ενώ από την οροφή κρέμονται μπαλόνια, έτοιμα να πέσουν για να εορταστεί η πρόκριση στο φάιναλ-φορ.

Τα βλέπει ο Ιωαννίδης και ... μπουρινιασμένος καπνίζει το ένα τσιγάρο, πίσω από το άλλο. Το ματς γίνεται ντέρμπι και χρειάζεται να υψωθεί το χέρι του Παναγιώτη Φασούλα που κόβει τον Μορέτι και αποτρέπει ένα τρίποντο μαχαιριά. Το 65-62, στέλνει τον Ολυμπιακό στους “4”.

Ο Παναθηναϊκός βλέπει τον Στόγιαν Βράνκοβιτς να τραυματίζεται στον πρώτο αγώνα με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Λιμόζ (νίκη για τους Γάλλους στο Μπομπλάν με 75-68) με τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς να κλείνει δωμάτια στον ... Αστέρα Βουλιαγμένης και να προαναγγέλλει το 2-0 στη Γλυφάδα!

“Σαν πολλά δεν λέει αυτός;” αναρωτιέται ο Γκάλης, που στα τρία παιχνίδια σημειώνει 77 πόντους και οι “πράσινοι” πανηγυρίζουν και αυτοί την πρόκριση.

Στα άλλα δυο ζευγάρια των πλέι-οφ, ηΜπαρτσελόναέκανε την έκπληξη καθώς πέταξε έξω την Εφές, νικώντας πρώτα στη Βαρκελώνη (54-50), χάνοντας το δεύτερο ματς στην Κωνσταντινούπολη (73-64) και παίρνοντας τον τρίτο αγώνα μέσα στο Αμπντί Ιπεκτσί (76-62). Η έκπληξη, όμως, ήρθε στο ζευγάρι Ρεάλ-Μπανταλόνα.

Οι Μαδριλένιοι ήταν το ακλόνητο φαβορί, καθώς η Μπανταλόνα δεν βρισκόταν στην καλύτερη δυνατή της κατάσταση. Παραμονές του πρώτου αγώνα, τέσσερις παίκτες της Ρεάλ, έκαναν ... ανταρσία, καθώς απαίτησαν τα χρωστούμενα της διοίκησης "εδώ και τώρα". Αρχηγός ήταν οΣαμπόνις και μαζί του οι Μπιριούκοφ, Αντούνεθ και Καργκόλ, προχώρησαν σε λευκή απεργία! Έπαιξαν μεν στον πρώτο αγώνα, άλλα "έγραψαν κανονικά" την ομάδα τους, με αποτέλεσμα η Μπανταλόνα να θριαμβεύσει 88-69! Η ατμόσφαιρα βάρυνε στη Μαδρίτη, ο Σαμπόνις έγινε μαύρο πρόβατο και η Μπανταλόνα δεν είχε παρά να νικήσει 71-67 στο γήπεδό της και με 2-0 νίκες να περάσει θριαμβευτικά στο φάιναλ-φορ. Τα ... σημάδια είχαν αρχίσει να φαίνονται από τότε

Ερυθροπράσινος τελικός

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στις 19 Απριλίου. Πυρετός. Παντού!

Οι δυο αιώνιοι έπαιξαν στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου, με τους "ερυθρόλευκους" να κερδίζουν το ματς του ΣΕΦ, το οποίο παρακολούθησαν αντιπροσωπεία της FIBA, των Ισραηλινών διοργανωτών του φάιναλ-φορ και της ...Μοσάντ!

ΟΓιώργος Λιάνης συναντήθηκε στο Γραφείο του με Σωκράτη Κόκκαλη και Παύλο Γιαννακόπουλο,για να επιστήσει την προσοχή στη μετακίνηση προς το Τελ Αβίβ, αλλά και την συμπεριφορά του κόσμου στη διάρκεια του φάιναλ-φορ. Το ξύλο, βέβαια, δεν έλειψε ειδικά στη Χάιφα.

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Ολυμπιακός: Το πρώτο αίμα στο Τελ Αβίβ

(Παύλος Γιαννακόπουλος, Σωκράτης Κόκκαλης, Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς (γ.γ. της FIBA) σε μια από τις εκδηλώσεις του φάιναλ-φορ)

Και οι δυο ομάδες απαίτησαν και πήραν ειδικές αίθουσες (δίπλα-δίπλα ήταν) στο ξενοδοχείο Hliton, το επίσημο της FIBΑ για να εγκαταστήσουν τα Γραφεία Τύπου, διοργάνωσαν μεγάλες συνεντεύξεις. Σε εκείνη του Ολυμπιακού, οΣ.Κόκκαλης στην σχετική ερώτηση για τους οπαδούς, είχε πει το περίφημο :"Αυτούς τους οπαδούς έχουμε, δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε". Κόσμος και κοσμάκης περνούσε καθημερινά και από τις δυο αίθουσες, ενώ στην πρες κόφερανς πριν από τον ημιτελικό ο Κώστας Πολίτης προέβλεψε ότι μετά τον αγώνα, ο Ιωαννίδης ως ηττημένος θα του έδινε το χέρι. Στο χιούμορ του "πράσινου" κόουτς, ο "ξανθός" απάντησε με μια ακόμη ... ιστορική ρήση:"Στο δημοτικό που πήγαινα, η δασκάλα μου, μας είχε βάλει μια έκθεση με θέμα τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι".Η θερμοκρασία ανέβαινε επικίνδυνα και στη διάρκεια του φάιναλ-φορ, έφτασε τους 30 βαθμούς! Αυτοκίνητα κόντεψαν να πάνε στην κατεχόμενη Γάζα, άλλα τα μάζεψε η αστυνομία για παράνομο παρκάρισμα και γενικά, για μια εβδομάδα επικρατούσε παράνοια στο Τελ Αβίβ.

Αυτός που λίγο έλειψε να πάθει εγκεφαλικό, ήταν ο υπεύθυνος Τύπου της FIBA, Φλόριαν Βάνιγκερ, όταν είδε ... 150 διαπιστευμένους Έλληνες δημοσιογράφους και ζητούσε επειγόντως βοήθεια γιατί δεν χωρούσαν όλοι στα δημοσιογραφικά του Γιαντ Ελιάου!

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Ολυμπιακός: Το πρώτο αίμα στο Τελ Αβίβ

(Το καράβι που μετέφερε τους οπαδούς του Ολυμπιακού)

Ο Ολυμπιακός είχε στρατοπεδεύσει μια εβδομάδα πριν το τζάμπολ και η επίσκεψη στο Πατριαρχείο ... έλιωσε τους παίκτες, ειδικά τους ξένους. Ο Πατριάρχης Διόδωρος, αφού είδε την αποστολή του Ολυμπιακού, νόμιζε ότι ήταν η μόνη ελληνική ομάδα στο φάιναλ-φορ και όταν οι Πειραιώτες του ζήτησαν την ευλογία του έψαλε το “κατατρόπωσον τους βαρβάρους”! Αυτό δεν εμπόδισε τον Παύλο Γιαννακόπουλο να δωρίσει 30 εκατ. δραχμές για την ανακαίνιση του ιερού τέμπλου!

Ο ημιτελικός του Γιώργου Σιγάλα

Πατάμε ξανά το play του τελικού. Πρώτα απ' όλα παρά τον θόρυβο και τα ταξίδια από την Ελλάδα, τα εισιτήρια δεν εξαντλούνται! Το Γιαντ Ελιάου έχει σχεδόν 2.500 καθίσματα άδεια. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού, πάντως, είναι σχεδόν διπλάσιοι από τους αντίστοιχους του ΠΑΟ.

Ο Παναθηναϊκός μπαίνει δυνατά, βρίσκει στο πρόσωπο του Βολκόφ τον παίκτη που σχεδόν αποδιοργανώνει την άμυνα του Ολυμπιακού, περνάει σχεδόν σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο με 4 και 6 πόντους διαφορά, δείχνοντας συμπαγής.

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Ολυμπιακός: Το πρώτο αίμα στο Τελ Αβίβ

(Ο Γιώργος Σιγάλας "έσβησε" τον Γκάλη. Εδώ σε μονομαχία με τον Βολκόφ)

Κι όμως. Το ημίχρονο τελειώνει 36-36, με τον Ολυμπιακό να έχει στρέψει την προσοχή του σε δυο βασικά σημεία.

  1. Τον περιορισμό του Νίκου Γκάλη, πάνω στον οποίο παίζει καταπληκτική άμυνα ο Γιώργος Σιγάλας.

  2. Την φθορά του Στόγιαν Βράνκοβιτς, που από νωρίς κάνει 2 φάουλ και δεν έχει την άνεση να αντιμετωπίσει την φροντ-λάιν του Ολυμπιακού.

Όταν στο δεύτερο ημίχρονο ο Ιωαννίδης αφήνει λίγο και τα γκέμια, ώστε να τρέξει ο Ολυμπιακός, οι “ερυθρόλευκοι” κάνουν ένα τρομερό 15-0 που μετατρέπουν το 41-40 του ΠΑΟ σε 41-55 υπέρ τους. Το χρονόμετρο σημαδεύει σχεδόν τα μισά του β΄μέρους. Ο Παναθηναϊκός, ωστόσο, δεν το βάζει κάτω. Με το πρώτο τρίποντο του Παταβούκα και ένα φόλοου του Βολκόφ, φτάνει ξανά σε απόσταση αναπνοής (63-60), 5:40 πριν από τη λήξη.

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Ολυμπιακός: Το πρώτο αίμα στο Τελ Αβίβ

(πάθος για την μπάλα)

Ο Ολυμπιακός απαντάει με πέντε πόντους του Τάρπλεϊ και ένα τρίποντο του Μίλαν Τόμιτς, που ξαναπάει στο σκορ στο +10 (70-60). Ο Βολκόφ παλεύει μόνος του να ανατρέψει την κατάσταση, αλλά τη χαριστική βολή τη δίνει ο κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού στον τελικό, Γιώργος Σιγάλας. Καθώς αφήνει (με τη βοήθεια και του Σταμάτη) τον Γκάλη σε ρηχά νερά (4/9) βάζει και το καλάθι που γέρνει οριστικά τη ζυγαριά υπέρ της ομάδας του: 72-65, 1:50 για το τέλος. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει άλλη βενζίνη και ο Ολυμπιακός μέσα σε πανηγυρισμούς περνάει στον τελικό.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης εμφανώς συγκινημένος, για πρώτη φορά στην καριέρα του, μιλάει και επί προσωπικού: “Νομίζω ότι κι εγώ μια τέτοια πρόκριση τη δικαιούμαι...”

Δυο μέρες μετά θα γνωρίσει τη μεγαλύτερη απογοήτευση και ήττα της ζωής του, από την Μπανταλόνα...

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 77-72 (36-36)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπακατσιάς, Σιγάλας 15 (5/10, 1/2τρ, 7ρ), Σταμάτης, Πάσπαλι 22 (10/19δ, 0/1τρ, 2/5β, 7ρ), Φασούλας 13 (5/10δ, 3/3β, 6ρ), Τόμιτς 6, Τάρλατς, Τάρπλεϊ 21 (6/16δ, 0/1τρ, 9/10β, 16ρ), Κόουτς: Ιωαννίδης

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 2, Γκάλης 8 (4/9δ, 0/1β, 2ρ), Παταβούκας 7 (2/9δ, 1/7τρ, 5ρ), Βολκόφ 32 (14/27δ, 1/5τρ, 8ρ), Βράνκοβιτς 11 (4/7δ, 3/3β, 8ρ), Οικονόμου 3, Μυριούνης 6, Κόουτς: Πολίτης

Δείτε ολόκληρο το ματς:

News 24/7

24MEDIA NETWORK