Ο Λεμονής, ο Βούλγαρης και οι νοσταλγοί του Στάλιν

Το "Κεντρί" επανέρχεται με το 5ο χτύπημα του και "τσιμπάει" τον Ολυμπιακό, αλλά και τη νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη: Ο Τάκης Λεμονής που επωμίστηκε ένα μεγάλο βάρος και ένα μεγάλο... καλοκαιρινό λάθος και ο Ελληνας σκηνοθέτης που μας πρόσφερε ένα αριστούργημα.

Ο Λεμονής, ο Βούλγαρης και οι νοσταλγοί του Στάλιν
stalin lemonis

Ο Τάκης Λεμονής είναι μία ιδιαίτερη πάστα προπονητή και ανθρώπου. "Επαγγελματία" με την αυστηρή έννοια του όρου, δεν τον λες. Φυσικά πληρώνεται για τη δουλειά του, είναι, όμως, τόσο μεγάλος ο συναισθηματισμός που έχει επιδείξει σ' αυτήν που έχασε κατά καιρούς πολλές θέσεις εργασίας, τις οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα είχε κατακτήσει για πλάκα.

Είναι ένας επαγγελματίας που δηλώνει ανοιχτά Ολυμπιακός. Και στο ερώτημα αν θα δούλευε ποτέ σε Παναθηναϊκό, ΑΕΚ ή ΠΑΟΚ απαντά πολύ ανοιχτά: "Όχι, δεν θα ήταν σωστό". Επίσης, για τις σχέσεις που έχει με το χρήμα, ο άνθρωπος το λέει ανοιχτά: "Ευεργετήθηκα από τον Κόκκαλη". Όντως πήρε πολλά, έχασε όμως ακόμα περισσότερα καθώς ένας πρωταθληματικός προπονητής όπως αυτός έκλεισε μόνος του τις πόρτες στους υπόλοιπους μεγάλους του ποδοσφαίρου μας. "Βολεύτηκε" μόνο με Πανιώνιο, Λεβαδειακό, Καλλιθέα, Κύπρο και ολίγον Σαουδική Αραβία (εκεί όπου του άνοιξε την πόρτα ο Γιώργος Δώνης).

Αυτός ο προπονητής, λοιπόν, ένας πιστός στρατιώτης, κλήθηκε και πάλι να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά για την ομάδα του. Πέρυσι δεν συνέχισε για να αναλάβει τη δουλειά κάποιος Χάσι για να στήσει, λέει, την ομάδα που θα κέρδιζε την επιστροφή στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Και ο απίθανος Κοσσοβάρος έκανε ακριβώς αυτό: Έστησε μία ομάδα μόνο για τέσσερα ματς. Τα κατάφερε και στη συνέχεια επήλθε το χάος.

Βρήκε και τα έκανε ο Χάσι. Με την ανοχή της διοίκησης του Ολυμπιακού που φυσικά χρεώνεται ένα πολύ σημαντικό λάθος. Ένα λάθος που προς το παρόν στοιχίζει πολύ ακριβά στους "ερυθρόλευκους". Ένα λάθος ανεπίτρεπτο, αν θέλετε, για την τεχνογνωσία αυτών των ανθρώπων.

Αλλά ο Λεμονής εκεί. Επέστρεψε και πάλι όταν τον φώναξαν σε πλήρη εναντίωση με τη λογική, αλλά και τον εγωισμό του. Και παρά το γεγονός ότι πλέον, στα 57 του, δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν. Γύρισε και προσώρας συμμαζεύει τα ασυμμάζευτα. Νίκη επί του ΠΑΟΚ, ισοπαλία με την Μπαρτσελόνα, ατσαλάκωτος ακόμα και στις ήττες. Και όλα αυτά με μία ομάδα που μοιάζει ακόμα "προβληματική" στον αγωνιστικό χώρο, από τον Οκτώβρη μήνα. Και ούτε μία κακή κουβέντα ή μια μπηχτή για τον προκάτοχο.

Προφανώς, ο Λεμονής δεν είναι ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο. Προφανώς δεν είναι, επίσης, ο πιο επαρκώς ενημερωμένος για τις νέες τάσεις του επαγγέλματος. Ούτε κοροϊδεύει, όμως, ούτε προσποιείται. Και όταν κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα της αποστρατείας, θα έχει κερδίσει με το σπαθί του μία θέση στο πάνθεον της ιστορίας αυτού του συλλόγου τον οποίο υπηρέτησε επί σειρά ετών.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Από τη Φινλανδία: Stratovarius και "Dreamspace" από τον ομώνυμο συγκλονιστικό δίσκο του 1994.

ΤΑΙΝΙΑ - ΕΠΟΣ

Αν δεν είδατε τη νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη "το τελευταίο σημείωμα" να κάνετε σύντομα αυτή τη χάρη στον εαυτό σας. Να πάτε να τη δείτε. Μία ταινία που συνδυάζει τον ωμό ρεαλισμό με μία απίστευτη λυρικότητα. Μια ταινία που αποθεώνει τον άνθρωπο, που πιστεύει σε αξίες, οράματα, σ' έναν καλύτερο κόσμο και δεν διστάζει να πεθάνει γι' αυτά.

Τις κριτικές, σύμφωνα με τις οποίες ο σκηνοθέτης τάχα δεν τόνισε τάχα το στοιχείο ότι οι εκτελεσμένοι ήταν κομμουνιστές, ξεπεράστε τις, ή μάλλον επιστρέψτε τις στα "σταλινικά" μυαλά τα οποία άλλωστε την εμπνεύστηκαν κιόλας, μάλλον για να εξηγήσουν την αμηχανία τους. Ό,τι δεν προέρχεται από αυτούς, από το δικό τους μυαλό, είναι τουλάχιστον ύποπτο.

Πρόκειται απλώς για ψέμα! Μεγάλο ψέμα! Η ταινία τονίζει επαρκώς την "κομμουνιστική" διάσταση και συγκλονίζει με πλάνα που κόβουν την ανάσα. Όπως αυτό με το γέροντα καθοδηγητή που λίγο πριν δεχθεί τις σφαίρες λέει "κομμουνιστής έως το θάνατο".

Όσο για τους νοσταλγούς τους Στάλιν... τι να πει κανείς... Οι πολιτικοί τους πρόγονοι έβγαλαν χαφιέ τον Πλουμπίδη, στην κριτική στον Βούλγαρη θα κολλούσαν;

ΠΕΡΙ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

Τα αυτιά και τα μάτια της στήλης προσπαθούν να είναι παντού. Έμαθαν, λοιπόν, ότι την αμέσως επόμενη εβδομάδα, θα έχουμε πολύ σημαντικές εξελίξεις στην υπόθεση του ποδοσφαιριστή ομάδας της Superleague που βρέθηκε πέρυσι θετικός σε χρήση πολύ "βαριάς" απαγορευμένης ουσίας. Για να δούμε... Ήμασταν νιοι και γεράσαμε με την εν λόγω ιστορία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK